Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Αντιμνημονιακή ..κατανάλωση ???...


Οι εκλογές τελείωσαν, όπως ήταν φυσικό τα κυβερνητικά αυτιά ‘δεν άκουσαν, δεν είδαν’, δεν ίδρωσαν, θα συνεχίσουν την εφαρμογή του διατεταγμένου σχεδίου τους...

Πέρα, απ’ τις συμβατικές μορφές αγώνα, που αναμφίβολα πρέπει και θα συνεχιστούν, ως πολίτες στα χέρια μας διαθέτουμε, ως όπλο, την ‘καταναλωτική’ μας συμπεριφορά. Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε ενσυνείδητα να σαμποτάρουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και των ‘προϊσταμένων’ της, με διάφορους τρόπους. Οι καταναλωτικές μας επιλογές είναι ίσως μια 'ψήφος', που θα μπορούσε να προβληματίσει τον ..‘εχθρό’.Εύκολα, για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να ‘μποϊκοτάρουμε’ τα έντυπα φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ. Ξέρουμε όλοι μας ποια είναι, δεν χρειάζεται να πω ‘ονόματα’. Όλοι ζούμε την επικοινωνιακή λαίλαπα, που με ποταπό τρόπο, στηρίζει την κυβερνητική πολιτική. Τύφλωση είναι, και όχι ενημέρωση όλο αυτό. Γιατί να την ‘επιβραβεύουμε’ αγοράζοντάς την. Ας αγνοήσουμε τις ‘προσφορές’ και τα ‘dvd’ τους. Και μη μου πείτε πως υπάρχουν εργαζόμενοι εκεί, που βγάζουν το ψωμί τους, γιατί εάν πρόκειται για τους γνωστούς πουλημένους δημοσιο-κάφρους, δεν θα με πείραζε καθόλου να τους δω άνεργους. Άλλωστε, μη φοβάστε. Ακόμη και σε περίπτωση οικονομικής στενότητας, τα έντυπα αυτά, πιο εύκολα θα τα δείτε να ‘στρίβουν’, να αλλάζουν ‘άποψη’, παρά να κλείνουν…


Όσο για τα ηλεκτρονικά 'μέσα', είναι, φυσικά, ανεφάρμοστο να διαγράψουμε απ’ την ‘μνήμη’ των τηλεοράσεών μας, τις γνωστές ‘συχνότητες’, τα γνωστά ‘παράθυρα’ με τα γνωστά παπαγαλάκια. Επίσης ανεφάρμοστο να πετάξουμε την ίδια την τηλεόραση απ’ το παράθυρο ! Θα ήταν η απόλυτη επανάσταση, αλλά δεν γίνεται. Άλλωστε οι τηλεθεάσεις μετριούνται με τελείως 'πειραγμένο' σύστημα, και δεν θα μειωθούν εύκολα τα διαφημιστικά τους έσοδα. Ούτε βέβαια, θα μπορούσαμε, επίτηδες να μην αγοράζουμε το τάδε προϊόν επειδή διαφημίζεται στο τάδε κανάλι. Για την ώρα, απλά ας επιλέγουμε την ποιότητα, ας κλείνουμε το κουμπί όταν μας σερβίρουν τα σκουπίδια τους. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο…


Αλλά και η υπόλοιπη κατανάλωσή μας, θα μπορούσε να αποκτήσει ‘συνείδηση’ πολιτική. Ξέρουμε, για παράδειγμα, πως σκανδαλωδώς τόσα χρόνια, έχει δοθεί στα μεγάλα ‘πολυκαταστήματα’ η δυνατότητα να καταργούν κάθε μορφή ωραρίου, και νόμιμα να μένουν ανοικτά όλες τις μέρες της βδομάδας. Απ’ τη μια αυτό πιέζει τους ‘μικρούς’, απ’ την άλλη τους ίδιους τους ‘σκλάβους’ εργαζόμενους. Δεν λέω να μην πάμε στο σούπερ-μάρκετ, -αν και αυτό ακόμη θα είχαμε τρόπους να το μειώσουμε, ενισχύοντας τα μικρά μαγαζιά της γειτονιάς- αλλά, έστω, ας αποφύγουμε να πάμε Τετάρτη απόγευμα, που ο υπόλοιπος ανταγωνισμός είναι ‘κλειστός’ δια νόμου..


Πανηγυρίζει εδώ και μήνες ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο πρωθυπουργός για το περίφημο ‘κίνημα των αποδείξεων’. Και πράγματι ισχύει. Κάπου ‘τρομοκρατημένοι’, κάπου επειδή το ‘ζητάμε’ πια, εκδίδονται αποδείξεις, όσες ποτέ άλλοτε. Τώρα όμως ξέρουμε πως όλες αυτές οι αποδείξεις ‘κόβονται’ για τη σωτηρία των δανειστών και του κεφαλαίου. Μήπως, λοιπόν, θα έπρεπε να αρχίσει ένα ...αντι-κίνημα αποδείξεων;;…..
Ξέρω όλες τις γνωστές αντιρρήσεις. Μα η ‘παραοικονομία’. Μα η ‘φοροδιαφυγή’. Μα οι ‘έξυπνοι’ που μας επιβαρύνουν. Τα ξέρω όλα αυτά, τα έχω γράψει κι εγώ, κι εγώ έχω δει την περίφημη γελοιογραφία που τραβάει το κουπί ο χαζός και οι υπόλοιποι τον ενθαρρύνουν. Ποιοι είναι, όμως, οι πραγματικοί ‘κηφήνες’, ποιοι είναι οι πραγματικοί μας εκμεταλλευτές;; Ποιοι είναι οι λαθρεπιβάτες της βάρκας;;…


Ευτυχώς σε κάθε μας συναλλαγή, ξέρουμε, βλέπουμε μπροστά μας με ΠΟΙΟΝ συναλλασσόμαστε. Μπορούμε επομένως και εκεί να ‘κατευθύνουμε’ κατάλληλα τη συμπεριφορά μας. Τολμώ να πω, πως, ίσως, ένα μέρος της ‘οικονομίας’ ΠΡΕΠΕΙ να το ‘κρύψουμε’ απ’ τις …ύαινες που το θέλουν όλο. Ο περιπτεράς, ο μικρός έμπορος της γειτονιάς. Ο ηλεκτρολόγος που δουλεύει μια μέρα τη βδομάδα, με την νέκρα της οικοδομής. Όλοι αυτοί, δεν είναι ούτε μεγαλογιατροί του Κολωνακίου, ούτε μεγαλο-εργολάβοι έργων. Και μην αμφιβάλετε καθόλου, πως αυτούς τους ‘μικρούς’ θέλει να ‘πιάσει’ η κυβέρνηση. Αυτοί, οι μικροί, θα πληρώσουν τον λογαριασμό στο τέλος. ΞΕΡΟΥΜΕ, καλά, τι είδους 'διεύρυνση της φορολογικής βάσης' ονειρεύεται ο κ. Παπανδρέου και η συμμορία του, και κυρίως ξέρουμε καλά ΓΙΑΤΙ την επιδιώκει. Ας ξεμπερδέψουμε μαζί τους πρώτα, και μετά τα βρίσκουμε μεταξύ μας..


Η καταναλωτική μας συμπεριφορά, μπορεί να γίνει η ισχυρότερη ψήφος διαμαρτυρίας, αν αποκτήσει πολιτική 'συνείδηση'. Μπορεί να ‘ακουστεί’ πολύ περισσότερο, απ’ αυτήν των πρόσφατων εκλογών…

2 σχόλια:

 1. Θανάση μου,
  έχω αντιρρήσεις πάνω στο εξής θέμα: Γράφεις "Τώρα όμως ξέρουμε πως όλες αυτές οι αποδείξεις ‘κόβονται’ για τη σωτηρία των δανειστών και του κεφαλαίου. Μήπως, λοιπόν, θα έπρεπε να αρχίσει ένα ...αντι-κίνημα αποδείξεων;;…".
  Η γνώμη μου είναι η απαίτηση των καταναλωτών για έκδοση αποδείξεων καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Από τη μη έκδοση αποδείξεων μόνο τα λαμόγια που φοροδιαφεύγουν έχουν να κερδίσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλημέρα Μερόπη..

  Ναι, να την 'πατάξουμε' την 'παραοικονομία', αλλά να την πατάξουμε εφ όσον αυτά που θα κερδίσει το κράτος θα γίνουν 'κράτος', όχι κέρδη στις τσεπούλες των δανειστών μας.

  Σήμερα μπροστά μας έχουμε ένα κράτος που αποσσύρεται με ελαφρά πηδηματάκια από κάθε υποχρέωσή του, που τα χαρίζει όλα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που αυτο-καταργείται εις όφελος των επιχειρηματιών και των διεθνών κερδοσκόπων.
  Ή έχεις την εντύπωση, πως άμα μειώσει την φοροδιαφυγή, τα δις που θα πιάσει θα τα κάνει μισθούς και συτάξεις;; Η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται Μερόπη μου. Αυτοί ανέλαβαν να κατεδαφίσουν το κοινωνικό κράτος όπως το ξέραμε. Το έχουν ήδη καταδαφίσει με τους νόμους τους. Και θα συνεχίσουν και σε χειρότερα.

  Δεύτερον, λέω, 'ξέρουμε με ποιον συναλλασσόμαστε'. Απ' το μεγάλο ψάρι, ναι θα ζητήσω απόδειξη. Ναι, όσες χρειάζομαι για το αφορολόγητο θα τις μαζέψω (αυτός δεν ήταν εξ αρχής ο εκβιασμός τους;;). Αλλά μέχρι εκεί.
  Από εκεί και μετά, σαμποτάζ. Δεν πρέπει να τους βγεί το σχέδιο, κι όσο γρηγορότερα αποτύχουν, τόσο καλύτερα.
  Μετά, άμα έλθει άλλος χριστιανός που να μας σέβεται, θα τον σεβαστώ κι εγώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή