Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Καλή Χρονιά !!.....
Η χρονιά που εκπνέει ήταν καινοφανής για όλους.

Τα πρώτα σημάδια της κρίσης είναι αλήθεια πως είχαν γίνει αντιληπτά –στον ιδιωτικό τομέα- απ’ τα τέλη του 2008. Το ΄09 ‘έτρεξε’ δύσκολα για τις επιχειρήσεις, η ανεργία άρχισε να παίρνει την ανηφόρα, αλλά μέχρι και το τέλος του, το κράτος και οι νάνοι πολιτικοί μας, κοιμόντουσαν τον ύπνο της ηλιθιότητας και της απραξίας. Ο ένας ήταν κουρασμένος, ο δεύτερος νόμιζε πως λεφτά υπήρχαν κι έβγαινε όλος αισιοδοξία ‘πάμε’ κλπ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι βολεμένοι στις γωνιές τους, ‘προειδοποιούσαν’ μεν, άραζαν δε, ασχολούνταν παγίως με τα ‘εσωτερικά’ τους, επαναπαύονταν αφού ‘δεν περνούσε, στο κάτω-κάτω απ’ το χέρι τους’… Το 2010 δεν χρειάζεται να απαριθμήσω τι ζήσαμε. Μέχρι να ξυπνήσει ο κ. Παπανδρέου, το κακό είχε ήδη γίνει. Οι δεν-φταίγαμε-εμείς-κερδοσκόποι μας είχαν πάρει και τα σώβρακα. Τα ‘λεφτά που υπήρχαν’, έγιναν εν μία νυκτί ‘δεν υπάρχει σάλιο’. Ακολούθησε η ολοφάνερη αδυναμία μιας πανικόβλητης και ανίκανης κυβέρνησης και ενός ανίκανου και πανικόβλητου πρωθυπουργού, να διαχειριστούν, καν, την κρίση χρέους.


Η γελοιότητα σπάει κόκαλα καθημερινά. Πότε κατεδαφίζει Φαντασίες. Πότε κάνει επιδείξεις λαπ-τοπ σε ‘ηλεκτρονικά’ σχολεία, τρομάρα μας. Πότε περιφέρει ηλεκτρονικούς πίνακες υποκλοπής βενζινάδικων, που δεν έχει το δικαίωμα ούτε να τα κλείσει !!


Το χειρότερο, όμως υπήρξε η χυδαία, φασιστική και εμετική προπαγάνδα, που τρομοκράτησε και ενοχοποίησε τα ίδια τα θύματα, δημοσιοποιόντας, διαρρέοντας, κανιβαλίζοντας. Και το ακόμη πιο χειρότερο, η σαφής υποστολή κάθε έννοιας δημοκρατίας, τα πολλαπλά ωμά πραξικοπήματα, που ‘μίκρυναν’ το κοινοβούλιο, ‘αδυνάτισαν’ τους θεσμούς, με την ανοχή του Ανωτάτου Άρχοντα κ. Παπούλια, που η ιστορία θα του το θυμηθεί κάποτε.

Δεν μας χρειάζεται κανένας Καζαμίας, για να προβλέψουμε πως το 2011 θα είναι ένα έτος ‘επικίνδυνο’.

Επικίνδυνο, αφού έχουν ήδη αδρά διαγραφεί οι περαιτέρω προθέσεις της κυβέρνησης του κ. Γ. Α. Παπανδρέου. Προθέσεις που δεν είναι άλλες απ’ την συστηματική αναχώρηση του ‘κράτους’ απ’ οτιδήποτε αδυνατεί να οργανώσει πραγματικά. Αναχώρηση, που θα σημάνει ολοένα και λιγότερες έως ανύπαρτες υπηρεσίες προς όλους εμάς, τους πολίτες αυτής της χώρας. Αναχώρησης, που θα γίνει εις όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων καρχαριών του ντόπιου και ξένου επιχειρηματικού κόσμου.

Ογδόντα εφορίες και εκατό σχολεία (!) αναγγέλθηκε, αυτές τις μέρες, πως ‘κλείνουν’ !! Ο ΟΣΕ, σε κομμάτια, με καταργημένες όλες τις ‘ασύμφορες’ διαδρομές του, τους υπαλλήλους μεταταγμένους, τα παλιά του ελλείμματα ‘φορτωμένα’ στον κόκορα του δημόσιου χρέους, με την μεγαλύτερη ίσως ακίνητη δημόσια περιουσία, ετοιμάζεται να βγει στο σφυρί.

Ο Καλλικράτης, η μόνη διαρθρωτική αλλαγή που επιχείρησε αυτή η κυβέρνηση, σηματοδοτεί, όμως, και την αναχώρηση του κράτους απ’ τα κάθε λογής ‘τοπικά’ προβλήματα, από κάθε έγνοια για περιφερειακή ανάπτυξη –κλάψτε, μην γελάτε. Διαβάζουμε αυτές τις μέρες το απίθανο, πως οι ‘δήμοι’ θα πληρώνουν μόνοι τους τα ...πρόστιμα στην Ε.Ε. εξ αιτίας των παράνομων χωματερών !!..

Στην ανώτατη παιδεία θα επιχειρηθεί μια κατ’ ευθείαν σύνδεση με τις ‘αγορές εργασίας’, οι 'έδρες' θα αναζητούν 'χορηγούς' (!!) κι εκεί επομένως η ίδια εγκατάλειψη του ‘δημόσιου’, προς όφελος του ιδιωτικού ! Η κ. Διαμαντοπούλου θα καταργήσει ακόμη και τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, ποιος ξέρει πόσο ασύμφορο θα ήταν να μοιράζεις δωρεάν τα βιβλία στους ελληνόπαιδες !!

Ακόμη και στον τόσο ευαίσθητο χώρο της Υγείας, παρόμοια κατεδάφιση ! Ακούμε απίθανες μπαρούφες για συγχωνεύσεις Νοσοκομείων, για ‘εξειδικεύσεις’ τους, εκεί που έχουν ‘συγκριτικό πλεονέκτημα’, λες και μπορεί να ...διαλέγει κανείς από τι θα ..πεθάνει, λες και πρόκειται για ..γούστο, ανάμεσα στα …λάχανα και τα λαχανάκια ..Βρυξελλών (τυχαίο;;). Ακούμε για συγχωνεύσεις ..κλινικών και για ‘μάνατζερς’ που θα διοικούν τους ..γιατρούς !! Για ‘διπλογραφικά λογιστικά συστήματα’ λες και θα ‘πρεπε τα Δημόσια Νοσοκομεία να είναι ..κερδοφόρα !!!...

Και ενώ όλα αυτά, κι άλλα πολλά, τα ακούμε ήδη, τα εξαγγέλλει ξεδιάντροπα η επικίνδυνη κυβέρνηση, του επικίνδυνου ηγέτη των πιστών, μπορούμε να φανταστούμε εύκολα, πως αυτή η κατρακύλα δεν έχει πάτο. Δεν έχει πάτο αφού είναι ολοφάνερο πως το οικονομικό επιτελείο έχει παταγωδώς αποτύχει ακόμη και τον πληθωρισμό να ελέγξει, και από παντού, ακόμη και απ’ τους πλέον ‘αστούς’ οικονομολόγους, ακούγονται φωνές πως αυτά που ονειρεύονται απλά ‘δεν βγαίνουν’ !

Ο κ. Παπανδρέου απέδειξε πως δεν έχει καμιά απολύτως πρόθεσηδεν θα του δώσω το άλλοθι της ανικανότητας- να σύρει μια κόκκινη γραμμή, κάπου. Μια κόκκινη γραμμή που θα λέει –έστω- ‘έως εδώ’. Δείχνει, δυστυχώς, έτοιμος να τα παραχωρήσει όλα, όπου ‘του πουν’. Έχει χάσει μέσα σε έναν μόλις χρόνο τη λαϊκή στήριξη και εμπιστοσύνη που διέθετε τον Οκτώβριο του 2009. Επέλεξεαυτή είναι η μόνη λέξη- συνειδητά να σταθεί απέναντι στον κόσμο, κι όχι να εκμεταλλευτεί την δύναμή του, την μόνη πραγματική πηγή πολιτικής, διαπραγματευτικής δύναμης. Το επέλεξε, να μετατρέψει την εμπιστοσύνη της διαφοράς του 10%, σε τρόμο, ενοχή, απαξίωση.

Μέσα στο 2011, είναι πολύ πιθανό, να επιχειρήσει να υφαρπάξει την ψήφο μας, ώστε να παρατείνει τις επιλογές του, για ενάμιση επιπλέον έτος, πέραν της τετραετίας που κέρδισε, ψευδόμενος, πέρυσι. Εάν το κάνει, φοβάμαι πως μπορεί και να το κατορθώσει.

Στο πολιτικό τοπίο δυστυχώς δεν έχει διαφανεί, ακόμη, κάποιος σχηματισμός που να συσπειρώσει τον πολύπαθο χώρο της αριστεράς. Πολυδιασπασμένη, αβέβαιη, σε εχθρικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, η αριστερά δεν πείθει ακόμη. Ίσως, μια άλλη, μη δογματική γλώσσα, να μπορούσε να δώσει νόημα και πολιτικό περιεχόμενο, στον θυμό, στην διάχυτη αγωνία, στα πάθη του πολίτη. Ίσως κάποιες κινήσεις, επιτέλους ενότητας, έστω μπροστά στον ένα και μοναδικό εχθρό, να μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα πολιτικό ρεύμα αποτροπής των σχεδίων του κ. Παπανδρέου. Και εννοώ, να το αποτρέψουν θετικά, με δημοκρατικό πολιτικό τρόπο, γιατί, βέβαια, μια τυχαία ανάφλεξη θα μπορούσε επίσης να συμβεί, αλλά, σε τέτοια περίπτωση, τα αποτελέσματα κανείς δεν θα μπορούσε εύκολα να τα σταθμίσει.

Η μόνη ευχή που θα είχε, λοιπόν, νόημα για το έτος που μπαίνει, είναι, να καταρρεύσει η επικίνδυνη ετούτη κυβέρνηση, και μαζί της, τα σχέδια των άνωθεν και έξωθεν εντολέων της.

Για εμάς όλους, εδώ στο μπλογκοχωριό, θα ευχηθώ να έχουμε πρώτα-πρώτα την υγειά μας. Μετά, να διαφυλάξουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία μας. Τέλος, να συνεχίζουμε να φωνάζουμε, να ανοίγουμε μάτια, να σημειώνουμε, να υπογραμμίζουμε, όσα περισσότερα μπορούμε.

Καλή Χρονιά σε όλους.


(Η καταπληκτική γελοιογραφία, είναι, βέβαια, της κ. Έφης Ξένου, την 'έκλεψα' να μας φτιάξει λίγο το κέφι)

6 σχόλια:

 1. Καλή χρονιά και μπροστά μας να είναι τα χρόνια τα καλύτερα!...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΙΝΑΙ, ΠΛΕΟΝ, ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ!
  ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ, ΗΔΗ, ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ...
  ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΞΕΘΕΜΕΛΙΩΜΑ ΤΗΣ...

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑΝΑΣΗ, ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ!

  ΥΓ. ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ "ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΑΚΗΔΕΣ", ΟΙ ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΙ ΣΑΡΑΦΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ.
  ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΙ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΒΙΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ, ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θανάση, εύχομαι η νέα χρονιά να διαλύσει αυτή την ομίχλη που κάθισε στις ζωές μας και στις ψυχές μας. Να μπορέσουμε να διακρίνουμε ένα δρόμο στα αδιέξοδα, γιατί αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το μεγάλο θέμα.
  Και σε σένα προσωπικά υγεία, αγάπη και δύναμη να αντιστέκεσαι στις δυσκολίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευάγγελε, καλημέρα..

  Μακάρι να πιάσει η ευχή σου. Πολύ φοβάμαι πως το 2011, όμως, θα είναι πιο 'άγριο' απ' το 2010...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλημέρα Ταξιδευτή..

  Τυπικά μπορεί να συνεχίσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2013. Θα συμφωνήσω, πως είναι πολύ μεγάλος 'πολιτικός χρόνος', δεν θα μπορέσει να φτάσει μέχρι εκεί. Είναι πολύ πιθανές οι πρόωρες εκλογές το 11. Προφάσεις θα βρεθούν εύκολα. Κι εκεί, θα έχουμε ευθύνες κι εμείς σαν ψηφοφόροι...

  Καλή χρονιά με υγεία και σε σένα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλημέρα Γυριστρούλα μου, ξέρεις πως δεν πολυδιαβάζω λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια, αλλά η τελευταία σου ανάρτηση μ' έχει βάλει σε ..πειρασμό :)))...

  (Πάντα μ' έβαζες σε πειρασμό άλλωστε :)))))...

  Υπάρχουν άραγε πραγματικά αδιέξοδα;; Ή μάλλον, τα αδιέξοδα που έχουμε μπροστά μας είναι πραγματικά;; Δεν υπάρχει λοιπόν το αυτονόητο, μια 'τάξη' στον κόσμο;; Δεν υπάρχει μια αλήθεια;;
  Δεν υπάρχει η αλήθεια, πως ότι κάνουμε, ότι αποφασίζουμε, ότι τέλος πάντων πολιτική και ν' ακολουθούμε, ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ μας ΠΡΕΠΕΙ να είναι ο άνθρωπος;; Έχει κανένα νόημα οτιδήποτε άλλο;;

  Και δεν λέω εγώ, μόνο ο εργάτης, ή μόνο ο εφοπλιστής, ή μόνο ο αριστερός, ο δεξιός, ο μαύρος ή ο κίτρινος. Ο άνθρωπος λέω. Είναι δυνατόν ποτέ να υπερισχύσουν πολιτικές υπερ του όποιου 'συστήματος' όταν θίγουν τον πραγματικό άνθρωπο;; Είναι τόσο παράλογο να μένουμε σ' ένα κλουβί, που η πόρτα του είναι ολάνοιχτη...

  Υγεία και καλή χρονιά, σε όλους σας. Προκοπή και στο ...νησί (αυτό ήταν ..αυτοδιοικητικό:)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή