Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Πολίτευμα και Πολιτική


Τους τελευταίους μήνες βιώσαμε –και διαμαρτυρηθήκαμε γι’ αυτήν-, μια σαφή υποστολή των ‘δημοκρατικών’ θεσμών. Απεχθείς συμφωνίες (μνημόνιο) που υπεγράφησαν από βουλευτές-πρόβατα με ελάχιστες ‘απώλειες’. Εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών η οποία του εκχωρούσε το δικαίωμα να δεσμεύει ολόκληρη τη χώρα με την υπογραφή του, και απλά κατόπιν εορτής να ‘ενημερώνει’ το κοινοβούλιο. Πολυνομοσχέδια να ψηφίζονται με επείγουσες διαδικασίες, σαφέστατα από μια κοινοβουλευτική ομάδα που δεν είχε προλάβει καν να τα διαβάσει. Νυχτερινές τροπολογίες, να επικολλώνται σε άσχετους νόμους. Ευθεία ποινικοποίηση της οικονομικής ζωής. Εξοβελισμός ανθρώπων, στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

Δεν ήταν κι από πριν, υγιής η δημοκρατία μας. Η κυρίαρχη αστική τάξη, και μετά την κατάρρευσή της υπό το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας, έπρεπε να κουτσουρέψει τις δημοκρατικές διαδικασίες, έτσι που να εξασφαλίσει την μακροχρόνια παραμονή της στην εξουσία, και την ολοκλήρωση των σχεδίων της. Και εάν ο ‘εθνάρχης Καραμανλής’ το 74 κατέφυγε στον εκβιασμό των τανκς ώστε να κρατήσει την εξουσία στην τροχιά της ‘δεξιάς’, ούτε το 81 ο ‘Ανδρέας’ τόλμησε να καταργήσει την ενισχυμένη αναλογική, παρά τις αφελείς ελπίδες ημών των ενθουσιωδών ψηφοφόρων του.

Όχι. Τα χειρότερα δεν ήταν ούτε τα ‘καλπονοθευτικά’ εκλογικά συστήματα, ούτε ο ..βρικολακιασμένος νόμος περί ευθύνης υπουργών, ούτε οι βουλευτικές, κόρακας-κοράκου-μάτι ασυλίες, ούτε οι λίστες, ούτε οι παραγραφές των οικονομικών σκανδάλων, ούτε τα έγχρωμα ψηφοδέλτια, ούτε οι εξεταστικές των πολλαπλών πορισμάτων, ούτε οι ‘κομματικές πειθαρχίες’, ούτε οι εκπαραθυρώσεις ανταρτών, ούτε, ούτε, ούτε. Πιο σημαντικό απ’ όλα αυτά, υπήρξε το γεγονός πως η επί 35 χρόνια εφαρμοζόμενη αδιαλείπτως πολιτική, -με ή χωρίς λιτότητα-, πάντα στις υπηρεσίες του καπιταλιστικού κεφαλαίου ντόπιου και ξένου, η ατέρμονη εναλλαγή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στα κυβερνητικά έδρανα που καθόλου δεν σηματοδοτούσε πραγματικές αλλαγές επιλογών, κατάντησε το εκλογικό σώμα δημοκρατικά αδιάφορο.

Βοήθησαν πολλοί ακόμη παράγοντες. Μια μακάρια περίοδος ‘ανάπτυξης’, στηριγμένη στον αποικιοκρατικό –σιγά μην δεν το ξέραμε ΚΑΙ οι ‘αριστεροί’- ακόμη χαρακτήρα του τότε ‘ψυχρού πολέμου’. Όπου η Ελλάδα κατάφερνε να ‘τρουπώσει’ στην ευρωπαϊκή οικονομική ελίτ (ξέρουμε σήμερα και το πώς και το γιατί). Ο καλπασμός του κεφαλαίου στις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες. Μια αριστερά στην γωνιά και αργότερα , μετά την πτώση του τείχους, στο καναβάτσο. Λίγα ψίχουλα ‘παντεσπάνι’, κάμποσες αργόσχολες θεσούλες στο τεμπέλικο δημόσιο. Άφθονος άρτος και θεάματα προσεκτικά, πάντα, επιλεγμένα. Εγκατάλειψη της εσωκομματικής δημοκρατίας και δημιουργία κομματικών ‘στρατών’. Εντατική και μαζική κομματικοποίηση-άλωση του συνδικαλισμού, και ιδού ! Το εκλογικό σώμα που τηλε-αυνανίζεται. Που ΝΟΜΙΖΕΙ πως αυτό που απολαμβάνει ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Που πια, ΑΓΝΟΕΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ τι είναι ΠΟΛΙΤΗΣ, ανησυχεί ΜΟΝΟ για τα ευρουλάκια της τσεπούλας ΤΟΥ, και για το εάν η ομάδα του θα σκοράρει…

Δημοκρατία είναι αυτό που υπερασπίζονται οι άνθρωποι. Για να την κουτσουρέψεις, πρώτα πρέπει να κουτσουρέψεις τους ανθρώπους. Να τους εκβιάσεις. Να τους αποβλακώσεις. Να τους τρομοκρατήσεις. Να τους αφήσεις αμόρφωτους. Να τους εκπαιδεύσεις –απ’ το σχολείο- στο ψάρωμα και στην παπαγαλία. Peace of cake!!...

Δεν πιστεύω στις ‘δικτατορίες’. Κανενός τύπου. Σεβόμενος ανθρώπους που βασανίστηκαν ή έχασαν την ίδια τους τη ζωή, δεν θα ισχυριστώ ποτέ πως έχουμε ‘χούντα’. Δεν έχουμε. Έχουμε, όμως, αναμφίβολα, μεγάλο ΕΛΛΕΙΜΜΑ δημοκρατίας. Κι όχι μόνον εμείς. Όλα αυτά που δρομολογούνται στις ευρωπαϊκές χώρες, μαρτυρούν πως τα ίδια ισχύουν κι εκεί.

Αναρωτηθείτε. Θα μπορούσε, πχ, να υπογραφεί το μνημόνιο χωρίς αυτοδυναμίες;; Και λέω αυτό το έσχατο, κι ας πρόκειται για την ΚΑΤΑΛΗΞΗ μιας μακροχρόνιας διαδικασίας, που άπειρα πράγματα δεν θα μπορούσαν ίσως να επιτραπούν από μια γνήσια δημοκρατία.

Πολλοί συγχέουν την ‘αριστερά’ με τον ολοκληρωτισμό. Άλλοι μας ξεγελούν πως δημοκρατία και καπιταλισμός είναι το ίδιο. Και οι μεν, και οι δε, ψεύδονται δολίως. Η εσχάτως πολυφορεμένη ‘νηφάλια και ώριμη’ άποψη πως δεν μπορούμε να γίνουμε ‘σοβιετική ένωση’, σκόπιμα αποκρύπτει πως η ‘αστική’ δημοκρατία μας, όμως, ασθενεί. Πως εάν ήταν πραγματική, παρούσα, ζωντανή, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ποτέ να συμβούν όλα όσα συμβαίνουν. Στον αντίποδα, όσοι πιστεύουν πως σώνει και καλά, η όποια τάξη, έχει το δικαίωμα να καταργήσει την ελευθερία, ας θυμηθούν τα τούνελ κάτω απ’ το Βουκουρέστι. Ας προσπαθήσουν να εξηγήσουν στον εαυτό τους με ειλικρίνεια, γιατί ενίοτε οι λαοί γεμίζουν τις πλατείες: Δεν το κάνουν κυρίως για το ψωμί.

Και για να επιστρέψω. Τις δημοκρατίες μπορούν να τις υπερασπιστούν, να τις χτίσουν, μόνο οι άνθρωποι. Ούτε οι ηγέτες. Ούτε τα κόμματα. Ούτε, βέβαια, οι …’αγορές’. Οι άνθρωποι, που θα αποφασίσουν να ξαναγίνουν πολίτες. Που θα αποφασίσουν να πάρουν τις ΔΙΚΕΣ τους ζωές, στα ΔΙΚΑ τους χέρια. Και δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος. Κανένας άλλος σίγουρος, αποτελεσματικός και κυρίως, ασφαλής τρόπος. Μόνο η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Συμμετοχή, στους θεσμούς. Στις επαγγελματικές δομές. Στις τοπικές κοινωνίες. Δεν θα γίνει σε ένα βράδυ, μα εάν δεν σηκωθούμε απ’ τους καναπέδες, δεν θα γίνει ΠΟΤΕ. Όπως, άλλωστε, είπε κάποτε και ο Μπέρναρ Σο, ‘η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα, μα θα μας τρώει πολλά απογεύματα’ !......

8 σχόλια:

 1. Εξαιρετική ανάρτηση. Αυτό που έχουμε σήμερα είναι έλλειμμα δημοκρατίας, όχι χούντα. Έχουμε μία κυβέρνηση που χρησιμοποιεί την αστυνομία για να τρομάξει τον κόσμο, αλλά όχι χούντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πολύ καλό. Μια "τσουκνίδα"... θεωρείς ότι τσούζεις με το γάντι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ταξιδευτή, Δήμο καλησπέρα..

  Διάβασα σήμερα ένα μικρό δοκίμιο του Αξελού 'η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας', γραμμένο το ..1964 ! Αν το δείτε κάπου (επανέκδοση του 2010), μην το χάσετε. 'Εξηγεί' πάρα πολλά......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. AlexStath καλωσήλθατε..

  Έχω αγαπητικές αναμνήσεις απ' το νησί σας, πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 90. Αργοτερα απέκτησα και προσωπικές οικογενειακές σχέσεις. Ως εκ τούτου θα σας παρακολουθώ, εκεί στο πανέμορφο νησί σας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΚΙ ΑΛΛΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ, ΘΑΝΑΣΗ!
  ΚΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠ' ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ AlexStath. ΚΑΙ ΗΔΗ ΜΠΗΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟΥ! ΩΡΑΙΟ ΜΠΛΟΓΚ!
  ΕΚΕΙ ΠΕΡΑΣΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠ' ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ! ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΕΚΑΝΑ ΤΗ 3η ΚΑΙ 4η ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ! ΕΚΕΙ ΠΡΩΤΟΕΙΔΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ! ΤΑΡΖΑΝ, ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΣΑΡΛΩ, ΧΟΝΔΡΟ-ΛΙΓΝΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ, ΟΤΑΝ ΕΣΥ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ, ΣΙΓΟΥΡΑ, ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ ΑΚΟΜΗ ΒΓΕΙ... ΑΠ' Τ' ΑΥΓΟ :))
  ΕΚΕΙ ΕΓΙΝΑ ΕΡΥΘΡΟΣΤΑΥΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΜΥΗΘΗΚΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ταξιδευτή !!

  5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Αιγάλεω !..Γειά Χαρά :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή