Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

PASOK FOR EVER ??...


Δεν μπορώ να ισχυριστώ πως ‘χάρηκα’ με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πορτογαλία. Καταψηφίστηκε μεν η κυβέρνηση με προφανή αιτία την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται υπό την επιτήρηση της τρόικας, κάτω από μηχανισμό ‘σωτηρίας’ ανάλογο με τον δικό μας. Αλλά ο λαός σαφώς επέλεξε μια πιο φιλελεύθερη πολιτική, ο νικητής έβγαινε συνεχώς προεκλογικά και δήλωνε πως θα ακολουθήσει με ευλαβική πίστη το ‘μνημόνιο’, πως θα ‘ξοφλήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ’, πως θα πάρει ‘ακόμη περισσότερα μέτρα’ απ’ όσα του επιβάλουν, για να μην καταλήξει σαν την ‘Ελλάδα’ η χώρα τους ! Η αριστερά (δύο κόμματα) έμειναν συνολικά μόλις στο 11% (7+4).
Εδώ, δεν προβλέπονται σύντομα εκλογές. Προσωπικά δεν  περίμενα  τον πρωθυπουργό να το δηλώσει εχθές τα μεσάνυχτα. Το ξέρουμε πως θα τον ..αποσβέσουν όσο περισσότερο μπορούν, για να ολοκληρώσει όσο μεγαλύτερο τμήμα του σχεδίου τους. Όποτε όμως και να γίνουν, δύσκολα θα έλεγα πως ο αφυπνισμένος πλέον συμπολίτης μας, θα συσπειρωνόταν εύκολα σε μια λύση ‘τύπου Πορτογαλίας’. Δύσκολα θα εμπιστευόταν έναν συνασπισμό πχ, Ν.Δ. με ΛΑ.Ο.Σ. να τον κυβερνήσει.  Απ’ την άλλη, η αριστερά (στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον που δημοσιεύονται) δεν δείχνει για την ώρα να κινείται πολύ καλύτερα από εκείνη της Πορτογαλίας. Διάφορα ‘νεόκοπα’ κόμματα (Μπακογιάννη, Δημαράς, κλπ) εξ άλλου, μάλλον θα περάσουν απαρατήρητα, και δύσκολα θα καταφέρουν να πλησιάσουν καν τα βουλευτικά έδρανα.
Με τα ΜΜΕ στο πλάι του κ. Παπανδρέου, τον μπαμπούλα της ‘πτώχευσης’ παρόντα, τα χάλια της ‘δεξιάς’ αντιπολίτευσης και την παράλυση της αριστεράς δεδομένα, δεν είναι καθόλου μα καθόλου απίθανο η εξέγερση του κόσμου, ο θυμός, η αγανάκτηση να ΜΗΝ ΒΡΕΙ  εκλογική διέξοδο και να προσφύγει ακόμη και σε λύσεις ‘αποχής’.
Εάν δεν κατανοήσουμε σαν πολίτες, πως εδώ μαίνεται ένας ταξικός πόλεμος, και πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καλύτερος, κοινωνικότερος, απαλότερος καπιταλισμός. Πως η ΜΟΝΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ που θα πιάσει τόπο δεν θα είναι απλά ‘λίγη αστική δημοκρατία περισσότερη’ αλλά το θαρραλέο γκρέμισμα –ονομάστε το όπως σας αρέσει- του ίδιου του συστήματος. Κι αν η αριστερά δεν τολμήσει όλο αυτό να το ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ, να περιγράψει τις θυσίες του, τις υπερβάσεις ακόμη και την ‘φτώχια’ του. Εάν η Αριστερά, κάνει το λάθος  απλά να περιμένει τα ‘πέσει’ το σάπιο φρούτο, για να υποκλέψει ‘ανεπαισθήτως’ τον ‘θρόνο’,  μας βλέπω να ξαναβγάζουμε στο τέλος …ΠΑΣΟΚ !

4 σχόλια:

 1. Λες Στρατολάτη μου;; Θα είμαστε τελείως άξιοι της μοίρας μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Περιμένω υπομενετικά 2 εβδομάδες για ένα (1) σύνθημα ώστε να αρχίσει να πολιτικοποιείται η συνγκέντρωση. Οταν πολιτική είναι η οικονομία και για την οικονομία δεν λέγεται σχεδόν τίποτα, τότε σίγουρα θα ξαναψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ!!!!!! Μια μούντζα δεν φτάνει, άσε που τις συνήθισαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλωσήλθες Ανώνυμε..

  Κι όμως κάλεσαν (φαντάζομαι πως μιλάς για την πλατεία συντάγματος) ΔΥΟ φορές τον Καζάκη και μίλησε. Επακολούθησε μάλιστα και κουβέντα. Επομένως δεν μπορώ να πω πως ΔΕΝ μιλούν για οικονομία. Ούτε βέβαια συγκεντρώσεις των 100.000 ανθρώπων είναι πολιτικά 'αμελητέες'.
  Οι 'αγανακτησμένοι' εξ ορισμού θα επιμείνουν πιστεύω σ' αυτό το ενωτικό και δεν θα 'καλέσουν' εκπροσώπους κομμάτων. Και πράγματι ίσως και να αποτελούσε διασπαστική ενέργεια εκ μέρους τους, το να κληθούν πχ βουλευτές του ΚΚΕ, ή του ΛΑΟΣ, ή του ΣΥΡΙΖΑ ή κλπ κλπ, να πάρουν μέρος.
  Δεν ξέρω κι εγώ. Ούτε κανείς ξέρει νομίζω πού θα βγάλει όλο αυτό. Οτι εξασκεί πάντως πίεση πολιτική σε ΟΛΑ τα επίσημα κόμματα, αυτό έγινε φανερό. Και είναι θετικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή