Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011

ο Φ.Π.Α. στην Εστίαση...


Διαβάζοντας τις ..διευκρινιστικές εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών, για την εφαρμογή του υψηλού συντελεστή στην ‘εστίαση’, πραγματικά σε πιάνουν τα γέλια.  Χάθηκε στην μετάφραση, ο υπεύθυνος, προσπαθώντας να περιγράψει το ..αυτονόητο: Ότι είναι …μάσα, (εκτός του σπιτικού φαγητού) πάει στο 23% ! 

Αν δεν είχε ληφθεί η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ απόφαση, τα έτοιμα γεύματα που πουλάν κάποια Super Markets, να συμπεριληφθούν στην ‘εστίαση’, θα είχε απαλλαχτεί ο άνθρωπος, απ’ όλη εκείνη την αστειότητα με τις ‘συσκευασίες’, τα αλλαντικά, τα ..κριτσίνια, τις ταραμοσαλάτες και τα ..τυλιγμένα σάντουιτς ! Ήθελα ειλικρινά να ήξερα, ποιο ήταν το τρομερό εκείνο ποσοστό του τζίρου των super markets, που αφορούσαν μερικά ..ψημένα κοτόπουλα, και ποιος υπεύθυνος του Υπουργείου, υπολόγισε το κέρδος που θα προκύψει απ’ την συγκεκριμένη απόφαση. Δυστυχώς, όπως φαίνεται, η αστειότητα είναι κάτι απ’ το οποίο δεν γλιτώνουμε. Το super market έπρεπε να παραμείνει στον χαμηλό συντελεστή, κι ας διέθετε και ….τραπεζάκια με καθίσματα. Το super market αφορά την οικογένεια, την κουζίνα του σπιτιού. Δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις ούτε ..ντελιβερά ούτε εστιατόριο…

Η ‘έντονη ανησυχία’ της ‘αγοράς’ πως θα γίνει μπάχαλο κλπ, ήταν –θα μου επιτρέψετε-  και κουτοπόνηρη και υπερβολική. Λίγο πολύ, είναι ξεκάθαρο τι εννοούμε ‘εστίαση’. Με βάση την …κοινή λογική, όλοι ξέρουμε ποιος θα ‘αλλάξει’ συντελεστή. Κανονικά θα έπρεπε να επιχαίρουν, γιατί το πράγμα μάλλον θα απλοποιηθεί ‘λογιστικά’ καθώς ξεφορτώνονται τον μπελά των δύο συντελεστών (άλλον για τα ποτά, άλλον για το τρόφιμο). Εκτός κι αν μου πείτε, πως ίσα-ίσα αυτοί οι δύο συντελεστές ΕΠΕΤΡΕΠΑΝ σε κάποιους να κλέβουν ΦΠΑ, ‘χτυπώντας’ ότι ήθελαν, όπου τους συνέφερε ! Εάν μου το πείτε αυτό, εντάξει πάω πάσο….

Τέλος πάντων.

Το υπουργείο ψάχνει για λεφτά. Για λεφτά άμεσα. Επομένως αναζητά τον ΦΠΑ (που δυσκολεύεται απ’ αλλού να εισπράξει). Παράλληλα όμως αναζητά μέσα στην ύφεση ..τζίρους ! Ποιος κάνει τζίρους αυτό τον καιρό; Η μάσα ! Κανείς άλλος. Εστιατόρια, ταβέρνες, ντελιβεράδες, πιτσαρίες, καφετέριες και πάει λέγοντας. Ήταν πάνω από αναμενόμενο πως θα προχωρούσε σ’ αυτή τη λύση. Δεν ξέρω τι αποτελέσματα θα έχει το μέτρο μέσα στο γενικό κυνήγι που έχει στηθεί. Σαν λογική, πάντως στέκει. (Δεν εξετάζω εδώ ούτε την ‘ηθική’ του, ούτε την γενικότερη κατεύθυνση της πολιτικής Παπανδρέου, αυτά τα έχουμε πει πολλές φορές).

Το μεγάλο αγκάθι, λοιπόν, που έμενε να ‘λυθεί’ ήταν ο τουρισμός ! Διότι, ο τουρισμός πουλάει ‘πολλή μάσα’ ! Ο τουρισμός είναι οι ‘εξαγωγές’ μας. Ο τουρισμός πρέπει να μείνει όσο ανταγωνιστικότερος γίνεται.

Αναγκαστικά ήταν δύσκολος ο ‘διαχωρισμός’ τουριστικού-μη τουριστικού. Η λύση που δόθηκε (με κάποιες ποσοστώσεις, ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες) θα μπορούσε να είναι καλύτερη ή χειρότερη, προσωπικά δεν έτυχε να διαβάσω και καμιά πιο ενδιαφέρουσα πρόταση. Όσο και να προσπαθούσε το Υπουργείο, δεν θα γινόταν να μην επιβαρυνθεί ο τουρισμός. Όλη η χώρα είναι ένας τουριστικός προορισμός. Και σ’ όλη τη χώρα, στα εκατοντάδες χιλιάδες φαγάδικα, δεν μπορεί να μην κάτσει κάποια στιγμή ΚΑΙ ο ξένος. Επομένως, δεν γινόταν κάτι καλύτερο. Οι αναμενόμενες ..αυτοκτονίες των λογιστών των ξενοδοχειακών μονάδων, δεν μετράνε βέβαια…..

Τώρα, για την αντίδραση της ..υγιούς αγοράς, ακούστε κι αυτό: Στο βενζινάδικο που καθαρίζω τ’ αμάξι, δίπλα έχει μια καφετέρια (μην φανταστείτε Κολωνάκι, για Αιγάλεω μιλάμε). Κάθομαι λοιπόν, συνήθως, και πίνω έναν καφέ, περιμένοντας μέχρι να το τελειώσουν. Τον καφέ μου, τον είχε 2,5 ευρώ, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Προχθές, Σάββατο, τον πλήρωσα 3,5 !!! Αύξηση 40% παρακαλώ !!! Και πριν να ισχύσει ο νέος συντελεστής !! Για μια αύξηση 10% στον ΦΠΑ ο κύριος, βρήκε την ευκαιρία να κοπανήσει ότι του κατέβηκε στο κεφάλι !!

Εννοείται πως δεν θα με ξαναδεί…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου