Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Έχουμε..
·                          Έχουμε να γκρεμίσουμε όλα τα αυθαίρετα, να καθαρίσουμε απ’ το τσιμέντο όλες τις παραλίες μας, από χιλιάδες χιλιόμετρα κακογουστιάς και καταστροφής.
·         Έχουμε να κάνουμε την πανέμορφη χώρα μας μοναδικό οικολογικό παράδεισο. Με πραγματικά προστατευμένες περιοχές. Με πραγματικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με πραγματικά ‘οικολογικό’ τουρισμό.
·         Έχουμε να γκρεμίσουμε να ξανακτίσουμε όλα μας τα Νοσοκομεία, και να φτιάξουμε και μερικά ακόμη, εκεί που λείπουν. Έχουμε να γκρεμίσουμε και να ξαναφτιάξουμε ολόκληρο το δίκτυο των Κέντρων Υγείας (κάθε είδους). Να συντηρούμε ολόκληρο τον ιατρικό εξοπλισμό. Απ’ το νυστέρι των γιατρών μέχρι τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Και να τα επανδρώσουμε όλα αυτά με όλες τις ειδικότητες. Από νοσηλευτές και οδηγούς ασθενοφόρων μέχρι καρδιοχειρουργούς και ψυχολόγους. Απ’ τον Έβρο μέχρι την Γαύδο.
·         Έχουμε να ανακαινίσουμε όλο το σιδηροδρομικό μας δίκτυο και να το επεκτείνουμε σ’ όλη την Δυτική χώρα, να το επανδρώσουμε και να το αξιοποιήσουμε ακόμη και τουριστικά.
·         Έχουμε να γκρεμίσουμε και να ξανακτίσουμε όλες τις  κρατικές ξενοδοχειακές υποδομές ώστε να αποτελέσουν τον μπούσουλα για μια σωστή, αξιοπρεπή και βιώσιμη στο μέλλον τουριστική ανάπτυξη.
·         Έχουμε να καθαρίσουμε και να συνεχίζουμε να καθαρίζουμε τις πόλεις μας και τα χωριά μας. Έχουμε να διαχειριζόμαστε κάθε μέρα χιλιάδες τόνους σκουπιδιών, αποβλήτων, ανακυκλώσιμων υλικών.
·         Έχουμε να συντηρούμε συνεχώς αλλά και να βελτιώνουμε εκατομμύρια χιλιόμετρα τηλεπικοινωνιακών, ηλεκτρικών, κλπ δικτύων.
·         Έχουμε να ξαναφτιάξουμε όλα μας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια αφού βέβαια διώξουμε κάθε Γερμανό και κάθε Κινέζο.
·         Έχουμε να γκρεμίσουμε και να ξανακτίσουμε, να συντηρούμε χιλιάδες σχολικές εκπαιδευτικές μονάδες (σ’ όλες τις βαθμίδες).
·         Έχουμε να συντηρούμε, να προστατεύουμε, να φυλάμε, χιλιάδες (κι άλλες τόσες που δεν αξιοποιούνται ακόμη) αρχαιολογικές θέσεις, σπήλαια, κλπ.
·         Έχουμε να συντηρούμε, να εκσυγχρονίσουμε και να επεκτείνουμε ολόκληρο το οδικό μας δίκτυο, αφού το ανασχεδιάσουμε με βάση τις δικές μας μόνο ανάγκες..
·         Έχουμε να συντηρήσουμε ή και να ξανακτίσουμε όλα τα εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά κτίρια, όλες τις κρατικές υπηρεσίες, όλα τα υπουργεία, όλα τα Ολυμπιακά ακίνητα, όλα τα δημόσια πάρκα, άλση, τόπους αναψυχής.
·         Έχουμε να γκρεμίσουμε τη μισή Αθήνα, τη μισή Θεσσαλονίκη και δεν ξέρω και ποια άλλη πόλη, ώστε να αναπνεύσουν πάλι.
·         Έχουμε να αναπροσανατολίσουμε την γεωργική και κτηνοτροφική μας παραγωγή με στόχο πρώτα την επάρκεια να την συνδέσουμε με πιο τοπικές αγορές  με οραματική πρόβλεψη για το  μέλλον.
·         Έχουμε να ξεκαρφώσουμε όλα τα φωτοβολταϊκά απ’ τα καλλιεργήσιμα εδάφη και να τα πάμε σε τίποτε κατσάβραχα (έχουμε άφθονα).
·         Έχουμε να φροντίσουμε να μην μείνει ούτε μια πιθαμή καλλιεργήσιμου εδάφους αναξιοποίητη.
·         Έχουμε να μοσχοπουλήσουμε σ’ όλον τον κόσμο το λάδι, το κρασί, τα καλούδια μας όλα. Δεν μπορεί ο καπιταλισμός του κέρδους να μας ανταγωνιστεί. Η αγάπη δεν μπορεί να νικηθεί απ’  τον φόβο και το ..στανιό. Ο Βοριάς απ’ τον ..Ήλιο.
·         Έχουμε να αξιοποιήσουμε όλον τον κεφαλαιουχικό εξοπλισμό (αυτόν που παραμένει στη χώρα) αφού βέβαια τον αποσπάσουμε από το κεφάλαιο και τους ξένους ‘επενδυτές’.
·         Έχουμε να επανδρώσουμε κάθε παραγωγική μονάδα με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες (από εργάτη μέχρι λογιστή) ώστε να παράγουν ξανά στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
·         Έχουμε να ιδρύσουμε μέσα από ένα επενδυτικό σχέδιο χωρίς την λογική του κέρδους, νέες παραγωγικές βιομηχανικές μονάδες, και σε πρώτη φάση ακόμη και να τις επιδοτήσουμε κεντρικά, ώστε να γίνουν σε διεθνές επίπεδο βιώσιμες.
·         Έχουμε να επανδρώσουμε τις τάξεις των σχολείων μας, των πανεπιστημίων μας, σχεδιάζοντας μια παιδεία για όλον τον λαό, απελευθερωμένη από κάθε μορφής ‘αγορά’, αξιοποιώντας το άφθονο επιστημονικό μας προσωπικό αντί να το διώχνουμε και να το σπρώχνουμε στην μετανάστευση. Είναι εγκληματικό το γεγονός με τόσα μυαλά και τέτοια παράδοση, να μην έχουμε την καλύτερη παιδεία στον κόσμο, να μην ‘πουλάμε’ παιδεία.
·         Έχουμε να επανδρώσουμε τα νοσοκομεία μας, αντί να παίρνουμε με το σταγονόμετρο και να εκχωρούμε κλίνες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές (που δεν θα υπάρχουν άλλωστε).
·         Έχουμε να περιθάλψουμε τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο, τον εξαρτημένο, τον κάθε ανήμπορο. Στο σπίτι του ή και κεντρικά. Να χτίσουμε ειδικά κρατικά κέντρα αποτοξίνωσης, νοσοκομεία κι όχι φυλακές. Να κλείσουμε στη φυλακή τους εμπόρους ναρκωτικών και κάθε άλλης μορφής ανθρώπινου πόνου.
·         Έχουμε να γκρεμίσουμε και να ξανακτίσουμε όλες τις φυλακές της χώρας, να τις κάνουμε πραγματικά κέντρα επανένταξης στην κοινωνία, να τις επανδρώσουμε με επιστήμονες, κι όχι με στυγνούς εμπόρους ναρκωτικών.
·         Έχουμε να γκρεμίσουμε και να ξανακτίσουμε, να αναδιατάξουμε το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης μας. Να απλοποιήσουμε το επίτηδες πολυδαίδαλο δίκαιο. Να δώσουμε στην δικαιοσύνη όχι μόνο τις δυνατότητες αλλά και την πραγματική ανεξαρτησία που της πρέπει.
·         Έχουμε να θωρακίσουμε την δημοσιογραφία μας από κάθε ‘εργολήπτη’ και κάθε ‘συγκρότημα’. Να της δώσουμε την ελευθερία και τους πόρους να κάνει την δουλειά της όπως ξέρει καλύτερα απ’ τον καθένα. Να την απαλλάξουμε απ’ την διαπλοκή και την διαφθορά της εξουσίας.
·         Έχουμε να επανδρώσουμε τις κρατικές μας υπηρεσίες, σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, αντί να τα ρίχνουμε όπως επί δεκαετίες όλα στον ‘πολίτη’, ή όπως εσχάτως να τα ζητάμε όλα ‘μέσω internet’, λες κι έγινε υποχρεωτικό ποτέ επισήμως.
·         Έχουμε να αποκεντρώσουμε επιτέλους το κράτος το ίδιο, να φροντίσουμε όχι για την εξαθλίωση, αλλά για την πραγματική περιφερειακή ανάπτυξη.
·         Έχουμε να φυλάξουμε τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας, αναδιατάσσοντας  τις ένοπλες δυνάμεις μας, με μια νέα πραγματικά πατριωτική φιλοσοφία.
·          Έχουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του πολίτη, την πραγματική, αντί  να τον καταβρέχουμε με τόνους χημικών. Έχουμε να συλλάβουμε τους μαφιόζους. Της μέρας και της νύχτας. Τους κάθε λογής εμπόρους του ανθρώπινου πόνου.
·         Έχουμε να ξανακάνουμε δικέφαλο τον αετό. Να κοιτάξουμε ξανά Ανατολή και Δύση. Να κοιτάξουμε ξανά ολόγυρα. Για κάθε συμμαχία. Για κάθε έρεισμα. Στραβωθήκαμε, τόσους αιώνες με τη ‘Δύση’. Να ξαναγίνουμε το κέντρο. Όχι το κέντρο του κόσμου. Το δικό μας το κέντρο.
·         Έχουμε να ξανα-ανακαλύψουμε την Δημοκρατία. Αυτή που χάθηκε στον κομματικό κοινοβουλευτισμό, στην διαπλοκή και τη ρεμούλα. Έχουμε να ξανα-ορίσουμε τη λέξη ‘λαός’. Τη λέξη ‘εκπρόσωπος’. Τη λέξη ‘συνδικαλιστής’.
·         Έχουμε να χειροκροτήσουμε ξανά την αληθινή τέχνη. Αυτή που κατάντησε χορηγία και ιδιωτικό κανάλι και ρεκλάμα. Αυτή που κατάντησε προπαγάνδα και άρπα κόλλα. Κι έχουμε να την ταξιδέψουμε σε κάθε γωνιά. Κάθε νησί. Κάθε χωριό. Πόσους ..Αισχύλους χάσαμε, τους μετατρέψαμε σε ..σήριαλ; Πόσους Σκαλκώτες δεν ακούσαμε, πόσους Χατζηδάκηδες, πόσους Βαμβακάρηδες; Δεν πειράζει. Έχουμε άλλους, κι άλλους τόσους…
·         Έχουμε 20% ..ανεργία.

6 σχόλια:

 1. Όχι, όχι και πάλι όχι!
  Δε γίνονται αυτά, δεν είναι προτάσεις, μόνο στείρος καταγγελτικός λόγος!
  Δεχόμεθα μόνο προτάσεις διαχείρισης της υφιστάμενης κατάστασης, του οσίου "ελεύθερου ανταγωνισμού".
  Άκου λέει να αποσπάσουμε τον κεφαλαιουχικό εξοπλισμό από το κεφάλαιο και τους επενδυτάς!!
  Α, πα, πα.
  Είσθε γραφικός και επικίνδυνος!
  Εφ' εξής να διαβάζετε μόνο Στούπα και Μανδραβέλη. Και να ψωνίζετε βιβλία από του Μπουμπούκου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχουμε πολύ δουλειά μου φαίνεται... (πλην τελευταίας περιόδους του άρθρου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν έχουμε όμως ούτε έναν που να βρίσκεται μέσα σε έναν οποιονδήποτε πολιτικό μηχανισμό και να σκέφτεται δημιουργικά και ανεξάρτητα. Λες και όποιος μπαίνει σε οποιοδήποτε μαντρί σ'αυτόν τον τόπο αφήνει αυτομάτως έξω την ικανότητά του να σκέφτεται έτσι.
  Ο λόγος σου κεράκι αναμμένο στα σκοτάδια. Να'σαι καλά, Θανάση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημέρα Στρατολάτη μου..

  Ασφαλώς και είμαι γραφικός, ρομαντικός και επικίνδυνος. Την Κυριακή δεν κυκλοφόρησε η Ελευθεροτυπία. Η μόνη ίσως εφημερίδα που φιλοξενούσε φωνές αντιμνημονιακές και επηρέαζε. Πήρα την Καθημερινή (η σύζυξ είναι φαν του Γιανναρά). Εάν διάβαζες το δισέλιδο των 'γνωμών' (διάφοροι αρθρογράφοι) έβλεπες ολοκάθαρα πια πως στην μετά-Παπαδήμο εποχή 'εχθρός' τους είναι πλέον η Αριστερά. Το ανέφικτο, γραφικό, παλαιολιθικό, κλπ πήγαινε κι ερχόταν. Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν κι αυτό είναι καλό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δήμο καλημέρα και σε σένα..

  Η κρίση που διέρχεται ο καπιταλισμός αυτή τη φορά δεν είναι μόνο βαθειά. Είναι ΚΑΙ 'συστημική', με την έννοια πως προσβάλει τις ίδιες τις σάρκες της (τράπεζες, ιδιοκτησία). Η κλασσική ανάλυση που προβλέπει την καταστροφή μέρους του 'κεφαλαίου' (κλειστές επιχειρήσεις, κλπ) επιβεβαιώνεται. Τα φαινόμενα που ακολούθησαν το προηγούμενο του 29 είναι όλα πιθανά. Τότε ακολούθησε η άνοδος του φασισμού και ο δεύτερος παγκόσμιος. Τώρα δεν θα το κάνουν ίσως με τον τρόπο αυτό, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι πάλι ερείπια για τους λαούς, ώστε να καλπάσει πάλι το κεφάλαιο. Πρέπει επίσης να θυμηθούμε πως στην μεγάλη κρίση του 29 η τότε Σοβιετική ένωση είχε ..ανάπτυξη.

  Τέλος πάντων, η σημερινή ανεργία (ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ) είναι κι αυτή ένα απ' τα 'παράλογα' του καπιταλισμού. Η φτηνή στρατιά ανέργων που ρίχνει τους μισθούς, λύνει τα χέρια στους 'επενδυτάς', κλπ, είναι εργαλείο εκ των ων ουκ άνευ για το σύστημα. Και βέβαια, αυτό που ήθελα να δείξω είναι πως είναι παντελώς τεχνιτή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλημέρα Γυριστρούλα..

  Στην Αριστερά υπάρχουν άνθρωποι και με γνώση και με εμπειρία. Και ξέρεις; Το δύσκολο ΔΕΝ είναι το 'τεχνικό' ζήτημα, αυτό είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο, όσο και να μας λεν πως είναι 'άλυτο', θέλει 'τεχνοκράτες' κλπ. Οι τεχνοκράτες είναι το μεγάλο ψέμα για την περιθωριοποίηση της δημοκρατίας (ώς κοινωνικής επιθυμίας).

  Για την Αριστερά το δύσκολο είναι να εξηγήσει πως ΔΕΝ υπάρχουν έτοιμες συνταγές. Πως ΔΕΝ είναι σωστό πάντα να βλέπεις μόνο στο ΜΕΛΛΟΝ και να παραβλέπεις το 'τοπικό', την 'συγκυρία', την επιμέρους στρατηγική.
  Για παράδειγμα η περίφημη ρήση της Παπαρήγα πως 'αυτή την στιγμή έξοδος απ' το ευρώ θα ήταν καταστροφή' ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ τυχαία. Να που εδώ έχουμε μια απρόβλεπτη ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που δεν την έχουν κανένας τους εκμεταλλευτεί. Μην ξεχνάμε τέλος και την μεγάλη αλήθεια. Η Αριστερά εξ ορισμού αναζητά τον άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που έχει επί δεκαετίες θαφτεί στο λάιφ στάιλ, στο γκατζετάκι, στο ΙΧ, στη γκλαμουριά, στον Πρετεντέρη, τον Ονούρ (μέχρι κι εγώ την έβλεπα την Σεχραζαντ:) ! Ας μην είμαστε βιαστικοί. Η αλήθεια άλλωστε ΒΡΗΚΕ διόδους (ίντερνετ κλπ) να βγει στο φώς. Κανείς πια δεν ΠΕΙΘΕΤΑΙ απ' τους πάσχους και τους πρετεντέρηδες εύκολα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή