Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Ο Φασισμός της ..αστειότητας !


Αστείες, πράγματι, οι καταλήψεις των σχολείων. Να το δεχθώ. Αστείες ακόμη καλά-καλά δεν έγινε ο αγιασμός. Καταλήψεις που δεν πείθουν κανέναν. Καταλήψεις για τον χαβαλέ της κατάληψης. Για το πάρτι και το σπάσιμο. Καταλήψεις για τις καταλήψεις. Καμένο εργαλείο..
Τα παιδιά δεν φταίνε, προφανώς. Ποτέ δεν φταίνε τα παιδιά. Αξίωμα. Αν μια κοινωνία φτάσει να ενοχοποιήσει τα παιδιά, είναι άξια της τύχης της.

 
Η πολιτεία έχει δώσει στους μαθητές ένα τσουβάλι ‘αιτήματα’. Όλα σημαντικά. Άλλο λιγότερο. Άλλο περισσότερο. Απ’ το πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι το σπασμένο παράθυρο. Απ’ τις ακάλυπτες θέσεις εκπαιδευτικών, μέχρι την εντατικοποίηση των μαθημάτων. Απ’ τις απουσίες μέχρι την υποχρεωτικότητα της Ιστορίας.


Ένα τσουβάλι. Πιάνουν οι μαθητές, το ανοίγουν, διαλέγουν πέντε-δέκα, να την η κατάληψη. Έτοιμη ! Δεν είναι επομένως οι μαθητές ‘αστείοι’. Το σχολείο είναι ‘αστείο’. Το σχολείο είναι που δεν διαθέτει την ‘σοβαρότητα’ που θα απέτρεπε τις ‘αστείες καταλήψεις’…


ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που είναι αστείες οι καταλήψεις: Πως ποτέ ένα σχολείο δεν έγινε σοβαρό, γεμίζοντας τον καυστήρα με πετρέλαιο. ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ.


Και εκεί που συμβαίνουν όλα αυτά τα αστεία, και φτάνουν οι καταλήψεις τις 150, αλλά μετά πέφτουν στο μισό καθώς οι μαθητές έχουν συνελεύσεις (άλλο αστείο αυτό), βγαίνει η Υπουργός παιδείας και ..υπερθεματίζει σε αστειότητα, οπότε το πράγμα αρχίζει να γίνεται σοβαρό !...


Ήταν κι αυτό το ‘ηλεκτρονικό σχολείο’, βλέπετε. Μα πώς μπορούσε, τώρα, να πάει ολόκληρος πρωθυπουργός στο νησί, να διδάξει στα παιδιά τον διαδραστικό πίνακα, και ταυτόχρονα να ‘τρέχουν’ 150 καταλήψεις ! Δεν γινόταν..


Πήραμε, κατ’ αρχήν το ύφος του ‘γονιού’. Αυτό, ξέρετε, της κοινής –και αγοραίας- λογικής. Αυτό το μισοκακόμοιρο. Αυτό με το ..μαντό ! Μιλήσαμε για υποκινούμενες καταλήψεις (πάει να πει το αγγελούδι σου δεν φταίει τίποτε). Αφήσαμε υπονοούμενα, ‘κάποιοι’ τάχα, στέλνουν sms. Αφήσαμε και μια ελαφρά απειλή, έτσι να υπάρχει ‘οι ώρες θα αναπληρωθούν’ (προς τους μαθητές), ‘ακόμη και Σαββατοκύριακα εάν χρειαστεί’ (προς τους καθηγητές)..


Και πήγαμε στο νησί, με τον πρωθυπουργό !...


Γυρίσαμε, γέλια χαρές, μας έδειξαν και τα κανάλια επί το έργον, να επιδεικνύουμε το λαπ-τοπ τσέπης παρακαλώ, οι καταλήψεις εκεί !


Κι επειδή, μέχρι τις προηγούμενες δηλώσεις χαϊδέψαμε επιδερμικά μόνο, τον light φασισμούλη που κρύβει η ψυχή κάθε γονιού, και δεν έπιασε, τώρα αποφασίσαμε να ..αστειευτούμε κι άλλο, οπότε τα πράγματα γίνονται στ’ αλήθεια σοβαρά.


Τώρα στέλνουμε χαρτί και φιρμάνι στους διευθυντές. Τους λέμε να δώσουν (καταδώσουν είναι το σωστό) ονόματα μαθητών στην …αστυνομία !!! Καλά ακούσατε ! Στην αστυνομία και στους εισαγγελείς ! Να δώσουν ονόματα μαθητών που υποκινούν τις καταλήψεις. Ταυτόχρονα, στέλνουμε σαφές μήνυμα –τελεσίγραφο- στους γονείς: Είστε νομικά (ποινικά) υπεύθυνοι ! Εάν γίνουν σπασίματα θα τα πληρώσετε απ’ την τσέπη σας !!!


Ο Καρατζαφέρης δεν θα το έκανε ποτέ, κυρία Διαμαντοπούλου. Μπορεί να πιστεύει ότι πιστεύει, αλλά αστείος δεν είναι. Είναι αρκετά έξυπνος. Ποτέ δεν θα μετέτρεπε τις αστείες καταλήψεις σε σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας. Μόνο η γελοιότητα μπορεί να το κάνει αυτό…

11 σχόλια:

 1. Θανάση ήθελα να γράψω για αυτό το απιστευτο που παρηγγειλαν τα μυαλά με τα ταγερ να κάνει ο εισαγγελέας ...στους "αντιφρονουντες" μαθητές.

  Τα ειπες όμως τόσο καλά και μεστά,που...τι άλλο να γράψει κανείς;
  Η Καρατζαφεροποιηση της πολιτικής σκηνής απο ηλίθιους ... wannabe Καρατζαφερηδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ Θανάση, συμφωνώ απόλυτα και προσυπογράφω τις επισημάνσεις σου. Είναι γεγονός, ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των αναγκών της κοινωνίας, εφόσον οι κατά καιρούς και περιόδους παρεμβάσεις των κυβερνώντων είναι αποσπασματικές, ευκαιριακές και δεν αντιμετωπίζουν το όλον, αλλά μόνο ένα μέρος ανάλογα με τα τρέχοντα προβλήματα και τις επικοινωνιακές τους ανάγκες. Χωρίς να θέλω ν' ακουστώ απαισιόδοξος, νομίζω πως έχουμε εμπλακεί ως κοινωνία σ'έναν φαύλο κύκλο -και όχι μόνο στα θέματα που αφορούν την παιδεία- ο οποίος, επειδή δεν έχουμε αναπτυγμένη μεταξύ μας και κουλτούρα συνεργασίας και συνεννόησης, τροφοδοτεί ατέρμονες συζητήσεις και αναζητήσεις, που πιο πολύ μοιάζει να στοχεύουν στη διατήρηση της συζήτησης παρά στην επίτευξη κάποιου απτού αποτελέσματος. 'Οπως και να 'χει κάπου θα πρέπει να βγάλει η σημερινή κατάσταση, αν για την παιδεία είναι οι διαδραστικοί πίνακες ή τα λαπτοπ δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω εκ των προτέρων, απαραίτητο όμως θεωρώ -και πιστεύω ότι είναι καλό και για τα ίδια τα παιδιά- το να τεθεί ένα πλαίσιο αρχών, ώστε τουλάχιστον να ξέρουμε πού πηγαίνουμε και πού πηγαίνουν και τα δανεικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε πια... εύχομαι να φάνε ένα δυνατό χαστούκι στις εκλογές για να έρθουν στα συγκαλά τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τί να πω βρε Κατερίνα μου; Κάθε μέρα αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνοι είναι. Κάθε τόσο κάτι ακόμη χάνεται. Εννοώ από Δημοκρατία. Από θεσμούς. Θα τα πληρώσουμε ακριβά κάποτε όλα αυτά πολύ φοβάμαι..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευάγγελε καλησπέρα..

  Τα είπαμε χθες και στην ανάρτησή σου.
  Σήμερα ουσιαστικά δεν μιλάω για την παιδεία (άλλωστε ούτε ειδικός, ούτε εκπαιδευτικός είμαι), αλλά για την Υπουργό Παιδείας.
  Θεωρώ πως ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα είναι πράγματι επικίνδυνος. Κάποια πράγματα, η δημοκρατία, οι θεσμοί, η παράδοση εάν το θες, είναι πολύτιμα, δεν τα θυσιάζεις έναντι οποιαδήποτε πτώχευσης. Το Παιδείας, δεν είναι ένα 'απλό' υπουργείο, να διαχειριστεί μια 'απλή' κρίση. Μιλάμε για παιδιά.
  Φαντάσου, τώρα, έναν εκπαιδευτικό να καταδώσει στην αστυνομία ένα παιδί ! Εγώ τουλάχιστον ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ειλικρινά ούτε και να το σκεφτώ. Και αυτή η κυρία το ξεστόμισε !!...

  Για την παιδεία, είναι μια μεγάλη συζήτηση, υπάρχουν εμπνευσμένοι άνθρωποι, υπάρχουν παραδείγματα αλλού, εάν ΘΕΛΟΥΜΕ, και την παράδοση έχουμε και τα μυαλά και όλα. Εάν Θέλουμε (και τί θέλουμε)..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Mambo Tango καλησπέρα..

  Ποιός θα τους το δώσει γαμώτο το χαστούκι;; Θα πεις ο κόσμος. Οι ψηφοφόροι. Και τί να ψηφίσει ο έρμος ο ψηφοφόρος αυτή τη φορά;; Καλά. Τί να ΜΗΝ ψηφίσει το ξέρουμε όλοι μας. Τί να ψηφίσει όμως;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Στ' αλήθεια αναρωτιέσαι; Οπωσδήποτε Αριστερά (το μη χείρον βέλτιστον)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. προς Mango Tango: Εννοείς τη δεξιά Αριστερά ή την ανύπαρκτη αριστερή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Mambo Tango..

  Ανοίγεις, τώρα, ένα τόσο μεγάλο θέμα. Τί είναι 'αριστερά', σε ποιά κατάσταση βρίσκεται, γιατί βρίσκεται στην κατάσταση αυτή, πώς γίνεται με τέτοια επίθεση νεοφιλελευθερισμού και η αριστερά συνεχίζει να διασπάται, κλπ, κλπ, κλπ...θα συζητάμε χρόνια:))))

  Ο Θερσίτης με προλαβαίνει, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στην τελευταία του ανάρτηση, όπου στην πραγματικότητα διαμαρτύρεται που η 'αριστερά' δεν θέλει να δει την ουσία. Ο Θερσίτης είναι 'μέσα' στην παιδεία. Κάτι θα ξέρει (περισσότερο από εμένα τουλάχιστον)...

  Απ' την άλλη, στο αυτοδιοικητικό μπάχαλο το κοροϊδιλίκι πέφτει σύννεφο. Ο ένας είναι μνημονιακός. Ο άλλος μνημονιομάχος. Ο άλλος ανεξάρτητος. Ο άλλος έχει το μισό χρίσμα. Ο άλλος είναι υπερκομματικός. Μας δουλεύουν ΟΛΟΙ ψιλό γαζί.

  Κι άμα ακουστεί και καμιά σοβαρή φωνή, δυστυχώς για να την ψηφίσω πρέπει να αλλάξω δήμο...

  Με λίγα λόγια, μήπως πρέπει να πετάξουμε κι εμείς κάποτε ώς ψηφοφόροι τις ταμπελίτσες και να απαιτήσουμε -αρνούμενοι να συμμετέχουμε στο παιχνιδάκι τους- μια δημοκρατία των άξιων, κι όχι των κομματόσκυλων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλημέρα Θερσίτη μου, συγνώμη που πήρα μέρος στην κουβέντα με την Mambo Tango, αλλά είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που είμαι τόσο κοντά στο λευκό, ή καλύτερα στο 'ακυρο' αφού θα έχει και καμιά παλάμη ζωγραφισμένη επάνω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Θανάση και Θερσίτη καλημέρα, έχουν γίνει συζητήσεις επί συζητήσεων για την στάση μας στις επερχόμενες εκλογές. (Μία από αυτές είναι εδώ: http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%AF%CE%B6%CF%89-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89-%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9-%CE%BB%CE%AD%CF%86%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85#comments-title)
  Έχετε δίκιο, τόσο για την Αριστερά, όσο και για τους υποψηφίους της. Η αποχή όμως δεν θα δώσει κανένα χαστούκι. Μάς ακυρώνει ως ενεργούς πολίτες, αυτομουντζωνόμαστε και λουφάζουμε. Νομίζω ότι η ψήφος μας πρέπει να είναι πολιτική και όχι κομματική. Ας μην πιστεύουμε στα πρόσωπα και στα κόμματα. Ας υπερασπιστούμε μόνο τις ιδέες μας και την ανθρωπιά.
  Αυτή είναι η γνώμη μου, ο καθένας ας πράξει κατά συνείδηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή