Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

Έκτακτη Εισφορά


Επειδή έχουν αρχίσει σε πολύ κόσμο να φτάνουν ‘εκκαθαριστικά’ με το χαράτσι της έκτακτης (μέχρι το 2015) εισφοράς. Κι επειδή βλέπουμε και ακούμε ολόγυρα πως γίνεται ένας χαμός από ΛΑΘΗ, στα εκκαθαριστικά αυτά, σας ‘ανακεφαλαιώνω’, επί τροχάδην, ώστε να μπορέσετε στοιχειωδώς να τα ελέγξετε (ή εάν δεν σας ήλθε ακόμη, να το προϋπολογίσετε).

Α. ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ (ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ)
 1. Η έκτακτη εισφορά επί του εισοδήματος υπολογίζεται με 1% (εισόδημα 0-20.000), 2% (εισόδ. 20001-50000), 3% (εισοδ. 50001-100000), 4% (εισόδ. > 100000). ΠΡΟΣΟΧΗ. Το ποσοστό δεν πάει κλιμακωτά αλλά επί όλου του ποσού. Πχ εάν έχετε εισόδημα 25.000, η εισφορά θα είναι 25.000 επί 2% = 500 ευρώ.
 2. Δεν φορολογείστε εάν έχετε εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
 3. Δεν φορολογείστε εάν είστε τυφλός ή ανάπηρος (80%).
 4. Δεν φορολογείστε εάν είστε μακροχρόνια άνεργος.
 5. Δεν φορολογείστε εάν παίρνετε επίδομα απ’ τον ΟΑΕΔ για το 2011, ακόμη και εάν εργαζόσαστε το 2010.
 6. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις περιπτώσεις 3-4-5 ΘΑ ΣΑΣ ΕΛΘΕΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ, αλλά θα πάτε στην εφορία να το τακτοποιήσετε.
 7. Εάν αντιληφθείτε λάθος στο εκκαθαριστικό (λάθος εισόδημα είναι το πιο επικίνδυνο), πρέπει να πάτε στην Εφορία να σας το διορθώσουν.
 8. Η εισφορά πληρώνεται και στην Τράπεζα.
 9. Η εισφορά ΔΕΝ μπορεί να συμψηφιστεί με τυχόν επιστρεφόμενο φόρο. Επομένως την πληρώνετε, και μετά θα πάρετε πίσω, ολόκληρο τον επιστρεφόμενο φόρο.

Β. ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΣΚΑΦΗ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ-ΚΛΠ
 1. Φορολογούνται τα ΙΧ αυτοκίνητα ΑΝΩ ΤΩΝ 1929 κ.ε
 2. Φορολογούνται τα σκάφη ΑΝΩ των 6 μέτρων.
 3. Οι πισίνες
 4. Τα αεροπλάνα, ανεμόπτερα, ελικόπτερα κλπ.
 5. Σε όλα τα παραπάνω η εισφορά είναι το 5% επί της ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ δαπάνης του περιουσιακού στοιχείου (πίνακες αντικειμενικών αξιών θα βρείτε στο βιβλιαράκι οδηγιών που μας στέλνουν με τη δήλωση).
 6. Δεν φορολογείστε εάν το αυτοκίνητο είναι πάνω από 10 ετών.
 7. Δεν φορολογείστε εάν το αυτοκίνητο ανήκει σε ανάπηρο και δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας.

Γ. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ
 1. Το πληρώνουν όλοι όσοι έχουν εισοδήματα από Ελεύθερα Επαγγέλματα ή Εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και τα νομικά πρόσωπα (ΕΠΕ, ΑΕ, κλπ), με λίγα λόγια όλοι οι άλλοι εκτός απ’ τους σκέτους μισθωτούς ή συνταξιούχους. Φέτος είναι 300 ευρώ, από του χρόνου θα είναι 500.
 2. Απαλλάσσονται όσοι έχουν ‘έδρα’ σε μέρος με λιγότερους από 500 κατοίκους.
 3. Απαλλάσσονται όσοι έχουν κάνει έναρξη την τελευταία 5ετία.
 4. Απαλλάσσονται όσοι βρίσκονται μέχρι 3 χρόνια πριν τα 65 (συνταξιοδότηση).

Για ΟΛΑ αυτά τα παραπάνω, θα εκδοθεί ΕΝΙΑΙΟ εκκαθαριστικό, που θα μπορεί να πληρωθεί σε 6 δόσεις. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και η πρώτη είναι πληρωτέα στο τέλος του μήνα στον οποίο σας ήλθε το χαρτί. Ωστόσο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ η κάθε δόση να είναι μικρότερη από 300 ευρώ. Επομένως εάν πχ σας έλθει συνολικό ποσό 500 ευρώ, θα πληρωθεί αναγκαστικά σε 2 δόσεις (300+200).  Τα εκκαθαριστικά για συζύγους έρχονται σε ένα εκκαθαριστικό (υπολογίζονται ξεχωριστά για τον καθέναν). Δεν πληρώνετε εάν το τελικό ποσό είναι μέχρι 27 ευρώ (το αγνοείτε). Εάν πληρώσετε όλο το ποσό εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, έχετε έκπτωση 5%.

Έχουν κυκλοφορήσει στο INTERNET, διάφορες ‘δηλώσεις επιφύλαξης’, για αυτές τις έκτακτες εισφορές. Εύκολα θα τις βρείτε να τις τυπώσετε. Υποτίθεται πως εάν (οι εισφορές) κριθούν αργότερα, αντισυνταγματικές, παράνομες, κλπ μετά από προσφυγές που μαθαίνω πως ήδη έχουν γίνει, το χαρτί αυτό θα μας δίνει το έννομο δικαίωμα να ζητήσουμε πίσω τα λεφτά μας. Προφανώς, για να υποβάλουμε τέτοιο χαρτί, κατά την πληρωμή της εισφοράς, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να πάμε σε τράπεζα (μόνο στην Εφορία). Ο εφοριακός είναι υποχρεωμένος να τις παραλάβει, και να μας δώσει αριθμό πρωτοκόλλου.

Μαθαίνω, τέλος, πως γίνονται και άλλες κινήσεις, από κόμματα κλπ, ώστε τα εκκαθαριστικά αυτά, να συγκεντρώνονται πολλά μαζί και να επιστρέφονται στις εφορίες στα πλαίσια ενός ‘δεν-πληρώνω’ κινήματος. Είναι προφανές πως τέτοιες συλλήβδην επιστροφές (χωρίς πληρωμή) δεν παρέχουν καμιά νομική προστασία, ούτε μπορεί κανείς στην εφορία να σας ‘διαγράψει’ απ’ τις λίστες. Επομένως το πιθανότερο να σας ‘φωνάξουν’ όταν θα λήξει η προθεσμία και δεν έχετε πληρώσει. Έχουμε φτάσει σε τέτοια σημεία μπάχαλου, που είναι ικανοί να πουν, όσα πήραμε-πήραμε και να μην κάνουν τίποτε. Ειλικρινά δεν ξέρω.

Να διευκρινίσω τέλος, πως όλα τα πιο πάνω χαράτσια δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό ‘της ΔΕΗ’. Αυτό είναι ΑΛΛΟ, θα το πληρώσουμε έξτρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου