Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Το μήνυμα προς την Αριστερά...


Αμέσως μετά τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των εκλογών, σε πολλούς γεννήθηκε το ερώτημα, ποσα θα μπορούσε να καταφέρει μια ‘ενωμένη’ αριστερά. Πολλοί πήραν ένα απλό κομπιουτεράκι και άρχισαν τις αθροίσεις. Τόσο ο ένας, συν τόσα ο άλλος, συν άλλα τόσα ο τρίτος, έφταναν σ’ ένα εντυπωσιακό νούμερο, σχεδόν ‘κυβερνητικό’. Είναι, όμως, τόσο εύκολες οι ‘αθροίσεις’ αυτές στον χώρο της αριστεράς;; Η πολυδιάσπασή της είναι απότοκο αλληλοσυγκρουόμενων ατομικών φιλοδοξιών, ιστορικών λαθών άντε και θεωρητικών υπερευαισθησιών;; Μήπως υπάρχει κάτι πιο ‘πραγματικό’ πίσω της;;…


Από το Κ.Κ.Ε. μέχρι τους Πράσινους Οικολόγους και την Δημοκρατική Αριστερά το τοπίο της ελληνικής αριστεράς παρουσιάζει μια μεγάλη, ομολογουμένως, ποικιλία.


Η πλέον ‘εξωτική’ αριστερά, είναι βέβαια οι Οικολόγοι. Οι ίδιοι αμφισβητούν τον παραδοσιακό διαχωρισμό σε δεξιά, κέντρο και αριστερά, πιστεύουν πως οι όροι αυτοί είναι ξεπερασμένοι εκ των πραγμάτων και με ‘κέντρο’ την οικολογία, την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, του ίδιου του τρόπου ζωής, στοχεύουν στην επίλυση των προβλημάτων μέσα απ’ το ‘ανάποδο’ αυτού που κυνηγούν όλες οι άλλες παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, μια κατακλυσμική διαδικασία ‘από-ανάπτυξης’.


Απότοκο των τελευταίων εξελίξεων στον χώρο της ‘ανανεωτικής αριστεράς’, το κόμμα του κ. Κουβέλη, κατάφερε να μην ‘εξαφανισθεί’, να ‘γράψει’ πόντους στο καλάθι της πρώτης Κυριακής. Ήταν τάχα ‘προσωπικές’ επιρροές; Ήταν ένα μέρος της δυσαρεστημένης ‘αριστεράς’ του ΠΑΣΟΚ; Ήταν η χαρισματική προσωπικότητα του κ. Ψαριανού;; Ήταν όλα αυτά μαζί;; Πάντως έκανε ταμείο στο τέλος. Ωστόσο. Επιπόλαια και βιαστικά, έσπευσε ο κ. Κουβέλης, να ‘θριαμβολογήσει’ μετά την εκλογή Καμίνη-Μπουτάρη, τάχα πως εκείνος τους είχε προτείνει. Σιγά βρε παιδιά ! Λες και με ‘δικούς’ σας ψήφους κέρδισαν ! Πόσοι είσαστε γαμώ το;; Κι ύστερα: Πόσο ‘αριστερός’ είναι o λόγος της Δ.Α.;; Υπάρχει τάχα διαχωριστική μεμβράνη που να χωρίζει στ’ αλήθεια την ύποπτη ‘νηφαλιότητα’ του κ. Παπανδρέου, απ’ τον ‘αστικό’ ρεαλισμό του Ψαριανού;; Πόσο ‘μακριά’ είναι το ‘υπάρχει πρόβλημα’ του Ψαριανού –για τον Αγ. Παντελεήμονα-, με την ‘αυθημερόν’ λύση του μεταναστευτικού, που πρεσβεύει η …Χρυσή Αυγή;;…..


Δεν μπορεί κανείς, να μην θαυμάσει, να μην απελπιστεί, όταν ‘σκεφτεί’ το Κ.Κ.Ε. Πολλά ‘επίθετα’ μπορεί κανείς να του προσάψει. Θετικά και αρνητικά. Δέχεται τον χυδαίο ‘χλευασμό’ των αστών τόσα χρόνια, με Ιώβεια υπομονή. Δέχεται απ’ την άλλη, την έντονη κριτική των ‘φίλιων’ υπόλοιπων αριστερών δυνάμεων επίσης εδώ και δεκαετίες. Με δομή, γλώσσα και ..μέλη παμπάλαια, θα έλεγε κανείς, εμφανίζει μια πρωτοφανή σταθερότητα στην παλιά, καλή ιδεολογία. Αυτή, ας μου επιτραπεί, που τόσο εύκολα αμφισβητήθηκε. Αυτή, ας μου επιτραπεί επίσης, που τόσο αμάσητη κάποτε κατάπιαμε. Στις εκλογές ‘επιβραβεύτηκε’ αυτή του η σταθερότητα. Για το Κ.Κ.Ε., δεν είναι ένα, μόνο το κόμμα. Μοναδικός είναι και ο εχθρός. Για το Κ.Κ.Ε. δεν υπάρχει άλλη μάχη, έξω απ’ αυτή με το κεφάλαιο, με τον καπιταλισμό. Επομένως, τουλάχιστον συνεπώς με την ίδια του την ιδεολογία, κάθε άλλη ‘μορφή’ αριστεράς, δεν μπορεί παρά να είναι ύποπτη, αστικό ανάχωμα, που απλά ‘καθυστερεί’ την μελλοντική, θριαμβευτική επικράτηση των λαϊκών δυνάμεων. Που νοθεύει απλά, τις μάχες, τις διεκδικήσεις, που ‘κρύβει’ απ’ τις λαϊκές μάζες, τον ένα στόχο. Η ίδια η ‘αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία’ δεν είναι το τελικό ζητούμενο. Κι όποτε θέλετε, σας το αποδεικνύουμε και θεωρητικώς !....


Πόσα ..έτη φωτός, πρέπει να διανύσει κανείς, απ’ το Κ.Κ.Ε. μέχρι την Δημοκρατική Αριστερά, το δείχνει ο αριθμός των περιβόητων πλέον …συνιστωσών !! Κάποτε ήσαν έντεκα, τώρα έχω χάσει το λογαριασμό. Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, σε μόνιμη κρίση εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, ‘φιλοξενεί’ κάμποσα απ’ τα καλύτερα παιδιά. Τα μαλώνει. Τα χαστουκίζει. Τα χαϊδεύει. Μια τρελο-οικογένεια, που επιμένει να μπαίνει στη Βουλή, παρά που την κατηγορούν πως δεν εκπροσωπεί ‘πραγματικό πολιτικό χώρο’. Άλλο, όμως, -ευτυχώς- επιβάλλουν οι ψηφοφόροι. Κι αν ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε ‘άπειρος’ να διαχειριστεί τις δυσκολίες των τελευταίων δύο ετών –ακόμη και την πρόσφατη, επιλογή υποψηφίου για την περιφέρεια Αττικής-, δεν παύει να είναι ο νεώτερος ‘αρχηγός’ στη Βουλή, και κυρίως δεν εξανεμίστηκε η ‘χαρισματικότητά’ του. Δεν είναι πια ‘ταλεντάκι’ ο Τσίπρας. Παίζει πρώτη ομάδα βασικός…


Δεν ξεχνώ την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Κι όχι μόνο την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που μπορεί και να γίνει το τέταρτο εντός κοινοβουλίου αριστερό κόμμα. Χρόνια ολόκληρα παλεύει ‘ηρωικά’, αδιαφορώντας πολλές φορές από ιδεολογία ακόμη και για την βουλευτική ‘θεσούλα’. Κάθε φορά στις εθνικές εκλογές, ο τρίλεπτος αριστερός τους λόγος, ξιπάζει τους καναπέδες μας, υπάρχει ‘εκεί έξω’ μια άλλη ‘μορφή ζωής’ !...


Συμπέρασμα: Δεν γίνονται οι αθροίσεις μ’ ένα απλό κομπιουτεράκι. Ακόμη και εάν κατάφερνε η αριστερά να δανειστεί για λίγο το ….σφουγγάρι του κ. Σαμαρά και να σβήσει απ’ τη ‘μνήμη’ της ιστορικά λάθη, παλιές διασπάσεις, διαγραφές, πικρίες, φιλοδοξίες και εγωισμούς, θα παρέμεναν οι θεωρητικές διαφορές επί του πρακτέου. Είναι διαφορετικό να λες πως μπορείς να παρακάμψεις τον ‘ταξικό αγώνα’, στοχεύοντας κατευθείαν το ‘οικολογικό ζητούμενο’ του μέλλοντος. Είναι διαφορετικό να λες πως ‘μπορείς εντός του καπιταλιστικού συστήματος να χτίσεις μια αριστερή κοινωνία’. Είναι άλλο να λες, πως ‘μόνο η δικτατορία του προλεταριάτου λύνει τα προβλήματα’. Είναι αγεφύρωτες ιδεολογίες όλα αυτά.


Η αριστερά –από DNA- απευθύνεται στον κόσμο. Απ’ αυτόν αντλεί την δύναμη και την δυναμική της. Όσο όμως, ‘κατεβαίνει’ περιχαρακώνοντας το εκάστοτε ‘δόγμα’ της, τελικά καταφέρνει να διασπά την ίδια την λαϊκή δύναμη.
Τώρα, με την κάμποση ‘αριστερά’ του ΠΑΣΟΚ να φαίνεται για πρώτη φορά απεγκλωβισμένη –και άστεγη. Με το κεφάλαιο να έχει εξαπολύσει πρωτοφανή επίθεση σε κατακτήσεις δεκαετιών. Με τον Γ. Α. Παπανδρέου να συνεχίζει το έργο της …διάσωσης του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Τώρα. Για πρώτη φορά στις εκλογές αυτές, φαίνεται αντίστροφα, ο κόσμος να απευθύνεται στην αριστερά. Η αλήθεια;; Όχι μαζικά: Κάμποσοι σκάλωσαν στον Δημαρά και στον Καμίνη. Δεν πειράζει. Θα έλθουν και τα επόμενα ‘μέτρα’….


Τώρα –είχε δίκιο η κ. Παπαρήγα-, οι ευθύνες της αριστεράς –όλης θα προσθέσω εγώ- μεγαλώνουν. Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή, για πρώτη φορά, να σχηματισθεί ένα κατ’ αρχήν ενιαίο μέτωπο, και δεν μιλάω για ευκαιριακά, εκλογικά σχηματάκια, μα τουλάχιστον για μια κοινή ‘στρατηγική’. Κοινή στρατηγική, την στιγμή που ο πόλεμος μαίνεται και ο εχθρός είναι …ένας. Τώρα, επιτέλους, πρέπει να απελευθερωθεί η ‘αριστερή επιλογή’ –η όποια επιλογή- απ’ το επιχείρημα του ‘ανέφικτου’. Όχι για να μετατραπεί σε μια ..σούπα χωρίς θεωρητικές διαφορές. Μα για να σημάνει την σύνταξη στο ίδιο μετερίζι, ταυτόχρονα με την διατήρηση της όποιας μοναδικότητας. Για να σαλπίσει πως η κοινωνία και τα προβλήματά της είναι ενιαία…
Αλλιώς. Εάν τα πράγματα μείνουν στον ίδιο προαιώνιο …βάλτο της περιχαράκωσης, του τρόμου του καπελώματος, της δογματικής ακαμψίας, τελικά της διασπαστικής άρνησης, μάλλον θα αναζητούμε δύσκολα την αιτία, για να μην ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ την επόμενη φορά….

15 σχόλια:

 1. Καλημερα Θαναση.
  Νομιζω οτι ειναι καιρος να επαναληφθει η συναντηση καποιων αριστερων δυναμεων, κατ' αναλογια της ΕΔΑ του 1958.
  Δεν ξερω πως θα γινει, τα κομματοσκυλα της αριστερας σχεδον δεν μιλιουνται μεταξυ τους οσοι ειναι σε διαφορετικα κομματα.
  Αλλά καποια κοινη προσπαθεια ισως ειναι η μοναδικη διεξοδος στο σημερινο βαλτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αντώνη καλημέρα..

  Έστω μια κοινή στρατηγική. Μια κοινή απεργία βρε αδελφέ. Μια κοινή γραμμή απέναντι στα συγκεκριμένα προβλήματα. Όχι ο ένας στην Κάνιγγος ο άλλος στην Κλαυθμώνος, ο τρίτος στην Ομόνοια. Πόσους δήμους θα έπρεπε να έχουν τώρα, εάν το είχαν κάνει προ των περιφερειακών εκλογών;; Μήπως ο χάρτης βαφόταν κόκκινος;;.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμφωνω απολυτα Θαναση.
  Αλλά μετα τα χθεσινα (οπου οταν τελειωσε η ομιλια της Παπαρηγα στο Συνταγμα, βγηκαν απο τα μεγαφωνα και ελεγαν για πολυ ωρα στους συγκεντρωμενους απο που να φυγουν για να μη συναντηθουν με την άλλη πορεια!!!), νομιζω οτι εκεινο που δεν θελει την κοινη στρατηγικη ειναι περισσοτερο το ΚΚΕ το οποιο κατα τη γνωμη μου πασχει απο μικρομεγαλισμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θαναση μου,
  θα έλεγα ότι καλύτερος θα ήταν ο εξής τίτλος στο ποστ σου: Το μήνυμα που προέρχεται από την Αριστερά ή μάλλον από τις Αριστερές"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θανάση, προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο καθένας τους κρατάει την εξ αποκαλύψεως αλήθεια στο τσεπάκι και την άλλη μέρα μπορούν να κάνουν μια έτσι και να σβήσουν χρέη και πιστώσεις. Καλά...αλλά μέχρι τότε ας μας δείξουν πχ αν ξέρουν να καθαρίζουν μια πόλη με σεβασμό στο περιβάλλον, να δίνουν μια ανάσα πράσινου, να δημιουργούν κάποιους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά και τους νέους. Για μένα, από κει αρχίζει η αριστερά και όπως έλεγε-περίπου- ο Αριστοτέλης, πράττοντας αριστερά γίνεσαι αριστερός. Βαρέθηκα τα μεγάλα λόγια τα καταγγελτικά, το ναρκισσισμό του όλα ή τίποτα, το μόνο εγώ είμαι, εγώ ξέρω, εγώ μπορώ. Βαρέθηκα τον παλιμπαιδισμό των αριστερών κομμάτων. Οι έφηβοι μαθητές μου είναι πολύ πιο ώριμοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μερόπη καλησπέρα..

  Η άνοδος του ΚΚΕ στις εκλογές αυτές δεν είναι βέβαια τυχαία. Δεν σημαίνει όμως πως οι ελπίδες είναι μόνο στο ΚΚΕ. Πρέπει και οι υπόλοιποι σιγά-σιγά να αρχίσουν να πείθουν.
  Τους Οικολόγους αν και πέρισυ τους 'κατηγορήσαμε' που δεν δέχθηκαν το υπουργείο περιβάλλοντος (αν και τελικά δεν διευκρινίστηκε εάν ήταν πρόταση ή φάρσα), αποδείχθηκαν σωστοί εάν κρίνουμε την μετέπειτα πορεία με τους ημιυπαιθριους κλπ.Ο Διάκος εγραψε καλή εικόνα σαν υποψήφιος περιφερειάρχης, γιαυτό γενικά πήγαν καλά κι αυτοί.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα μπορούσε να πάει καλύτερα, μα αναμφίβολα ο κ. Τσιπρας ισχυροποιήθηκε έναντι του Αλαβάνου, και νομίζω και έναντι του Κουβέλη.
  Έχουμε αριστερά. Αρκεί να κάνει μερικά βήματα ΤΩΡΑ που και οι συνθήκες την αποδεικνύουν και το 'σύστημα' παραπαίει στις αντιφάσεις του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλησπέρα Γυριστρούλα, δεν σε είδα χθες στους πανηγυρίζοντες στο βίντεο :)))).....

  Εάν έγινε κάτι τους τελευταίους μήνες αυτό ήταν πως όσο 'ανέφικτο' θεωρήθηκε το 'σχέδιο της αριστεράς' για την έξοδο απ' την κρίση, άλλ τόσο ανερμάτιστο και ανέφικτο αποδεικνύεται κάθε μέρα που περνά και το σχέδιο της κυβέρνησης.

  Σημερα η Αυστρία διατύπωσε άρνηση στο να μας δωθεί η τρίτη δόση καθώς 'δεν τηρήσαμε το μνημόνιο'. Σήμερα ο Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ, δήλωσε πως πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, για να σωθούν οι επιχειρήσεις. Προχθές η Μέρκελ δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έπρεπε να γίνει δεκτή εξ αρχής στην ΟΝΕ. Σήμερα συζητούν την 'διάσωση' της Ιρλανδίας και έπεται η Πορτογαλλία. Σήμερα οι δικοί μας διαπραγματεύονται την κατά δύο χρόνια επιμήκυνση του χρέους. Σήμερα τα σπρέντς έφτασαν πάλι στο 1000 !!!...

  Βλέπεις εσύ καμιά σοβαρή εφικτή σωτηρία από πουθενά;; Γιατί, εγώ, αυτό που βλέπω είναι να διασώσουμε το ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο και το τραπεζικό σύστημα θυσιάζοντας οτιδήποτε. Είτε λέγεται ζωές. Είτε λέγεται επόμενη γενιά. Είτε λέγεται κρατική περιουσία. Είτε ακόμη και εθνικά συμφέροντα.

  Επειδή 'χρωστάμε'. Λες και είμαστε οι μόνοι που χρωστάμε. Λες κι αυτοί που τους χρωστάμε δεν χρωστούν κι εκείνοι σε άλλους τόσους. Λες και δεν έχουν ανεργία. Λες και εκείνοι δεν έχουν κρίση και ύφεση.

  Όσο για την αριστερά, περιγράφω τα 'χάλια' της όπως είδες. Λέω και τα καλά της. Λέω και τι θα έπρεπε να κάνει τέλος πάντων αυτό που πιστεύω εγώ.

  Όχι οτι έχω πολλές ελπίδες πως θα το τολμήσει. Δεν έχει χάσει λίγες ιστορικές ευκαιρίες και η αριστερά.

  Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν ΜΟΝΟ γύρισμα της πλάτης σε όλους μέσω της τεράστιας αποχής. Ήταν και κλήση προς την αριστερά. Ας αναλάβει κι αυτή τις ευθύνες της...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΑΓΑΠΗΤΕ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ,
  ΣΑΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ, ΙΣΩΣ, ΟΤΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗ, Η ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΔΙΑ - ΟΠΟΙΟ ΟΝΟΜΑ Η ΤΙΤΛΟΥΣ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΤΟΥΣ - ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΑΡΙΣΤΕΡΑ" ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΕΙ.
  ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΤΗ ΒΑΡΥΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ!
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΕΙ, ΗΔΗ, ΑΝΤΙΛΗΦΤΕΙ - ΚΑΘΩΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΤΕΣ - ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, "ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ" ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ! ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΝΕΟΙ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΗΤΑΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40 ΕΤΩΝ!
  ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΕΙΤΕ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ!
  ΑΝ ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ... ΣΤΗΝ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η ΓΥΡΙΣΤΡΟΥΛΑ, ΣΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΚΑΙ ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΑΤΟΜΩΝ, ΤΟΤΕ,

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Θανάση, καλημέρα.
  Όλοι πια και οι πλέον αδαείς περί τα οικονομικά όπως εγώ, έχουμε αντιληφθεί το πλήρες αδιέξοδο που μας έχουν οδηγήσει. Ναι, πρόκειται καθαρά για τη διάσωση των δανειστών μας, του κεφαλαίου, αλλά ποια είναι τα όπλα μας εναντίον τους, που εισάγουμε όλα τα αγαθά της επιβίωσής μας σε πακέτο;
  Μέχρι τώρα κανείς δεν με έπεισε ότι έχει κάτι σοβαρό να προτείνει κι ότι αυτό εγγυάται τη σωτηρία μας. Αυτό που δεν καταλαβαίνει η Αριστερά είναι ότι δεν αποφασίζουν τα ευχολόγια, οι καταγγελίες, οι κραυγές, τα όνειρα θερινής νυχτός. Αυτά είναι για τους καιρούς των παχιών αγελάδων, τώρα ο κόσμος θέλει υλοποιήσιμες προτάσεις και μόνο το ΚΚΕ για την ώρα έχει πρόταση συγκεκριμένη, μόνο που δεν είμαι καθόλου βέβαιη αν μερικοί δεν την φοβούνται πιο πολύ κι από το ΔΝΤ.
  (Αααα, δεν είσαι προσεκτικός, Θανάση! Βάλε κανένα γυαλάκι. Είμαι κάπου στο 1.40, μπροστά μπροστά δεξιά και βγάζω φωτογραφίες.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ταξιδευτή καλημέρα..

  Δρα η αριστερά -όπως όλοι οι κομματικοί μηχανισμοί- 'εντός των πλαισίων του συστήματος' όπως λες, αλλά φαντάζομαι εννοείς εντός του πολιτικού συστήματος (και όχι του άλλου, του οικονομικού).

  Κατ' αρχήν, δεν έχουμε υπόψιν μας κάτι 'καλύτερο' αυτή την ώρα απ' την κουτσή ετούτη 'δημοκρατία'. Πάει να πει κόμματα κλπ. Εντός των κομμάτων τώρα, πόση 'δημοκρατία' υπάρχει αυτό εξαρτάται και από το κόμμα αλλά και απ' τους υποστηριχτές του. Η Παπαρήγα σε κάποια συνέντευξή της υποστήριξε πολύ ορθά πως 'δεν περιμένουμε κανένα εκλογικό θαύμα, από τη στιγμή που μόλις το 15% των εργαζόμενων είναι γραμμένοι σε κάποιο σωματείο'. Είχε δίκιο. Ασχοληθήκαμε εμείς στη βάση ενεργά;; Πώς περιμένουμε απ' τα κόμματα να είναι 'παράδεισοι δημοκρατικότητας';;...

  Δευτερον: Η αριστερά για δεκαετίες στη γωνιά, επειδή ακριβώς ποτέ δεν είχε 'κυβερνητικές' ελπίδες, έμεινε κατά κάποιον τρόπο 'καθαρή' απ' τι 'διαπλοκές'. Τα 'μεγάλα' κανάλια την έχουν γραμμένη. Τα έντυπά της είναι 'ερασιτεχνικά'. Επομένως ούτε απ' την πλευρά αυτή αποτελεί μέρος του συνήθους 'συστήματος'.

  Εν πάσει περιπτώσει, η αρχική ανάρτηση ήθελε περισσότερο να υπογραμμίσει τις μεγάλες ευθύνες που έχει στην φάση που είμαστε η αριστερά. Γνώμη μου είναι πως έπρεπε ήδη να έχει κάνει κινήσεις. Γνώμη μου επίσης είναι πως λίγες ελπίδες υπάρχουν να 'ξυπνήσει'. Αυτό που γράφω στο τέλος είναι κοντά στην πραγματικότητα. Εάν η αριστερά έχει την ίδια εικόνα μετά από τρία χρόνια στις βουλευτικές, γιατί κάποιος να την εμπιστευτεί;;...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Γυριστούλα, ούτε με ..τηλεσκόπιο δεν θα μπορούσα να σε καταλάβω, όχι με 'γυαλάκια'..

  Κι όμως, με τις φωνές, τις κραυγές, τις διαμαρτυρίες, και μάλιστα σε περιόδους χειρότερες από σήμερα, κατακτήθηκαν όλα αυτά που κατεδαφίζονται σήμερα. Όσο για το εάν υπάρχουν διατυπωμένες 'λύσεις' κι αυτές υπάρχουν όχι μόνο απ' την αρίστερά αλλά και από 'αστούς' οικονομολόγους, ντόπιους και ξένους. Καθόλου δεν χρειάζεται να γίνουμε ..λαϊκή δημοκρατία, ούτε καν Αργεντινή. Ένα σοσιαλιστικό κόμμα όφειλε να διαφυλάξει κάποια πράγματα. Όχι την τσέπη μας, το ξέραμε πως εμείς θα πληρώσουμε το λογαριασμό, αυτά που κλάπηκαν πάνε πέταξαν. Αλλά θεσμούς. Εργατικό δίκαιο. Εργασία. Δημόσια αγαθά. Προνοιακό κράτος.
  Αυτή η 'αριστερή' πολιτική μπορεί και πρέπει να υπάρξει. Όποιος την επιλέξει θα παίρνει και τα κουκιά.

  Εσείς εκεί γιατί ψηφίζετε τον φίλο κ. Γλυνό;; Για να αγνοήσει τον ανθρώπινο παράγοντα και να βγάλει μονάχα κερδη;; Απ' το καθαρό του πρόσωπο και μόνον φαίνεται πως μάλλον για το αντίθετο...

  Καλημέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Θανάση, καλημέρα,
  οι οικονομολόγοι Έλληνες και ξένοι μίλησαν με μισόλογα. Δεν είναι κυβερνήσεις ή κόμματα να πάρουν ευθύνη, να έχουν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις, να πρέπει να πουν το δυστυχώς επτωχεύσαμεν ή το πάμε να αναδιαρθρωθούμε ή το πάμε να τα πάρουμε από τις τράπεζες και τους πλούσιους ή πάμε στη δραχμή και έξω από την ΕΕ. Σ΄αυτά όλα ποιος βάζει υπογραφή;
  Σίγουρα,ο ΓΑΠ παίζει εν πολλοίς το παιχνίδι των δανειστών μας. Αυτό έχει αναλάβει να κάνει, να μας αφήσει να παραμείνουμε στο σύστημα με τους όρους του συστήματος. Και μέχρι να βρεθεί σοβαρή αντιπρόταση, ολοκληρωμένη, εφαρμόσιμη και εκπορευόμενη από φορείς ή άτομα διατεθειμένα να συμβάλουν στην υλοποίησή της, θα ψηφίζεται ο ΓΑΠ και μην ψάχνει κανείς το γιατί.
  Είναι ο μόνος εναπομείνας στην πολιτική σκηνή,οι άλλοι είναι φευγάτοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το οτι οι 'άλλοι' -μα όλοι οι άλλοι- είναι φευγάτοι είναι αλήθεια. Αλλά κι ο ίδιος 'φευγάτος' είναι δυστυχώς. Το σχέδιο δεν τους βγαίνει. Δεν τους βγαίνει για τον απλούστατο λόγο πως δεν μπορείς να ξεχρεώσεις με δανεικά. Πρέπει να έχεις 'ανάπτυξη'. Ανάπτυξη, όμως με περικοπές πάλι δεν γίνεται.
  Όσο για το 'θα ψηφίζεται', θα ψηφίζεται από εμένα που έχω δουλειά και τρέμω την ανεργία, που είμαι 'μέσα'. Ο άνεργος όμως. Ο απολυμένος συμβασιούχος. Ο χρεοκοπημένος μαγαζάτορας. Αυτοί, ΓΙΑΤΙ να τον ψηφίσουν;;; Έχουν να χάσουν κάτι;;;.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μέχρι να φτάσουν όλοι, Θανάση, στο "δεν έχω τίποτα να χάσω", θα περάσει πολύς καιρός. Η ελληνική κοινωνία δεν παίζει με καθαρά χαρτιά, ποτέ δεν έπαιζε. Υπάρχουν η παραοικονομία, οι οικογενειακές περιουσίες, η δεύτερη δουλειά, η λοβιτούρα, οι συντάξεις οι κανονικές και οι πρόωρες, το συσσωρευμένο χρήμα από τη διαφθορά, που δεν πήγε όλο σε οφσορ εταιρείες.
  Πάνω από 600.000 άνεργοι,πού βρίσκονται; Πώς ζουν; Γιατί δεν ψηφίζουν όλοι ΚΚΕ; Γιατί δεν βγαίνουν έξω να τα κάνουν λαμπόγυαλο; Πώς ανέχονται να πεινάνε τα παιδιά τους και να ψηφίζουν ακόμη τα δυο μεγάλα κόμματα; Αυτό δείχνουν τα γκάλοπ τουλάχιστον.
  Για κάποιους λόγους που είσαι αρμοδιότερος να αναλύσεις, η ελληνική κοινωνία ακόμα αντιστέκεται στην εντροπία των αριθμών. Θα τολμούσα να πω ασεβώς ότι ενώ δυστυχούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι ακόμα τα κουτσοβολεύουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Καλησπέρα Γυριστρούλα..

  Εχω φτάσει να θεωρώ πως εάν η απόδειξη που θα κόψει ο περιπτεράς θα πάει να σώσει τον Τραπεζίτη, ε, καλύτερα να μην την κόψει. Όσο για τη δεύτερη δουλειά, έχω συνάδελφο που τα βράδυα δουλεύει ντελίβερι σε σουβλατζίδικο. Ανασφάλιστος. Διότι ΕΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ το σουβλατζίδικο να τον ασφαλίσει κανονικά, απλά θα τον ΑΠΟΛΥΣΕΙ. Πάρε έναν λογιστή σαν κι εμένα. Που είναι κανονικά ασφαλισμένος για το οκτάωρό του, πληρώνει αδρές εισφορές στο ΙΚΑ. Και θελήσει να είναι νόμιμος, να κρατήσει και τα βιβλία μιας μικρο επιχείρησης έξω, να βγάλει ας πούμε 200 ευρώ τον μήνα παραπάνω. ΓΙΑΤΙ τον αναγκάζει να πληρώνει ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ τώρα) 250 ευρώ τον μήνα;;; Δεν είναι νοσοκομειακά καλυμμένος απ' το κύριο ταμείο του;; Θα ζητήσει μήπως ποτέ σύνταξη απ' το ΤΕΒΕ;; Γιατί δεν του επιτρέπει να δηλώσει αυτό το παραπάνω εισόδημα, και να φορολογηθεί ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΤΑΒΑΤΖΗΛΙΔΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ;; Γιατί ένας καθηγητής που θα κάνει ένα ιδιαίτερο να μην μπορεί να δηλώσει νόμιμα το μικρό αυτό εισόδημα;; Ποιός λοιπόν τους κάνει παράνομους;; Και ποιός χάνει τελικά από φόρους;;

  Κάπως έτσι την βγάζουν οι 600.000 άνεργοι. Και μέσω της οικογένειάς τους.Τώρα γιατί όλοι αυτοί δεν ψηφίζουν αριστερά, αυτα τα περιγράφω και στην ανάρτηση. Πρέπει να ξυπνήσει η αριστερά, γιατί το μήνυμα της αποχής ήταν και προς αυτήν..

  ΑπάντησηΔιαγραφή