Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

Internet και ξερό ψωμί ;;...


Φαίνεται, απ’ τις σημερινές ανακοινώσεις, μετά την ‘επαναδιαπραγμάτευση’ με την τρόικα για το ζήτημα της ‘εφεδρείας’, πως τελικά θα επιλεχθεί μια πιο ‘δίκαια’ λύση, επιλέγοντας σε πρώτη φάση μόνο όσους είναι στα 60 και ‘εάν δεν φτάσουν’ να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 με ‘όσους προσλήφθηκαν από μια χρονολογία και μετά εκτός ΑΣΕΠ’, με δικαιολογία πως τότε έγινε το μεγάλο όργιο με τις κομματικές προσλήψεις. Είναι φανερό, πως μια τέτοια λύση θα γίνει πιο ανεκτή απ’ την ‘κοινωνία’, καθώς η απόλυση του εξηντάρη μοιάζει πολύ με εθελούσια, ενώ το ‘όργιο’ εύκολα θα ενοχοποιηθεί για όλα τα δεινά που μας βρήκαν.
Άλλη μια φορά πρόκειται για ψέμα. Το περίφημο ‘λίπος’ της ελληνικής οικονομίας ΔΕΝ ήταν ούτε το ακριβό, ούτε το ‘πολύ’ δημόσιο. Οι αριθμοί αποδεικνύουν πως και στα δύο δεν ήμαστε παρά κάπου στον μέσο όρο των Ευρωπαϊκών κρατών, ίσως και λίγο κάτω απ’ αυτό. Αναλύσεις σε βάθος επίσης δείχνουν πως μικρό, αν όχι ανύπαρκτο,  θα είναι το δημοσιοοικονομικό κέρδος απ’ τους 30.000 αυτούς νέους άνεργους. Στους 6.000 περίφημους της λίστας των μεγάλων φοροφυγάδων (που χρωστούν 30 δις) δεν υπήρχε ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος. Και μπορεί να υπάρχει μια δόση αλήθειας στα περί ‘ανίκανου και τεμπέλικου’ δημόσιου, αλλά η πρεμούρα της τρόικας ‘εδώ και τώρα’ ίσα-ίσα σ’ αυτό αποσκοπεί: Αντί να διορθωθεί η αρρώστια, να κοπεί το κεφάλι !
Το σύστημα υπολογίζοντας πως θα έχει 200.000 υπαλλήλους λιγότερους (λόγω συνταξιοδοτήσεων, εφεδρείας, παγώματος των προσλήψεων) σε δύο χρόνια, επιχειρεί μια τεράστια και βίαιη στροφή στην φτωχοποίηση της κοινωνίας, σε όφελος του κεφαλαίου και των επιχειρηματιών, ντόπιων και ξένων. Φέτος να θυμίσω πως τα νομικά πρόσωπα (ΑΕ και ΕΠΕ) θα φορολογηθούν με 20% (τη στιγμή που με τα διάφορα χαράτσια η επιβάρυνση των φυσικών προσώπων θα ξεπεράσει το 30%!). Να θυμίσω επίσης πως με τις διάφορες ρυθμίσεις, περαιώσεις, κλπ κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσα τους χαρίστηκαν. Κερασάκι στην τούρτα, η πρόσφατη απόφαση του ΙΚΑ να μπορούν να εξοφλήσουν τα παλιά χρέη τους προς το ταμείο, με ..ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου (κουτσουρεμένα κατά 50%) ! Πάει να πει, θα πηγαίνει ο παραβάτης και θα αγοράζει με τα μισά λεφτά το ονομαστικό ποσό που χρωστάει, και με το ομόλογο θα εξοφλεί τα κλεμμένα ένσημα των εργαζόμενων !!
Τα λάθη, η αγαρμποσύνη, η ανικανότητα των κυβερνώντων, δεν έχουν και τόση σημασία, σ’ αυτά ποντάρει μόνο ο κ. Σαμαράς για να μας πείσει πως ‘εκείνος μπορεί καλύτερα’. Το μέλλον είναι φανερό. Ένα ‘κλειστό δημόσιο’ λεία στα χέρια και τις τσέπες του ιδιώτη επενδυτή. Ιδιώτη επενδυτή απ’ το Κατάρ, την Γερμανία ή τον ντόπιο καμιά σημασία δεν έχει. Το ‘δημόσιο’ ενοχοποιείται και κατεδαφίζεται, για να αλωθεί απ’ το κέρδος. Η μικρή επιχείρηση ενοχοποιείται ήδη, ώστε να εκλείψει σε όφελος των ‘μεγάλων επενδυτών’. Οι ασφαλιστικές εξασφάλισαν  χάρη στον κ.  Λοβέρδο,  κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία: Η κακοπληρωμένη ‘δημόσια’ νοσηλεύτρια θα εξυπηρετεί τους αρρώστους, και τα κέρδη θα πηγαίνουν στις αχόρταγες δικές τους τσέπες ! Εδώ και χρόνια, δεν ξέρω χάρη σε ποιόν ‘Λοβέρδο’, οι καθαρίστριες των ίδιων αυτών νοσοκομείων είναι πια νοικιασμένες ‘Κούνεβες’, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.
Πρόκειται για μια βίαιη αλλά όχι απρόβλεπτη στροφή. Απ’ τον ιδιωτικό κλέφτη που μέχρι τώρα ζούσε αρμέγοντας την ‘αγελάδα’, στον ίδιο κλέφτη, που τώρα θα κλέβει κατ’ ευθείαν την ίδια την κοινωνία (χωρίς την μεσολάβηση του ‘σωσμένου’ κράτους).
Εάν ως πολίτες δεν καταλάβουμε την απλή αυτή αλήθεια. Εάν δεν αντιληφθούμε έγκαιρα πως ο καπιταλισμός φταίει και τίποτε άλλο. Εάν πιστέψουμε την καταστροφολογία τους για Αργεντινές και τα ρέστα. Όσο το ‘όραμά’ μας παραμένει το ‘ίντερνετ και ξερό ψωμί’, τα πράγματα θα βαδίσουν σ’ αυτό το δρόμο. Χωρίς καμιά πραγματική ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου