Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Νύχτα
 • Με την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής ένωσης, η χρεοκοπία της χώρας μας είναι επίσημο γεγονός.

 • Δεν πρέπει να αισθανόμαστε καθόλου ‘προσβεβλημένοι’ ή ‘ταπεινωμένοι’. Δεν έφταιξε ούτε η ανικανότητα και η τεμπελιά των πολιτών, ούτε ο ‘κακά εφαρμοσμένος’ Καπιταλισμός. Θα τολμήσω να πω, πως δεν έφταιξε καν η ‘ανικανότητα’ του πολιτικού προσωπικού, που κυβέρνησε τη χώρα. Οι χώρες του ‘νότου’ απλά λεηλατήθηκαν από ένα ληστρικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, που είχε στηθεί εκ των προτέρων γι αυτόν ακριβώς τον λόγο. Οι ‘αστικές Δημοκρατίες’ δεν μπόρεσαν να αντισταθούν, θα τις κρίνει η ιστορία.

 • Όσα δήθεν μας ‘έκοψαν’ δεν θα τα πληρώσουν οι Τράπεζες (ντόπιες και ξένες). Θα τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι (εδώ αλλά κι εκεί). Είτε με τη μορφή της ‘κρατικής στήριξης’ των αδύναμων τραπεζών, είτε και άμεσα μέσω της φορολογίας. Εδώ στην Ελλάδα δυστυχώς και μέσω της πίεσης των Ασφαλιστικών Ταμείων.

 • Το στύψιμο θα αλλάξει μορφή: Όταν το ‘ρευστό’ τελειώσει θα ακολουθήσει το πλιάτσικο. Στην Δημόσια αλλά και στην ιδιωτική περιουσία. Σ’ όλη την λαϊκή περιουσία. Υπό τις καλύτερες συνθήκες, όταν η χώρα θα ‘ξαναβγεί στις αγορές το 2020’, δεν θα είναι η δική μας χώρα. Όχι πάντως η χώρα των ανθρώπων της.

 • Παρά την πρωινή αναδίπλωση, πως αρκούν 151 ψήφοι για να επικυρώσουν την νέα συμφωνία, φαίνεται πως η ‘ζωή’ αυτής εδώ της κυβέρνησης τελειώνει. Με δεδομένη την μειοψηφία της αριστεράς, και εάν δεν γίνει κάποιο θαύμα, ο κ. Σαμαράς, ηγούμενος πιθανώς κάποιας κυβέρνησης ‘εθνικής συναίνεσης’ θα αναλάβει να συνεχίσει στην προδιαγεγραμμένη πορεία. Τα όσα λέει τώρα, μικρός σ’ ένα μικροκομματικό παιχνίδι κατώτερο των περιστάσεων, θα αναγκαστεί να τα διαψεύσει πολύ σύντομα.

 • Η ‘κηδεμονία’ για την οποία πολλά θα ειπωθούν τις επόμενες μέρες, αυτή που ‘εμείς τη ζητήσαμε’, που την βαφτίσαμε ‘τεχνική βοήθεια’ και που ‘αφήνει την ευθύνη στις Ελληνικές Κυβερνήσεις’, προφανώς έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι.. Δουλειά της θα είναι να παραδοθούν εκ του ασφαλούς τα ήδη παραχωρημένα πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες των ‘διαπραγματεύσεων’.

 • Η δημοκρατία (αυτό που θεωρήσαμε δημοκρατία) υπεστάλη πέρυσι απ’ το Καστελόριζο. Δεν θα την καταργήσει η τωρινή κηδεμονία. Όταν ο κ. Παπανδρέου απεφάσισε να σταθεί απέναντι στον λαό που του έδωσε την πρωθυπουργία, κι όχι μαζί του. Είχε τουλάχιστον την αφέλεια (αν όχι το σχέδιο) να εκχωρήσει βιαστικά τα πάντα, σε μηχανισμούς που ήξερε καλά και τις πρακτικές και τις ‘συνήθειές’ τους.

 •  Το ευρωπαϊκό θρίλερ καθόλου δεν τελείωσε χθες. Είναι πιθανότατο η  διάλυση της ευρωζώνης (και η λύτρωση της χώρας μας) να έλθει απ’ την Ιταλία, την Ισπανία, την ίδια την Γαλλία. Εάν δεν συμβεί έτσι, η Ελλάδα ίσως αποδειχθεί το τραγικό πείραμα, που θα έχει πληρώσει πανευρωπαϊκά τις καπιταλιστικές αμαρτίες

5 σχόλια:

 1. Αυτό ήταν το μεγάλο λάθος, το ότι τον θεωρήσαμε αφελή, μέτριο, αδύναμο. Κι αυτός ήταν επαρκέστατος για τη διατεταγμένη του υπηρεσία. Μια χαρά τα κατάφερε...
  Καλημέρα, Θανάση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. δυστυχως η ελλαδα παντα απο τετιοιους κυβερνηθηκε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα Γυριστρούλα..

  Προσωπικά, και επειδή είχαμε χορτάσει από 'χαρισματικούς', είχα ελπίσει σ' αυτόν. Γιατί του είχαμε δώσει 650 000 ψήφους. Γιατί του είχαμε δώσει το 12% διαφορά. Γιατί ώς παιδί είχε υποτίθεται βιώσει την βία της Δικτατορίας.
  Αποδείχθηκε μικρός. Κατώτερος των περιστάσεων. Δεν θέλω να τον πω προδότη χωρίς στοιχεία, αλλά πολλές πράξεις του εκ των υστέρων τουλάχιστον γεννούν ερωτηματικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημέρα Γιώργο..

  Λένε πως οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν. Όμως είναι ένα 'αστικό' ψέμα αύτό. Ο λαός μας ήταν εντελώς αθώος αυτά τα 35 χρόνια. Οι 'λαοί' ούτε ντοκτορά στα οικονομικά οφειλουν να έχουν. Ούτε τους προϋπολογισμούς οφείλουν να μελετούν. Γιαυτό άλλωστε δίνουν την εξουσία-εντολή με την ψήφο τους (που οφείλει να είναι ιδεολογική στο κάτω-κάτω) και μάλιστα βάζουν και τους εκπροσώπους τους να ορκιστούν πριν αναλάβουν.
  Ποιός 'έμαθε' τον αγρότη να μην παράγει; Ποιός 'έμαθε' τον επιχειρηματία να κλέβει και να μην πληρώνει εισφορές; Ποιός 'έμαθε' τον καθηγητή να μην ενδιαφέρεται για τους μαθητές του;; Ποιός κομματικοποίησε τον συνδικαλισμό για να τον ελέγχει;; Όλα αυτά είναι αποτελέσματα καλά σχεδιασμένων πολιτικών. Πίσω απ' τις πλάτες μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. συμφωνω απολυτα ,κι' ο πιο προηγμενος λαος της ευρωπης αν ειχε υποστει αυτα που εχει υποστει ο ελληνικος λαος απο την αστικη του ηγεσια , ετσι και χειροτερα θα ειχε καταντησει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή