Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

Κρίση στον Τύπο...


Έλεγε σήμερα ο Φυντανίδης, σε τηλεοπτική κουβέντα στην ΕΤ3, για την ‘κρίση στον Τύπο’, πως ‘πίσω απ’ το όποιο μέσο, ίντερνετ, εφημερίδα, κανάλι, μελλοντική ηλεκτρονική μορφή, κλπ, πάντα θα είναι ο άνθρωπος’, εννοώντας ο δημοσιογράφος. Ασφαλώς και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό.

Ωστόσο, ποιος ‘άνθρωπος’; Διότι άνθρωπος είναι και ο ρεπόρτερ που τον έχουν να ξεπαγιάζει στα διόδια μέσα στο χιόνι, για να ‘δείξουν’ τον αποκλεισμένο δρόμο, ή την νταλίκα που ‘δίπλωσε’. Άνθρωπος είναι και ο μεγαλο-δημοσιογράφος, που τα παίρνει χοντρά, για να στηρίξει ή να τορπιλίσει μια πολιτική, ένα συμφέρον, να κάνει το παπαγαλάκι του ενός ή του άλλου, να παραμυθιάσει το πόπολο. Και το πράγμα μπερδεύεται ακόμη περισσότερο, καθώς, είναι πολύ πιθανό ο ρεπόρτερ που ξεπαγιάζει στα διόδια, μοναδικό ίσως στόχο στο μυαλό του, έχει να πάρει κάποτε την θέση του μεγαλο-δημοσιογράφου, φασκελοκουκούλωστα δηλαδή..
Ένα δεδομένο είναι οι κατακλυσμιαίες αλλαγές στην τεχνολογία. Είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης, πως αυτό το ‘παράδοξο’ απ’ τη μια να μην βγαίνουν οικονομικά τα έντυπα φύλλα ενώ την ίδια στιγμή να αναρτούνται δωρεάν στον διαδίκτυο, θα υπάρχει απλά, μέχρι να ‘εθιστούμε’ στο νέο ‘μέσο’, ώστε κάποια στιγμή να περάσουμε στα pay-sites. Δεν αργούν καθόλου οι ημέρες, που θα ‘καλούμε’ την ‘εφημερίδα’ απ’ το κινητό μας, και για να έχουμε την πρόσβαση θα έχουμε πληρώσει κάποια συνδρομή. Η τεχνολογία είναι έτοιμη, οικολογική, φτηνότερη του χαρτιού, ένα ‘εμπόδιο’ υπάρχει μονάχα: Είναι δύσκολο να ενσωματώσει τη διαφήμιση. Δεν ξέρω αν αυτό είναι πρόβλημα του τύπου ή της διαφήμισης. Η διαφήμιση μπορεί να βρει άλλα μέσα. Πιθανώς οικονομικά, τότε, ο Τύπος να βγαίνει και χωρίς διαφήμιση.
Δεύτερο δεδομένο, επίσης σίγουρο, είναι πως η ύφεση επιβαρύνει τις εφημερίδες-επιχειρήσεις. Ήταν στραβό το κλήμα, τόσα χρόνια, που έπεφταν οι πωλήσεις, το έφαγε κι ο γάιδαρος. Φαίνεται πως στις σημερινές συνθήκες τα DVD, οι προσφορές, τα σαράντα πέντε ένθετα, τα βιβλία, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, δεν επαρκούν. Τι κάνουν λοιπόν οι ‘ιδιοκτησίες’;; Τι άλλο. Μειώνουν το προσωπικό. Κλείνουν φύλλα. Διώχνουν κόσμο. Τα γνωστά. Ο Φυντανίδης σήμερα έλεγε πως ‘δεν αντέχει’ η χώρα ‘τόσα πολλά έντυπα’. Εννοούσε, πως έχουμε πολλά. Υπονοούσε, πως ‘το παρακάναμε’.
Καλλικράτης, λοιπόν και στον Τύπο. Αναγκαστικός. Συρρίκνωση. Μην κλαίτε για τους ιδιοκτήτες βέβαια. Αυτοί τα αποκόμισαν τα κέρδη τους, τόσες δεκαετίες. Κι αν επέμεναν πολλές φορές, ακόμη και στο όριο της ζημιάς, δεν το έκαναν για την ψυχή της μάνας τους. Διαπλεκόμενοι ήσαν, έπαιρναν άλλες δουλίτσες απ’ την αγελάδα, χοντρές δουλίτσες, στήριξη πουλούσαν, διαχείριση της κοινής γνώμης. Τώρα, οι ‘δουλίτσες’ χάνονται. Πάει η αγελάδα, στέρεψε. Προσέξτε, μονάχα, μην ‘πουλήσουν’ τώρα, ‘επανάσταση’ σε εμάς, το πόπολο..
Πόσες δεκαετίες μετράει η ‘διαπλοκή’ της τέταρτης ‘εξουσίας’; Πόσα χρόνια, τώρα πάνε απ’ τις προσφορές και τα DVD; Πόσα χρόνια πάνε, που τα ιδιωτικά κανάλια, -η ΕΤ στο κάτω-κάτω ήταν κρατική- στήριζαν ανερυθρίαστα, πουλούσαν την ψυχή τους στον διάολο; Πόσα χρόνια οι ‘δημοσιογράφοι’ αφέθηκαν να παίρνουν ‘γραμμή’ και να μας παραμυθιάζουν;; Επομένως η ‘κρίση στον Τύπο’ δεν είναι καινούριο φρούτο. Αλλά όσο έρρεε το χρήμα, κανείς δεν διαμαρτυρόταν. Τώρα κλαίγονται. Δεν κλάφτηκαν (πλην ελαχίστων περιπτώσεων) όταν έπρεπε όμως. Όταν τους φίμωσαν, τους κατεύθυναν, τους μίσθωναν.
Αλλά και τώρα; Τους βλέπετε να μετανιώνουν; Τους βλέπετε να ορθώνουν κανένα ανάστημα αντικειμενικότητας; Τους βλέπετε να έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται; Τρίχες ! Για το χρήμα τους νοιάζει μόνο. Ο ένας τρώει τον άλλο. Ο σώζων εαυτόν. Ένας ασήμαντος μαθουσάλας ανοίγει κανάλι, και τους παίρνει διαφήμιση παίζοντάς το ‘επαναστάτης’ χωρίς αιτία και προϊστορία. Τα ζόμπι επιστρέφουν φορώντας την προβιά. Οι μισοί, -όσοι χωράνε- συνεχίζουν να δίνουν γη και ύδωρ στους πολιτικούς τους προϊσταμένους, παπαγαλίζοντας το παλιό καλό τροπάρι, προσευχόμενοι να επικρατήσει η σύνεση και η Μέρκελ. Οι άλλοι μισοί, τρέχουν όπου βρουν να ξανατρυπώσουν. Άλλος να κάνει trash-tv, άλλος να στολίζει τα παράθυρα κι άλλος να ανοίγει σχολή ‘δημοσιογραφίας’, τυφλός να τυφλώσει θύματα.
Σιγά μην λυπηθώ για την ‘κρίση’ στον Τύπο. Χρόνια τώρα, έτσι κι αλλιώς, δεν αγοράζαμε εφημερίδα. Κάποιους –πολύ λίγους- έντιμους αγοράζαμε. Επιλεκτικά διαβάζαμε. Ούτε οι ιδιοκτησίες, ούτε η πλειοψηφία των δημοσιογράφων το κατάλαβε ποτέ. Παράσιτα είχαν καταντήσει οι καλοί. Τους έδιωχναν από εδώ, τους πήγαιναν εκεί. Η πλειοψηφία των πουλημένων, καλοπερνούσε…


Τώρα, τα ξερά θα καούν. Αυτή είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη. Τα χλωρά, οι ελάχιστοι Δημοσιογράφοι με κεφαλαίο ‘δέλτα’, θα συνεχίσουν, θα βρουν βήμα. Αυτή είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη. Οι αρπακολλατζήδες ιδιοκτήτες θα εγκαταλείψουν τον χώρο. Αυτή είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη. Το κράτος και οι πολιτικοί, θα αφήσουν τον Τύπο ήσυχο, να κάνει σωστά τη δουλειά του. Αυτή είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη. Εμείς, ο λαός, θα είμαστε επιτέλους σωστά και αντικειμενικά ενημερωμένοι. Αυτή είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη.
Σιγά μη λυπηθώ για την κρίση στον Τύπο. Ευκαιρία είναι, να μην επικρατήσουν πάλι οι φελλοί. Που είναι η απαισιόδοξη πρόβλεψη.

9 σχόλια:

 1. ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΒΗΜΑ... ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ! ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ( ... ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ. ΟΤΑΝ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ, ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ-ΤΟΥ, ΤΟΥ ΠΛΗΡΟΥΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ - ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΕΛΑΒΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ - Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΥΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ...
  ΕΧΕΙ, ΗΔΗ, ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.
  συνεχιζεται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΦΥΝΤΑΝΙΔΗΣ... Ο ΜΗ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ!

  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ, ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕ ΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΑ, ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΤΣΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΣΤ ΦΟΥΝΤ ΚΑΙ ΑΛΛΑ...
  ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΚΑΠΟΥ ΕΝΑ... ΜΑΓΑΖΙ, ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΚΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΓΑΖΙ...
  ΜΑΓΑΖΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΜΕ... ΣΥΓΚΡΙΝΕ ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ... MAGAZINE.
  ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα Ταξιδευτή..

  Είναι αλήθεια πέσανε πολλά κοράκια. Αυτό εν πολλοίς πληρώνουν τώρα. Αλλά τώρα δεν θα σκάσω και για τους ιδιοκτήτες Ταξιδευτή μου. Αρκετά έφαγαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τώρα τους πήρε το φαί απ' το στόμα ο Κίρτσος και το Μετρό. Και τα free φυλλα πολλαπλασιάζονται. Η Ελυθεροτυπία πήγε μάλιστα να μπει στον χορό κάθε Πέμπτη αλλά φαίνεται ήταν πολύ δαπανηρή και δεν άντεξε. Αρχίζει κι αυτών το τέλος τους.
  Το 'συγκρότημα' έχει μεγάλη ιστορία, όπως τα λές. Κλείνει το καθημερινό Βήμα, το Κυριακάτικο θα επιζήσει φαντάζομαι λόγω προσφορών και αυξημένης Κυριακάτικης ζήτησης. Σε λίγο πάντως όλοι θα γίνουν 'ηλεκτρονικοί'.
  Πρέπει όσοι σωστοί απέμειναν νά επιχειρήσουν κάτι σοβαρότερο. Νομίζω πως θα πετύχει μέσα στον γενικό κακό μέσο όρο....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΣΗΜΕΡΑ, Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ... ΥΠΕΡΟΧΑ :)
  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8 ΔΗΜΑΡΧΟΙ(OI 6 ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ)... ΔΕΝ ΞΟΔΕΨΑΝ ΠΕΝΤΑΡΑ(... ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΔΩΡΑ ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΟΥΣ) ... Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΙΣΑ-ΙΣΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ ΚΑΙ... 200 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ. Ο ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ-ΕΚΜΟΝΤΕΡΝΙΣΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΞΟΔΕΨΕ ΚΑΤΙ ΧΙΛΙΑΔΙΤΣΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ... ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ... ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΚΛΥΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΣΕΙ, ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ. Ο ΝΤΟΡΙΚΟΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΞΟΔΕΨΕ ΣΧΕΔΟΝ 100000 ΕΥΡΩ... ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΕΣΟΔΟ :)
  ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΟΙ... ΞΕΧΑΣΑΝ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ...
  ΚΑΛΑ ΝΑ 'ΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ...
  :)
  ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ; ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ; :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλημέρα ταξιδευτή μου..

  Ε. Αυτό με τον νόμο περί ανάρτησης των προεκλογικών δαπανών στο δίκτυο, είναι πλέον κωμωδία. Στο Αιγάλεω, που μπήκα και κοίταξα, οι τρείς 'διεκδικητές' δεν ξόδεψαν και δεν πήραν ούτε ένα ευρώ !!!! Ο Πρώην δήμαρχος, πιό υπεύθυνα και επίσημα, ξόδεψε για όλη την προεκλογική του περίοδο το μυθώδες ποσό των ....816 ευρώ !!!!
  Μάλλον, γι αυτό ..δεν βγήκε :)))))))))))))

  Μετά, τολμούν και βγαίνουν και λένε, πως 'πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες' !! Οι γελοίοι. Υπάρχει ελπίδα σ' αυτόν τον τόπο;; Δεν ξέρω, φίλε μου, έχω απελπιστεί τον τελευταίο καιρό........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
  ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ, ΚΑΘΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ! ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ, ΑΠΟ ΣΥΝΟΛΑ Η ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ, ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΥΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΙΩΝΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
  Ο ΜΕΣΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΕΞ' ΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ, ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Η... ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ - ΠΟΥ ΥΠΟΔΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥΣ Η ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ Η ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ -
  ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΩΝ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ, ΚΑΙ, ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΗΣ, ΚΡΥΦΗΣ
  Η... ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ, ΑΠΟ... "ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ" ΠΡΟΣΩΠΑ, ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ.
  ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΣΥ, ΠΑΡ' ΟΛΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ - ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΩ - ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΑΝ
  Ε Κ Π Ρ Ο Μ Ε Λ Ε Τ Η Σ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΩΣ ΕΔΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πάλι ανοίγεις μεγάλη κουβέντα Ταξιδευτή..

  Ξέρεις -συχνά τα λέμε- εγώ δεν ΘΕΛΩ να πιστέψω πως υπήρξε, υπάρχει μια συνωμοσία, πίσω απ' όλα αυτά. Χωρίς βέβαια να το έχω πολυψάξει.

  Αλλά, επί ακριβώς αυτού του ζητήματος -στο παράδειγμα της παιδείας που θέτεις- κάνω την εξής σκέψη:

  Πρείπτωση 1: Ναι υπάρχει συνωμοσία, μακρόπνοο και μακροπρόθεσμο σχέδιο. Να καταστήσουμε το πόπολο ανεγκέφαλο. Έρμαιο του κάθε λαοπλάνου. Επομένως να το βάλουμε στο τσεπάκι μας, να αλωνίζουμε αιωνίως.

  Περίπτωση 2: Δεν υπάρχει κανένα 'σχέδιο' στο μυαλό οποιουδήποτε, απλά η ζωή 'σπρώχνει' τα πράγματα προς τα εκεί, οι αγορές και η οικονομία, που χρειάζεται εξειδικευμένα τούβλα. Επομένως οι υπουργοί, ακολουθούν αυτά που έμαθαν στα Univercities τους, δεν έχουν προφανώς κανένα ιδεολογικό μπούσουλα να τους 'σώσει' και το πάνε το καράβι όπου φυσάει ο άνεμος, δλδ στα βράχια.

  Και να δεχθώ ταξιδευτή μου, πως η αλήθεια είναι εντός αυτών των δύο ορίων. Ή η περίπτωση 1 ή η περίπτωση 2, ή κάτι ανάμεσα έστω.

  ΚΑΙ ΡΩΤΩ: ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ;; EXEI ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΑΝ Ο ΦΟΝΟΣ ΗΤΑΝ ΕΞ ΑΜΕΛΕΙΑΣ Ή ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ;; ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ;;....

  Θα μου πεις, πως έχει σημασία στο να βρεθεί ο καταλληλώτερος τρόπος αντιμετώπισης. Ε. Σ' αυτό κάπως να συμφωνήσω, αν και ο τελικός-τελικός εχθρός πάντα ένας ήταν, το κεφάλαιο....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΦΟΝΟ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ, ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ ΕΞ' ΑΜΕΛΕΙΑΣ.
  Η ΗΓΕΣΙΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ(ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ, ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ, ΚΟΣΜΟΣ) ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΟΥ. ΕΙΔΕΣ ΕΣΥ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΟ '74 ΚΑΙ ΔΩΘΕ, ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ;;; ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΛΛ' ΑΥΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΕΠΙΣΗΣ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ! ΑΝ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΙΣ, ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥΒΛΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΦΙΟΚΕΦΑΛΑΚΗΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΚΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΗΓΕΣΙΑ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ - ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΛΗ ΑΦΕΛΕΙΑ; - ΑΥΤΗ Η ΠΡΑΞΗ ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΕΙΣ;;
  ΕΓΩ ΛΙΑΝ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΕΣΑ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΑ, "ΕΓΚΛΗΜΑ" ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ.
  Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝ/ΚΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΤΕ 2 ΜΟΝΟ ΠΑΝ/ΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΒΓΑΛΕ ΛΟΓΟ. ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ-ΤΟΥ, ΜΕ ΥΦΟΣ ΠΑΙΔΟΝΟΜΟΥ... ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ... ΘΑ ΕΛΘΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΑΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ, Ο @ΚΙΜΟΝ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟΥ Η ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΠΛΟΓΚ-ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ. ΕΚΤΟΤΕ ΣΙΩΠΗΣΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ - ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΟΝΟ ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΖΩ, ΝΑ ΤΟ ΔΩ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΡΥΒΩ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΙΡΟΜΟΥΝ.
  Η ΧΟΥΝΤΑ, ΑΓΑΠΗΤΕ ΘΑΝΑΣΗ, ΟΥΤΕ 24 ΩΡΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΑΝ ΣΥΣΣΩΜΗ - ΣΥΣΣΩΜΗ ΟΜΩΣ - Η ΤΟΤΕ ΠΑΝ/ΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ. ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΑΝ, ΤΟΝ... ΘΑΥΜΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ! ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΒΛΑ Η ΚΟΥΦΙΟΚΕΦΑΛΑΚΗΔΕΣ;;;
  ΔΙΕΡΩΤΩΜΑΙ... ΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΠΩΣ... ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΙΖΕΙ ΤΟ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΥΓ. ΑΝ ΠΑΣ ΣΤΑ ΛΙΝΚΣ ΜΟΥ, ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΜΕΡΙΚΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΙΩΠΗΣΕΙ, ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ! ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΡΓΩ. ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ. ΔΙΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΙΩΠΗΡΗ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΑ ΠΡΟΧΘΕΣ...
  ΜΟΙΑΖΕΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή