Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

New kids on the block ???...


Διαβάζω στο ‘κάλεσμα’ για την δημιουργία του Ε.ΠΑ.Μ.: «Ένα τέτοιο μέτωπο δεν μπορεί να είναι υπόθεση οργανώσεων, ή κομμάτων, αλλά αφορά το σύνολο του λαού πέρα και πάνω από κομματικές τοποθετήσεις και εντάξεις. Ούτε μπορεί να συγκροτηθεί ως άθροισμα οργανώσεων, ή ως μέσος όρος πολιτικών ιδεολογιών».
Δεν θα κάνω δίκη προθέσεων, -ποτέ- αλλά και οι καλύτερες των προθέσεων πολλές φορές καταντούν καταστροφικές. Τα κόμματα είναι ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ των αγώνων των λαών, δεν θα τα πετάξουμε τώρα στα σκουπίδια. Θα είναι τουλάχιστον ατυχές. Ούτε βέβαια θα τα ‘τσουβαλιάσουμε’, ΣΑΦΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΙΔΙΑ. Έχουν, όμως, ΟΛΑ –και το εννοώ-  ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.
Μου κάνει εντύπωση, μάλιστα, καθώς η ίδια η πρόταση του καλέσματος έχει σαφέστατη ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ταυτότητα. Ότι και να κάνουμε, ότι και να λέμε, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ παράγουν. Άλλωστε, το ίδιο το Ε.ΠΑ.Μ, από τη στιγμή που θα προχωρήσει σε Συνδιάσκεψη, και δεν ξέρω κι εγώ σε τι άλλο, ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΗΔΗ ΩΣ ΚΟΜΜΑ. Εκτός εάν εννοεί πως θα βρεθεί στα ‘κέντρα εξουσίας’ με κάποιον διαφορετικό τρόπο, πέρα απ’ αυτόν της καθόδου στις εκλογές, κλπ.
Εκτός κι αν η ‘πραγματική δημοκρατία’ που αναφέρεται στο κείμενο, σημαίνει κάτι διαφορετικό, απ’ αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, Σύνταγμα, Κοινοβούλιο, Κυβέρνηση, Αυτοτέλεια των εξουσιών, Κόμματα, Εκλογές, κλπ. Γιατί είναι άλλο πράγμα η αντίσταση στον καπιταλισμό, στην ‘βία’ της αγοράς, κλπ, κι άλλο η άρνηση της μορφής του πολιτεύματος, για το οποίο (πολίτευμα) έχει χυθεί ΠΟΛΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ -ΚΑΘΟΛΟΥ «ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ»- ΑΙΜΑ στην χώρα αυτή.
Διαβάζω και τα τουλάχιστον απογοητευτικά σχόλια πιο ‘κάτω’….

2 σχόλια:

  1. Θανάση, καλημέρα,
    Τα κόμματα τα υπάρχοντα εξέθρεψαν, άμεσα ή έμμεσα, αυτή την κατάσταση που ζούμε,ας έρθει και κάτι διαφορετικό. Η πολιτική έκφραση της αγανάκτησης και παράλληλα ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ. Βρήκαμε όσα μας χωρίζουν, τα εμπεδώσαμε. Ούτε μια κοινή συγκέντρωση δεν μπορούν πια να κάνουν στην ίδια πλατεία. Κι ενώ τα σπίτια μας καίγονται αυτοί πλακώνονται μεταξύ τους. Ας βρούμε αυτά που μας ενώνουν κι ας τους αφήσουμε στην ιστορία τους. Αμάν πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Γυριστούλα..

    Εάν αυτό γίνει με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, με ..παπά και με κουμπάρο, κανένα πρόβλημα. Αλλιώς πώς;; Περισσότερη δημοκρατία δεν μπορεί να είναι η ..παράκαμψή της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή