Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Πρόδρομα φαινόμενα...


Όταν το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου του Γ’, έχανε το 2007 την δεύτερη αναμέτρηση με την Ν.Δ. του Καραμανλή του νεώτερου, η κομματική του κατάσταση ήταν στον πάτο του βαρελιού. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε πλέον λαϊκή κομματική βάση. Οι Τοπικές Οργανώσεις είχαν βάλει λουκέτο ετών, το ‘κόμμα’ είχε γίνει μια σφηκοφωλιά ‘επαγγελματιών’ που απλά λυμαινόταν  την χρυσοφόρα εξουσία. Ο ‘λαός’ απουσίαζε, εκείνο που απέμενε ήταν μόνο ένα αταβιστικό ‘εκλογικό σώμα’ που με τους γνωστούς τρόπους (πόλωση, προεκλογικά ψεύδη, κλπ) ‘συσπειρωνόταν’ υπό τις έντεχνες ‘διαταγές’ του κομματικού στρατού.
Κι όμως, στην μάχη εκείνη, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ο ‘λαός’ έδειχνε με την ‘κινητοποίησή’ του (ένα εκατομμύριο ψήφοι ανοιχτής διαδικασίας) πως ΔΕΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣΕ και τόσο πολύ. Με την ‘κρίση’ να μην έχει ούτε στην φαντασία μας ακόμη προκύψει, πολλούς θυμάμαι στο διαδίκτυο να έχουν εκπλαγεί κυριολεκτικά με την ιδεολογική συζήτηση  που είχε ξεσπάσει ‘απ’ το πουθενά’. Θα θυμάστε άλλωστε, πως κεντρικό αίτημα –τότε-, γενική παρότρυνση προς τον νικητή, ήταν το περίφημο ‘άλλαξέ τα όλα’: Ο κοιμισμένος ‘ψηφοφόρος’ ζητούσε ένα άλλο κόμμα. Πραγματικότερη Δημοκρατία. Εντός του κομματικού συστήματος. ‘Θεσμικά’.
Επαναλήφθηκε μια παρόμοια μάχη -ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ- και στο άλλο ‘μεγάλο’ κόμμα, την Ν.Δ. με την ‘σύγκρουση’ Σαμαρά-Μπακογιάννη’. Κι εδώ ‘ανοιχτή διαδικασία’. Κι εδώ ευχάριστη έκπληξη, με πάνω από 700.000 ψηφοφόρους που τσακώθηκαν, αναρωτήθηκαν, επένδυσαν στην αλλαγή, έδειξαν να έχουν σιχαθεί τα ‘τζάκια’ και τις ‘βαρονίες’.
Και οι δύο περιπτώσεις, λοιπόν, αποτελούσαν πρόδρομα φαινόμενα αυτού που βλέπουμε τώρα στις πλατείες όλης της χώρας. Ο λαός αποδείχθηκε από ΤΟΤΕ πως καθόλου ούτε ‘κοιμόταν’, ούτε έπλεε σε πελάγη ευτυχίας.
Ο Παπανδρέου ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΙΚΑΝΟΣ, να ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ το πραγματικό μήνυμα, να τα ‘αλλάξει όλα’. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να εκμεταλλευτεί εκλογικά την εσωκομματική του νίκη, για να ανεβεί στην εξουσία.
Δυστυχώς, αντίστοιχη, δείχνει να είναι και η περίπτωση του κ. Σαμαρά. Γιατί, παρά το γεγονός πως είχαμε ήδη καβατζάρει σιγά-σιγά το κατώφλι της ‘κρίσης’, ούτε κι αυτός έδειξε να προσανατολίστηκε ποτέ του στα σοβαρά, στο πραγματικό μήνυμα που έστελνε ο κόσμος της Ν.Δ. ψηφίζοντάς τον.
Αποτέλεσμα της ανικανότητας των ηγεσιών, ΤΡΙΤΟ καραμπινάτο ‘μήνυμα’, είχε άλλωστε ΗΔΗ σταλεί, και προς τους δύο,  με την τεράστια αποχή των Ευρωεκλογών, την περίφημη αποχή της ξαπλώστρας. Ούτε κι αυτό κατάφεραν να το πάρουν στα σοβαρά υπόψη τους.
Όταν όμως οι κομματικοί μηχανισμοί αδυνατούν να ‘διαβάσουν’ τα μηνύματα του κόσμου, μοιραία θα βρεθούν ..εκτός του κόσμου οριστικά, κι αυτό βλέπουμε τώρα. Οι πλατείες γεμίζουν, το Σύνταγμα εξαπλώνεται πια σ’ όλη την Ελλάδα, ανοίγει τα υποκαταστήματά του στις γειτονιές. Δεν υπήρξε ούτε αγνώμων, ούτε ρηχός ο κόσμος. Ούτε έφτασε στο σημείο της μούντζας πρόωρα, όπως τον ‘κατηγορούν’. Είχε προειδοποιήσει μια χαρά και έγκαιρα και ισχυρά.
Τα μηνύματα, όφειλε να τα ακούσει ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ από τότε, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου