Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Το Σύνδρομο του Λογιστή...

Μια απ’ τις εύλογες απαιτήσεις κάθε επιχειρηματία, από τον λογιστή που προσλαμβάνει, είναι βέβαια να μην ‘τρώει’ πρόστιμα. Και μην πάει το μυαλό σας στο κακό, εννοώ πως ένας λογιστής οφείλει να λειτουργεί εντός των νομίμων προθεσμιών. Μέσα από έναν πολυδαίδαλο Κώδικα, ένας σκασμός από δηλώσεις, έγγραφα, ηλεκτρονικές υποβολές, πρέπει να φτάνουν στο κράτος εντός συγκεκριμένων ημερολογιακών ορίων. Εάν ο λογιστής, λοιπόν, ‘ξεχνάει’ ή αμελεί αυτό του, το στοιχειώδες καθήκον, συνήθως παίρνει πόδι. Και πράγματι. Είναι απόλυτα δικαιολογημένος ο επιχειρηματίας, καθώς, ένα πρόστιμο λόγω ‘εκπροθέσμου’ είναι ένα χαζό και άνευ λόγου έξοδο. Είναι σαν να του το παίρνεις άδικα απ’ την τσέπη !...
Εξ αυτού, αποτελεί σύνδρομο για μας τους λογιστές, το ‘άγχος’ των προθεσμιών. Όλα τα εξειδικευμένα λογιστικά περιοδικά, δεν νοείται να κυκλοφορήσουν, χωρίς να περιλαμβάνουν στην ύλη τους ένα ‘φορολογικό ημερολόγιο’, με όλες τις καταληκτικές ημερομηνίες του μήνα, ώστε να μας σώζουν από τέτοιες κακοτοπιές. Φορολογικό ημερολόγιο, που για να συμπεριλάβει όλες τις περιπτώσεις, συνήθως έχει έκταση αρκετών σελίδων.
Δυστυχώς το ‘σύνδρομο του λογιστή’ δεν διακατέχει τους διοικούντες την χώρα.
Διότι και αυτούς, ο λαός κατά κάποιον τρόπο τους ‘προσέλαβε’ όχι μόνον να χαράζουν τις μεγαλόπνοες πολιτικές τους, να ‘διασώζουν’ την οικονομία ή να ξιφουλκούν ιδεολογικώς απ’ τα έδρανα του κοινοβουλίου, αλλά και για να φροντίζουν τα ..στοιχειώδη.
Λίγο πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές, ας πούμε, πληροφορηθήκαμε απ’ τις εφημερίδες, πως ‘από την τάδε του μηνός’ το Ελληνικό Κράτος (εμείς) επρόκειτο να αρχίσουμε να πληρώνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ημερήσιο πρόστιμο, καθόλου ευκαταφρόνητο, επειδή δεν είχαμε κλείσει τις παράνομες χωματερές. Ειπώθηκε μάλιστα αυτό, εντελώς ξεδιάντροπα, λες  και δεν υπήρχε κανείς υπεύθυνος. Λες και κανείς δεν ήξερε τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μας, ως χώρας. Την κατάσταση με τις χωματερές. Ειπώθηκε, λες και δεν υπήρχε κανείς που θα όφειλε να τις έχει κλείσει έγκαιρα, να έχει φροντίσει να προλάβει τις προθεσμίες. Ειπώθηκε. Κανείς δεν παραιτήθηκε καν. Απλά πληρώνουμε τα πρόστιμα.
Άλλο παράδειγμα, παλιά, η γελοία ιστορία με το εθνικό Κτηματολόγιο. Θα θυμάστε ασφαλώς το πρόστιμο των εκατομμυρίων που ‘φάγαμε’ επειδή ακόμη μια φορά ‘δεν είχαμε προλάβει’. Ενώ είχαμε υπογράψει μια συμφωνία. Ενώ είχαμε δεσμευτεί. Ενώ είχαμε από πάνω σπαταλήσει κάμποσα εκατομμύρια για να ‘τα καταφέρουμε’. Κι όμως άλλη μια φορά, τότε, απλά κάποιος βγήκε στα κανάλια, και μας ‘πληροφόρησε’. Κατόπιν εορτής. Άλλη μια φορά το ‘κακό’ είχε ήδη συντελεστεί. Κι άλλη μια φορά, βέβαια, κανείς δεν παραιτήθηκε. Οι εμπλεκόμενοι, ακόμη περιφέρουν  την πολιτική τους σοφία στα βουλευτικά έδρανα, εσχάτως μάλιστα το παίζουν και ‘τιμητές’ των πάντων !....
Βαστάει χρόνια αυτή η κολώνια, ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Η ίδια η ιστορία που ζούμε τους τελευταίους μήνες, -η πτώχευση της χώρας και η υπογραφή του μνημονίου- είναι το απόλυτο αυτή τη φορά παράδειγμα. Ποια διεθνής ύφεση και ποια παγκόσμια κρίση; Εδώ ο ‘λογιστής’ αποδείχθηκε, πως όχι μόνον δεν φρόντιζε για τις ..προθεσμίες, αλλά από πάνω δανειζόταν ασύστολα, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ πως όπου να ‘ναι οι ‘αγορές’ θα μας γυρίσουν την πλάτη, αφού τις είχαμε κοροϊδέψει, ξεγελάσει, τόσες φορές ! Και δεν κορόιδευε μόνο τις ‘αγορές’, κορόιδευε ξεδιάντροπα και εμάς για να τον ‘προσλάβουμε’. Ήξερε, όπως φάνηκε, ποια ήταν η κατάσταση στην τσέπη μας, που η ανικανότητά του τόσα χρόνια είχε επιφέρει, κι όμως. Αντί να φανεί ειλικρινής, να ενημερώσει τουλάχιστον τον κόσμο για ότι θα ακολουθούσε, αυτός τριγύριζε στα μπαλκόνια και διαλαλούσε πως, ‘λεφτά υπήρχαν’, πως θα έδινε παροχές, γελοία, δηλαδή και κατάπτυστα ΨΕΜΑΤΑ.
Τώρα, οι ίδιοι, αυτοί που έφτασαν τόσες δεκαετίες τον τόπο στο χάλι αυτό, ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ, βγαίνουν και ζητούν ΦΙΛΟΤΙΜΟ !! Ποιοί; Οι ίδιοι που ίχνος τσίπας δεν έχει απομείνει στα ..παντελόνια τους ! Βγαίνει το αστείο ανθρωπάκι, εκεί στη Θεσσαλονίκη, που ήθελε προ μηνών να ηγηθεί κιόλας ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας –πάει να πει να φτάσει μέχρι και πρωθυπουργός- και ψελλίζει πως ‘δεν είχε δόλο’ που χάρισε ένα σκασμό λεφτά στον απατεώνα φίλο του ! Τολμά και βγαίνει και ισχυρίζεται πως η δίωξη που του γίνεται είναι ‘πολιτική’ και το παίζει και ‘ιδεολόγος αγωνιστής’ ! Και δεν φτάνει αυτό. Βγαίνει από πίσω του και όλη η ‘ένωση περιφερειαρχών’ και δηλώνει επισήμως πως …’τον στηρίζει’ !!!
Δυστυχώς, δεν αξιωθήκαμε καλούς ..'λογιστές'. Αν φταίμε κάπου, φταίμε για έναν και μόνο λόγο: Που τους ανεχθήκαμε τόσα χρόνια. Σιγά-σιγά, φαίνεται πως πια το συνειδητοποιούμε. Το καταλαβαίνουμε, πως πρέπει να τους σουτάρουμε. Εάν και ΤΩΡΑ δεν το κάνουμε, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

2 σχόλια:

 1. Eξαιρετικος ο συσχετισμος, αλλά τωρα βρηκες να γραψεις για συνδρομο, μεσα στην περιοδο των δηλωσεων;
  Το taxis τους μεσα...

  Καλησπερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. :))))))))

  Αντώνη μου, εφέτος όποιος από όλους εμάς ΞΕΡΕΙ πότε στο διάτανο λήγουν οι διάφορες προθεσμίες, εγώ του βγάζω το καπέλο !.....
  Μου φαίνεται στο τέλος κανείς δεν θα θεωρηθει εκπρόθεσμος :)))))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή