Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

Αποσιωπήσεις και γελοιότητες..


Ο πρώτος επικοινωνιακός στόχος της κυβέρνησης, ήταν να παρουσιαστούν τα μέτρα, το μνημόνιο, οι περικοπές, ως αναγκαία για την δημοσιονομική ‘σωτηρία’ της οικονομίας.


Η ‘δημοσιονομική’ αυτή ‘τάξη’ που εξαγγέλθηκε αφορούσε βέβαια τα δύο προβληματικά μεγέθη, του ελλείμματος και του χρέους. Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε απ’ τον υπουργό οικονομικών, πέρα απ’ τα επιμέρους σημεία του, γενικά επικεντρώνεται στην μείωση, μέσα σε μία τριετία, κυρίως του ελλείμματος. Αδιαφόρησε επομένως για το χρέος, μάλιστα παρουσιάστηκε μια καμπύλη, σύμφωνα με την οποία με τα 110 δις ευρώ που θα πάρουμε απ’ την τρόικα, το χρέος αυτό, θα διογκωθεί μέχρι το 2012 θα αγγίξει τα 450 δις ευρώ.


Η λογική ήταν –είναι- πως με μειωμένο το συνολικό έλλειμμα, σε μία τριετία το πρωτογενές έλλειμμα θα έχει γίνει πλεόνασμα με δύο αποτελέσματα: Πρώτον, η χώρα δεν θα έχει πλέον ανάγκη να δανείζεται απ’ την ΕΚΤ, και επομένως θα ‘βγει στις αγορές’, και δεύτερον –με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς- θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνει το δεύτερο μέγεθος το χρέος.

Πολλοί σοβαροί αναλυτές, ανέδειξαν πως το παραπάνω σχέδιο δεν είχε μόνο στόχο την διάσωση της χώρας, αλλά πως ήταν φτιαγμένο έτσι που πρώτιστα να διασώσει τους δανειστές.

Θα μπορούσε άραγε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί κάποια άλλη λύση;; Ο κ. Καζάκης, οικονομολόγος που έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός τον τελευταίο καιρό μέσα απ’ τον τύπο και το δίκτυο, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό μέσο, είπε αυτές τις μέρες, πως το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν το έλλειμμα, αλλά κυρίως το χρέος. Το χρέος, διότι οι τόκοι που πληρώνουμε για την εξυπηρέτησή του είναι εκείνοι που δημιουργούν το έλλειμμα. Είπε, δηλαδή, πως εάν αρνούμαστε την αποπληρωμή του χρέους, αμέσως θα περνούσαμε σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και άνετα θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε τις ανάγκες του κράτους (μισθούς, συντάξεις, κλπ).

Ασφαλώς έχει δίκιο ‘μαθηματικά’ ο κ. Καζάκης, ωστόσο αυτή η ‘άρνηση αποπληρωμής’ του χρέους, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν ήταν εφικτή, τι επιπτώσεις θα είχε, τι ‘ποινές’, τι άλλου είδους πιέσεις θα αντιμετωπίζαμε. Να φανταστούμε μόνο μπορούμε, πως σίγουρα στην περίπτωση που προβαίναμε σε κάτι τέτοιο τα πράγματα δεν θα ήταν και τόσο ρόδινα.

Την μισή αλήθεια, λοιπόν, λέει η κυβέρνηση, απ’ τη μια, τις σκοτεινές συνέπειες αγνοεί όμως και η ‘άλλη’ άποψη. Σίγουρα αυτή τη στιγμή ακολουθούμε ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των δανειστών μας. Αλλά μπορούμε πράγματι να κάνουμε κάτι άλλο χωρίς παράπλευρες απώλειες;; Ακολουθούμε την ‘πεπατημένη’, αλλά δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε πως αυτή τη στιγμή κάποια δις προέρχονται από χώρες –έστω και μέσω της ΕΚΤ- πως κάποιοι φορολογούμενοι τα ‘πληρώνουν’ απ’ τις τσέπες τους.

Ο δεύτερος στόχος της κυβερνητικής προπαγάνδας ήταν η περίφημη ‘επανάσταση του αυτονόητου’. Πάει να πει, πως η δημοσιονομική κρίση, η απαραίτητη εισοδηματική ‘πειθαρχία’ κλπ, αποτελούν όχι μόνο αναγκαιότητα, αλλά και ευκαιρία να διορθωθούν στρεβλώσεις δεκαετιών που άπτονται τόσο του κοινωνικής όσο και της πολιτικής λειτουργίας της χώρας μας.

Η κυβέρνηση ακολούθησε –κάκιστα- την πολιτική της ενοχοποίησης, για να υποστηρίξει αλλαγές, που όμως βρίσκονταν εκτός ‘κομματικής φυσιογνωμίας’, εκτός εκλογικής νομιμοποίησης, εκτός δημοσιοοικονομικών στόχων. Ρητά ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, ‘αποφάσισε’ πως ακόμη και εκτός ορίων συνταγματικών μπορεί να κινηθεί, αφού ‘η σωτηρία της χώρας δεν είναι νομικό, μα πολιτικό ζήτημα’.


ΜΜΕ και κυβερνητικά χείλη, επίτηδες συμπλέκουν συνεχώς το πρώτο με το δεύτερο, -το οικονομικό με το διαρθρωτικό- σε μια προσπάθεια ‘συσκότισης’, έτσι που να καταστείλουν τις κοινωνικές αντιδράσεις. Είναι δυστυχώς φανερό, πως μέσα απ’ την συσκότιση αυτή, πολλές φορές επιχειρούνται λύσεις και ρυθμίσεις που ξεφεύγουν και απ’ το οικονομικό ή το απλώς διαρθρωτικό πρόβλημα. Είναι φανερό πως στα πλαίσια του πακέτου στήριξης, του δανεισμού απ’ την τρόικα κλπ, έχουν αναληφθεί και άλλες ‘υποχρεώσεις’ απ’ την κυβέρνηση, έναντι του παγκόσμιου κεφαλαίου. Πως οι χρυσές εποχές που ‘δεν χρωστούσαμε τίποτε’ έχουν παρέλθει.

Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η παραγγελία οπλισμού απ’ τους Γάλλους ή υποβρυχίων απ’ τους Γερμανούς;; Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η προϊούσα κατεδάφιση των συμβάσεων εργασίας;; Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η διευκόλυνση των απολύσεων; 'Άνοιξαν' οι μεταφορές –βίαια και ‘άτιμα’ εκ μέρους του κράτους- αλλά γιατί τάχα από τούδε και στο εξής το νομοσχέδιο απαιτεί ‘εταιρικές’ μορφές για την είσοδο στον ‘απελευθερωμένο’ κλάδο; Έρχεται η απελευθέρωση των φαρμακείων, αλλά ο φαρμακευτικός σύλλογος ήδη διαμαρτύρεται καθώς το ‘σχέδιο’ προβλέπει να δίνεται άδεια ακόμη και σε κάποιον μη-φαρμακοποιό, να πουλήσει για παράδειγμα φάρμακα απ’ το σούπερ μάρκετ του. Ακόμη και στο ‘άσχετο’ υπουργείο Παιδείας, είναι φανερή η προσπάθεια να συνδεθεί από τούδε η τριτοβάθμια εκπαίδευση άρρηκτα με τις αγορές και τις επιχειρήσεις.

Είναι φανερό πως εδώ δεν αναζητήθηκε μια ελληνική –και καθόλου δεν εννοώ κουτοπόνηρη- λύση. Πως εκχωρήθηκαν όλα στη λογική του παγκόσμιου σκληρού νεοφιλελευθερισμού. Ότι η συσκότιση πως πρόκειται μόνο για το χρέος και το έλλειμμα ήταν εκ του πονηρού.

Ο κόσμος, ο ψηφοφόρος, δεν θα το συγχωρήσει αυτό στον κ. Παπανδρέου. Σε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα, είναι φανερό πως ο κ. Μπουτάρης, ο κ. Καμίνης, θα υποστούν το βάρος της δυσαρέσκειας απ’ την κυβερνητική πολιτική. Παρά τα χάλια της Νέας Δημοκρατίας, αμφίβολο θα είναι το αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο και στην κρίσιμη περιφέρεια της Αττικής, ενώ η Θεσσαλονίκη είναι από χέρι χαμένη.

Μακάρι το διαφαινόμενο ‘μήνυμα’ των εκλογών που έρχονται να προκαλέσει μια αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική. Μακάρι να επανεξετάσουν τα κυβερνητικά στελέχη τι πρέπει να γίνει και πώς να γίνει. Μακάρι να τους δοθεί η διαπραγματευτική δύναμη να αρθρώσουν μια άλλη γλώσσα απέναντι στους ελεγκτές της τρόικας. Γιατί είναι γελοίο να μας βγαίνει απ’ τ' αριστερά ο ίδιος ο ...πρόεδρος του Δ.Ν.Τ. !

Τουλάχιστον γελοίο._

4 σχόλια:

 1. ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΚΑΖΑΚΗΣ. ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ ΜΕ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ.

  ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ, ΑΛΛΑ ΧΘΕΣ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΝΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ funds ΟΤΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΕΙ, ΠΩΣ Μ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ 3 ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΒΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!
  ΑΛΛΩΣΤΕ Η eurostat ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ, ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ, ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΑΝ ΑΙΤΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ...
  Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ, ΠΕΤΥΧΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ, ΝΑ ΠΕΡΑΣΗ ΤΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΙ ΕΤΣΙ ΕΥΚΟΛΑ, ΜΕ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ ΤΟΝ ΛΟΒΕΡΔΟ, ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΕΤΣΟΚΟΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥΣ.
  ΟΜΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ! ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ, ΣΧΕΔΟΝ, Ο 1 ΣΤΟΥΣ 2 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ!

  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΗΘΙΚΗ ΑΠΟΨΗ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ.
  ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΑΙΤΙΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΕΩΝ, ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΑΘΛΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΨΕΥΔΩΝ Η ΚΑΙ ΑΛΗΤΕΙΑΣ(ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΟΥ), ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΝΕΤΑΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μένει να δούμε Ταξιδευτή μου, εάν στις εκλογές αυτές θα αντιδράσει το εκλογικό σώμα. Εάν ναι -όπως ψιλοδείχνουν οι δημοσκοπήσεις-, θα φανεί κατά πόσο αυτό μπορεί να παίξει κάποιον ρόλο. Εάν δηλαδή φοβούνται πράγματι τις αντιδράσεις του κόσμου ή όχι.
  Η αλήθεια είναι πως πληρώνουμε εγκλήματα μιας μεγάλης σειράς ετών, για να μην πω δεκαετιών. Και εννοώ εγκλήματα των εξουσιών όχι του κόσμου. Τον κόσμο αυτοί τον διέφθειραν. Όποιος πρωθυπουργός και να ήταν αυτός που είπε πως κυβερνά 'μια διεφθαρμένη χώρα' απλά έλεγε ψέματα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΟΥ!
  ΕΓΩ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ.

  ΔΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟ ΟΛΙΓΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή