Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Περί Ελληνικών Προϊόντων


Τον τελευταίο καιρό, πολλαπλασιάζονται στο διαδίκτυο μηνύματα που μας καλούν να κατευθύνουμε την κατανάλωσή μας σε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι πως ΔΕΝ υπάρχει άμεση, γραμμική σχέση ανάμεσα στο ποσοστό της ανεργίας, και στο μέγεθος του ελλείμματος του Εμπορικού ισοζυγίου.

Απόδειξη, πως ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε εκτίναξη του ποσοστού της ανεργίας πάνω απ’ το 10%, ταυτόχρονα παρατηρείται μια μείωση του ελλείμματος του εμπορικού μας ισοζυγίου !

Οφείλουμε, βέβαια, να προσέξουμε εδώ, πως η συγκεκριμένη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, οφείλεται στην σε μεγαλύτερο ποσοστό μείωση των εισαγωγών μας, σε σχέση με το ποσοστό μείωσης των εξαγωγών. Το ‘καθαρό’ θα ήταν αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, πράγμα που δεν συμβαίνει. Επομένως η μείωση του ελλείμματος, μάλλον οφείλεται στην πτώση της εγχώριας κατανάλωσης, με λίγα λόγια στην ύφεση, στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία μας.

Η ανεργία είναι ένα μέγεθος πάρα πολύ πολύπλοκο, επηρεάζεται από πλείστους όσους παράγοντες, μπορεί να χαθεί κάλλιστα κάποιος στις διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις.

Σίγουρο, όμως, απ’ την άλλη είναι το πραγματικό γεγονός, πως στις ΗΠΑ, η εκτίναξη του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου τα τελευταία χρόνια, προκάλεσε αναμφίβολα αύξηση της ανεργίας, καθώς πίεσε την εγχώρια παραγωγή, συρρικνώνοντας την.

Στις σημερινές συνθήκες, όπου επιχειρείται μέσα από μια καθαρά σκληρή εισοδηματική πολιτική, και με δεδομένη την ύφεση (την αρνητική δηλαδή εξέλιξη του ΑΕΠ) που θα υποστούμε για ένα-δύο τουλάχιστον χρόνια, η ανεργία είναι ένας παράγοντας που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Αναμφίβολο είναι, πως ΔΕΝ μπορούμε ως καταναλωτές να αντιστρέψουμε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Θα ήταν τουλάχιστον αστείος ένας τέτοιος ισχυρισμός. Αρκεί να σκεφτούμε πως το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ελλείμματος οφείλεται απλά στις εισαγωγές καυσίμων ! Αρκεί να θυμηθούμε, πως ένα άλλο μεγάλο μέρος του, αποτελούν οι ..παραγγελίες πλοίων ! Δίκιο, τέλος έχουν ακόμη και εκείνοι που εύλογα σχολιάζουν πως θα έπρεπε να αγοράσουμε πάρα πολλούς τόνους ελληνικής ντομάτας, για να ισοφαρίσουμε ένα γερμανικό αυτοκίνητο.

Αυτά, άλλωστε, τα πραγματικά προβλήματα, της παραγωγικότητας, των επενδύσεων, της ανταγωνιστικότητας κλπ, θα τα επιλύσει εν καιρώ, η κυβέρνησή μας..

Ωστόσο, όσο μικρό και να είναι το ποσοστό κατανάλωσης που θα μπορούσαμε να κατευθύνουμε σε Ελληνικά προϊόντα, αυτή την κρίσιμη στιγμή, μπορεί να είναι σημαντικό. Επίσης πρέπει πάντα να θυμόμαστε, πως ακόμη και μία θέση απασχόλησης να κερδηθεί, με τον τρόπο αυτό, αφορά έναν ΑΝΘΡΩΠΟ. Έναν άνθρωπο, που δεν έχει χάσει απλά, τον 14ο μισθό, αλλά ΚΑΙ ΤΟΥΣ 14 ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥ !

Προσοχή. Καμιά θυσία δεν χρειάζεται. Κανένας προστατευτισμός. Το πιο καλό, είναι πιο καλό. Το πιο φτηνό είναι πιο φτηνό. Αρκεί στην ισοπαλία, να παίξουμε κι εμείς λίγο, 60-40…

Σε τελική ανάλυση, και χωρίς καμιά διάθεση εθνικής έπαρσης, ας τους ‘εξάγουμε’ λίγη απ’ την ύφεσή μας…

Με τις σκέψεις αυτές, πως ακόμη και το ελάχιστο κέρδος είναι σημαντικό, προσχωρώ κι εγώ στο ‘κίνημα των Ελληνικών προϊόντων’, και αναρτώ το κατάλληλο εικονίδιο.


ΠΡΟΣΟΧΗ: ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ, ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ‘ΕΛΛΗΝΙΚΑ’ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ Ή Η ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΦΙΡΜΑ. Η ΤΑΔΕ-ΚΟΛΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ, ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ. ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠ ΤΟ BARCODE, ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ 520 ! ΑΛΛΙΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ !!…
UPDATE: Η κουβέντα που αναπτύχθηκε στα σχόλια αυτής εδώ της ανάρτησης, από φίλους που εκτιμώ, μια ραδιοφωνική συνέντευξη που έτυχε ν' ακούσω το Σ/Κ, γέννησαν και σε εμένα τον ίδιο, ακόμη περισσότερα ερωτηματικά, για τα 'Ελληνικά Προϊόντα'.
Συγκεκριμένα το γεγονός πως οι Έλληνες επιχειρηματίες, είναι οργανωμένοι σε ολιγοπώλια, αισχροκερδούν με την παραμικρή ευκαιρία, κλπ, κλπ, εγείρει σοβαρά επιχειρήματα ενάντια στην προτίμηση των 'Ελληνικών' προϊόντων, ντε και καλά.
Προφανώς, ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, είναι η λύση, ίσως μάλιστα και η εντελώς αντίθετη συμπεριφορά, πάντως μια καταναλωτική συνείδηση όχι 'προκάτ', αλλά που ίσως θα μπορεί -βοηθούμενη κατάλληλα- να 'γνωρίζει' κάθε φορά τι άγοράζει..
Κατόπιν όλων τούτων, ξανα-αφαιρώ το ατυχές εικονίδιο, (κωλοτούμπα λέγεται μην γελάτε) άνθρωποι είμαστε, σφάλματα κάνουμε...

16 σχόλια:

 1. ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΛΥ ΕΚΛΑ'Ι'ΚΕΥΜΕΝΟ, ΟΜΟΛΟΓΩ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ.

  ΟΜΩΣ ΘΑ ΡΙΣΚΑΡΩ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ.

  ΑΠ' ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΥΠΟ - ΓΙΑΤΙ ΕΝΤΥΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ - ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ, ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ.
  ΟΜΩΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΠΕΒΛΗΘΗΣΑΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟ'Ι'ΚΑ, ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣ' ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ. ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΙ - ΚΑΘΩΣ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ - ΟΤΙ, ΟΙ "ΚΥΡΙΟΙ" ΑΥΤΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ, ΑΡΧΙΣΑΝ... ΕΓΚΑΙΡΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΗ ΚΟΣΚΙΝΟ! ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΠΟΣΟ... ΚΑΠΑΤΣΟΙ ΕΙΝΑΙ! ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙ' ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ.
  ΔΙΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΔΕ ΟΤΙ, ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ. ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ-ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΘΑ ΒΑΡΕΣΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙ ΜΕΣ' ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΤΕ... ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΣΩΝΕΙ!

  ΟΣΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟ'Ι'ΟΝΤΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ. ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠ' ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ.
  ΟΜΩΣ ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΑΤ' ΕΜΕ.
  ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ Ο.ΤΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15ετια (ΕΜΜΟΝΗ ΙΔΕΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΗ ΑΥΤΗ Η ΑΘΛΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ) ΑΠ' ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ... ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΕ:
  1. ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟ'Ι'ΟΝΤΩΝ, ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΕΛΑΦΡΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ Κ.Λ.Π. - ΤΗ "ΒΑΡΙΑ" ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠ' ΤΟ '74 ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ!
  ./.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 2ον ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΝ( ΓΙΑΤΙ ΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΤΗ ΔΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ). Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ "ΕΦΑΡΜΟΓΗ", ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΜΕΣΑ, ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ LIFE STYLE ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ. ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠ' ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΤΟΝ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟ ΤΖΟΓΟ, ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ... ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ, ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ Μ' ΑΥΤΗΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΣΟΣΙΑΛ-ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΑΡΚΩΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΕΒΑΛΛΕ - ΕΚΕΙΝΟ... ΤΟ ΑΛΛΟ... ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΟΛΥΜΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΕΣ ΤΩΝ Κων. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΝΤΕΝΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΟΡΤΣΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟΥΣ...

  ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΑΝ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΛΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΚΡΙΤΟΥΣ ΜΙΜΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΞΕΝΙΚΟΥ!
  ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΤΩΝ 15 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΤΕ, ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 30. ΜΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΠΟΥ, ΕΙΤΕ ΑΝΔΡΑΣ ΕΙΤΕ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ!
  ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ, ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ, ΒΙΩΜΑ! ΕΧΕΙΣ ΤΑΥΤΙΣΤΕΙ Μ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ!

  ΥΓ. ΕΤΣΙ ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΠΛΟΓΚΣ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΙΘΑΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΦΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΣΑΝ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ, ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΟΤΙ Η ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΠΛΗΘΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ - ΕΚ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΤΕΡΩΝ, ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ - ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  ΝΟΜΙΖΩ ΚΟΥΡΑΣΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ!

  ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΟΥ! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα ταξιδευτή μου..

  Ώς προς τήν μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, δεν πρόκειται για δημιουργική λογιστική.
  Το μέγεθος είναι η διαφορά ανάμεσα στις εξαγωγές (εισροές), και στις εισαγωγές (εκκροές) μιας οικονομίας.
  Μπορεί, λοιπόν, να μειωθεί σαν απόλυτο νούμερο με δύο τρόπους:
  a. Με την αύξηση των εξαγωγών (το υγειές).
  β. Με την μείωση των εισαγωγών.
  Εδώ έγινε απλά το δεύτερο. Μειώθηκαν ΚΑΙ οι εξαγωγές, αλλά μειώθηκαν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ οι εισαγωγές, και επομένως το έλλειμμα έπεσε.

  Τώρα, γιατί επεσε η ζήτηση αφού δεν είχαν ισχύσει τα μέτρα, προφανώς η αγορά προεξόφλησε τον τρόμο που είχε επιβληθεί απ' τα κανάλια κλπ. Όταν ο κόσμος ακούει πτωχεύσεις, εξόδους απ' την ΟΝΕ, κόψιμο μισθών, κλπ, προφανώς 'μαζεύει' την κατανάλωσή του ΠΡΙΝ το πραγματικό γεγονός.

  Για τις επισημάνσεις σου περί παιδείας, καταναλωτικής συμπεριφοράς κλπ, συμφωνώ βέβαια.
  Εμείς οι μεγαλύτεροι προλάβαμε μια Ελλάδα υπανάπτυκτη ακόμη, όπου η 'πολυτέλεια', ο υπερκαταναλωτισμός άπλά απουσίαζε.
  Τώρα, η νεώτερη γενιά, κι ακόμη περισσότερο η τρίτη που έρχεται (τα παιδιά), πρέπει να διασχίσει το στοιχειωμένο δάσος του επιθετικού μάρκετινγκ, να αποφεύγει τις διάφορες σειρήνες, και να βγει ακέραια.
  Πολύ δύσκολο.
  Κι όχι μόνο στην Ελλάδα.
  Ο πολιτισμός του 'άχρηστου' ζει και βασιλεύει. Θα πάρει πολλές δεκαετίες, κρίσεις, 'επαναστάσεις', για να ισορροπήσουμε σε κάποιου είδους 'ουσία'...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ.

  ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο 2ος ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ, ΕΚΕΙΝΟΝ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ, ΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΦΕΡΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΙΧΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

  ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο... ΟΜΟΡΦΟΝΙΟΣ "ΑΝΗΨΙΟΣ" - ΠΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΕΙ ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ... ΕΜΠΝΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ.
  ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ, ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠ' ΟΛΟΥΣ ΠΡΟΕΞΟΦΛΕΙΤΑΙ. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΑΠΟΤΗΧΗΜΕΝΟ... Ο ΗΔΗ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ!

  ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΩ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΧΩ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΗΣ.
  ΕΓΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ, ΑΠ' ΤΟΝ ΠΕΡΙΓΥΡΟ ΜΟΥ, ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ. ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΤΡΕΧΕ ΚΙ ΑΓΟΡΑΖΕ - ΠΛΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΚΙ ΕΚΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΖΗΤΗΣΗ ΕΙΧΕ ΠΤΩΣΗ ΑΡΚΕΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΣΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ - ΟΤΙ ΕΒΡΙΣΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ, ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΟΤΙ... " ΑΣ ΠΑΡΩ ΝΑ ΕΧΩ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΕΧΩ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ".

  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ, ΠΑΡΑΣΥΡΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΑΔΑΝΤΗ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ, ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ 10ετια ΤΟΥ 1950 ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΩ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΚΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΨΕΥΔΟΜΕΝΗ, ΕΞ' ΟΣΩΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΡΙΝΩ ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΟΥ Μ' ΑΥΤΗΝ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙ 25 ΣΧΕΔΟΝ ΧΡΟΝΙΑ.

  ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ, ΜΕ ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ:
  ... ΑΠΟ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΡΝΕΣ ΟΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν συμφωνώ με την κατανάλωση ελληνικών προϊόντων, επειδή είναι ελληνικά. Ούτε με το 60-40 που λες...

  Ο κόσμος αγοράζει του εξωτερικού, επειδή είναι πιο φτηνά.
  Οι ελληνικές επιχειρήσεις κρατάνε σταθερά τις τιμές, επειδή....πουλάνε ελληνικό προϊόν.

  Διαφημίζουν το ότι είναι ελληνικό, ότιδηλαδή ο καταναλωτής μπορεί να το εμπιστευτεί και κάνουν τον κόσμο να νομίζει και ότι αγοράζει κάτι καλύτερο. Βέβαια ποιος λέει ότι οι αγελάδες της βουλγαρίας κάνουν χειρότερο γάλα από τις ελληνικές δεν ξέρω.

  Σαν λογικοί καταναλωτές θα πρέπει να στηρίζουμε τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων στις τιμές. Και επειδή η γαλακτοβιομηχανία από την βουλγαρία (στην τύχη λέω) δεν ανήκει σε κανένα καρτέλ, αποτελεί και την ένεση που χρειάζεται η οικονομία μας.

  Αντί λοιπόν να δίνουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις την ελευθερία να καθορίζουν τις τιμές, καλύτερα να τις αναγκάσουμε να ακολουθήσουν τις τιμές του εξωτερικού...άλλωστε τόσα χρόνια είχαν την αγορά δική τους, και να που καταλήξαμε.

  Το να μπουν ξένες επιχειρήσεις στην αγορά είναι μία κίνηση.
  Αντίθετα, με το να στηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα ενώ δεν υπάρχει ανάγκη για τις εταιρίες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές (μάλλον αντικίνητρο είναι το σαμποτάζ των ξένων), μένουμε στα ίδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ane καλησπέρα..

  Το ξεκαθάρισα. Το φτηνό είναι φτηνό. Το καλό είναι καλό. Δεν τίθεται συζήτηση επί αυτού.

  Απλώς, τώρα που υπάρχει κίνδυνος να φτάσει η ανεργία στο 20 και να τρέχουμε και να μην φτάνουμε, και μόνο υπό την συνθήκη ΠΩΣ ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ (τιμή ποιότητα κλπ), δεν θα ήταν κακό να προτιμήσω το παραγόμενο στην Ελλάδα.
  Υπάρχει, μάλιστα και η άποψη, πως σε τελική ανάλυση 'συμφέρει' μεσοπρόθεσμα, να αγοράσεις κάτι παραγόμενο εδώ, ΑΚΟΜΗ και εάν είναι ακριβώτερο απ' το 'ξένο' (μέχρι ενός ποσοστού βέβαια).

  Έχεις ασφαλώς απόλυτο δίκιο για την στρέβλωση της 'διαφήμισης' της σημαιούλας. Ολόκληρο αγώνα δίνουν πχ οι κτηνοτρόφοι να μπαίνει σημαιούλα προέλευσης στο γάλα, γιατί ξέρουν την νοοτροπία του καταναλωτή. Τσακώθηκαν και με την Κατσέλη νομίζω, λίγο μετά τις εκλογές (τους το είχε τάξει, μετά το ανέβαλε, κλπ). Προφανώς, εδώ, έχει να κάνει με το μάρκετινγ των βιομηχανιών γάλακτος, που δεν θα τις συνέφερε, αφού το περισσότερο το εισάγουν, κλπ, κλπ..
  Άλλη κουβέντα..

  Τέλος, για την ακρίβεια, στην Ελλάδα, μονο η ζήτηση δεν την καθορίζει :))))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ Σ'ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΙΟΝ, ΣΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ, ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ:

  ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΝΑ ΨΩΝΙΖΩ ΕΓΩ, ΟΠΟΤΕ ΜΟΥ ΔΙΝΟΤΑΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΕΔΩ ΚΑΙ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΖΩ ΜΟΝΟΣ, ΤΟ ΚΑΝΩ ΕΞ' ΑΝΑΓΚΗΣ. ΚΑΙ, ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΨΩΝΙΣΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΑ.

  ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ @ane!

  ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ. ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΓΑΛΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΕ ΤΙΜΗ 60% ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 3-4 ΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΡΚΕΣ. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΑΩ ΝΑ ΨΩΝΙΣΩ "ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΩ" ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ! ΟΥΤΕ 1 ΣΤΟΥΣ 10 ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΓΝΟΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ. ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΑ Ν' ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ, ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. ΔΡΟΥΝ ΑΥΤΟΜΑΤΑ, ΕΧΟΝΤΑΣ "ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕΙ" ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η "ΔΙΚΙΑ" ΤΟΥΣ ΜΑΡΚΑ!

  ΑΛΛΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΟΥΛΑΕΙ ΓΑΛΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΤΙΜΗ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ! ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΟΤΙ Η ΦΙΡΜΑ ΑΥΤΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ.

  ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ! ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

  ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Θαναση ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ' ΟΨΗ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ.
  ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΩ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΙΧΕ/ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ.

  ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΧΕΙ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΑΝ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΛΥΣΕΩΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

  Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΤΟΝ Θαναση, ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΘΩΣ ΕΧΩ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ! ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΟΥ ΗΔΗ ΚΑΤΕΒΗΚΕ... ΑΥΤΗ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ.

  ΑΚΟΥΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΙ ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΗΨΙΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΠΑ.

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ, ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ. ΟΤΙ ΔΛΔ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΦΠΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΕΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗ 2η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ! ΟΠΟΤΕ...
  ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ, ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΑΝ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΕΙ ΣΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Η ΟΧΙ!
  ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΝΑ, ΣΑΝ ΜΗ ΓΝΩΣΤΗ, ΑΥΤΟΣ Ο ΟΡΟΣ ΠΟΛΥ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ, ΑΣΑΦΗΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ.

  Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. θανάση καλημέρα,
  Κι εγώ είμαι υπέρ του ανταγωνισμού, όταν είναι υγιής. Πολύ φοβάμαι ότι αυτοί που τον έχουν "αρρωστήσει" είναι κατά κύριο λόγο οι εγχώριοι επιχειρηματίες. Αισχροκερδούν με κάθε ευκαιρία. Εγώ λοιπόν είχα επιλέξει- όταν έμενα στην Αθήνα- τους "μικρούς".
  Έκοψα το σούπερ μάρκετ, τις αλυσίδες κάθε είδους. Πήγαινα στο μανάβη, στο μπακαλικάκι, στο φαρμακείο, στο χασάπη της γειτονιάς. Έλεγα μια καλημέρα, γνωριζόμουν με τους ανθρώπους και δεν έβρισκα διαφορά στις τιμές, μόνο στην ποιότητα (προς το καλύτερο).
  Από κει και πέρα, περιμένω κι εγώ την οργάνωση ενός σοβαρού καταναλωτικού κινήματος, που θα ελέγχει, θα ενημερώνει, θα κατευθύνει, θα τιμωρεί. Είναι η μόνη μας ελπίδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ούτε κι εγώ Ταξιδευτή μου είμαι εξπέρ στα μακροοικονομικά, λογιστής είμαι, αλλά αυτό που ονομάστηκε δημιουργική λογιστική, δεν έχει να κάνει με την επιστροφή ή όχι του ΦΠΑ.
  Η επιστροφή του ΦΠΑ είναι το άλλο, αυτό που λέμε Κράτος-Μπαταχτσής.
  Με λίγα λόγια, για παράδειγμα, ο ΟΠΑΔ εξοφλεί τα τιμολόγια των φαρμακοποιών σε 7 με 8 μήνες ! Αντίθετα το ΙΚΑ είναι καλοπληρωτής.
  Όταν λέμε 7-8 μήνες, σημαίνει πως ο φαρμακοποιός έχει εν τω μεταξύ πληρώσει τον ΦΠΑ (τρίμηνο), έχει πληρώσει την φαρμακαποθήκη (άντε να του δίνει πίστωση 60-90 μέρες), και περιμένει τα λεφτά ΤΟΥ.
  (Από 1η Ιουνίου κατάγγειλαν τη σύμβαση και δεν εκτελούν συνταγές του δημοσίου, πάει ο ασφαλισμένος, πληρώνει τα φάρμακα και μετά πρέπει να πάει στον ΟΠΑΔ να πάρει τα λεφτά !!)...
  Θα έχεις διαβάσει άλλωστε πως χρωστούν πάρα πολλά (δις) σε τεχνικές εταιρείες που έχουν ήδη παραδώσει έργα και δεν έχουν πληρωθεί, σε προμηθευτές των νοσοκομείων κλπ κλπ.

  Η δημιουργική λογιστική έχει να κάνει με το πώς 'χτίζεις' ένα μακροοικονομικό μέγεθος, πώς το εμφανίζεις. Για παράδειγμα το εάν θα συμπεριλάβουμε στα έξοδα του προυπολογισμού τις αμυντικές δαπάνες ή όχι, έχει μεγάλη σημασία στο πόσο αρνητικός θα παρουσιαστεί. Πολλά, άλλο παράδειγμα, ειπώθηκαν τελευταία για το εάν οι υποχρεώσεις προς τα νοσοκομεία που ήταν καταβλητέες το 2010, έπρεπε ή δεν έπρεπε να συμπεριληφθούν στο δημόσιο χρέος του 2009, όπως αυτό εμφανίστηκε τελικά.
  Όπως καταλαβαίνει κανείς εύκολα, παίρνουν πολύ μαγείρεμα όλα αυτά, και δυστυχώς δεν υπάρχουν πάγιοι θεσπισμένοι κανόνες που να ισχύουν..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ειδικότερα, τώρα, για την επιστροφή του ΦΠΑ, έχει σημασία ΓΙΑΤΙ γίνεται η παράταση.
  Είναι μια πονεμένη ιστορία.
  Πουλάω εγώ, και βγαίνει πχ να πληρώσω ΦΠΑ 100 ευρώ.
  Για να ΜΗΝ τον πληρώσω, πάω στην εταιρεία-φάντασμα του Ταδόπουλου, και μου κόβει ένα τιμολόγιο εξόδων (εικονικό), με 200 ευρώ ΦΠΑ.
  Με τον τρόπο αυτό, πάω μετά και υποβάλλω δήλωση και ΖΗΤΑΩ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ φπα 100 ευρώ !
  Δηλαδή αντί να πληρώσω, ζητάω να πάρω κι από πάνω.
  Εάν λοιπόν η παράταση αποφασίστηκε για να γίνουν έλεγχοι κλπ, να ελεγχθεί το κύκλωμα των εικονικών τιμολογίων (πολύ δύσκολο), έχει καλώς.
  Εάν έγινε βέβαια απλά για λόγους αδυναμίας, ρευστότητας του κρατικού ταμείου κλπ, είναι ζήτημα στενότητας.
  Σχέση με το ΔΝΤ τους ελεγκτές κλπ δεν πρέπει να έχει, αυτά είτε έχουν είτε δεν έχουν καταβληθεί ταμειακά, αθροίζονται στο χρέος, έτσι κι αλλιώς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Γυριστρούλα καλημέρα..

  Όπως όλα στην οικονομία, κι εδώ το πράγμα έχει δυο οψεις.
  Στις 'αλυσίδες' ας πούμε που απέφευγες εσύ, δουλεύουν πολλοί υπάλληλοι. Πρέπει να 'κλείσουμε' τις αλυσίδες;; Πόσους θα απορροφήσουν οι 'μικροί';;
  Μετά. Αυτοί οι 'μικροί' που λες, σου έκοβάν πάντα απόδειξη;; Πόσα έσοδα αποκρύπτει το ΜίνιΜάρκετ, το ψιλικατζήδικο;;
  Θέλω να πω, τίποτε δεν πρέπει να αγιοποιείται, ούτε, απ' την άλλη, να δαιμονοποιείται.
  Ο ane, ας πούμε, θεωρεί πως εάν κοιτάξουμε απλά το συμφέρον μας (την τιμή), και αφήσουμε τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει, τότε θα επιτευχθεί μείωση των τιμών, εις όφελος των εργαζομένων του καταναλωτή κλπ.
  Αυτή δεν είναι ακριβώς όμως, η τυφλή πίστη στις 'αγορές' που τις αφήσαμε ελεύθερες και τώρα πληρώνουμε τη φούσκα τους;; Ο περίφημος 'πλήρης ανταγωνισμός' του Κέινς, -που όταν εγώ σπούδαζα όλοι ήταν ερωτευμένοι μαζί του-, μπορεί να μου δείξει κάποιος ένα μέρος που να ίσχυσε; Αυτό δεν φωνάζουμε τώρα ακριβώς, πως θέλουμε περισσότερη 'πολιτική', περισσότερο 'κράτος' κοινωνικής πρόνοιας, επίβλεψης κλπ;;
  Και βέβαια, και καλώς, θα ρωτήσεις, ποιά πολιτική και ποιό κράτος.
  Εδώ έρχεται αυτό που ορθώς λες. Να κινήσουμε κι εμείς από μόνοι μας λίγο τα πράγματα. Να σκεφτούμε, ν' ανοίξουμε τα μάτια μας λίγο, ώς καταναλωτές. Να σκεφτούμε, σ' αυτή τη ρημάδα την τιμή τί συμπεριλαβάνεται; Πληρώνουμε μήπως και το σποτάκι της τηλεόρασης μαζί; Πληρώνουμε μήπως μαζί το ύψος του ραφιού που κάθεται το προϊόν στο σούπερ;; Πώς στο διάτανο γίνεται με 5 ευρώ, κάθε κυριακή να αγοράζουμε 2 κιλά τυπωμένο χαρτί, με dvd μαζί, με περιοδικό, ένθετο, και πληρώνουμε και 50 δημοσιογράφους ταυτοχρόνως;;;..

  Είναι τόσα πολλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ,
  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΟΥ Σ/Κ!

  ΣΥΓΚΡΑΤΩ:

  "... ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΓΙΟΙ ΘΕΣΠΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΙΧΥΟΥΝ."

  ΕΤΣΙ... ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΠΟΥ, ΤΟΣΟ ΛΙΓΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΠ' ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΩΡΕΙ ΜΕΘΟΔΟ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ... :)
  ΓΙΑΤΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ
  Θ Ε Τ Ι Κ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΝΑ "ΠΑΙΖΕΙ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ!

  ΤΙΣ ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΦΠΑ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ, ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ! ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ!

  ΤΩΡΑ, ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑ, ΑΠ' ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΣΥΓΚΡΑΤΩ ΕΠΙΣΗΣ:

  "ΕΑΝ ΛΟΙΠΟΝ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΛΠ... ΕΧΕΙ ΚΑΛΩΣ."

  ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΟΜΩΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ;

  Η ΑΠΟΨΗ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ... ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ-ΜΕΓΑΛΟ Ο Χ Ι!

  ΚΙ ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΔΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ... "...ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ.", ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΗΡΗΤΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΜΙΑΣ ΠΡΟΣ ΜΙΑ... ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ - ΕΞΠΕΡ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ, ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΚΑΤ' ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ - ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΧΡΕΩΣΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ, ΑΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ! ΕΤΣΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ... ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ... ΟΠΟΤΕ... ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ/ΕΣ ΔΟΣΕΙΣ!

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΥΡΙΣΤΡΟΥΛΑ!

  Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  ΥΓ.
  1. ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑ, ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ, ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ, 55Ε ΤΟ ΛΙΤΡΟ, ΑΝΤΙ 1+ ΠΟΥ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΣΤ!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, Ε;!

  2. ΕΙΔΕΣ, ΓΙΝΑΜΕ... ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ! Η ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΙΧΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΗΝ... ΔΙΑΚΟΡΕΥΜΕΝΗ ΠΑΡΘΕΝΑ! ... ΟΥΓΓΑΡΙΑ!

  3. ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ... ΞΑΝΑ!
  ΚΙ ΕΚΕΙ OFF-SHORE...

  3. ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ... ΧΟΡΗΓΙΕΣ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΗΡΑΙΑ ΑΛΒΙΩΝΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΔΙΑΒΑΣΕ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ... 0,55Ε ΤΟ ΛΙΤΡΟ... ΑΝΤΙ... 55Ε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Θανάση ούτε κι συμφωνώ με την κατανάλωση ελληνικών προϊόντων, επειδή είναι ελληνικά. Ούτε με το 60-40 που λες. Εξάλλου αν δεν πάρεις τίποτα από αυτά που παράγει ο Αιγύπτιος θα σου έρθει στην Αθήνα. Και μεταξύ μας, δεν τον θέλεις στην Αθήνα, άνεργο, εξαθλιωμένο, παράνομο κτλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Νίκο καλησπέρα

  Άκουγα σήμερα τον Μίχα (νομάρχη Πειραιά) σε μια συνέντευξή του, έκαναν μια δειγματοληπτική έρευνα για τις τιμές στην αγορά.
  Είμαστε σαφώς ακριβότεροι στα ίδια προϊόντα απ' όλη την Ευρώπη. Ακόμη και απ' την Κύπρο, όπου υποτίθεται τα μεταφορικά είναι δυσμενέστερα.
  Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως δυστυχώς στην Ελλάδα, μερικές εταιρείες έχουν το ολιγοπώλιο των ειδών πρώτης ανάγκης, και καθορίζουν όπως είναι ευνόητο τις τιμές όπως τις συμφέρει.
  Ποιός ανταγωνισμός, ποια πτώση τιμών επομένως, ποιοί κανόνες αγοράς.
  Άσε δε η αισχροκέρδεια. Το τελευταίο μήνα κατέγραψαν αυξήσεις περίπου 8-10% ΠΑΝΩ απ' την αύξηση που δικιολογιόταν από την αλλαγή του συντελεστή ΦΠΑ.
  Δεν ξέρω βρε Νίκο. Να πάω να πάρω το ξένο, το φτηνό, τόσα χρόνια όμως αυτά τα καρτέλ μείωσαν ποτέ τις τιμές;;; Έπαιξε ποτέ αυτός ο υγιής ανταγωνισμός;;;
  Ϋστερα. Να βάλω το ανάποδο. Να τους μποϊκοτάρουμε. Νομίζεις πως θα διστάσουν να μετατρέψουν την χασούρα σε ανεργία;; Τώρα μάλιστα που τους λύνονται και τα χέρια;;
  Νομίζεις πως θα προσπαθήσουν να γίνουν με σωστό τρόπο πιο ανταγωνιστικοί;; Εδώ έβαλε πλαφόν στην βενζίνη και δεν έγινε ΤΙΠΟΤΕ...
  Ξέρω κι εγώ. Δεν έχω ιδέα πώς μπορεί να σπάσει όλο αυτό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή