Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

Τα Νέα ..ΙΧ Τεκμήρια !!.....


Ορίστε καλούδια που σας έφτιαξα !

Το τεκμήριο των αυτοκινήτων μας, για το τρέχον έτος (2011, οικονομικό 2012), σύμφωνα με τον νέο ‘εφαρμοστικό’ του κ. Βενιζέλου. Θα σας γελάσω εάν αυτά τα ποσά θα ισχύουν και για το 2012-13, διότι ήδη ο υπουργός έχει εξαγγείλει νέο ‘φορολογικό’. Για φέτος πάντως, ισχύουν αυτά:


(Για εσάς που δεν σας ..φτάνουν τα ..κυβικά του πίνακα, προσθέστε 1200 ευρώ για κάθε 100 cc επιπλέον. Η δεύτερη και τρίτη στήλη (παλαιότητα) είναι το 70% και το 50% της πρώτης. Όταν το αμάξι είναι μισό-μισό με τη σύζυγο, μοιράζεται και το τεκμήριο).

Με το ‘εφαρμοστικό’ νομοσχέδιο, έχουμε μια γενικότερη ‘επιδείνωση’ των τεκμαρτών εισοδημάτων (αυτοκίνητα-σπίτια-σκάφη-πισίνες κλπ). Με δεδομένο το ‘προσωπικό’ τεκμήριο (3000 για καθέναν μας, 5000 για το ζευγάρι) απ το οποίο ξεκινάμε επειδή …ανασαίνουμε και μόνον. Με δεύτερο δεδομένο, πως από πέρυσι, το τεκμήριο της κατοικίας εφαρμόζεται για όλα τα σπίτια, ιδιόκτητα, νοικιασμένα, ακόμη και παραχωρημένα δωρεάν, και ‘μετρά’ απ’ το πρώτο τετραγωνικό. Με τρίτο δεδομένο πως το αφορολόγητο πλέον επίσημα είναι 8.000 κι όχι 12.000 ευρώ,  είναι φανερό, πως ένα ζευγάρι, αλλά και κάποιος άγαμος, πολύ εύκολα μπορεί να βρεθεί πάνω απ’ το φορολογητέο εισόδημα έστω και 'τεκμαρτά'.

Προσωπικά, συμφωνώ και δεν συμφωνώ με την λογική των ‘τεκμηρίων’.

Έχουν ελαττώματα. Σαν ‘αυθαίρετο’ σύστημα (που υποθέτει δηλαδή ένα με το στανιό εισόδημα) είναι φανερό πως μαζί με τα ξερά καίει και τα χλωρά. Και μπορεί να είναι ‘μαχητό’ (δηλ. μπορείς να πας στον Έφορο, και να του εξηγήσεις πως είσαι άνεργος ή πως ζεις με τους γονείς σου ή πως είσαι φαντάρος, κλπ) αλλά αυτό είναι τουλάχιστον μια δυσάρεστη περιπέτεια από μόνο του. Το κυριότερο, βέβαια, είναι πως δεν συλλαμβάνει όλη την κλεψιά. Για παράδειγμα, πάρτε έναν μεγαλογιατρό που βγάζει 100.000 ευρώ τον χρόνο και δηλώνει 25.000. Έχει λοιπόν μια κουρσάρα και μια σπιταρόνα, και του βγάζεις τεκμήριο 50.000 ευρώ ! Έρχεται στο πληρώνει, και σου ‘χει κρύψει άλλα τόσα ! Είναι φανερό, πως εδώ κάτι πρέπει να γίνεται άλλο. Κάποιος, ας πούμε, που πέφτει στην παγίδα, μια, δυο, τρεις φορές, να υφίσταται έναν πιο ουσιαστικό έλεγχο κι όχι μόνο τη ‘διαφορά τεκμηρίου’.

Λέω, απ’ την άλλη, πως ‘συμφωνώ’ γιατί για πολλά χρόνια και μέχρι τώρα (και το τονίζω το ‘μέχρι τώρα’ γιατί ο Βενιζέλος το παραχόντρυνε το παιχνίδι με τα ποσά), δεν μου έτυχε ποτέ μισθωτός (ιδιωτικός ή δημόσιος ή συνταξιούχος) να τον πιάσει το τεκμήριο. Πάει να πει, πως εάν έπιανε κάποιους, μάλλον ..καλώς τους έπιανε.

Τέλος πάντων, άλλη κουβέντα….

Σας χρωστάω άλλη μια ανάρτηση, για το πώς θα υπολογίσετε τα νέα τεκμήρια για τα σπίτια..

Για τις ..κλειστές πισίνες, τα ..εικοσάμετρα σκάφη και ..τις πέραν της πρώτης …οικιακές βοηθούς, δεν θα κάνω.

Ας προσέχατε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου