Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Εμείς η Αριστερά !!


Κυκλοφορεί εσχάτως η άποψη, πως ‘δεν φταίει’ –για τα δεινά μας- ‘ο καπιταλισμός’ (ως σύστημα), μα το γεγονός πως εμείς, οι έλληνες (οι ιρλανδοί, οι γερμανοί, οι εγγλέζοι, δεν έχει σημασία) δεν τον ..εφαρμόσαμε σωστά. Πιθανότατα, ακόμη και ο ίδιος ο -παρότι σοσιαλιστής- πρωθυπουργός μας, να είναι της ίδιας άποψης, καθώς όπως φαίνεται όλες οι προσπάθειές του, εκεί δείχνουν να επικεντρώνονται: Στο να μας τον ..εφαρμόσει (τον καπιταλισμό) σωστά.

Άλλη παραλλαγή της ίδιας θέσης είναι, πως ‘δεν φταίει ΜΟΝΟ ο καπιταλισμός’. Ηπιότερη ετούτη, που όμως επίσης εννοεί πως έστω και ‘μέσα στην δύσκολη αυτή κάμινο’, και εμείς (οι έλληνες παίδες) πάντως, οφείλουμε να διορθώσουμε τις ..κομμουνιστικές μας (??) εμμονές. Επεκτείνεται συνήθως, ετούτη η τελευταία, με το επιχείρημα πως στην Ελλάδα δεν έχουμε ‘καπιταλισμό’ αλλά έναν ιδιότυπο ‘κρατισμό’, ο οποίος μας επιβάρυνε με τα χειρότερα των μειονεκτημάτων του …‘μακαρίτη’ του ‘υπαρκτού’.

Μπροστά σε τέτοια θεωρητικά σοφίσματα, μένουμε συνήθως εμβρόντητοι, καθώς δεν γίνεται να μην θυμηθούμε πως με το ίδιο (αλλά απ’ την ανάποδη) τρόπο υπεραμύνεται και η κ. Παπαρήγα, της δικής της –εκείνη- ‘ιδεολογίας’. Πως, δηλαδή, το ίδιο που μας λένε τα ‘παπαγαλάκια’ περί καπιταλισμού, το ίδιο ακριβώς μας ‘υπόσχεται’ και εκείνη: Πως την ‘επόμενη φορά’, ο ‘δικός’ της (ο κομμουνισμός) θα εφαρμοστεί σωστά !

Η ομοιότητα των ‘δογμάτων’ μας συνταράσσει. Εάν μάλιστα προσθέσουμε τα σαφώς ειρωνικά χαμόγελα, με τα οποία αντιμετωπίζουν όλοι οι ‘άλλοι’, στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ ή στα κοινοβουλευτικά έδρανα, τις ‘ακραίες’ θέσεις του Κ.Κ.Ε., πχ περί εξόδου απ’ την Ε.Ε, επιστροφής στην δραχμή, κρατικοποίησης των παραγωγικών πόρων, κλπ ίσως να αισθανόμαστε περίπου όπως ο από αηδία αδιάφορος …αγνωστικιστής μπροστά στην προαιωνίως εκτυλισσόμενη μπροστά του, Θεία αυτή ..κωμωδία !

Είναι γελοιωδώς εύκολο να ‘νικήσουμε’ το πρώτο επιχείρημα. Μια ματιά στον δείκτη της ..ανεργίας, της ανισοκατανομής του εισοδήματος, στην εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων, στα ποσοστά της φτώχιας, κλπ, αρκεί για να ξέρουμε πως μια χαρά μας τον εφάρμοσαν τον καπιταλισμό. Μια χαρά εδώ και πολλές δεκαετίες. Μια χαρά και τώρα, συνεχίζουν να μας τον εφαρμόζουν, όπου κι όπως γουστάρει κάθε φορά ο αφέντης του, το κεφάλαιο. Δόξα τω Θεώ, και εφοπλιστές έβγαλε ετούτη η χώρα και εργοστασιάρχες και μεγαλέμπορους και μεγαλοεκδότες και μεγαλοεργολάβους κι απ’ όλα τα καλά. Κι όλοι αυτοί, μια χαρά και τα κόμματα έλεγξαν και την ‘κοινή γνώμη’ διαχειρίστηκαν  και την δικαιοσύνη άλωσαν και το κρατικό ταμείο αρκούντως κατάκλεψαν. Μια χαρά τον εφαρμόσαμε τον καπιταλισμό ! Καλύτερα, δεν γινόταν..

Ενώ, όμως, είναι σχετικά εύκολο να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων την πρώτη αυτή άποψη, δεν παύει να μας δυσκολεύει εκείνη η καταραμένη ομοιότητα. Διότι και οι δύο ‘ισμοί’ χρησιμοποιούν το ίδιο –σε πρώτη ανάγνωση- λεξιλόγιο. Και οι δύο χρησιμοποιούν σαν άλλοθι το δικό μας ..μακροπρόθεσμο ‘καλό’. Και οι δύο μας ‘υπόσχονται’ την μελλοντική ..βασιλεία των ουρανών, έναντι μιας ‘εφικτής’ επίγειας ζωής, καμιά φορά μάλιστα, ζητώντας μέχρι και την ‘σταυρική θυσία’ των αθώων !

Δεν υπάρχει πιο ύπουλη προπαγάνδα απ’ αυτή ! Δεν υπάρχει πιο θανατηφόρο διανοητικό δηλητήριο απ’ αυτό ! Βγαίνει στις τηλεοράσεις, πλασάρεται στις έγκριτες φυλλάδες, κυκλοφορεί στο ίντερνετ. Σκιάζει στην αντάρα και τη σκόνη του, κάθε λογική, λυγίζει κάθε αδύναμη αντίσταση.

Αποσιωπά, πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ των δύο πλευρών. Κρύβει πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ τους. Ξεχνά επίτηδες, ΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ η κάθε μια απ’ τις δυο επιλογές. Γιατί, η Αριστερά (και μιλώ γενικά) ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Τον άνθρωπο της ΕΡΓΑΣΙΑΣ, τον μόνο που ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΛΟΥΤΟ. Τον άνθρωπο της ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ που όμως αγνοεί, τον έχουν αφοπλίσει με διάφορα τεχνάσματα από τη ΔΥΝΑΜΗ του. Μην ακούτε τις βλακείες τους: Καμιά σημασία δεν έχει που αυτός ο άνθρωπος, αγόρασε κινητό, αγόρασε plasma tv και αυτοκίνητο. Καμιά σημασία εάν φόρτωσε τις πιστωτικές του και φεσώθηκε τα δάνειά τους. Όλοι μας, οικοδόμοι ή πολεοδόμοι, καθηγητές πανεπιστημίου ή δάσκαλοι, μετανάστες ή ντόπιοι, γιατροί ή νοσοκόμοι, αξιωματικοί ή έφεδροι, όσο τρέχουμε πίσω απ’ το μισθό μας. Όσο κυνηγάμε από πίσω τους λογαριασμούς του μήνα Όσο προσπαθούμε να μεγαλώσουμε, να μορφώσουμε τα παιδιά μας, άνθρωποι της ΕΡΓΑΣΙΑΣ είμαστε, στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ όλοι, βρισκόμαστε. Άλλα ‘φαντάσματα’ δεν θα βρείτε: Εμείς, αν θα το κατεδαφίσουμε αυτό ! Δεν υπάρχουν ..άλλοι.

Η Αριστερά, (αυτό είναι το όνομά της) είναι η μόνη ΕΛΠΙΔΑ στους καιρούς που βιώνουμε. Γιατί δεν υπάρχει πραγματική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ χωρίς κέντρο της τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει ΤΥΦΛΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ όταν δεν μπορεί να δει τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει καν ΚΟΙΝΩΝΙΑ (αυτό ήταν η μεγαλύτερη απώλεια) χωρίς ανθρώπους. Δεν υπάρχει πραγματική ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε πλανήτης για τον άνθρωπο...

Οι ιστορικές στιγμές που βιώνουμε, είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, να καταλάβουμε (ΕΜΕΙΣ, Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ)  πως στις δύσκολες ετούτες συνθήκες, αυτό που επιχειρείται –και πλασάρεται με πανέξυπνο τρόπο απ’ όσους ποντάρουν στο παλιό- δεν είναι τίποτε άλλο, απ’ το να ΜΗΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ. Επιχειρείται με όποιο κόστος. Προσέξτε: Και με όποιο ..ψίχουλο.

Κι όσοι διστάζετε. Όσοι κολλάτε στα παλιά λάθη. Στις αναμφίβολες ιστορικές (ακόμη και τις αδικαιολόγητες) ΑΜΑΡΤΙΕΣ αυτής (η ίδια είναι πάντα) της Αριστεράς. Όποιοι από σας, φοβάστε τα ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΛΑΘΗ, εγώ ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΩ ΠΩΣ ΝΑΙ, ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ: Προτιμώ να τα κάνω όμως, παλεύοντας προς τη σωστή κατεύθυνση._

2 σχόλια:

  1. Απλά ,καθαρά και σταράτα!
    Εύγε Θανάση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλωσήλες Νίκο..

    Θενκς για τα καλά λόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή