Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Το μωρό ανασαίνει !!...

Αν όχι απαισιοδοξία, τουλάχιστον ‘συγκρατημένη αισιοδοξία’ επικρατεί στο μπλογκοχωριό, για το ‘κίνημα των αγανακτισμένων’. Και δεν μιλώ για blogs ‘εχθρικά διακείμενα’, αλλά ίσα-ίσα για εκείνα που έχουν έλθει σε πλήρη σύγκρουση με τις πολιτικές του μνημονίου ή ακόμη και για όσα φτάνουν να ονειρεύονται ακόμη και την πλήρη ανατροπή του πολιτικού συστήματος. Μιλώ για ‘αγανακτισμένα’ blogs.
Άλλος έσπευσε από την πρώτη κιόλας εμφάνισή του,  να αναρωτηθεί για την ‘ποιοτική σύνθεση’ του κόσμου που γέμισε τις πλατείες, και να δηλώσει πως σε ‘τόσων λογιών διαφορετικές οργές’ δεν μπορούσε να συμμετέχει. Άλλοι, εξέφρασαν την αγωνία τους για το ‘επόμενο βήμα’, διέγνωσαν την  παντελή απουσία ‘πλάνου’, την ανησυχητική έλλειψη ‘κοινού στόχου’ και την πασιφανή ένδεια κάθε μορφής ‘περιφρούρησης’.
Υπήρξαν πολιτικώς προσανατολισμένα blogs, που εκδήλωσαν καθαρά την ‘επιθυμία’ τους,  όλο αυτό το ‘ασχημάτιστο’ κίνημα, να υιοθετήσει  τα δικά τους ‘πολιτικά χαρακτηριστικά’, επιθυμία που όσο προσεχτικά και να διατυπώθηκε, δεν έπαψε να ‘μυρίζει’ καπέλωμα. Άλλα πάλι, -μηδέ εμού εξαιρουμένου- εξέφρασαν την άποψη, πως οι ‘αγανακτισμένοι’ έπρεπε να ‘ενωθούν’, να συμπορευτούν άφοβα με άλλα ρεύματα, ήδη πιο οργανωμένα, όπως για παράδειγμα συνδικαλιστικά, και πως μόνο να κερδίσουν θα είχαν από κάτι τέτοιο, καθώς θα έπαιρναν μέρος με  την ακατέργαστη δύναμή τους  σε  καλά σχεδιασμένες μάχες.
Οι ίδιοι οι ‘αγανακτισμένοι’ απ’ την άλλη πλευρά, από κάποιες υποτυπώδεις ‘ανακοινώσεις’ και ‘ψηφίσματα’ που κυκλοφόρησαν, φαίνονται να παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί με τέτοια ενδεχόμενα. Υπερασπίζονται την μη κομματικοποίησή  τους ως κόρη οφθαλμού, και οι όποιες ‘οργανωτικές’ τους προσπάθειες, μένουν στο επίπεδο του ‘ιατρείου’, της ‘τροφοδοσίας’, κλπ, πρακτικών δηλαδή μόνο ζητημάτων, χθες μια χειρόγραφη επιγραφή ζητούσε ‘πλαστικά ποτηράκια, ζεστό σπιτικό φαγητό’ τέτοια.
Μ’ όλα ετούτα, οι ‘προβλέψεις’ ακόμη και των πλέον θετικά διακείμενων, μάλλον είναι δυσοίωνες. Γιατί ενώ όλοι αναγνωρίζουν πως το κίνημα αυτό, αν μη τι άλλο, εγείρει πλέον ‘πολιτικό πρόβλημα’ στην παρούσα κυβέρνηση, που παραπαίοντας πιθανώς να μην μπορέσει να το υπερβεί,  επιμένοντας σε μια ‘αγανάκτηση’ που το μόνο που θέλει είναι ‘να φύγουν όλοι’, είναι προφανές πως ακόμη κι αν αυτό γίνει, δεν διαθέτει τις απαραίτητες απαντήσεις για το ‘μετά’. Και δεν είναι μόνο, πως δεν διαθέτει τις ‘απαντήσεις’. Το κρισιμότερο είναι μάλλον, πως δεν έχει θέσει ακόμη ούτε τις απαραίτητες ερωτήσεις. Εχθρός του ‘κινήματος’ άλλωστε είναι πάντα και ο χρόνος, καθώς εάν δεν υπάρξουν στο πολιτικό τοπίο γοργές και δραματικές αλλαγές, το ‘ξεφούσκωμα’ είναι μια προοπτική καθόλου ευκαταφρόνητη.
Ότι και να πούμε όλοι πάντως, το ..μωρό έχει γεννηθεί ! Αβάφτιστο, ορφανό, έκθετο, σε καλάθι να πλέει στο ποτάμι, είναι εδώ και ανασαίνει ! Κι όσο και να μας πιάνει η φυσική έγνοια να το υιοθετήσουμε, να το βαφτίσουμε, να του φορτώσουμε ο καθένας μας τα δικά του ‘όνειρα’, εκείνο είναι αυθύπαρκτο ! Οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε πως κατόρθωσε να μας σηκώσει  απ’ τους καναπέδες. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στην ‘πανουργία της ιστορίας’…

7 σχόλια:

 1. Αυτό είναι, Θανάση. Το να κάνεις το βήμα, να βγεις έξω, να δεις τον άλλο που είναι "αλλιώς" σαν δικό σου, το να μη βασίζεσαι σε προστάτες και "μπαμπάδες" κάθε λογής, να συνειδητοποιήσεις, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, τη δύναμη της συλλογικότητας. Αυτό μου είπε ένα αγανακτισμένο κορίτσι 23 χρονών: "Η αρχή για όλα είναι να αλλάξουμε νοοτροπία εμείς". Πολίτη το λένε το μωρό δεν είναι αβάπτιστο. Να μας ζήσει! (Ήθελα να είμαι εκεί.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πράγματι, κάτι έχει ξυπνήσει Γυριστρούλα. Πιστεύω, πως ότι και να συμβεί με το 'κίνημα της πλατείας', ο κόσμος μετέχοντας βαπτίζεται σε κάτι που δεν έχει ξαναζήσει. Κι αυτό θα φανεί και σε εκλογικό επίπεδο όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές. Εκτός κι αν τις ..αναστείλουν οι τροικανοί ΚΑΙ αυτές :)))

  Οι πιο πολλοί είναι βέβαια νεώτατοι. Γνωρίζω παιδιά αγόρια και κορίτσια που πήγαν που θα στοιχημάτιζα πως δεν ενδιαφέρονται για τίποτε. Χθες το βράδυ, συνάντησα (λόγω πλήθους είναι ασύληπτο να πέσεις σε γνωστό) γνωστό απ' το Αιγάλεω που τον είχα (και μπορεί να ήταν) για σπλήνα δεξιό ! Κι όμως συμφωνήσαμε στα περισσότερα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΓΥΡΙΣΤΡΟΥΛΑ, ΠΑΡΕ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΩΝ 4 ΜΜ ΚΙ ΕΛΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ [ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ... ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥ :)] ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕ ΤΩΝ 8 ΠΙΣΩ. ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΟΥ!

  ... ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  ... ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

  ... ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΩΝ
  (ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΕΙ Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΟΥ'Ι'ΣΛΙΓΚ )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Aν αυτο που γινεται στα blogs Θαναση, και το περιεγραψες πολυ ευστοχα (ως συνηθως) που να δεις και το τι γινεται στο facebook.
  Ο κακος χαμος!

  Ιδωμεν, αν και αρκετα θολο ειναι ολο αυτο ζωντας το τρεις φορες απο κοντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ταξιδευτή !!!!

  Πού χάθηκες;; Υποπτεύομαι (βάσιμες υποψίες όμως) πως η 'απουσία' σου μαρτυρά γόνιμες δραστηριότητες :)))))))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Θολό, Αντώνη, και με αρκετή ...τσίκνα :))) Τέλος πάντων.
  Είναι πολύς καιρός που ξεγράφτηκα απ' το facebook και δεν έχω πρόσβαση. Φαντάζομαι αυτό που λες. Κάπου θα βγάλει πάντως όλη αυτή η ζύμωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ταξιδευτή, μην παίζεις με τον πόνο μου. Εξετάσεις σημαίνει 8 παρά το αργότερο στο σχολείο. Θα έρθω την Παρασκευή :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή