Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

Πάμε να ψηφίσουμε;;;


Πολλή κουβέντα γίνεται –όπως άλλωστε είναι φυσικό- για την συμμετοχή ή όχι στις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, συζητείται έντονα εάν το λευκό ψηφοδέλτιο ‘συμφέρει’, εάν δηλαδή αποτελεί μια μορφή διαμαρτυρίας, εάν ‘πιάνει τόπο’, ή αντίθετα ‘βολεύει’ τα κόμματα, και κυρίως εκείνα που αποκαλούμε ‘εξουσίας’.

Εγώ ο ίδιος, τον τελευταίο καιρό, αηδιασμένος κυριολεκτικά απ’ την κατάσταση, απ’ όλο το πολιτικό σκηνικό, απ’ την πολυδιάσπαση της αριστεράς, την απομόνωσή της, κλπ, έγραψα σε σχόλια, από εδώ κι από εκεί, πως ίσως θα είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που θα ρίξω λευκό, ή επί τούτου άκυρο.

Φίλοι και μπλόγκερς, μου σημείωσαν διάφορα. Υπήρχαν εκείνοι που συνέστησαν πως το λευκό είναι ‘χαμένη’ κυριολεκτικά ψήφος, πως δεν ενισχύει την ‘διαμαρτυρία’, τελικά βολεύει τα κόμματα εξουσίας. Άλλοι –λιγότεροι- μοιράστηκαν τα συναισθήματά μου, μάλιστα θεώρησαν πως το ‘λευκό’ είναι μια κανονικά ‘πολιτική στάση’ ισοδύναμη με κάθε άλλη ψήφο.

Σήμερα έψαξα λίγο πιο ‘σοβαρά’ τον εκλογικό νόμο, με τον οποίο οδηγούμεθα στις κάλπες. Σε σχέση με το λευκό, λοιπόν, δύο κύριοι παράμετροί του μας ενδιαφέρουν:

1. Τα ‘λευκά’ ψηφοδέλτια ΔΕΝ προσμετρούνται σαν έγκυρα, δεν μετέχουν δηλαδή με κανέναν μαθηματικό τρόπο στην διαμόρφωση του αποτελέσματος. Αντίθετα το αποτέλεσμα, το εκλογικό 'μέτρο' (με το οποίο υπολογίζονται οι έδρες) κλπ, πάντα υπολογίζονται ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ψηφοδελτίων ΜΟΝΟ. Το ‘λευκό’ λογίζεται σαν άκυρο.

2. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ όριο. Δεν υπάρχει δηλαδή εκείνο το 3% που ισχύει στις Βουλευτικές, ως προϋπόθεση για να μπει ή όχι ένα κόμμα στην Βουλή. Στις εκλογές αυτές, μπορεί να βγάλει έδρα ακόμη και κάποιος συνδυασμός που δεν έπιασε το ‘εκλογικό μέτρο’ (με τις αδιάθετες ψήφους).

Υπάρχει κατ’ αρχήν μια σύγχυση σε σχέση με το 50%+1. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ πως εάν ας πούμε η αποχή, τα άκυρα, τα λευκά, κλπ, υπερβούν το 50% ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα σαν ΠΟΣΟΣΤΟ υπολογίζεται ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ.

Τι, λοιπόν λέει ο νόμος στον πολίτη;; Ουσιαστικά, του λέει, πως ΔΕΝ ΕΧΕΙ την επιλογή, ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ. Θεωρεί ο νόμος την λευκή ως ΜΗ-ΨΗΦΟ. Ως νόμιμη αποχή. (Θυμίζω πως σύμφωνα με τον νόμο η αποχή απ’ την εκλογική διαδικασία είναι παράνομη, τιμωρείται με ποινή έως και ενός χρόνου, ποτέ βέβαια δεν έχει ασκηθεί στην πράξη τέτοια δίωξη). Απ’ την άλλη, του επιτρέπει να ψηφίσει ακόμη και συνδυασμούς που θα πάρουν πολύ μικρά ποσοστά, αφού ακόμη και εκείνοι, μπορεί να εκλέξουν περιφερειακό ή δημοτικό σύμβουλο. Το ξαναγράφω με κεφαλαία να σας εντυπωθεί: ΛΕΥΚΟ = ΑΠΟΧΗ, σύμφωνα με τα τερτίπια του νόμου.

Αυτά όλα τα νομικίστικα παραπάνω, αποτελούν ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ επιχείρημα, υπέρ του να ΜΗΝ ΡΙΞΕΙ κάποιος ΛΕΥΚΟ, υπέρ του να ΜΗΝ ΑΠΕΧΕΙ. Επομένως, ο ψηφοφόρος που θέλει να ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙ, καλύτερα να πάει και να ψηφίσει την θεία του, το μικρό κόμμα, πάντως ΝΑ ΠΑΕΙ.

Η αντίθετη άποψη, είναι εκείνη που ΥΠΟΘΕΤΕΙ, πως ασχέτως ποσοστών, αποτελεσμάτων, εδρών, νικητών, χαμένων, και τα ρέστα, ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ποσοστό ΑΠΟΧΗΣ, είτε με την μορφή της μη προσέλευσης στην διαδικασία, είτε με την μορφή του λευκού ή του άκυρου, ούτως ή άλλως θα είναι ένα ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ, πως θα προβληματίσει και την εξουσία και την αντιπολίτευση, πως με τον έμμεσο αυτό τρόπο, πάντως θα πιάσει τόπο, αφού δεν θα επιβραβεύει κανέναν.

Δεν στερείται επιχειρημάτων και αυτή η άποψη, οφείλω να πω. Έχω διαβάσει πολλά καλά κείμενα, σχόλια, θέσεις. Μην ξεχνάμε πόσο τα κόμματα έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιήσει τεχνητές ‘πολώσεις’ σε προεκλογικές περιόδους. Μην ξεχνάμε το σύστημα που κλέβει έδρες υπέρ του πρώτου συνδυασμού. Μην ξεχνάμε τέλος, πως κάποιος θα βρεθει σίγουρα που θα 'πανηγυρίσει' εάν βγει μικρή η αποχή, καθώς ‘οι πολίτες φέρθηκαν ώριμα και προσήλθαν να ενισχύσουν τον Καλλικράτη’, οπότε τον έχουμε τον …εμετό εξασφαλισμένο…

Έτσι έχουν τα πράγματα μεταξύ των ψηφοφόρων.

Τα κόμματα, τώρα, οι υποψήφιοι, κλπ, είναι ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.
Μην μπερδεύεστε. Όλους της αντιπολίτευσης τους συμφέρει βέβαια, να καρπωθούν μέρος της δυσαρέσκειας του κόσμου. Απ’ την άλλη, το ΠΑΣΟΚ, σαν κυβέρνηση που είναι, επισήμως είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να πει κάτι άλλο. Τι να πει;; Καθίστε στα σπίτια σας;; Επομένως, εάν θα ήθελε να κάνει κάτι για να ενισχύσει αυτό το ‘ρεύμα του λευκού’ θα το έκανε (να είστε 100% σίγουροι) ΜΕΣΩ ΚΑΝΑΛΙΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, κλπ.

(Και μόνο που το σκέφτομαι, τρέμω φίλοι μου, να θεωρηθώ ..παπαγαλάκι του ΠΑΣΟΚ, σας ορκίζομαι δεν με έχουν πλησιάσει…)

Το να κάτσουμε, εξ άλλου, να ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ, πώς θα το εκμεταλλευτούν ΜΕΤΑ, το ένα ή το άλλο, τα διάφορα κόμματα, το όποιο αποτέλεσμα, και βάσει αυτού να αποφασίσουμε, δεν παίζει. Ακραία πράγματα δεν πρόκεται να συμβούν, πχ να σκίσει το ΠΑΣΟΚ, (οπότε να μας κόψουν τελείως τους μισθούς)...
Ξέρουμε πως το βράδυ των αποτελεσμάτων θα ακούσουμε πολλά, πως θα μας σπάσουν τα νεύρα με τα ‘υφάκια’ των ‘νικητών’, πως θα συμπεραίνουν ότι θέλουν, δεν το συζητώ. Επομένως έτσι δεν βγαίνει άκρη. Ότι και να κάνει κανείς, κάποιος θα βρεθεί να τον ‘καπελώσει’. Καλύτερα κλείστε την τηλεόραση…

Καταλήγω, παιδιά, μάλλον ΠΑΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ, και ΜΑΚΡΙΑ από ΧΡΙΣΜΑΤΑ***
(Ρίξτε κι εσείς καμιά ιδέα, εμένα τόσο μου κόβει…)
***Εννοείται από χρίσματα κυβερνητικά ή παρόμοια...

13 σχόλια:

 1. Καλησπερα Θαναση.

  Φυσικα και συμφωνω με τη συμμετοχη στις εκλογες, το εχω γραψει και εδω.

  Οσο για το μακρια απο τα χρισματα, αναρωτιεμαι πως μπορει να γινει.
  Σε καποιους δημους μπορει να κατεβαινει και καποιο πραγματικα ακομματιστο ψηφοδελτιο χωρις χρισμα. Αλλά ποσοι ειναι αυτοι οι δημοι;
  Σε μας ας πουμε (Παλληνη) κατεβαινουν ψηφοδελτια των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ενας ο οποιος εμφανιζοταν ως ανεξαρτητος. Και οταν ανακοινωσε την υποψηφιοτητα του, ετρεξαν να τον στηριξουν οι Οικολογοι-Πρασινοι και η Δημοκρατικη Αριστερα του Κουβελη.
  Οπότε οτι και να ψηφισουμε, εχει χρισμα.

  Το ιδιο συμβαινει και στην Περιφερεια Αττικης, όπου ολα τα ψηφοδελτια εχουν στηριξη απο καποιο κομμα.

  Αρα το "μακρια απο χρισματα" στις περισσοτερες των περιπτωσεων δεν μπορει να εχει εφαρμογη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θανάση καλημέρα,
  κατα την άποψη μου υπάρχουν δύο ...προσεγγίσεις. Η μία λέει να προσεγγίσεις με το μυαλό (άρα πας και ψηφιζεις "εργαλειακά") και η άλλη λεει με το συναισθημα. Δηλαδή ή με κομματικό πατριωτισμό (δεν αφορά στην περιπτωση μας)ή για κάποιο λόγο κάποιος απο τους υποψηφίους μου λέει κάτι-περα απο χρισματα- ή δεν γουσταρω ρε φίλε. Δεν θα με βάλετε να επιλέξω αναμεσα στη σκύλα και στη χαρυβδη.

  Στην δευτερη περιπτωση, της Σκυλας και της Χαρυβδης, υπάρχει ένα λεπτο σημείο. Κάθε ψηφος είναι ένα γραμμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Πολύ φοβάμαι ότι η μη ψηφος 9είτε λευκό ειτε αποχή) έχει μεν αποδέκτες αλλά οι...αποδέκτες διαβάζουν αυτό που ΘΕΛΟΥΝ να διαβάσουν.

  Επειδή αν έστελνα μια επιστολή σε κάποιον που του έγραφα μεσα "σε σιχιανομαι, θέλω να χωρισουμε" και εκεινος καταλάβαινε "πεθαινω για σένα" το νευρικό μου συστημα ΔΕΝ θα το άντεχε, επειδή τα ψυχοφαρμακα είναι και ακριβά και επικινδυνα εθιστικά, αποφάσισα ότι εγώ στην ...ερωτική επιστολή, θα γραψω όσο πιο ξεκαθαρα γίνεται "Καθηκι, ΣΕ ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ".

  Δεν ξέρω αν σε βοηθησα μιας που και το "σιχαινομαι" θα έπρεπε να έχει επισης και άλλους αποδέκτες...αλλά θα το πάρει μόνο αυτός που στη δεδομένη φάση θεωρώ πιο σιχαμερα επικινδυνο. Δηλαδή...διαβθμιζω και αξιολογώ τι σιχαινομαι ΣΗΜΕΡΑ περισσότερο απο ότιδηποτε άλλο.
  Αυριο βλέπουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κάπως έτσι είναι και στο Αιγάλεω, που ψηφίζω εγώ. Ε. Τώρα τι να κάνουμε; Τον πιο -ξέρω γω;- συλλογικό;; Τον πιο εκτός-βουλής;; Τον πιο 'μικρό';; Κατά συνείδηση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τα είπες καλύτερα από εμένα Κατερίνα (τυχαίο; :))))...

  Πράγματι, εδώ και τώρα, θέλει μια ψηφο-ψήφο. Όχι 'υπονοούμενα' που όποιος θέλήσει τα διαστρέφει...

  Μετά βλέπουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΑΓΑΠΗΤΕ ΘΑΝΑΣΗ, ΗΔΗ, ΕΧΩ ΠΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΕΧΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟ 15ΕΤΙΑΣ! Η ΠΡΑΞΗ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΤΙ Η ΑΠΟΧΗ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ, ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΘΑΡΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ 4 Η 5 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΚΛΕΞΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ, ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΒΑΣΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ!
  ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΨΗΦΟΔΟΤΗ!
  ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ.
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ, ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ, ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. (συνεχιζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Για να συνεχισω σε αυτα που λετε, η ψηφος-ψηφος αφορα κυριως τις περιφερειακες εκλογες και λιγοτερο τις δημοτικες.

  Οσο για το ερωτημα σου Θαναση για τις δημοτικες, ειχα και γω παρομοια ερωτηματα. Αποφασισα λοιπον να ψηφισω με την μεθοδο της ατοπου.
  Αποκλειω οσους εχουν διατελεσει δημαρχοι (απο οποιο κομματικο χωρο κι αν προερχονται) και θα επιλεξω απο τους υπολοιπους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. (συνεχεια)

  ΟΜΩΣ, ΟΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ!
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ "ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ", ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ!

  ΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ ΜΟΝΟΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!
  ΚΑΙ ΠΟΤΕ, ΕΠΙΣΗΣ, ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ, ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ, ΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΕ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ, ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΣΟ, ΟΣΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

  ΕΞ' ΑΙΤΙΑΣ, ΛΟΙΠΟΝ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ Η ΑΠΟΧΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.

  ΟΛΟΙ, ΛΟΙΠΟΝ, ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΨΗΦΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΟΥ!
  Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΗ ΚΑΙ, ΑΣ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΕΙ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΟΥ.
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. "ΟΛΟΙ, ΛΟΙΠΟΝ, ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΨΗΦΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΟΥ!"

  Συμφωνω απολυτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ταξιδευτή, έχει ιδιαίτερη σημασία η ανάλυσή σου, καθώς όπως λες από συνείδηση και θέση (όχι άσκεφτα) είχε επιλέξει την αποχή. Είναι σημαντικό ΕΣΥ, λοιπόν να προετείνεις ψηφο στις εκλογές αυτές..

  Ουφ. Κάπως μας ησυχάζεις κι εμάς..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αντώνη, επομένως πρέπει να διορθώσω κάπως το τελικό συμπέρασμα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Η πολιτικη μου θεση Θαναση γι' αυτες τις εκλογες ειναι ενα μεγαλο ΟΧΙ στην τροικα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.

  Ψαχνω ακομη το που θα ειναι το ΝΑΙ, θα καταληξω καποια στιγμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Χα χα, Αντώνη: Κι εγώ σ' αυτή τη φάση ακριβώς είμαι. Πού θα στείλω το 'ναι' :)))))))))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Τυπικά, με τη νομική ερμηνεία της εκλογικής διαδικασίας, έχεις απόλυτο δίκιο: Αποχή=άκυρο=λευκό. Δεν μετράνε. Το αποτέλεσμα θα προκύψει από τα έγκυρα ψηφοδέλτια.

  Πολιτικά, όμως, υπάρχει κάποια διαφορά:

  Αποχή = αδιαφορία, ιδιώτευση

  Άκυρο = δεν αδιαφορώ για την πολιτική, αλλά θεωρώ ότι, στην παρούσα φάση και με τα σημερινά δεδομένα, η εκλογική διαδικασία είναι κοροϊδία. Τα αποτελέσματά της δεν θα λύσουν προβλήματα.

  Λευκό = Αναγνωρίζω μεν την αξία της εκλογικής διαδικασίας, θεωρώ, όμως, ότι κανείς από τους συνδυασμούς δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τις απόψεις μου. Κανείς δεν με εκφράζει.

  Κατά τα άλλα κι εγώ θα πάω να ψηφίσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή