Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Do You Love Spitha ??...


Τι είναι το ‘Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών Σπίθα’;
Πρόκειται για το ομιχλώδες προσωπικό όραμα μιας οργισμένης  διασημότητας; Κι αν είναι τόσο ‘προσωπικό’, πώς στην άτυπη ‘προσωρινή κεντρική επιτροπή’ του, φιγουράρουν ονόματα όπως του συνταγματολόγου Κασιμάτη, των πανεπιστημιακών Ζουράρι και Φίλια, του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, του Στέφανου Ληναίου, του οικονομολόγου Δ. Καζάκη και άλλων που εγώ απλά, δεν τους ξέρω;;…..
Γιατί –τόσο το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης- όσο και η χθεσινή ομιλία του ‘Μίκη’ στη Θεσσαλονίκη, ΕΙΝΑΙ ομιχλώδη.
Απ’ τη μια, μια σαφώς αριστερή οπτική-εξήγηση της παγκόσμιας κατάστασης. Απ’ την άλλη μια συνωμοσιολογική ανάλυση των δεινών, που ενοχοποιεί Εβραϊκά λόμπι, μυστικές ‘λέσχες’, προδοτικές προθέσεις του Παπανδρέου αλλά και όλων των προηγούμενων. Το τρίγωνο συμπληρώνει μια ‘εθνικιστική’ αυταρέσκεια, μια ‘πατριωτική έξαρση’,  μια νέα ‘μεγάλη ιδέα’ σχεδόν.
Επί του πρακτέου, κι εκεί τα πράγματα είναι μπερδεμένα. Αφήνουμε τις όποιες κομματικές μας ταυτότητες και εισερχόμενοι αποκτούμε την απολιτική ‘ταυτότητα’ της Σπίθας. Που είναι ‘προοδευτική’, ‘Ελληνοκεντρική’, και αποκλείει –πώς άραγε;- μόνο τους ‘φασίστες, τους χουντικούς και τους νέο-χουντικούς’. Δεξιά-κέντρο-αριστερά δεν υφίστανται μέσα στη Σπίθα. Είμαστε υπέρ της ‘άμεσης Δημοκρατίας’ με τις προτάσεις να ‘κατεβαίνουν’ στα απλά μέλη, τους ‘ενεργούς πολίτες’, οι οποίοι αφού μελετήσουν ενδελεχώς αυτές τις προτάσεις, θα συναποφασίζουν. Όμως ‘ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία’. Δεν έπρεπε να πάρουμε μέρος ως Σπίθα στην απεργία της 23ης Φλεβάρη, διότι είμαστε ακόμη λίγοι. Κακώς επομένως ‘κάποιες τοπικές επιτροπές’ του κινήματος δεν συμμορφώθηκαν με την άνωθεν απόφαση.  Σε περίπτωση εκλογών ψηφίζουμε λευκό. Ποιος το αποφάσισε; . Κι άραγε, αυτό το λευκό ποιόν πριμοδοτεί;; Μόνο όταν και εφόσον αυγατίσει το κίνημα, μπορεί να το σκεφτούμε για κάθοδο στις εκλογές…
Το όραμα, παιδικά εντυπωσιακό: Πραγματική λαϊκή κυριαρχία. Πραγματική εθνική ανεξαρτησία. Η Ελλάδα ανεξάρτητη και αυτόνομη απ’ όλους τους ‘συνασπισμούς’. Συνεργάζεται οικονομικά με όλους Γερμανούς, Ευρωπαίους, Κινέζους, Ρώσους. Αγοράζει όπλα απ’ όλους ανάλογα τι την συμφέρει. Ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς της με τους γείτονες, ορθώνοντας το πραγματικό της ανάστημα. Όνομα ‘Μακεδονία’ αποτελεί πλέον αιτία πολέμου -με τα αδύναμα Σκόπια εννοείται…
 Όλα αυτά, στα πλαίσια πάντως ενός ‘ιδανικού καπιταλισμού’. Η κοινωνία χαρακτηρίζεται από μια ‘δίκαιη ανισότητα’ !!! Εξασφαλίζει έναν ελάχιστο ικανοποιητικό μέσο όρο ευμάρειας σε όλους, αλλά μέχρις εκεί. Κατά τα άλλα, πρέπει να είναι ‘ανταγωνιστική’. Να εκμεταλλευτεί στο έπακρο και τις δυνάμεις της και τα ‘πλούτη’ της. Όπως είναι ο τουρισμός ή τα ορυκτά της. ..
Είναι ολοφάνερο νομίζω, το γιατί μαζεύονται αρκετοί (ούτε λίγοι, ούτε πολλοί για την ώρα)  γύρω απ’ τη Σπίθα. Η απέχθεια –δικαιολογημένη- για κάθε τι ‘κομματικό’ απ’ τη μια, η ευχάριστη  ‘πατριωτική’ χροιά απ’ την άλλη, ιδού η πετυχημένη συνταγή. Τα υπόλοιπα εύκολα παραβλέπονται. Τουλάχιστον τον πρώτο καιρό.
Στην επίσημη ιστοσελίδα  λινκάρουν το κίνημα για τα διόδια. Είναι θετική η επιθυμία τους να συνδεθούν με ‘κινήματα’ που αντιδρούν αυτή την ώρα. Αδιαφορούν όμως σαφώς για ότι ‘αριστερό’ ότι ‘κομματικό’. Φαντάζομαι πως και η αριστερά αδιαφορεί εξ ίσου. Ούτε ύμνους άκουσα. Ούτε πυρά πήρα χαμπάρι.
Μέσα στον ορυμαγδό, με το λύκο να έχει μπει στο μαντρί, με ζωές να τσαλακώνονται, η κοινωνία θα πιαστεί από παντού. Πολλά ‘κινήματα’ θα φυτρώσουν. Και το ίδιο το πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει δραματικά. Στην Ιρλανδία οι σοσιαλιστές καταποντίστηκαν. Όλες αυτές οι ‘δυνάμεις’ αντίστασης, πρέπει να μάχονται την ώρα του πολέμου  χέρι με χέρι. Απ’ αυτό θα κριθεί η θετική ή όχι συνεισφορά τους. Δεν υπάρχει τώρα η πολυτέλεια της ‘δικής μου’ λύσης.
Παρά τη μάχη, ναι, οφείλουμε ταυτόχρονα και να αναρωτηθούμε. Να σταθούμε και να ψαχτούμε τι είναι αυτό τελικά που θέλουμε στ’ αλήθεια. Κι όχι μόνο να αναρωτηθούμε, αλλά να απαντήσουμε και κυρίως να μην ξεχάσουμε  την απάντησή μας. Εάν η ‘Σπίθα’ αναζητά πράγματι τον μελλοντικό ενεργό πολίτη, μπορεί πράγματι να τον ονειρευτεί. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε: Για να σταθεί πάνω σ’ ότι  θα έχει απομείνει..

12 σχόλια:

 1. Θανάση μου,
  ξέχασες να αναφέρεις ότι, όπως αναφέρει ο ίδιος το Μ. Θεοδωράκης σε επιστολή του, βασικός συνεργάτης του επί του οργανωτικού της "Σπίθας" είναι ο Γ. Δημητροκάλλης, παλαιός συνεργάτης και αν δεν κάνω λάθος Διευθυντής του πολιτικού Γραφείου του Κ. Μητσοτάκη (βλ. εδώ )
  Κρίμα για το μεγάλο μουσικοσυνθέτη που δεν τον προστατεύουν οι δικοί του άνθρωποι και τον αφήνουν τώρα στα στερνά να εκτίθεται έτσι με θολές διακηρύξεις που έχουν στοιχεία τόσο από την ακροδεξιά, όσο και από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ. ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα Μερόπη..

  Δεν το ήξερα. Απ' όσα διάβασα σ' αυτό που μου λίνκαρες, φαίνεται πως έχουν ήδη προβλήματα 'ταυτότητας'. Πολύ νωρίς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ταξιδευτή καλημέρα..

  Δεν μπορώ να ξέρω για το ..αρωμα, πάντως αυτή η 'γραμμή' να ψηφίσουν λευκό σε πιθανές εκλογές πράγματι δεν ξέρω ποιόν-ποιούς ευνοεί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. ΜΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗΣ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ 2 ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΑΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΕΑΜ ( ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΤΕ ΑΠΕΤΥΧΕ Σ' ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ), ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑ.
  ΜΗ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΑΛΛΑ, ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΗΣ Η ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ίσα ίσα Ταξιδευτή, με το ισχύον εκλογικό σύστημα τα λευκα-άκυρα-αποχές βοηθούν τις αυτοδυναμίες, αφού τα τελικά ποσοστά υπολογίζονται χωρίς να ληφθούν υπόψιν....

  (και να τους ακολουθούσες κανένα πρόβλημα δεν θα είχα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΜΑ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ. ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Μ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΥΧΕΙ Η ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΧΗ. Η ΑΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, ΠΑΡΑ ΟΛΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΠΟΥ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΡΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ. Μ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ, ΠΙΣΤΕΥΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ - ΚΑΤΑ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΑ - ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΟΣΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΥΤΗΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η ΑΠΟΧΗ, ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΚΟΜΜΑΤΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΣΑΝ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ "ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ, ΔΙΑΦΩΝΩ, ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΣΑΣ, ΑΛΛΑΧΤΕ ΠΟΡΕΙΑ". ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ, ΤΟΣΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ! ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ Η, ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ Η, ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΛΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. θανάση, είναι τόση πια η απόγνωση των ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν μια πολιτική σανίδα σωτηρίας μέσα σ' αυτή τη λαίλαπα, ενώ, την ίδια στιγμή, είναι κραυγαλέα όσο ποτέ άλλοτε η ένδεια πολιτικών κομμάτων και κινημάτων, που...ας είμαστε λίγο επιεικείς με το καινούριο. Ας μην το κρίνουμε βιαστικά με κριτήρια του παρελθόντος. Κι εγώ είμαι επιφυλακτική, συμφωνώ με πολλές από τις επισημάνσεις σου, αλλά λέω ας ακούγονται κι άλλες φωνές, ας βγαίνουν οι άνθρωποι από την απραξία και την αμηχανία και...βλέπουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ γυριστρουλα
  ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ! ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ: "ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ". ΒΕΒΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΚΙΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΥΤΕ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ.
  ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΕΛΘΩ, ΑΚΟΜΗ, ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ. ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ... ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ; :)
  Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ. Ο ΘΕΟΣ - ΠΟΥ ΛΕΜΕ - ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καλημέρα Γυριστρούλα..

  Κρατώ την παρατήρησή σου. Δεν μπορούμε πια να κρίνουμε με τα μάτια του παρελθόντος. Σ' αυτό δεν μπορώ να μην συμφωνήσω.

  Τί να πω. Μακάρι η Σπίθα να πετύχει, να γίνει το κίνημα της σωτηρίας, δεν θα την ..κοιτάξω στα δόντια. Πουθενά άλλωστε στην ανάρτηση δεν της καταλόγισα ύποπτες προθέσεις. Ωστόσο, λίγες ελπίδες της δίνω, καθώς έχει από γεννησιμιού της κουσούρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ταξιδευτή καλημέρα..

  Ασφαλώς και η αποχή είναι πολιτική πράξη. Τα έχουμε ξανασυζητήσει αυτά, θυμάσαι, και στις τελευταίες 'δημοτικές'. Δεν παύει όμως το πλαστό εκλογικό σύστημά μας να την 'εκμεταλλεύεται' υπέρ των 'μεγάλων'. Και ξέρεις ασφαλώς. Όσο καιρό θα πάρει να αλλάξει η αριστερά κάτω απ' το βάρος της αποχής και της διαμαρτυρίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα έχουν ισοπεδώσει ακόμα κι ότι έχει απομείνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή