Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Θαυμάστε μας !.....


Θυμάστε ασφαλώς, εκείνον τον πτωχό πλην τίμιο πολίτη, ο οποίος προ ενός έτους κτύπησε την πλάτη του Πρωθυπουργού μας, και τον ..παρακάλεσε να του πάρει τον μισθό, αρκεί να διασώσει την χώρα !

Αν και εκείνος ο πολίτης δεν βρέθηκε ποτέ απ’ τα ΜΜΕ και πλέον έχει περάσει στην ουράνια σφαίρα της λαϊκής μυθολογίας, άλλοι συμπολίτες μας, σπεύδουν έναν χρόνο μετά να μας προκαλέσουν νέα ρίγη συγκινήσεων…

17.948 καταγγελίες
απεκάλυψε ο αγαπητός κ. Καπελέρης, ο επωνομαζόμενος και αδιάφθορος, πως έγιναν εντός του έτους και αφορούσαν ..καρφώματα πολιτών για άλλους ..πολίτες !!!!

Διευκρινίζει βέβαια (sic) ο κ. Καπελέρης, πως πολλές απ’ τις περιπτώσεις αυτές αφορούν εργαζόμενους που καταγγέλλουν τα αφεντικά τους. Ή άλλες, όπου ασθενείς καταγγέλλουν τον γιατρό που τους πήρε φακελάκι. Υπάρχουν, όμως και πολλές που αφορούν τον γείτονα που καρφώνει τον γείτονα ή και τον συγγενή που καρφώνει τον συγγενή του !!!

Σπεύδω να μπερδευτώ. Δικαιολογούνται μέσα μου κάποιες καταγγελίες, ενώ άλλες είναι απαράδεκτες;; Δικαιολογείται ο ασθενής ή ο εργαζόμενος, και είναι ..σπιούνος μόνο ο γείτονας και ο συγγενής;;

Το κράτος επιβραβεύει τους καταγγέλλοντες. Ρητά ο νόμος ορίζει πως εάν μετά από επώνυμη καταγγελία, η πολιτεία αποκομίσει φόρους, πρόστιμα, κλπ, ο αυτόκλητος ..Ιούδας δικαιούται τα ..αργύριά του. Το κράτος διευκολύνει την προδοσία. Η καταγγελία μπορεί να γίνει ακόμη ανώνυμα, ο ..σπιούνος μπορεί να φορέσει την μαύρη κουκούλα ! Το κράτος, το ίδιο, για του λόγου το αληθές, γίνεται ο καλύτερος καταδότης, μόλις χθες διαβάσαμε πως θα αρθεί το φορολογικό απόρρητο !..

Δίνει, τάχα το κράτος, ταυτόχρονα κι ένα όπλο άμυνας στον ‘αδικημένο’; Στον εργαζόμενο; Στον φακελωμένο ασθενή;;
Θυμάμαι τα μαθητικά μου χρόνια. Υπήρχαν οι μεγάλοι και οι μικροί. Οι καθηγητές κι εμείς οι μαθητές. Υπήρχε μια μυστική συνθήκη. Μια παράνομη αλληλεγγύη. Εμείς ήμαστε οι μαθητές. Οι άλλοι ήσαν πάντα ‘απέναντί’ μας. Κι όποιος τολμούσε να ‘προδώσει’, να πάει με το άλλο ‘στρατόπεδο’, αποκτούσε το αιώνιο στίγμα: Ήταν το ‘καρφί’…

Δεν ήμαστε αγγελούδια. Ο κόσμος της εφηβείας σκληρός ήταν, όπως όλος ο παιδικός κόσμος. Και τσακωνόμαστε. Και κλίκες φτιάχναμε. Και κόντρες υπήρχαν. Και ‘κέρδη’ ασφαλώς είχαμε να αποκομίσουμε απ’ την ‘εξουσία’ των ‘μεγάλων’. Όμως ήταν νόμος. Τις διαφορές μας οφείλαμε να τις λύσουμε μεταξύ μας. Μόνο μεταξύ μας. Απ’ τη μια μεριά της ζυγαριάς ήταν η ευκολία, απ’ την άλλη όμως –και ζύγιζε πολύ περισσότερο- η ανάγκη μας ν’ ανήκουμε στον ίδιο κόσμο. Στην ηλικία μας. Στην ενηλικίωσή μας…
Ο ..φοροκυνηγός με τα όσα μας ανακοινώνει, δεν επικροτεί, δεν κατηγορεί. Μένει ουδέτερος. Υπάρχουν –λέει- τα ‘καλά’, υπάρχουν και τα ‘κακά’. Άλλο, λέει, ο εργαζόμενος, άλλο ο ..συγγενής. Πάντως ‘όλες οι καταγγελίες ελέγχονται’. Και το 20 περίπου τοις εκατό, έχουν αποδειχθεί βάσιμες !

Είναι, όμως, επικίνδυνο μονοπάτι όλο ετούτο. Είναι επικίνδυνο μονοπάτι να υποκαθιστάς τον θεσμοθετημένο μηχανισμό με την ‘αυτοδικία’. Το κράτος οφείλει να πατάξει την φοροδιαφυγή, να πιάσει τον ‘παράνομο’. Γι αυτό στο κάτω-κάτω το ψηφίζουμε, όχι για να μας κάτσει στο σβέρκο. Σύμφωνα με τον νόμο, τέλος, βαρύνεται εκείνο, με την προσκόμιση των αποδεικτικών της όποιας παρανομίας μας. Αλλιώς είμαστε όλοι αθώοι.

Αστοχούν τα έσοδα, ο μηχανισμός αποδεικνύεται ανίκανος, ατυχείς αποδεικνύονται οι μία μετά την άλλη οι γκάφες των ντοκτορά, αλλά δεν μπορεί αυτό να σημαίνει πως φταίει ο πολίτης που δεν μετατράπηκε σε ...κρυφή κάμερα. Γιατί στο τέλος, μπορεί και να μας πουν πως ..δεν κάναμε αρκετές καταγγελίες !!!

Καμία περίπτωση δεν μπορώ να επικροτήσω. Καμία. Εάν σε κλέβει ο εργοδότης σου, δεν σου πληρώνει τα νόμιμα, να πας στο Υπουργείο εργασίας να το δηλώσεις. Επώνυμα. Εάν δεν σου κόλλησε τα ένσημα, να πας στο ΙΚΑ. Επώνυμα. Εάν ο γιατρός σου ζήτησε φακελάκι, να πας στην αστυνομία. Παράνομοι είναι όλοι αυτοί, δεν τους αθωώνει κανείς. Αλλά όταν κρυφτείς πίσω απ’ την κουκούλα της ανώνυμης ‘καταγγελίας’, γίνεσαι κι εσύ ‘παράνομος’. Δεν είναι αυτός ο τρόπος να παλέψεις για τα δικαιώματά σου. Και βέβαια, δεν νομίζω πως χρειάζεται καν να σχολιάσω για τους ..γείτονες, τους καλοθελητές και τους ..συγγενείς....

Λέει συχνά ο Πρωθυπουργός μας πως ‘θέλει τον πολίτη σύμμαχο’ στην προσπάθειά του. Ελπίζω και εύχομαι, να μην εννοεί αυτού του είδους την ….συμμαχία !.....

4 σχόλια:

 1. Με εκπληξη βλεπω οτι διολισθαινουμε συνεχως και η εξουσια και οι πολιτες σε πολυ ασχημους δρομους.
  Και λυπαμαι για την καταντια μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μας 'διολισθαίνουν' Αντώνη. Και όχι τώρα. Εδώ και χρόνια.

  Παράδειγμα. Ξέρουμε όλοι, πως κάθε έτος όλοι οι επιχειρηματίες πρέπει να υποβάλλουν μια κατάσταση με τους υπαλλήλους τους, τον μισθό τους, τα χρόνια προϋπηρείας τους κλπ στο Υπουργείο Εργασίας, και μετά θεωρημένη να την αναρτούν σε εμφανές σημείο στο μαγαζί τους.

  Κάποτε, οι καταστάσεις αυτές έλέγχονταν απ' τις επιθεωρήσεις, τις άφηνες και πήγαινες μετά από μια δυο μέρες να τις πάρεις.
  Πάει να πει οι επιθεωρήσεις έλεγχαν εάν έδινες τα νόμιμα, εάν τηρούσες τα καθορισμένα απ' τις συλλογικές συμβάσεις, εάν τέλος πάντων έριχνες τον υπάλληλό σου. Και ο υπάλληλος μπορούσε απλά βλέποντας την κατάσταση να δει εάν του έδινες αυτά που έπρεπε ή τον έκλεβες..

  Εδώ και ΧΡΟΝΙΑ, ο έλεγχος αυτός δεν γίνεται ! Πάς, σου την σφραγγίζουν, φεύγεις. Υποτίθεται -έννομα- πως η ευθύνη βαρύνει τον εργοδότη, αλλά ο έλεγχος πάει στις καλένδες του ...ποτέ, γιατί και το ΙΚΑ ακόμη να σου κάνει έλεγχο, κάπου θα τα ...βρείτε με τον ελεγκτή.

  Ποιός λοιπόν άφησε τον εργαζόμενο έρμαιο του εργοδότη;; Ποιός ήταν ο εγκληματίας Υπουργός Εργασίας που προφανώς λόγω φόρτου εργασίας και αδυναμίας το άφησε αυτό να καταργηθεί;; Ποιός ήταν ο Υπουργός Υγείας που επέτρεψε σον γιατρό να πάρει φακελάκι; Ποιός υπουργός μετέτρεψε τις Πολεοδομίες και τις Εφορίες στη σπηλιά του Αλή Μπαμπά??

  Τώρα, ζητάμε απ' τον πολίτη να κάνει αυτό που ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ αυτός που έπρεπε να το κάνει ! Κι όχι μόνο ζητάμε. Δίνουμε και κίνητρο !!...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και όλη αυτή η ιδεολογία του... καρφώματος απλώς προσπαθεί να μας πείσει ότι ο εργοδότης, γείτονας, συγγενής κ.τ.λ. φταίει ουσιαστικά για την κατάντια του τόπου. Γιατί έχει καλύτερο αυτοκίνητο, ή γιατί παίρνει 1200 ευρώ, όταν εμείς παίρνουμε 700. Και να ξεχάσουμε ότι τα εκατομμύρια της Εκκλησίας απλώς δε φορολογούνται. Ή ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις φορολογούνται λιγότερο από εμάς και από κάθε αντιπαθητικό γείτονα.

  Χαιρετώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημέρα Aurora..

  Το μόνο 'αισιόδοξο' είναι πως εάν κάνω την διαίρεση, τελικά μόνο το 0,2% των Ελλήνων έκανε 'χρήση' της καταγγελίας.
  Κάτι είναι κι αυτό..

  ΑπάντησηΔιαγραφή