Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Next please....


ΑΥΤΟΦΩΡΗ διαδικασία εκδίκασης φορολογικών παραβάσεων σκέφτεται να νομοθετήσει το επιτελείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να περιορίσει την φοροδιαφυγή. Παραβάσεων, βέβαια, ‘σοβαρών’, στις οποίες όμως θα συμπεριλαμβάνεται και η ‘συστηματική μη έκδοση αποδείξεων’. Τώρα απορίας άξιο είναι πώς θα είναι αυτόφωρη μια παράβαση όταν πρέπει να είναι ‘συστηματική’. Θα την στήνει ο ..Ράμπο έξω απ’ την ταβέρνα απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ και στις δέκα αποδείξεις θα μπαίνει;;;….Η ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ του Υπουργού Οικονομικών ήδη προκάλεσαν την γκρίνια του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Και δικαίως. Δεν είναι σωστό να εισβάλεις στον Ποινικό Κώδικα, επηρεάζοντας μάλιστα και την λειτουργία των δικαστηρίων, επειδή εσένα σ’ έχει πιάσει πρεμούρα να ..μαζέψεις λεφτά. Επειδή σ’ έχει πιάσει πρεμούρα να ικανοποιήσεις την τρόικα. Επειδή είναι παντελώς ανίκανος ο εισπρακτικός σου μηχανισμός και εξ ίσου ανίκανοι οι γενικοί σου, που τους κατεβαίνουν όλες αυτές οι φαεινές μπαρούφες…

ΤΟΤΕ, παλιά, πριν μερικούς μήνες-, στην εξαντλητική διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο, είχε γίνει ολοφάνερο πως ούτε στόχος υπήρχε, ούτε καθαρό μυαλό, ούτε εμπειρία. Θα πείτε καθόλου πρωτότυπο στην πολιτική μας ζωή, όπου οι Υπουργοί μαθαίνουν συνηθέστατα, στου κασίδη το κεφάλι...


ΈΛΕΓΑΝ τότε, πολλοί σχολιαστές, πως έπρεπε να σπάσει ο νόμος σε δύο, ή και τρία κομμάτια. Πως έπρεπε να φτιαχτεί κατ’ αρχήν ένα απλό φορολογικό νομοσχέδιο, που να μην επηρεάζεται απ’ το κατά πού φυσάει κάθε φορά ο άνεμος. Που να καθορίσει το εισόδημα και τον τρόπο φορολόγησής του. Που να καθορίζει τις βασικές απαλλαγές και τις εκπτώσεις. Υπήρχε και νομική βάση και μεγάλη εμπειρία για όλο αυτό. Πολύ λίγα χρειάζονταν, ψυχραιμία πάνω απ’ όλα, κι όχι πανικός.


ΜΕΤΑ, ή ακόμη και ταυτόχρονα, αλλά ξέχωρα απ’ αυτό, θα έπρεπε να γίνει ένα δεύτερο, ανεξάρτητο νομοσχέδιο για το κυνήγι της φοροδιαφυγής, που να μπορείς ανάλογα με τις συνθήκες να το αλλάζεις, να το τροποποιείς, –αφού ο στόχος είναι και θα είναι πάντα κινούμενος-, χωρίς να χρειάζεται να θίγεις το βασικό σου φορολογικό τοπίο. Τοπίο που αποδεικνύεται τόσο σημαντικό κάθε φορά στην προσέλκυση των πολυπόθητων επενδύσεων (πλην εκείνων που προέρχονται απ’ το ..Κατάρ βεβαίως)..


ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ και πολλά ..ντοκτορά για να καταλάβει κανείς πως απλά μπορούσες να …χωρίσεις τα 90 και βάλε άρθρα !! Τίποτε άλλο !....


ΤΕΛΙΚΑ ο κ. Παπακωνσταντίνου και το επιτελείο του, απεφάσισαν, έφεραν και ψήφισαν –μόλις πριν τρεις μήνες- ένα νομοσχέδιο-τέρας, που ξεκινούσε και δεν τέλειωνε, -μόνοι τους το είπαν ‘πολυνομοσχέδιο’-, με τόσα θέματα, τόσα άρθρα, τόσα ‘μέτωπα’, που ήταν εξ αρχής ολοφάνερο, πως λίγο θα έστεκε στα πόδια του. Μόνο τα σημεία όπου προβλεπόταν στο κείμενο ‘μελλοντική Υπουργική απόφαση’ για να διευκρινιστούν, ξεπερνούσαν τα 100 !!..


ΤΩΡΑ, ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, αναγγέλθηκε πως εντός του Φθινοπώρου ‘έρχεται νέο φορολογικό’ ! Τι σκέπτονται. Τι θα αφορά. Τι δεν πήγε καλά, τι θα αλλάξει, θα το δούμε σύντομα. Εάν, πάντως καταργηθεί ολοσχερώς το προηγούμενο, θα πρόκειται για το πλέον βραχύβιο στην ιστορία, δεν θα έχει ισχύσει ούτε για ένα οικονομικό έτος !.....


ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ οι ‘γκάφες’ έρχονται η μία μετά την άλλη. Το κίνημα των αποδείξεων κουράστηκε. Τα μελλοντικά τους σχέδια για τις αποδείξεις και τον τρόπο άθροισής τους απ’ το 2011 είναι παντελώς ανεφάρμοστα. Η στάθμιση των αποδείξεων πετάχτηκε σαν πυροτέχνημα και τώρα επέστρεψε στην λήθη. Η γελοιότητα έφτασε στο σημείο να αποφασιστεί να μην ανακοινώνεται η αξία των απαιτούμενων αποδείξεων, παρά τον Φεβρουάριο του επόμενου της φορολόγησης έτους !!! Το ΕΤΑΚ του 2009 ακόμη να τελειώσει, χιλιάδες εκκαθαριστικά δεν έχουν καν ταχυδρομηθεί (Το ΕΤΑΚ είναι να θυμίσω ένας ήδη καταργημένος φόρος). Η ..επαπειλούμενη υποχρεωτική ηλεκτρονική αποστολή των δηλώσεων του 2010, είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και στο υπουργείο, κυρίως όμως στους περισσότερους πολίτες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο δίκτυο. Όσο για την πολυδιαφημισμένη κατάργηση (ή έστω απλοποίηση) του Κ.Β.Σ., αφήστε το καλύτερα για τα ..εγγόνια μας !!...


ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ φαινόμενο, (η άκριτη ευκολία με την οποία ποινικοποιείται η φορολογική νομοθεσία) αλλά και όλα τα προηγούμενα, δείχνουν πάνω απ’ όλα πως όταν κυβερνάς, όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη να οδηγήσεις ένα Υπουργείο, οφείλεις, πάνω απ’ όλα, να μην χάνεις την ψυχραιμία σου. Να μην είσαι πανικοβλημένος !..


ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ, κι ας είσαι κοντά στην πτώχευση, κι ας έχεις στο κεφάλι σου την τρόικα, κι ας σε πιέζουν οι προθεσμίες και τα χρεολύσια. Γιατί εάν δεν μπορείς να έχεις καθαρή σκέψη κι ανοιχτά μάτια, καλύτερα πήγαινε στο σπίτι σου κι άσε κανέναν πιο ικανό να κάτσει στην καρέκλα. Γιατί εάν σύμβουλός σου -και σύμβουλος των συμβούλων σου- είναι ο πανικός, κακό σίγουρα, θα κάνεις και στο κόμμα σου, και στην κυβέρνησή σου.


ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ, στον ίδιο σου τον τόπο.

4 σχόλια:

 1. ΧΘΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ 20 ΜΕΡΕΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

  ΑΡΑ ΜΗΝ ΕΚΠΛΗΣΣΕΣΑΙ...
  ΟΛΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ.
  ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ Ν/ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ - ΑΝ ΓΙΝΕΙ - ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ...
  ΕΚΤΟΣ... ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ 10000 ΞΕΝΟΥΣ ... ΦΙΛΕΛΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΑ 10000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ... ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΦΑΕΙΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολυ σωστη επισημανσή σου που θα στελνουν στο αυτοφωρο ενα διαρκες εγκλημα!

  Πολυ πλακα θα εχει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Cynical, Ταξιδευτή, καλησπέρα..

  Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη μετατραπεί σ' ένα είδος ταμπού για την κυβέρνηση Παπανδρέου. Επειδή ανέλαβε σε δύσκολες συνθήκες, επειδή έπρεπε να τα βάλει με την τρόικα, επειδή ανέλαβε το κόστος της υπογραφής του μνημονίου, επειδή, επειδή, επειδή..

  Όμως στο αμέσως πιο κάτω επίπεδο, της πρακτικής εφαρμογής μέτρων καθημερινών, μέτρων δηλαδή που ενδιαφέρουν τον πολίτη, την επιχείρηση, τους λογιστές, κλπ, αποδείχθηκε όχι μόνο ανεπαρκής, αλλά και επικίνδυνος.
  Σ΄ ένα υπουργείο όμως, και μάλιστα αυτό των Οικονομικών, πρέπει κάθε μέρα, κάθε ώρα να επιλύονται και ζητήματα πρακτικά. Να λαμβάνονται αποφάσεις εφαρμόσιμες. Να διευκολύνεται η ζωή και του επιτηδευματία και του πολίτη.
  Αντ' αυτού έχουμε φτάσει να γελάμε και να κλαίμε ταυτόχρονα. Έχω γράψει πολύ εδώ για πολλά τέτοια ζητήματα καθημερινότητας. Ένας χρόνος γκάφες κυριολεκτικά..

  Στα σοβαρά, λοιπόν, έβαλα τον τίτλο, πως ίσως θα έπρεπε και ο ίδιος να κοιτάξει και λιγάκι πιό κάτω τί γίνεται, αλλά κι ο Πρωθυπουργός να σκεφτεί μήπως πρέπει να τον αλλάξει. Πέρα από στόχους, γενικούς προσανατολισμούς και υψηλές πολιτικές, κάποιος πρέπει να κάνει και τη δουλειά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή