Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ


Σύμφωνα με τον νόμο 2014/2011, που ψήφισε το κοινοβούλιο το καλοκαίρι, και δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (με ημερομηνία 21-9-201, ΦΕΚ209), γίνεται από 1/1/2012 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ, για κάθε εν ζωή δικαιοπραξία επί ακινήτων, η έκδοση από Μηχανικό του Πιστοποιητικού Πολεοδομικής Νομιμότητας. Ο νόμος (κυρίως άρθρα 23 και μετά) φροντίζει και δένει χειροπόδαρα τα χέρια μηχανικών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων, οι οποίοι εάν αγνοήσουν την διάταξη κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα, οι μηχανικοί μάλιστα και με αφαίρεση της επαγγελματικής τους άδειας.

Με λίγα λόγια, καμιά μεταβίβαση, γονική παροχή εν ζωή, αγοραπωλησία, κλπ, δεν μπορεί να γίνει επί ακινήτου, μετά την πρωτοχρονιά του 2012, ΕΑΝ ΥΠΑΡXOYN ‘ΑΤΑΚΤΟΠΟΙΗΤΕΣ’ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ Ή ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Η ίδια η δικαιοπραξία θεωρείται ΑΚΥΡΗ, όσοι δε επαγγελματίες εμπλέκονται στην σύνταξή της, κινδυνεύουν.

Πέρα λοιπόν απ’ την ‘τακτοποίηση των αυθαιρέτων’ η οποία βρίσκεται προ των πυλών, γίνεται φανερό πως η μπάλα πιάνει και τους ..κλασικούς πλέον ‘Ημιυπαίθριους’: Όποιος ΔΕΝ πήγε ήδη να τους ‘τακτοποιήσει’ (και να πληρώσει το χαράτσι) είναι πια 'αναγκασμένος' να το κάνει, αλλιώς κανείς μηχανικός δεν θα του χορηγεί ‘πιστοποιητικό’ μετά την 1/1/2012.

Να θυμίσω πως σύμφωνα με την ..τελευταία παράταση, η αίτηση για τακτοποίηση Ημιυπαίθριων μπορεί να γίνει μέχρι και το τέλος του έτους (31/12/11). Για λεπτομερή ενημέρωση, κόστος, κλπ απευθυνθείτε στον Μηχανικό σας. Στο internet θα βρείτε εύκολα και πολλές εταιρείες που ασχολούνται ειδικά με το ζήτημα, αναλαμβάνουν τα δικαιολογητικά, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου