Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Εκτός κάδρου..Νομίζετε πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει χάσει τη μπάλα;;…

Η πρώτη αντίφαση, που δημιουργεί την εικόνα της σύγχυσης, είναι ανάμεσα στην ‘δίψα για άμεσα έσοδα’ και στην ‘ανάπτυξη και την συγκράτηση της ανεργίας’. Στύβεις, στύβεις τη λεμονόκουπα, αλλά επιδεινώνεις την ύφεση. Εν τω μεταξύ, το κακό είναι πως η λεμονόκουπα ότι είναι να βγάλει, θα το βγάλει. Μετά;;…


Η δεύτερη παραπλανητική αντίφαση, βρίσκεται ανάμεσα στο δόγμα ‘μειώστε το κράτος’ και στην ‘αποτελεσματικότητα του μηχανισμού’. Διότι, πώς γίνεται να εξαφανίσεις 80 εφορίες, να μειώσεις μισθούς και επιδόματα του δημοσίου, κι απ’ την άλλη να αποκτήσεις ‘καλύτερο εισπρακτικό μηχανισμό’;;


Θα στείλει, διαβάζω η ΓΓΠΣ, (γεν. γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων) ..λίστες στις εφορίες, με ‘υπόπτους’ φοροδιαφυγής. Λίστες που θα βγάλει το ..πρόγραμμα, ελέγχοντας …400 (!!) παραμέτρους !! Ηλεκτρονικό Μαντείο των Δελφών !! (Πραγματικά, θα ήθελα κάπου να μπορέσω να βρω τη λίστα με τις 400 παραμέτρους !!)...


Την σύγχυση και τον πανικό επιτείνουν, εν τω μεταξύ, οι οίκοι, που μας υποβαθμίζουν ..πάλι αδικαιολόγητα, η ανεργία που φτάνει στο 13,5 (επίσημα), τα σπρεντς που σκάλωσαν στο 850, κι ο πληθωρισμός που έφτασε στο 5,2 !..


Η εύκολη και επιφανειακή εξήγηση για όλα αυτά, θα ήταν η ..απειρία κι η ανικανότητα. Εύκολη εξήγηση θα ήταν οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Θα ήταν –τέλος- και οι βιαστικές πολιτικές επιλογές του υπουργού, αλλά και του ..στοχαστού προϊσταμένου του.
Κι όμως.


Ας ‘ξαναδιαβάσουμε’ τις ‘αντιφάσεις’.
Η ‘δίψα για έσοδα’ –λοιπόν- ποια ακριβώς λεμονόκουπα έστυψε;; Κυνήγησε τα πολλά;; Στόχευσε ποτέ τα χοντρά ψάρια;; Όχι ασφαλώς. Έστυψε τον μισθωτό. Τον συνταξιούχο. Τον μικροεπαγγελματία. Τον μικροϊδιοκτήτη.


Ο ‘νέος μηχανισμός’ -ύστερα-, για να πιάσει ποιόν, τάχα, στήνεται;; Ποιόν, φαντάζεστε, θα περιέχει η ..λίστα που θα εκπονήσει το ..πρόγραμμα;; Θα περιέχει τάχα τον εφοπλιστή; Το καρτέλ; Την ‘αλυσίδα’;; Την πολυεθνική;; Μα και βέβαια όχι. Όλοι αυτοί ξέρουν να αποφεύγουν και τα 400 κριτήρια που θα ελέγξει το σύστημα. Όλοι αυτοί, ξέρουν να κινούνται παρανόμως, τηρώντας με το νι και με το σίγμα το γράμμα του νόμου. Κανένα ΣΔΟΕ δεν θα τους πιάσει ποτέ…


Η μόνη πραγματικότητα:


Για ένα σύστημα που στηρίζεται κυριολεκτικά στη διαπλοκή, την ανισότητα, την άδικη διανομή του πλούτου, που αναπνέει, ζει, απ’ την κλοπή, την αυθαιρεσία, τον εκβιασμό του κεφαλαίου προς την κοινωνία, δεν είναι …‘φυσικό’ να ‘πατάξει την φοροδιαφυγή’ !! Οι φορείς της φοροδιαφυγής, τα χοντρά ψάρια, τα ‘καρτέλ’, οι ‘αλυσίδες’, οι ‘εφοπλιστές’, είναι οι ίδιοι ακριβώς που …το σχεδιάζουν και το στηρίζουν.


Όποια φοροδιαφυγή συλληφθεί, θα είναι εκείνη του κακομοίρη του περιπτερά, του ‘ασυνείδητου ιδιοκτήτου ‘mini market’, και του κοντά στην χρεοκοπία εμποράκου. Η άλλη, η χοντρή. Η νόμιμη. Η πραγματική φοροδιαφυγή των διασυνοριακών υπερτιμολογήσεων, των οφσόρ, των χρηματιστηριακών παιχνιδιών και των fast track επενδύσεων, θα ‘ξεχαστεί’ μέσα στον επί τούτου ‘πανικό’ !


Κι αν ακούτε τις διθυραμβικές δηλώσεις για τις ‘έκτακτες’ εισφορές, κρατείστε μόνο το ‘έκτακτες’: Πάει να πει, άντε να δώσουμε το κάτι τις μας, λόγω εκτάκτων συνθηκών, -και πάντως με αντάλλαγμα την ισοπέδωση των εργατικών κεκτημένων-, ώστε να συνεχίσουμε να …σας κλέβουμε κάμποσες δεκαετίες ακόμη !....


Εν τω μεταξύ, όλοι αυτοί. Όλοι αυτοί οι μοναδικοί πραγματικοί υπεύθυνοι της κρίσης, καταφέρνουν εύκολα, να μένουν στο απυρόβλητο. ‘Εκτός κάδρου’. Τα Μέσα προβάλλουν μόνο τους πολιτικούς αχυρανθρώπους, ή τους ‘διεφθαρμένους’ πολίτες αυτής της πατρίδας. Μην γελαστείτε, αν ‘κάψουν’ πανηγυρικά τα ‘ήδη καμένα’ χαρτιά, για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια. Μην γελαστείτε που θα στείλουν στα ειδικά δικαστήρια, κάποιους, έτσι για τα μάτια, θα τους δικάσουν, θα τους καταδικάσουν ίσως, θα προφασιστούν παραγραφές για να τους ρίξουν στα μαλακά. Το ‘τρέχον’ πολιτικό τους προσωπικό, πρέπει κάπως να διασωθεί. Οι παλιοί δεν τους ‘χρειάζονται’ πια.
Ακούτε τίποτε γι αυτούς, απ’ τα …ιδιόκτητα κανάλια τους;; Πώς θα γινόταν;; Διαβάζετε πολλά άρθρα στις εφημερίδες –ιδιοκτησίας τους;; Πώς θα γινόταν;; Ή μήπως η ‘διαύγεια’ και η ‘διαφάνεια’ του ηγέτου των πιστών, θα σας ενημερώσει ποτέ για τις συμφωνίες κάτω απ’ το τραπέζι, τις χειραψίες στα υπουργικά γραφεία, τα μυστικά δείπνα, όπου κλείνουν όλοι αυτοί οι κύριοι τις …δουλειές τους;; Ούτε ακούτε, ούτε και θα ακούσετε ! Εκτός κάδρου ! Το ξύλο θα το φάει κανένας Χατζηδάκης. Για τα μάτια…


Μην γελιέστε !


Το Υπουργείο κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Και βάζει πραγματικά γκολ στους ..αθέατους, αλλά πραγματικούς στόχους του …παιχνιδιού.


Όσο για όλους εμάς. Όσο κοιτάμε προς λάθος ..τέρμα. Όσο τσακωνόμαστε μεταξύ μας ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο ..παραγωγικός. Όσο διχαζόμαστε, ποιος παίρνει τα πιο σκανδαλιστικά επιδόματα, ποιος τους πιο φουσκωμένους μισθούς. Όσο γινόμαστε θύματα της παραπληροφόρησής τους, απλά παίζουμε σε …λάθος γήπεδο !! Χωρίς καμιά ελπίδα να πάρουμε τον αγώνα….

4 σχόλια:

 1. ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟ, ΕΥΧΟΜΑΙ

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!

  ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ... ΝΕΟΣ, ΑΠΟΨΕ,
  ΘΡΙΑΜΒΟΣ!
  Η ΦΙΤΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ 5 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ!
  ΑΥΡΙΟ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΑΚΟΥΣΑ, ΧΘΕΣ, ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΕΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ... ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΣΣΩΝ ;))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι πραγματικό. Ευχαριστώ πολύ Ταξιδευτή μου, κάτι θα πρέπει να 'κεράσω' σήμερα, το σκέφτομαι ακόμη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χρόνια Πολλά Θανάση μου!
  Όσον αφορά τον εισπρακτικό μηχανισμό του Δημοσίου, νομίζω ότι δεν χρειάζεται υπερπληθώρα υπαλλήλων. Φτάνουν λίγοι, έντιμοι και αποφασισμένοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή