Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Από εσάς δεν ελπίζουμε τίποτε !!...


Σε άρθρο του σήμερα ο ‘Αγγελιοφόρος’ της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έρευνα του Ινστιτούτου Μεταφορών, για τις ατασθαλίες και το υπερβολικό κόστος με το οποίο επιβαρύνεται το Δημόσιο με την μεταφορά των μαθητών.

Την έρευνα, όπως λέει το άρθρο, την ‘παράγγειλε’ το Υπουργείο Παιδείας. Είναι προφανές πως έχει να κάνει ΚΑΙ με τις ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ σχολείων, καθώς όπως είναι φυσικό οι τελευταίες θα αυξήσουν τις ανάγκες για μεταφορές μαθητών. Κι ας μην γκρινιάξουμε τώρα με το πρωθύστερο του πράγματος, πως δηλαδή ΠΡΩΤΑ αποφασίζουμε τις συγχωνεύσεις και ΜΕΤΑ ερευνούμε για το κόστος που θα επιφέρουν. Θετικό είναι πως κάποιος έστω και αργά το σκέφτηκε.

Εντυπωσιακό πράγματι το κονδύλι των 3.500 ευρώ που κοστίζει σε κάποιον νομό η μεταφορά ΕΝΟΣ μαθητή ανά σχολική χρονιά, ποσό που πλησιάζει τα ετήσια …δίδακτρα ενός ..Ιδιωτικού Σχολείου. Σημαντικό το στοιχείο που αποκαλύπτει η έρευνα, πως οι συμβάσεις δίνονταν με ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ. Σημαντικό πως το κράτος φαίνεται πως δεν ήταν ικανό να φτιάξει ακόμη και μια σωστή προκήρυξη, ούτε τις διαδρομές ήξερε να καθορίζει, ούτε το κόστος να ‘κλειδώνει’, οι υπερβάσεις έφταναν μέχρι και το 60% !!..

Και, θα πείτε, καλά όλα αυτά, αλλά ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ.

Η κυβέρνηση κάνει το ΕΥΚΟΛΟ. Κλείνει τη στρόφιγγα. Για τι άλλο, τάχα, παραγγέλνει την ‘έρευνα’ το Υπουργείο;; Είναι ΚΑΙ ΑΥΤΟ μια ‘λύση’. Μονάχα που δυστυχώς η λύση αυτή ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ μαθητές. Και είναι φανερό, πως με τις συγχωνεύσεις, τρία θα συμβούν: Το κόστος θα γίνει …πάσα, απ’ τον ένα στον άλλο, μέχρι να φτάσει στον …ΓΟΝΙΟ του παιδιού. Δεύτερον, κάποια παιδιά θα κόψουν το σχολείο. Τρίτον, τα ΚΟΡΑΚΙΑ, -άμα μείνουν πεινασμένα- θα αναζητήσουν άλλους ΠΑΡΟΜΟΙΟΥΣ τομείς, για να συνεχίσουν το ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ τους. Τι διάολο;; 50 δις ‘αξιοποίηση’ της Δημόσιας Περιουσίας έρχεται. Λέτε να μην βρουν κάπου  …ν’ απαγκιάσουν;..

Το ΔΥΣΚΟΛΟ θα ήταν βέβαια να θεραπεύσεις. Και για να θεραπεύσεις, έπρεπε να ΚΟΨΕΙΣ το άρρωστο. Να καυτηριάσεις το σάπιο. Να εκπαραθυρώσεις όλα τα ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ. Θα έπρεπε να αφοπλίσεις όλους τους ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ που προσέρχονται να ‘υπηρετήσουν’ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για το ΤΣΙΜΠΟΥΣΙ. Καμιά ‘ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ’ δεν θα βλαφτεί. Και πάντως όχι περισσότερο απ’ ότι βλάφθηκε απ’ την ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Καμιά υπογραφή ΔΑΠΑΝΗΣ από ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ. Εάν πιστεύουν σ’ αυτό που καλούνται να προσφέρουν, ας το προσφέρουν έναντι του παχυλού τους μισθού ...μόνο. ΑΠΩΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ μας….

Το ΔΗΜΟΣΙΟ πρέπει ΑΜΕΣΑ να αναλάβει ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, χωρίς ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Το δημόσιο –η κοινή τσέπη- πρέπει κάποτε να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ από κάθε ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΝΩΘΕΝ, ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ. Η ..μπαρούφα πως χώνουμε τους Γενικούς Γραμματείς ‘δια να εφαρμόσουν την πολιτική μας’ είναι το ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ. Οι ‘πολιτικές κατευθύνσεις’ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ..ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ για την μεταφορά μερικών μαθητών απ’ το χωριό τους στο σχολείο.

Η συνετή οικονομική διαχείριση είναι κάτι σχετικά ΑΠΛΟ. Απλό, εάν αφήσεις κάποιον που ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, να κάνει τη δουλειά του, και τον ΕΛΕΓΞΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ. Κι όχι να τον ελέγξουν ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, γιατί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΙΚΑΝΟΙ. Να τον ελέγξεις με διαδικασίες. Απλούστατα, διότι αυτόν τον 'κάποιο', εάν ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ πως τα ‘ΕΠΙΑΣΕ’, δεν θα τον προστατέψει ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ και ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ..

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι μόνο δύσκολο. Είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ, αφού πάει κόντρα με την ίδια την ΦΥΣΗ σου, ΠΟΛΙΤΙΚΕ μου.

Κύριε Αλέκο Παπαδόπουλε, για παράδειγμα, που ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΞΕΣ χθες, ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ’ !!! Άνοιξε εσύ την ΠΟΡΤΑ, και την ΚΛΩΤΣΙΑ στην έχω έτοιμη εγώ.

6 σχόλια:

 1. Μια ακόμα μαύρη τρύπα οι μεταφορές μαθητών, που θα μεγαλώσει κι άλλο με τις συγχωνεύσεις. Κι εδώ, Θανάση, δεν είναι μόνο μπλεγμένη η διοίκηση. ΚΤΕΛ, ταξιτζήδες, γονείς που ζητάνε μεταφορά για 5 λεπτά δρόμο, διευθυντές που υπογράφουν γι' αυτά, γιατί δεν μπορούν να συγκρουστούν με το σύμπαν σε μικρές κοινωνίες. Μια διασπάθιση δημοσίου χρήματος χαρακτηριστική των όσων συμβαίνουν σε όλο το εύρος της νεοελληνικής πραγματικότητας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ μου άρεσε το "Άνοιξε εσύ την ΠΟΡΤΑ, και την ΚΛΩΤΣΙΑ στην έχω έτοιμη εγώ". Εσύ και εγώ την έχουμε έτοιμη, δυστυχώς όμως δεν είμαι και τόσο σίγουρη για πολλούς από τους υπόλοιπους πολίτες, οι οποίοι τελικά διαμορφώνουν την πλειοψηφία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν κατάλαβα. Τι είναι πιο φτηνό; Η μεταφορά ή οι μισθοί δασκάλων και η συντήρηση σχολείων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπέρα Γυριστρούλα..

  Ας ελπίσω πως έστω κι έτσι, επειδή μας λείπουν πια τα λεφτά, τα λίγα θα τα χαλάμε πιο 'ορθολογικά'. Γιατί για να ελπίσω κάτι περισσότερο, δυστυχώς μ' αυτούς τους ηγέτες, μου είναι αδύνατο. Αυτή τη στιγμή το 'κράτος' απλά κατεβάζει τα ρολά. Δεν εξυγιαίνεται. Δυστυχώς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Escarina καλησπέρα..

  Κρύβε λόγια. Κρύβε λόγια. Σιγά μην είμαι τόσο σίγουρος εγώ :)))))....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δήμο, σήμερα ασχολήθηκα με το δοκίμιό σου για τον Λαϊκισμό. Αξίζει να το διαβάσουμε όλοι...

  Η φιλοσοφία των 'συγχωνεύσεων' (είτε πρόκειται για σχολεία, είτε για ΟΤΑ, είτε για Εφορίες, είτε για δρομολόγια του τραίνου) έχει σοβαρές επιπτώσεις και σ' αυτό που λέμε 'περιφερειακή ανάπτυξη'. Ορθά αναρωτιέσαι περί του ΄στενού' βραχυπρόθεσμου κόστους, αλλά εάν σκεφτούμε σοβαρά και το 'μακροπρόθεσμο' κόστος, αυτό που προκύπτει απ' την απώλεια των κέντρων αναφοράς των ανθρώπων, που τα καταργούμε, νομίζω πως η φιλοσοφία αυτή τελικά θα έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.
  Δυστυχώς στην πρεμούρα να 'σωθούμε' -τάχα- φαίνεται πως ΚΑΝΕΙΣ δεν το σκέπτεται αυτό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή