Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Μπράβο κύριε Υπουργέ !!...


Να χαρώ εγώ Εθνικό Φορολογικό Σύστημα ! Αυτό το ‘δίκαιο’. Το ‘για πάντα’. Το ..Βενιζέλειο…

Και να μην σας κουράσω τώρα, με κλιμάκια, συντελεστές, αφορολόγητα κλπ. Κάθισα και τα μάσησα, και ιδού το αποτέλεσμα:

Μικτό εισόδημα 12.000, θα επιβαρυνθεί (σε σχέση με την κλίμακα του 2010), 700 ευρώ, ή το 5,83% του εισοδήματος.

Μικτό εισόδημα 16.000, θα επιβαρυνθεί 700 ευρώ, ή το 4,37% του εισοδήματος.

Μικτό εισόδημα 26.000, θα επιβαρυνθεί 720 ευρώ, ή το 2,77% του εισοδήματος.

Μικτό εισόδημα 40.000, θα επιβαρυνθεί 820 ευρώ, ή το 2,05% του εισοδήματος.

Μικτό εισόδημα 60.000, θα επιβαρυνθεί 820 ευρώ, ή το 1,37% του εισοδήματος.

Μικτό εισόδημα 100.000, θα επιβαρυνθεί 820 ευρώ, ή το 0,82% του εισοδήματος.

Με λίγα λόγια, θεωρεί μάλλον ο κ. Βενιζέλος πως οι ‘έχοντες’ πληρώνουν ήδη πολλά, επομένως δεν μπορεί να τους επιβαρύνει άλλο. Ή ίσως, πάλι, θεωρεί πως ο φτωχός που ζει με 700 περίπου καθαρά το μήνα, μπορεί να δώσει ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΙΣΘΟ φόρο, (για να σώσει τις τράπεζες που δεν σώζονται με τίποτε). Διάβασα άλλωστε, πως με το ‘ενιαίο’, ο πρωτοδιόριστος, πτυχιούχος καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, κάπου τόσα θα παίρνει. 700 Ευρώ καθαρά !

Όπως θα καταλάβατε, μετά την ανακάλυψη του κ. Βενιζέλου, πως τα ‘λεφτά’ είχαν γίνει ‘σπίτια’ και το δόγμα πως όλα χτίστηκαν με μαύρα εισοδήματα, η νέα ....διεύρυνση της ‘φορολογητέας’ ύλης, γίνεται προς την κατεύθυνση των ενόχων ετησίου εισοδήματος 12.000 ευρώ !!..

Μπράβο κύριε Υπουργέ !

4 σχόλια:

 1. Αυτού του είδους η φορολογία αποκαλύπτεται... χειρότερη του "flat tax" (σταθερού συντελεστή), δηλαδή... αντίστροφα-προοδευτική ή αντι-προοδευτική (πως το λένε?)

  Θα είχε νόημα, σαν "κοινωνικό δίκαιη" (έστω και φορομπηχτικά) αν οι ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ήταν εντελώς ανάποδα, στην πολύ χρήσιμη λίστα που παραθέσατε, αποκαλυπτικά.

  Δηλαδή (λέμε τώρα)

  Μικτό εισόδημα 100.000, να επιβαρυνθεί 5.83%
  = 5.830 ευρώ (πολύ λίγα, θα άντεχε και 10 και 20 χιλιάδες...)
  Μικτό εισόδημα 60.000, να επιβαρυνθεί 4.37%
  = 2.622 ευρώ (πάλι λίγα, θα άντεχε και 5 χιλιάδες)
  Μικτό εισόδημα 40.000, να επιβαρυνθεί 2.77%
  = 1.108 ευρώ (το ίδιο)

  [..........]

  Μικτό εισόδημα 12.000, να επιβαρυνθεί 0.82%
  = 98.4 ευρώ (που και πάλι είναι πολύ, για κάποιον με κάτω από 1000 ευρώ το μήνα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλά τα λέει ο ΟΜΑΔΕΟΝ αλλά υπάρχει μια διαφορά. Αυτοί που δηλώνουν πάνω από 100.000 είναι παρα πολύ λιγότεροι από αυτούς που δηλώνουν κάτω από 30.000 ή 40.000, επομένως όταν πολλαπλασιάσεις ακόμη και 20.000 επί του αριθμού των επισήμως κατεχόντων δεν θα πάρεις ούτε τα μισά από όσα αν πολλαπλασιάσεις τα 700 με τον αριθμό όσων είναι κάτω από 40.000. Γιάυτό το κανουν έτσι.
  Η μόνη λύση είναι η καταστολή της φοροδιαφυγής αλλά ούτε θέλουν ούτε μπορούν να το κάνουν γιατι τρώνε πολλοί από όλο το κύκλωμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα OMADEON.
  Καλησπέρα και σε σένα 'ανώνυμε'.

  Το 'θεωρητικό' κομμάτι είναι απλούστατο: Δεν θέλουν να επεκταθεί η φορολογητέα ύλη προς τα επάνω και την επεκτείνουν προς εισοδήματα που ώς τώρα ο νομοθέτης θεωρούσε και ορθά αφορολόγητα. Δεν μπορεί να πληρώνει φόρο αυτός που ζει με 660 ευρώ το μήνα (8000 το έτος μικτά).

  Το οτι το ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ δεν οφείλεται βέβαια ούτε στην τρόικα ούτε στο ότι 'είναι πολύ λίγοι οι πλούσιοι' ούτε σε καμιά άλλη 'δικαιολογία'. Πρόκειται για ταξική επιλογή.

  Μην ξεχνάμε τέλος πως ΗΔΗ στην Ελλάδα πάνω απ' το 60% η φορολογία είναι ΕΜΜΕΣΗ. Πάει να πει πιέζει περισσότερο τον φτωχό παρά τον πλούσιο. Είτε πάρω εγώ τσιγάρα είτε ο ..Βαρδινογιάννης, τον ίδιο φόρο θα πληρώσουμε.

  Θυμάστε που ο πρωθυπουργός στις αρχές τον είχε πιάσει ένας γεροντάκος και του είπε 'πάρε μου τον ένα μισθό να σώσεις την Ελλάδα'; Ε τώρα, πιάνει ο Παπανδρέου ΟΛΟΥΣ τους 'γεροντάκους' με το στανιό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οπως τα λέτε είναι, περισσότερο βέβαια είναι θέμα ταξικής επιλογής, όπως επισημαίνει ο Θανάσης Ξ.

  Υπάρχει όμως κι ένας άλλος τρόπος φορολογίας που δεν δοκιμάστηκε αλλά έχει προταθεί επανειλημμένα από τον Αμερικανό αριστερό οικονομολόγο Michael Hudson: Η προοδευτική φορολογία της (κυρίως ακίνητης) περιουσίας. Το έχει πει και ο Καζάκης αν θυμάμαι καλά. Αμύθητες περιουσίες υπάρχουν (μεταξύ των οποίων και της Εκκλησίας) που θα μπορούσαν να φορολογηθούν προοδευτικά, χωρίς καθόλου να πειραχτεί η μικρή ιδιοκτησία (το αντίθετο όσων γίνονται τώρα με το χαράτσι). Εκεί αν βάλει κανείς τα νούμερα και τα υπολογίσει, σχεδόν όλο το χρέος της χώρας καλύπτεται με μία και μοναδική έφοδο, ιδίως αν συμπεριλαμβάνεται και προοδευτική φορολόγηση μετοχών. Αυτά δεν τα δέχεται ποτέ ο καπιταλισμός, αλλά (όπως είπε κι ο Richard Wolff) π.χ. ένα 10% σε περιουσίες είναι σχεδόν αμελητέα αφαίμαξη για τους πάρα πολύ πλούσιους. Ο ίδιος υπολόγισε ότι αυτό θα έφτανε για να καλύψει όλο το αμερικανικό χρέος με τη μία (1.7 τρις, αν θυμάμαι καλά, την εποχή που είχε γίνει εκείνη η διάλεξη). Επομένως... μας δουλεύουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή