Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Το διακύβευμα..


Δεν θα πω ποτέ πως το πολίτευμά μας δεν είναι Δημοκρατικό. Στοιχειώδης σεβασμός στην ιστορία το επιβάλλει. Χούντα, δικτατορία, είναι άλλο πράγμα, δυστυχώς το έχουμε ζήσει στην χώρα αυτή, ξέρουμε. Περισσότερη ή λιγότερη δημοκρατία, ισχυρότερη ή πιο ευάλωτη, πιο κατοχυρωμένη ή ανοχύρωτη, αποτελεσματική ή ανοργάνωτη, ναι, να τα συζητήσω, αλλά πάντως δημοκρατία.

Από την εποχή του ‘Καραμανλής ή τανκς’ και των ‘σταγονιδίων’, μέχρι πέρυσι τον Οκτώβριο, οπότε ο τρίτος κατά σειράν Παπανδρέου, διαδέχθηκε τον δεύτερο κατά σειράν Καραμανλή, είχαμε στην διάθεσή μας πάνω από τρεις δεκαετίες, να ‘βελτιώσουμε’ το τότε εύθραυστο πολίτευμά μας. Το κάναμε; Όχι; Το κάναμε αλλά όχι στον βαθμό που έπρεπε; Χειροτερέψαμε; Όλα αυτά επίσης μπορούν να συζητούνται για πολλά χρόνια, να διαφωνούμε ή να συμφωνούμε, τέλος πάντων θα τα κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος.
Όπως όλα, έτσι και η Δημοκρατία μας, τώρα στην ‘στενωπό’ της οικονομικής δυσπραγίας αναδεικνύει τα μεγάλα της κενά. Συνηθίζει ο πολιτικός κόσμος της χώρας να διατυμπανίζει σε κάθε περίπτωση, πως η ‘δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα’, μα να που η σημερινή κατάσταση μοιάζει σαν το πολίτευμα αυτό να μην μπορεί να αντεπεξέλθει, σαν να μην μπορεί να ‘δράσει’ όσο γρήγορα θα έπρεπε, σαν να πρέπει να το ‘παραμερίσουμε’ λιγάκι, για να ‘προλάβουμε’, για να ‘σωθούμε’ με την λογική του ‘μετά βλέπουμε’.

Το πρώτο –αλλά καθόλου ασήμαντο- ‘φαινόμενο’ που ‘παρατηρήθηκε’ τον τελευταίο χρόνο, αναμφίβολα είχε να κάνει με την ανακολουθία προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών πράξεων της κυβέρνησης. Και πράγματι δεν μπορεί κανείς να πει πως είχαν άδικο όσοι έθεσαν ευθέως το ζήτημα της ‘νομιμοποίησης’ των ελιγμών μιας κυβέρνησης, που είχε υποσχεθεί παροχές, και έφτανε μόλις πέντε μήνες μετά να πάρει τα επαχθέστερα μέτρα σε σχέση με τα εισοδήματα των εργαζομένων. Ήταν οπωσδήποτε ένα πλήγμα στο πολίτευμα, στην εκλογική διαδικασία, ένα κακό προηγούμενο, καθώς τελικά δεν ψηφίζουμε για να μας κάτσει στο σβέρκο κανένας πεφωτισμένος ηγέτης για μια ολόκληρη τετραετία και να κάνει από την επόμενη των εκλογών ότι του καπνίσει. Το γνωστό επιχείρημα πως ‘όποιος ζητά πάλι εκλογές είναι τρελός’ είναι –ατυχώς- πολύ κοντά στο ‘όποιος ζητά αυτή τη στιγμή Δημοκρατία είναι τρελός’.

Ακολούθησε μια σειρά άλλα ‘πλήγματα’ εξ ίσου διαφωτιστικά της πραγματικότητας.

Εξόφθαλμη περίπτωση, ήταν βέβαια η γνωστή τροπολογία, που ψήφισε η βουλή σε μεταμεσονύχτια αν θυμάμαι καλά συνεδρίαση, και εξουσιοδοτούσε τον Υπουργό Οικονομικών να υπογράφει μελλοντικές λεπτομέρειες εφαρμογής του μνημονίου, χωρίς την προηγούμενη έγκριση των βουλευτών. Όσο και εάν προσπάθησε η κυβερνητική επιχειρηματολογία να ‘μειώσει’ την σημασία του ψηφίσματος, δεν πείθεται εύκολα κανείς, νομίζω, πως αυτό δεν αποτελεί μερική ‘αυτοκατάργηση’ του κοινοβουλίου.

Και καθώς όποιος καταλύει –έστω και μερικώς- την Δημοκρατία, υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να ‘παραμερίσει’ την Δικαιοσύνη, κρίσιμο πάντα πυλώνα της, είχαμε και τέτοιου είδους ‘φαινόμενα’. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε ερώτηση που του έκανε δημοσιογράφος στην ΔΕΘ, για το πώς θα αντιμετώπιζε την περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ‘αντισυνταγματική’ την υπογραφή του μνημονίου, απάντησε πως ‘η σωτηρία της χώρας δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό ζήτημα’ ! Χαρακτηριστική νομική περίπτωση, ήταν και η κουτοπόνηρη ‘καθυστέρηση’ του Υπουργείου Οικονομικών να στείλει στοιχεία στον Άρειο Πάγο, ώστε να αποφασίσει περί του εάν η απόλυση κάποιων απ’ τους συμβασιούχους υπήρξε νόμιμη ή όχι.

Τελευταίο φαινόμενο ‘μείωσης’ της Δημοκρατίας μας, που ασφαλώς θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες το περίφημο fast track του κ. Παμπούκη. Όλα καλά, όλα ‘άγια’, να φέρουμε επενδύσεις γρήγορα, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να παρακάμψουμε τις χρονοβόρες γραφειοκρατίες, ποιος δεν τα θέλει όλα αυτά. Αλλά πρέπει να παρακάμψουμε το ίδιο το κοινοβούλιο;; Είναι ‘αργό’ το κοινοβούλιο;; Και τάχα, δεν μπορεί να ‘επιταχύνει’;; Νομιμοποιείται κανείς να νομοθετήσει πως μια ‘επιτροπή’ μπορεί να αποφασίζει ερήμην έστω αυτών των έτσι κι αλλιώς ‘προβατοποιημένων’ αντιπροσώπων της κοινωνίας;; Και, προσωπικά, μπορεί να είναι γελοίο, μα δεν με ενδιαφέρει ούτε το να χαρίσουμε φόρους, ούτε το να υπογράψουμε ‘ατομικές’ συμφωνίες, ούτε το να επιλέξουμε τον ‘ημέτερο’ αυτά όλα εξεταστικές του μέλλοντος θα είναι. Όμως το να δικαιούται οποιοσδήποτε, έναντι όποιας ‘σωτηρίας’, να χαρίσει παραλίες, βυθούς, περιοχές ολόκληρες, να αγνοήσει τους περιβαλλοντικούς όρους, αυτό, συγνώμη, αλλά είναι πολύ σοβαρό.

Είπε ο πρωθυπουργός, πως ‘εάν κάνει κακό στο περιβάλλον εγώ θα το σταματήσω’ ! Αστειότητες. Και μόνο το γεγονός πως αναγκάστηκε να δώσει προσωπική ‘υπόσχεση’, φανερώνει πως στην πράξη όλα αυτά θα ‘θυσιαστούν’ στον βωμό της πρεμούρας μας για έσοδα και ‘ανάπτυξη’. Ήδη μαθαίνω πως η κ. Μπιρμπίλη βρίσκεται σε μια διαρκή απόσταση απ’ τις επιλογές του κ. Παμπούκη.

Παρενθετικά, η κ. Μπιρμπίλη, -καθόλου τυχαίο που έχει κατηγορηθεί και απ’ την ΝΔ του κ. Σαμαρά- σαν μια ‘οικολόγος παλαιάς κοπής’-, μου φαίνεται –εάν έχω μετρήσει την προσωπικότητά της σωστά- πως θα είναι η πρώτη παραίτηση που θα τραντάξει την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Καθώς η Δημοκρατία μας αποδεικνύεται ανίσχυρη να μας προστατέψει απ’ τους δανειστές μας. Καθώς ‘υποχωρεί’ φανερά, για να δώσει τόπο σε αυταρχικές πρακτικές άλλων πολιτευμάτων. Καθώς υποστέλλει τα ίδια της τα ‘δικαιώματα’ σαν να ‘φοβάται’ τα ‘αδιέξοδα’ που όφειλε να μην έχει, έρχονται, έφτασαν οι Δημοτικές εκλογές.

Μέσα απ’ την πιο χαρακτηριστική, την πλέον κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, αυτή των εκλογών, καλούμαστε εμείς, οι ψηφοφόροι, εμείς στους οποίους εμπιστεύεται το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος την προάσπιση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, να στείλουμε τα μηνύματά μας. Μπροστά στην ‘οπισθοχώρηση’ των θεσμών, των νόμων, των αρχών, οι εκλογές αυτές δεν είναι μόνο για τον καταλληλότερο λεβέντη, για το αγνό παιδί που θα μαζέψει καλύτερα τις χωματερές και τα σκουπίδια. Κι όποιος το παρουσιάζει έτσι, ή πλανάται ή ψεύδεται για ευνόητους λόγους.

12 σχόλια:

 1. Θα σχολιασω μονο ενα σημειο του κειμενου, γιατι στα υπολοιπα συμφωνω σε γενικες γραμμες.

  Κατα τη γνωμη μου σημερα δεν εχουμε Δημοκρατια.
  Μπορει να μην εχουμε χουντα με ορους παρελθοντος, αλλά αυτο το πρωθυπουργικο "αποφασιζω και εσεις ακολουθειτε χωρις να βγαλετε μιλιά" (το οποιο αφορα απο κομμα μεχρι βουλευτες και μεχρι τους πολιτες) μονο δημοκρατια δεν ειναι.

  Προσωπικα με ορους υπερβολης και σε στιγμες εκνευρισμου το εχω γραψει ως πρωθυπουργικη χουντα. Γιατι δεν μπορω να βρω άλλο χαρακτηρισμο γι' αυτο που ζουμε.

  Καλη Κυριακη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλημέρα Αντώνη..

  Δεν μπορούμε το 2010 να μιλάμε ασφαλώς για ..αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία. Εάν αυτό υπήρξε ποτέ, τώρα πάντως δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.
  Όσο έχουμε τα 'βασικά', τις εκλογές, τα πολλά κόμματα, την ελευθεροτυπία, την ελευθερία να λέμε από εδώ το κοντό μας και το μακρύ μας, το σύνταγμα, όχι δεν είναι κάτι 'άλλο', δημοκρατία ονομάζεται.
  Μπορεί παγκόσμια να έχει γίνει πολύ πλαστική αυτή η δημοκρατία, πολύ τηλεοπτική, πολύ 'επικοινωνιακή' -πράγματα που πρέπει να αλλάξουν- αλλά δεν το αλλάζω προσωπικά με κανενός τύπου ολοκληρωτισμό.
  Τον πρωθυπουργό άλλωστε, κάθε τέσσερα χρόνια διατηρούμε το δικαίωμα να τον στέλνουμε στο σπίτι του....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΝΝΟΕΙΣ ΔΛΔ. ΟΤΙ ΑΠΛΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ(ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΔΙΚΟΣ) ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒ. ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ; ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ Η, ΙΣΩΣ, ΤΑ ΥΠΕΒΑΛΛΕ ΗΔΗ;

  ΑΓΑΠΗΤΕ ΘΑΝΑΣΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΥΘΕΙ!
  ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΥΘΕΙ ΤΥΠΙΚΑ ΑΠ' ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΨΗΦΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ... ΑΠ' ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΤΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ(ΣΥΝΘΗΚΗ) ΣΑΝ ΝΟΜΟ, ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ 1ο ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΞ. ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ.
  ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΥΘΕΙ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ, ΠΛΕΟΝ, ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΨΗ, ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ, ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΩΝ, ΣΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΨΕΥΔΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ!

  ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ-ΕΠΙΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!

  ΥΓ.
  ΓΙΑ ΤΗΝ Κα ΤΙΝΑ; ΙΔΩΜΕΝ...
  ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ, ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ... ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ... ΔΕΝ ΣΕ ΗΞΕΡΕ ΟΥΤΕ Ο ΘΥΡΩΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΟΥ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Απ' ότι κατάλαβα Ταξιδευτή μου (καλημέρα), κάποιοι συμβασιούχοι (νομίζω καθαρίστριες), που απασχολούνταν επί κι εγώ δεν ξέρω για πόσα ΧΡΟΝΙΑ, για πάγιες και διαρκείς ανάγκες, απολύθηκαν (δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους) και προσέφυγαν στον Αρειο Παγο. Ο Άρειος Πάγος, ΖΗΤΗΣΕ απ' το Υπουργείο τα στοιχεία, ώστε να μπορέσει να βγάλει απόφαση, αλλά το Υπουργείο ..εχμμ..καθυστέρησε με αποτέλεσμα τα αναβληθεί η έκδοση της απόφασης..

  Για το πολίτευμά μας ισχύουν όσα γράφω και στον Αντώνη. Εμείς οι μεγάλοι, θυμώμαστε τι είναι κατάλυση της Δημοκρατίας, γύψοι κλπ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΕΓΩ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ(ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΔΙΚ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ Κ.ΛΠ., ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ) - ΑΝΩΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠ΄ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ - ΠΟΥ ΚΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ... ΞΕΧΑΣΕ... ΚΙ ΕΤΣΙ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ, ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ...

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΥΨΟΥΣ... ΕΧΟΥΝ ΕΦΕΥΡΕΘΕΙ ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΕΜΦΑΝΩΣ "ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΕΙΣ"... ΒΟΗΘΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑ ΤΗΣ... ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αγαπητέ Θανάση, το θέμα που θίγεις είναι τεράστιο και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί από μια μόνο πλευρά, ούτε πολύ περισσότερο να αναλυθεί σε τρεις ή δεκατρεις αράδες. Πόσο μάλλον όταν, όπως πολύ σωστά παρατηρείς σε πιο πάνω σχόλιό σου, τηρούνται έστω και τα τυπικά εξωτερικά χαρακτηριστικά του πολιτεύματος. Μένω λοιπόν στην τελευταία παράγραφο, διατυπώνοντας τη σκέψη ότι τελικά, μέσα απ' αυτή αναδύεται κι η απάντηση στο διακύβευμα. Συμφωνούμε λοιπόν, ότι πράγματι, από το αποτέλεσμα των εκλογών το οποίο εμείς θα διαμορφώσουμε, είναι δυνατόν να εκφραστεί η πλειοψηφούσα λαϊκή βούληση, που είναι ικανή να επηρεάσει και να κατευθύνει τις μελλοντικές κυβερνητικές αποφάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ταξιδευτή

  Το διάβασα κι εγώ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Αλλά όχι, όταν έγραφα την ανάρτηση δεν το είχα υπόψιν μου. Απ' ότι είδα κι εγώ, η προσφυγή βασίζεται και σε ευρωπαϊκό δίκαιο. Θα δούμε, αν και εδώ που φτάσαμε τι να σου κάνει και το ΣτΕ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ευάγγελε καλησπέρα και σε σένα..

  Ασφαλώς και το ζήτημα δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε μια ή σε χίλιες αναρτήσεις. Σωστά, επίσης θέτεις το ζήτημα των 'εξωτερικών' χαρακτηριστικών, αφού η Δημοκρατία είναι κάτι πολύ βαθύτερο..

  Κατηγορούμε για παράδειγμα τα κόμματα για αυταρχισμό κλπ, αλλά κι εμείς σαν ψηφοφόροι ποτέ δεν ψηφίσαμε έτσι που να προκύψουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Δώσαμε ποτέ στον 'δικοματισμό' λιγότερο από 80% ?? Δεν νομίζω.
  Αυτά όμως θέλουν χρόνο, παιδεία, δημοκρατία μέσα κι απ' το σπίτι ακόμη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΜΙΑΣ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ - ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΚΑ.
  ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ 4 ΜΕ 5 ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΑΚΟΜΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ, ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΕΣ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ!
  Η ΔΗΘΕΝ ΑΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

  Η ΧΟΥΝΤΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ, ΠΑΡΑΝΟΜΑ, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕ ΜΕ ΨΕΥΔΟΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ 'ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΦΑΣΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ.
  Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ, ΚΟΥΡΕΛΙΑΣΕ, ΠΟΔΟΠΑΤΕΙ ΚΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΙ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ, ΚΥΒΕΡΝΑ, ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΜΙΑ ΕΠΙΦΑΣΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΜΜΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ - ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ ΕΙΧΑΜΕ - ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ!
  ΘΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
  Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μα δεν δημιουργήθηκε το έλλειμμα δημοκρατίας τώρα Ταξιδευτή μου. Υπήρχε επί 35 χρόνια, αν θες μεγάλωνε κι όλας (σαν το άλλο έλλειμμα). Απλά τώρα αναδεικνύεται.

  Από το 81 θυμάμαι δεν 'ζητούσαμε' απλή αναλογική;; Την τόλμησε ποτέ κανείς;; Κανείς.΄Ή τόλμησε κανείς να καταργήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών;; Κάνουμε ένα κάρο 'εξεταστικές' και τα σκάνδαλα έχουν παραγραφεί ! Οι εθνοπατέρες μας ψήφισαν ποτέ πραγματικά ελεύθεροι;; Πραγματικά κατά συνείδηση;; Αυτό το καλαμπουράκι της 'κομματικής πειθαρχίας' είναι δημοκρατία άραγε;; Και η διαπλοκή; Το σφιχταγγάλιασμα με καναλάρχες και επιχειρηματίες, τάχα είναι καινούριο;;

  Γι αυτό σου λέω: Δεν έγινε τώρα το κακό. Απλά τώρα αναδεικνύεται ανάγλυφα και βαθαίνει βεβαια λόγω των 'συνθηκών'...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΥΓ. Ξέχασα να πω: Ο 'ορος' σου 'Πολιτική Δικτατορία' μπορεί να είναι εύστοχος, μα μην μας προκύψει καμιά ...στρατιωτική δημοκρατία :))))))))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΟΣ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ!

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΖΗΣΕ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ 2 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ(ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΤΟΥ '67) ΠΟΥ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΑΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ!
  Ο ΜΕΤΑΞΑΣ(ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ) ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ, ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΕΝΑ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.
  ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 3 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ.

  ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ!
  ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ Ο ΓΕΡΟ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΤΟΤΕ ΟΝΕ, ΗΤΑΝ, ΑΚΡΙΒΩΣ, ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΤΡ. ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ. ΚΑΙ, ΒΕΒΑΙΑ, ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ. ΑΣ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠ' ΟΨΗ ΟΤΙ ΤΟ '74(ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ) ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΞΑΜΒΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΟΝΕ.

  ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΙΣΧΥΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. ΝΟΜΙΖΩ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ!
  ΑΡΑ, ΣΤΡ. ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ, ΕΝΤΟΣ ΕΕ Η ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΗΣ.

  Η ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΚ ΤΗΣ ΑΙΤΙΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ, ΕΝΩ ΟΙ ΣΤΡ. ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ. ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΠΑΝΤΑ, ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ(ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ ΚΛΠ...).
  Σ' ΕΝΑ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΑΝ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ, ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ, ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ, ΠΛΕΟΝ, ΠΕΡΑΣΗ!
  ΟΜΩΣ, ΟΙ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ 1ου,2ου,3ου,4ου,... ΔΡΟΜΟΥ, ΠΟΡΕΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ, ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ Η ΠΡΑΣΙΝΕΣ, ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, Σ' ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟΒΛΑΚΩΜΕΝΟ(ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ) ΚΑΙ ΗΜΙΜΑΘΗ(ΛΟΓΩ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ), ΑΛΛΟΤΡΙΩΜΕΝΟ, ΙΣΟΠΕΔΩΜΕΝΟ, ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΕΥΗΚΟΟΝ ΟΥΣ...

  ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΕΛΕΕΙΝΗ ΚΑΙ ΧΥΔΑΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή