Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

TAXIS και Ηθική !!...


Το νέο ιλαροτραγικό επεισόδιο με το ‘Περιουσιολόγιο’, το Ε9 (περιβόητο πλέον), κλπ, που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες (πάλι), κάτω απ’ τα νευρικά …γέλια που προκαλεί, αποκαλύπτει το σοβαρότερο. Δυστυχώς, για τους ..διερχόμενους Γενικούς Γραμματείς της Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως, ούτε και τώρα θα ολοκληρωθεί ο άθλος. Είναι πάνω από εκατό τοις εκατό βεβαία η αποτυχία..
Οι ερωτευμένοι του TAXIS (εκεί στις αρχές του αιώνα) που όντως είδαν τις Εφορίες που στέναζαν  να αποσυμφορούνται πίστεψαν σ’ έναν έρωτα κίβδηλο. Τότε, απλούστατα, το πράγμα αφορούσε ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, με ΥΠΟΔΟΜΗ έτοιμη, ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΑ. Το  όνειρό τους πως ο έρωτας αυτός θα επιζούσε προεκτεινόμενος ΚΑΙ στα ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ δεν ήταν απλά άστοχο. Ήταν μια φούσκα, σχεδόν παρόμοια με την οικονομική, που ΤΩΡΑ επίσης ΣΚΑΕΙ !...
Από μόνος του ο όρος ‘Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση’ μαρτυρά ακόμη μια ..νεοφιλελεύθερη μπούρδα. Το όνειρο οι ‘πολιτείες’ να ‘κυβερνηθούν’ (να κάνουν τη δουλειά τους δηλαδή) μέσα από καλοστημένες (ή και ατυχείς) HTML εφαρμογές δεν γεννήθηκε τυχαία. Το Κτηματολόγιο, αφού πρώτα επέσυρε κάμποσα αλμυρά πρόστιμα έξωθεν, τώρα τελματώνει στα στοργικά χέρια της ‘Ιδιωτικής πρωτοβουλίας’. Το ‘Περιουσιολόγιο’ ενταφιάστηκε επίσης στα ‘ιδιωτικά χέρια’, που όμως είχαν πρώτα προλάβει να αρμέξουν κάμποσες δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, πριν αντιληφθούν πως 'το έντυπο είχε πράματα και στην πίσω σελίδα' !!!. Κανονικά θα επρόκειτο για κάμποσες ..εξεταστικές ακόμη, μα πλέον, έχουν κι αυτές γίνει ..ανέκδοτο.
Αυτή την στιγμή που μιλάμε, οι Εφορίες (που συγχωνεύονται και αναχωρούν δήθεν υπό το βάρος της δημοσιονομικής τακτοποίησης) παραπέμπουν τον απελπισμένο πολίτη στο ..TAXIS ! To TAXIS όμως (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι ο βαρύγδουπος τίτλος) δεν είναι τίποτε άλλο, από ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ. Δεν υπάρχει κανείς να σηκώσει το τηλέφωνο εκεί. Εάν το σηκώσει κάποιος περαστικός, είτε θα δηλώσει ..αναρμόδιος, είτε θα καταγράψει (πού άραγε;) το ‘παράπονο’ ! Το κοινοβούλιο εν τω μεταξύ, συνεχίζει νομοθετώντας, να στέλνει τσιτάτα ‘προς εφαρμογή και υλοποίηση’ !..
Η λύση (σιγά μην δεν την ξέρω) ΚΑΙ εδώ είναι ΔΗΜΟΣΙΑ (κι όχι Ιδιωτική), εις μήνιν των ..Ανδριανόπουλων αυτού του κόσμου.
Το πρώτο της βήμα, θα ήταν μια τουλάχιστον πενταετής ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ του προβλήματος, που να την αναλάβει ένα ή και περισσότερα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ μας. Είναι ολοφάνερο πως όποιος επινόησε τους ..Κλειδάριθμους ή  την επίκαιρη εφαρμογή του Ε9. Όποιος συνέταξε τις 32 σελίδες των Οδηγιών του, είναι το πολύ-πολύ ..σχεδιαστές οθονών.
Το δεύτερο βήμα, είναι βέβαια το άπλωμα (και όχι η συγχώνευση) Εφοριών σε κάθε γωνιά της χώρας. Εφοριών επανδρωμένων κατάλληλα. Εφοριών στην πραγματικότητα δίπλα στον πολίτη. Που θα τον ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ να ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ σ’ ένα ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΧΑΡΤΙ, (και εννοώ με γόμα και μολύβι πριν γίνουμε όλοι μας ..super users), την ακίνητη περιουσία του, την δήλωσή του, τα ένσημά του, το ..οτιδήποτέ του τέλος πάντων, ‘εις τριπλούν’. Και, που αφού του δώσουν το ένα αντίγραφο, για όπου το χρειαστεί, θα ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ το δεύτερο και θα στείλουν το ΤΡΙΤΟ εκεί που πρέπει.
Το ‘εκεί που πρέπει’ τέλος (η τρίτη φάση) θα ήταν ένα πλήρως επανδρωμένο Κέντρο Πληκτρολόγησης (το παλιό ΚΕΠΥΟ που έχει επίσης απαξιωθεί) όπου εκπαιδευμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα ΨΗΦΙΟΠΟΙΟΥΝ (κάθε φορά) τα δεδομένα, σε ΜΙΑ βάση, που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΥΜΕΝΑ, και κυρίως ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΗ από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τα Υπουργεία.
Δυστυχώς αυτά τα τόσο ..δύσκολα, απλά πράγματα,  δεν μπορούν να γίνουν εκμεταλλεύσιμα απ’ την ‘ιδιωτική’ πρωτοβουλία. Ως εκ τούτου, οφείλουμε (εμείς) να αλλάξουμε την ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην χώρα αυτή, εάν κάποτε θέλουμε να την δούμε να προκόβει.

4 σχόλια:

 1. Δεν ξέρω τα ειδικότερα προβλήματα (έχω λογιστή). Το ζητούμενο είναι πως τέτοια συστήματα θα μπορούσαν να δουλέψουν πολύ εύκολα και φυσικά να έχουν και κάποιους για τεχνική υποστήριξη. Θα ελάφρυναν πολύ και τον κόπο μας και την τσέπη μας. Πάντως η ιδιωτική πρωτοβουλία απλά ακόμα δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον επειδή δεν έχει υπάρξει καμία κρατική προσφορά. Αν ανακοινωθεί κάτι να δούμε τι θα γίνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλημέρα Δήμο..

  Κι όμως, ίσα-ίσα που και ενδιαφέρον εκδήλωσε και μαντάρα τα έκανε. Το 2005, η ΝΔ,ζήτησε εξ αρχής από όλους το Ε9 αν θυμάσαι, και έδωσε την καταχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ. Όταν ήλθε η ώρα να επιβάλουν το ΕΤΑΚ (2008-2009) αποδείχθηκε πως οι υπάλληλοι της ιδιωτικής είχαν καταχωρήσει μόνο τα στοιχεία των φορολογουμένων, κι από ακίνητα τίποτε !

  Τότε ήταν που ήλθε πρώτη φορά το TAXIS και ζήτησε ηλεκτρονική εκ νέου καταχώρηση απ' τους πολίτες (2008). Έγινε μάλιστα και μια πρόχειρη εφαρμογή, που έδειχνε το μπάχαλο που είχε κάνει η προηγούμενη εταιρεία. Παρ όλα αυτα, ο Παπακωνσταντίνου, λίγο πριν αντικατασταθεί, παραδέχθηκε σε ερώτημα, πως και οι 'ιδιώτες' που είχε εκείνος πια προσλάβει, δεν είχαν καταφέρει να διορθώσουν τα αδιόρθωτα, και γι αυτό καθυστερούσε το ΕΤΑΚ του 2009 να εκκαθαριστεί.

  Για το Κτηματολόγιο, κι εκεί μάλλον η 'κτηματολόγιο ΑΕ' μαντάρα τα έχει κάνει, γιατί εσχάτως δεν ακούω και κανένα νέο. Υπετίθετο πως το όλο project θα είχε ολοκληρωθεί μέσα στο 11...

  Τώρα, το δημόσιο ..μας αφήνει χρόνους. Και η λύση που δίνεται είναι 'πάσα στους υπόχρεους'. Είναι προφανές όλοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν -όπως εσύ- Λογιστικά γραφεία (ιδιώτες πάλι). Το αστείο πως μπορούμε να πάμε (όλοι) στα ΚΕΠ και να τις στείλουμε από εκεί δεν θέλω ούτε καν να το σχολιάσω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχω την αίσθηση και στις δύο αποτυχίες (κτηματολόγιο και το 2008) ότι ουσιαστικά έφταιγε η προκήρυξη. Ειδικά στο κτηματολόγιο, την πρώτη φορά επί ΠΑΣΟΚ η προσπάθεια ναυάγησε επειδή ακριβώς η προκήρυξη άλλα έλεγε κι άλλα απαιτούνταν από την ΕΕ και τον κοινό νου. Στην ουσία το πρώτο κτηματολόγιο ήρθε να κερδίσει χρόνο για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ουσιαστικός στόχος του κτηματολογίου είναι η σύνδεσή του με την εφορία. Ακόμα κι εκεί επίτηδες καθυστερούν μέσα από την πολυνομία και τη μη σύνδεση των δύο βάσεων δεδομένων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Με το χαζό μου το μυαλό, Δήμο, εγώ θα έλεγα πως δεν θα χρειαζόντουσαν καν ΔΥΟ διαφορετικές βάσεις. Έτσι κι αλλιώς και το Ε9 είχε και πίνακα για αγροτεμάχια κλπ. Απλά, χρειαζόταν κάποια επιπλέον στοιχεία για να μπορεί το πρόγραμμα να υπολογίζει την αντικειμενική αξία (τιμές ζώνης, γωνίες, παλαιότητα κλπ).

  Το 'ΠΑΣΟΚ' που αναφέρεις είχε και ονοματεπώνυμο τότε στα πρώτα πρόστιμα. Αν θυμάμαι καλά, η Βασούλα ήταν αρμόδια υπουργέσα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή