Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Κατάχρηση Εθνικής Κυριαρχίας ??....


Τα νησιά Κάρτερετ στα ανοιχτά της Παπούα-Νέας Γουινέας, μέχρι το 2015 υπολογίζεται πως θα έχουν βυθιστεί εξ’ αιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Μέχρι το 2050 υπολογίζεται πως θα υπάρχουν περί τα 200 εκατομμύρια άνθρωποι που θα είναι ‘περιβαλλοντικοί πρόσφυγες’, θα έχουν μετακινηθεί δηλαδή απ’ τις περιοχές που ζουν είτε λόγω της επεκτεινόμενης ξηρασίας, είτε για τον ίδιο λόγο με τους κατοίκους των πιο πάνω νησιών.

Είναι αλήθεια πως στις περιπτώσεις αυτές δύσκολα θα μπορούσε κάποιος που θίγεται, να προσφύγει σε διεθνείς οργανισμούς και να αποδείξει πως για την συγκεκριμένη ‘ζημιά’ φταίει η υπερθέρμανση του πλανήτη που με τη σειρά της οφείλεται στην άκριτη καύση υδρογονανθράκων στην ατμόσφαιρα και να βρει το ‘δίκιο’ του.

Η περίπτωση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας είναι διαφορετική. Δεν χρειαζόταν καν το Τσέρνομπιλ και η Φουκουσίμα για να μας ‘αποδείξει’ πως αυτός ο διάτανος εάν ξεφύγει ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ δεν μπορεί να το περιορίσει εντός των γεωγραφικών συνόρων του. Η επιστήμη ξέρει κι έχει προειδοποιήσει για τον φοβερό κίνδυνο.

Στο σπίτι μου, έχω δικαίωμα να κάνω ό τι μου καπνίσει. Αντίστοιχα στα Κράτη, υπάρχει η έννοια της Εθνικής Κυριαρχίας. Οι λαοί πάει να πει, μπορούν να ‘κάνουν ό τι θέλουν’, εντός των συνόρων τους. Μπορώ, όμως, για παράδειγμα, να βάλω στη διαπασών μουσική στις τρεις τα ξημερώματα;; Όχι ασφαλώς. Διότι έτσι ‘θίγω’ τους γείτονές μου. Εκτός κι αν φτιάξω στο σπίτι ηχομόνωση ..στούντιο ! Πιο ταιριαστό παράδειγμα, ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ούτε στο σπίτι μου, να αποθηκεύσω ΔΥΟ-ΤΡΕΙΣ ΤΟΝΟΥΣ ..ΠΥΡΙΤΙΔΑ ! Απλούστατα, γιατί άμα σκάσει, δεν θα πάρει μόνο εμένα η μπάλα, αλλά όλη τη ..γειτονιά !

Υπάρχουν λοιπόν ΟΡΙΑ στην χρήση του ‘ιδιωτικού μου χώρου’ που δεν μπορώ να παραβώ. Την ‘κατάχρηση’ των ‘δικαιωμάτων’ μου, είτε μετά την ‘καταστροφή’, είτε και πριν (εάν με καταγγείλουν) θα την πληρώσω.

Η Ραδιενέργεια, είναι σαφές, πως δεν ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ με ..ηχομόνωση. Επίσης σαφές πως η ..ΓΕΙΤΟΝΙΑ που θα μολύνει μπορεί να είναι όλος ο πλανήτης. Μήπως λοιπόν η χρήση της πυρηνικής ενέργειας –παντού στον κόσμο- αποτελεί ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ του δικαιώματος της ‘εθνικής κυριαρχίας’;; Για φανταστείτε η Φουκουσίμα να βρισκόταν στα σύνορα ..ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ, ή ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΓΑΛΛΙΑΣ ; Για πόσα εκατομμύρια ‘περιβαλλοντικούς πρόσφυγες’ θα μιλούσαμε αυτή τη στιγμή;;…

Στην φωτογραφία, βλέπετε χάρτη της Ευρώπης με την γεωγραφική πυρηνική επίδραση σ’ ένα πιθανό ατύχημα με βαθμολογία βαρύτητας 3 (η Φουκουσίμα έφτασε το 6 νομίζω).

6 σχόλια:

 1. ΑΡΑ... Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ. ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ! ΙΧΝΗ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ! ΚΑΙ, ΒΕΒΑΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΑΚΟΜΑ. ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΛΑ, ΧΩΡΙΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ! ΚΙ ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΕΝΑ... ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ!
  ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ... "ΓΕΛΑΩ"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ, ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ 8,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ!
  ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ... ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΑΠ' ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ...
  ΙΣΩΣ... ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ, ΣΤΟ ΓΟΥΣΟΥΡΟΥΜ... ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΝΟΜΗΣΕ :) :(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ ωραίο άρθρο. Από τα καλά σου, τα ψύχραιμα. Εννοείται ότι συμφωνούμε απολύτως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πράγματι, Ταξιδευτή, όσο περνούν οι μέρες όλο και χειροτερεύει η κατάσταση. Μιλάμε για τεράστιο πλήγμα στην Ιαπωνία και περιβαλλοντικά παγκόσμιο. Η απόσταση μας σώζει απ' την άμεση επίδραση, αλλά οτι θα την 'φάμε' την ραδιενέργεια αυτή μέσω της τροφικής αλυσίδας, είναι σίγουρο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Θένκς Δήμο. Πράγματι δεν μπορώ πάντα να κρατήσω την ψυχραιμία μου :))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή