Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Μετανάστες και Νομιμότητα....


Επειδή, με προεξάρχοντα τον ίδιο τον κ. κ. Γ. Α. Παπανδρέου, πολλοί τις τελευταίες ημέρες, μηδέ της κ. κ. Ντόρας Μπακογιάννη εξαιρουμένης, και με αφορμή την χρήση του ασύλου της Νομικής εκ μέρους μεταναστών, προβληματίζονται περί της ανάγκης της αυστηρής –επιτέλους- τήρησης των νόμων, σ’ αυτή τη χώρα, να σπεύσω έσχατος να ..συμφωνήσω μαζί τους:

Έχουμε, λοιπόν και λέμε:

-Να σπεύσει το ΣΔΟΕ άμεσα, να ερευνήσει τα μη δηλωθέντα εισοδήματα όλων των ιδιοκτητών του Αγ. Παντελεήμονα, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, που εισπράττουν από μετανάστες (10 ευρώ τη βραδιά το ‘κεφάλι’!!), να ερευνηθούν οι δηλώσεις τους των τελευταίων δέκα ετών, και να αποδώσουν τους φόρους με τα αναλογούντα πρόστιμα.

-Να σπεύσει το ΙΚΑ και οι επιθεωρητές εργασίας, να ερευνήσουν τις εισφορές που διέφυγαν όλοι όσοι απασχολούν ανασφάλιστους μετανάστες, και να αναγκαστούν να τις καταβάλουν αναδρομικά, επίσης με τα αναλογούντα πρόστιμα (πόσα δις να είναι άραγε;;).

-Να σπεύσει το Υπουργείο Εργασίας, να διερευνήσει όσους βαφτίζουν μετανάστες σε ‘ελεύθερους επαγγελματίες’ ώστε μετά να τους ‘νοικιάζουν’ με την μέρα, έναντι παράνομου κέρδους. (Πρόσφατη περίπτωση ο  Αιγύπτιος που σκοτώθηκε καθαρίζοντας τα παράθυρα του Υπουργείου …Εργασίας !!).

-Να σπεύσει το Υπουργείο Εργασίας να ελέγξει εάν τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας, όσο αφορά στην απασχόληση ακόμη και των νομίμων μεταναστών.

-Να επιληφθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να πατάξει τα κυκλώματα και τους εμπόρους ναρκωτικών που χρησιμοποιούν πολλάκις μετανάστες ως ‘βαποράκια’.

-Να επιληφθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να πατάξει τα κυκλώματα που εκδίδουν στην πορνεία μετανάστες.

-Να επιληφθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διερευνήσει εάν υπάρχουν κυκλώματα στην χώρα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εκμεταλλεύονται οικονομικά τους μετανάστες συνεχίζοντας το έργο των Τούρκων δουλεμπόρων.

-Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να δώσει στοιχεία για όσους συνελλήφθησαν και καταδικάστηκαν για πράξεις βίας εναντίον μεταναστών, τα τελευταία χρόνια.

Αυτά τα ..λίγα, έτσι για αρχή.

Φροντίστε φωτισμένοι μου ηγέτες, να τηρηθούν πρώτα αυτοί οι στοιχειώδεις νόμοι, και μετά ελάτε να μιλήσουμε και για το άσυλο….

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Μετανάστες στη ΝομικήΟ γνωστός στοχαστής. Ο μέγιστος. Ο υπερ όλων ηγέτης των πιστών έδωσε εντολή ‘να τηρηθούν οι νόμοι’ και …καθάρισε. Η Υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ‘εξοργίστηκε’ με την είσοδο των μεταναστών στην Νομική Σχολή, επειδή ‘υπήρξε κατευθυνόμενη από κομματικούς μηχανισμούς’ και εμμέσως πλην σαφώς ‘κάλεσε’ τον πρύτανη της Σχολής …να άρει το άσυλο. Ο πρύτανης της σχολής –χωρίς να γνωρίζω τον άνθρωπο- ψελλίζει, πάντως, διάφορες γελοιότητες πως ‘είχε ενημερώσει την Αστυνομία’, πως πρέπει οι μετανάστες να φύγουν απ’ την Νομική αλλά όχι με εμπλοκή της αστυνομίας αλλά του ..Υπουργείου Εσωτερικών (!?) πετάει το μπαλάκι αλλού δηλαδή, προκειμένου να διατηρήσει την καρεκλίτσα του. Οι Πανεπιστημιακοί βγάζουν μια γελοία ανακοίνωση, ενάντια στην κατάληψη, αλλά στηρίζοντας τον πρύτανη...

Η αστυνομία, με παρέμβαση του εκπροσώπου της χθες βράδυ στο δελτίο του mega, -όπου ο κ. Μανώλης Καψής, έδωσε ακόμη ένα ρεσιτάλ φασιστικής νοοτροπίας- ένιψε τας χείρας της, καθώς ‘δεν είχε καμιά επίσημη πρόσκληση προστασίας των κτιριακών εγκαταστάσεων της Νομικής’. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει οριστική κατάργηση του ασύλου, γιατί του φαίνεται αναχρονιστικό και άχρηστο. Παρά, λοιπόν το νέο μπανεράκι του κόμματός του, φλερτάρει ακόμη πιο στενά την εκ δεξιών πολιτική του ΛΑ.Ο.Σ., αφού ακόμη αυτή η ρημάδα η ‘διεισδυτικότητα’ δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Το ΛΑ.Ο.Σ. δεν χρειάζεται να σας πω, βέβαια, την αντίδρασή του, έτσι κι αλλιώς όλα αυτά παίζονται στην ‘έδρα’ του, έχει βγει σ’ όλα τα κανάλια να ..σκοράρει.

Προ μισής ώρας, στην πρωινή εκπομπή πάλι του MEGA (Καμπουράκης-Οικονομέας), ο γνωστός και μη εξαιρετέος, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ενημέρωνε on air, τους εκπροσώπους των φοιτητών, πως ήδη το κόμμα του έχει ‘ενοχλήσει’ τον αρμόδιο εισαγγελέα ‘για τις παραβάσεις του νόμου’ στις οποίες έχουν υποπέσει. Δίπλα στον κ. Γεωργιάδη, η κ. Φωτεινή Πιπιλή, βουλευτής της Ν.Δ., διατύπωνε τις …μητρικές της απόψεις περί Δημοκρατίας, ‘μαλώνοντας’ τον ‘φοιτητάκο’ που ήταν τόσο ‘θλιβερό πως ήταν εναντίον του διαλόγου’.


Απ’ την άλλη, το ΚΚΕ –ανέκαθεν αλλεργικό σε ό τι ακαπέλωτο- τα βάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ, βγάζει μια ανακοίνωση ‘στρατηγικών’ λαθών, υπερ των εργατών-μεταναστών αλλά γενικώς και αορίστως, μπας και ξεφύγει απ’ την επίσημη γραμμή. Η ΠΑΣΠ βγάζει μια κατάπτυστη ανακοίνωση, πιστή στον ‘σχολιασμό της ημέρας’. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, υποπτεύομαι πως τις επόμενες ώρες θα μπερδευτεί να αποφασίσει για το πώς θα διαχειριστεί την ‘κρίση της Νομικής’, χωρίς πολλές απώλειες…


Μέσα σ’ όλα αυτά, τα ΜΜΕ έχουν καταληφθεί από πρωτοφανή υστερία προσκαλώντας ουσιαστικά τα ..μέλη της Χρυσής Αυγής να ‘δράσουν’ έναντι του ..ανίκανου, μεσοβέζικου και θεσμικώς αδύναμου κράτους ! Τα ΜΜΕ διψούν, τρέφονται από αίμα. Είτε μπει η αστυνομία, είτε η Χρυσή Αυγή λίγο τα νοιάζει. Αρκεί να χυθεί αίμα. Ζεστό αίμα μεταναστών ! Αίμα να αχνίζει στην παγωνιά της μέρας…

Είτε κάποιος τους ‘εκμεταλλεύτηκε κομματικά’ είτε όχι, οι ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ βρίσκονται στην Νομική ΑΠΟ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ. Κι ανέκαθεν τα ΑΣΥΛΑ ήταν για τους απελπισμένους. Οι παραπάνω παλιάνθρωποι, τυχάρπαστα ανθρωπάκια κατώτερα των περιστάσεων, κάνουν ό τι μπορούν να γλιτώσουν τις καρεκλίτσες τους, τις εξουσίες, τους μισθούς τους, τον εαυτούλη τους. Τα κοράκια, που βρήκαν εύκολα θύματα, έπεσαν ήδη και ξεκοκαλίζουν. Όσο για τους ..επαγγελματίες των λύσεων, αυτοί απλά θέλουν να εξασφαλίσουν το μονοπώλιό τους.

Στα blogs, -λίγο που είδα- πνέει ή ίδια σύγχυση. Σχεδόν διασκεδάζω. Δεχόμαστε το άσυλο. Δεχόμαστε ίσως και τα δίκια των μεταναστών. Αλλά ο ..συνδυασμός;; Μετανάστες στη Νομική;; Α πα πα ! Σηκώνουμε τις φουστίτσες μας κι ανεβαίνουμε στην καρέκλα ! Ξεχνάμε. Θέλουμε και ξεχνάμε, πως και ΤΟΤΕ, στην ταράτσα του ίδιου κτηρίου, ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΗ ήταν η χρήση του ασύλου απ’ τους φοιτητές στον αγώνα κατά της Χούντας. Ξεχνάμε, θέλουμε να ξεχνάμε, πως ΚΑΝΟΝΕΣ στους απελπισμένους ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ να βάλει…

Οι μετανάστες, ΛΙΓΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ είχαν, εξ αρχής. Λίγες ελπίδες είχαν, να τους ‘ακούσουμε’. Λίγες ελπίδες να ακούσουμε την αλήθεια, να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, ως κοινωνία. Λίγες ελπίδες να νικήσουν, το είπε και ο υπουργός, ‘αποκλείονται ομαδικές νομιμοποιήσεις’. Λίγες, ελάχιστες ελπίδες να ζήσουν καλύτερα, σε μια χώρα που η ‘μεταναστευτική’ της πολιτική –όλη η πολιτική- χαράχτηκε ‘αλλού’, εκτός συνόρων. Λίγες ελπίδες, από μια χώρα που έχει καλέσει την Frontex να περιπολεί στις θάλασσές της και υψώνει φράχτες στα σύνορα. Λίγες. Ελάχιστες ελπίδες σε μια χώρα-Άγιο Παντελεήμονα._

Update: Διαβάστε παρακαλώ κι αυτό ΕΔΩ της CYNICAL (που τα λέει καλύτερα από 'μένα)...

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Επτά χιλιόμετρα....


Έσπευσε –προφανώς μετά τις αντιδράσεις- να εμφανιστεί στην ΕΡΤ η Υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Το εξοργιστικό είναι πως επέμεινε πως οι συγχωνεύσεις των σχολείων (Δημοτικών-Γυμνασίων-Λυκείων) “γίνονται με εκπαιδευτικά κριτήρια” ! Επέμεινε δηλ. στο ΨΕΜΑ, καθώς όλοι καταλαβαίνουμε, πως πρόκειται για περικοπές δαπανών και τίποτε άλλο. Της ξέφυγε, βέβαια, πως στα πλαίσια αυτών των συγχωνεύσεων θα γίνει κι ένας ...“εξορθολογισμός” της κατανομής του προσωπικού….

Επιβεβαίωσε –για να χρυσώσει το χάπι- πως ολιγοθέσια σχολεία σε δυσπρόσιτες περιοχές, ή σε μικρά νησιά, δεν θα γίνουν, καθώς εκεί “είναι αδύνατη η μεταφορά των μαθητών”. Και συνέχισε με το επιχείρημα, πως “όταν υπάρχει ένα σχολείο με επτά παιδιά, που απέχει μόλις επτά χιλιόμετρα από άλλο σχολείο μεγαλύτερο, είναι κρίμα αυτά τα επτά παιδιά να στερούνται κανονικής εκπαίδευσης”, προσθέτοντας, πως το κράτος “ασφαλώς θα φροντίσει να μεταφέρονται αυτά τα παιδιά”


Εξ’ άλλου, σε ανακοίνωσή της, προ των ιδίων αντιδράσεων, η Υφυπουργός, αυτή τη φορά, η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, σημειώνει πως “είναι κρίμα να υπάρχουν παιδιά σε ολιγοθέσια, που παρακολουθούν πρώτα την Δ’ και μετά την Γ’ δημοτικού ή παιδιά που κάνουν δώδεκα ώρες μάθημα και όχι εικοσιτέσσερις”.


Πήραμε, λοιπόν, μια γεύση, για το τι θα ακολουθήσει στα μέσα ενημέρωσης τις επόμενες μέρες, για να υποστηριχθεί η …παιδαγωγική πολιτική του ηγέτη των πιστών. Από τώρα 'βλέπω' τις στατιστικές, τους αριθμούς, τα γραφήματα, με τα ‘παιδάκια τα καημένα’, που ‘στερούνται’ κανονικού σχολείου, ενώ, αρκούν μόλις ….επτά χιλιόμετρα κι ένα …ταξί, ώστε να μπορέσουν κι αυτά να απολαύσουν το …πολυδύναμο γκέτ…συγνώμη, ηλεκτρονικό σχολείο με τους ...διαδραστικούς πίνακες, και τους λιγότερους, και επομένως ….παραγωγικότερους εκπαιδευτικούς !!


Φανερό είναι πως και οι ‘αντιδράσεις’ των εκπαιδευτικών είναι για την ώρα μάλλον χλιαρές. Μια ξύλινη ανακοίνωση, και μια στάση εργασίας για την Τετάρτη, 26/1/2011, προσωπικά με βάζουν τουλάχιστον σε σκέψεις. Δεν μπορώ να θεωρήσω πως οι εκπαιδευτικοί δεν κατανοούν πως το κλείσιμο των σχολείων, θα το ακολουθήσει αυτόματα σχεδόν, η δική τους υποβάθμιση. Και το κυριότερο: Πέρα και πάνω απ’ την προσωπική τους υποβάθμιση, δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν κατανοούν το κακό που μας βρίσκει. Γιατί, για όποιον δεν το κατάλαβε ακόμη, 1.000 (ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ ΧΙΛΙΑ) ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, 1.000 ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ, (τόσα υπολογίζει το υπουργείο), ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ‘ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ’ της χώρας.


Μπορείτε, κ. Διαμαντοπούλου να ..φανταστείτε 1.000 σχολικά κτίρια, άδεια;; Κλειστά;; Ειλικρινά, εάν ήμουν ..δήμαρχος, θα τα άφηνα …ανοικτά στο κοινό ! Με τις αίθουσες όπως ήταν ! Με τα θρανία, τους πίνακες, τις έδρες στις θέσεις τους ! Με τις τελευταίες ζωγραφιές των παιδιών να ..ξεθωριάζουν στους τοίχους ! Με τις τελευταίες ανακοινώσεις καρφιτσωμένες εκεί που ήταν. 1.000 σχολεία-φαντάσματα ! 1.000 σχολεία, ..αρχαιολογικούς χώρους !....


Όσο, για τα ‘επιχειρήματά’ σας, εγώ, κυρία Υπουργέ μου, δεν είμαι εκπαιδευτικός. Δεν ξέρω, κι ούτε με ενδιαφέρει στα πλαίσια ποιάς ακριβώς ..εγκυκλίου, επί ποιού ακριβώς υπουργού, στα ..ολιγοθέσια σχολεία, γίνεται η Τετάρτη πριν την Τρίτη, ή τα ..λίγα παιδιά κάνουν τις μισές ώρες μαθήματος. Δεν ξέρω, κι ούτε μ’ ενδιαφέρει πότε και πώς αποφασίστηκε αυτό. Διορίστε δασκάλους και διορθώστε το. Πληρώστε δασκάλους, να πάνε να διδάξουν ακόμη και σ’ ένα παιδί. Αυτός είναι ο ρόλος σας. Κι εκείνα τα …επτά χιλιόμετρα, κυρία Διαμαντοπούλου μου, ας τα διανύσει …το κράτος ! Αυτόν τον όρκο δώσατε. Αν τον θυμάστε ακόμη…

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Διαβούλευση για ...κλάματα !!...


Με ένα κατάπτυστο κείμενο, που φέρει την υπογραφή της Υφυπουργού Παιδείας κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου, ανοίγει η ‘διαβούλευση’ για τις συνενώσεις των σχολικών μονάδων, που επιχειρεί το Παιδείας, υπό την ηγεσία, βέβαια, της κ. Άννας Διαμαντοπούλου.

Κατάπτυστο, γιατί, πίσω απ’ τις πομπώδεις λέξεις, τις μεγαλόστομες προθέσεις, προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, τα κρύψει τα ηλίου φαεινότερα, την μόνη αληθινή, μοχθηρή πρόθεση της κυβέρνησης του προσκυνημένου ηγέτη των πιστών, που δεν είναι βέβαια άλλη, απ’ την περαιτέρω υποβάθμιση, της ήδη ασθμαίνουσας παιδείας μας.

Κι αν ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να το φανταστεί, είναι ανίκανος ή απρόθυμος να το καταλάβει, κάποιος. Ένας, έπρεπε να του το έχει πει: Να του το έχει πει, πως ένας λαός μπορεί να δεχθεί την περικοπή του μισθού του, ή του Δώρου του, ή της σύνταξής του, αυτά μπορεί να τα δεχθεί. Ένας λαός μπορεί να ‘ζήσει με λιγότερα’, μπορεί να ζήσει και με πολύ λιγότερα, -κάποιοι κοπρίτες δεν μπορούν-, τα χέρια του να είναι καλά, κι οι χοροί να κρατάνε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ όμως, να δεχθεί, τα μνημόνια, τις κρίσεις, τις διαχειρίσεις, τα σκάνδαλα, τις διαπλοκές, τις διαφθορές, τα προσκυνήματα, τις έσχατες προδοσίες, τις κάθε είδους και ανεξαρτήτως προελεύσεως –ακόμη και τις δικές του- μαλακίες, να τις πληρώσει το ΠΑΙΔΙ του.

Και δεν είναι μόνο το εισαγωγικό κείμενο, κατάπτυστο, κουτοπόνηρο και εξοργιστικό. Είναι και τα ‘θέματα’ της ‘διαβούλευσης’ που ακολουθούν ! Προσέξτε, τώρα, τις ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ που το υπουργείο Παιδείας, ‘βάζει’ στο τραπέζι για –υποτίθεται- συζήτηση:

Copy-paste:

“Ερώτημα 1: Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι λόγοι που συνθέτουν την αναγκαιότητα για Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και ποιοι βασικοί στόχοι πρέπει να επιδιώκονται;

Ερώτημα 2: Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι πρόσθετες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο;

Ερώτημα 3: Ποιες άλλες προτάσεις έχετε, σχετικά με την διαδικασία των μεταβολών των σχολικών μονάδων;

Ερώτημα 4: Εφόσον το ερωτηματολόγιο αυτό απηχεί τις επίσημες επιστημονικές θέσεις του συλλογικού σας φορέα, παρακαλούμε να αναφέρετε εάν και τι είδους διαδικασίες εσωτερικής διαβούλευσης έλαβαν χώρα, προκειμένου να καταλήξετε στη διαμόρφωση της τελικής σας στάσης απέναντι στο θέμα.”

..!!!!....

Πρέπει να σχολιάσω τώρα;; Να σχολιάσω, ας πούμε, το πρώτο ερώτημα-αξίωμα;; Βρε απαίσιοι. Εάν ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ πως συνενώσεις ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ, τι μας ρωτάτε;; Εάν έχετε ήδη αποφασίσει, υποσχεθεί στην τρόικα, υπογράψει στο μνημόνιο, να ΣΑΡΔΕΛΟΠΟΙΗΣΕΤΕ τα παιδιά μας στις αίθουσες, να ΜΕΙΩΣΕΤΕ το εκπαιδευτικό προσωπικό, να ΚΟΨΕΤΕ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Εάν έχετε ΞΕΧΑΣΕΙ, πως ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ φώναζε, φωνάζει και θα φωνάζει ‘λεφτά για την παιδεία’. Εάν ΕΣΕΙΣ, τυχάρπαστα ανθρωπάκια, το ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ, να ΜΕΙΩΣΕΤΕ αντί ν’ αυξήσετε, ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΤΑΝΟ ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ;;; Να σας ΥΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ λόγους να το κάνετε ;; ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ;; Ή να σχολιάσω, το τρίτο ‘ερώτημα’;; Μήπως ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ οι συνενώσεις, και ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ και τίποτε άλλα ΜΕΤΡΑ;; Μην φανείτε ‘σπάταλοι’;; Λέτε να είμαστε τόσο απύθμενα μαζοχιστές να ζητήσουμε κι άλλο μαστίγιο;; Άσε το ‘τέταρτο’ ! Τι είναι αυτούνο;; Γκάλοπ;; Ή για να σταθμίσει το «Υπουργείον» την …σοβαρότητα των προτάσεών μας;;…….

ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ! ΖΟΥΝ ΕΔΩ;; EΖHΣΑΝ ΠΟΤΕ ΕΔΩ;; ΜΑΖΙ ΜΑΣ;; Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ;; Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΠΟΥ ΠΑΛΕΨΕ ΤΟΟΟΟΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΣΧΟΛΕΙΑ;; ΠΟΥ ΠΑΛΕΨΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟ; ΠΟΥ ΠΑΛΕΨΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ 45 ΜΑΘΗΤΕΣ, ΤΡΕΙΣ-ΤΡΕΙΣ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ; ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΡΥΓΚΟΜΗΣΕ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΜΕΛΗΣΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΔΡΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΚΕΝΑ; ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΤΟ ΠΗΡΕ Η ΠΟΛΗ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ, ΠΛΗΡΩΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ, ΝΑ 'EXEI ΕΝΑ ΧAΡΤΙ' ΤΟ ΠΑΙΔΙ;

ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ !.....

ΥΓ. Αναρωτιέμαι, τι θα μας πουν και τα παπαγαλάκια αυτές τις μέρες: Πως πήραμε …πιο πολλή ‘παιδεία’ απ’ όση έπρεπε;;;…..

UPDATE: Πολύ καλύτερα από 'μένα, τα έγραψε ο Δήμος, ΕΔΩ.

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Στον Άρειο Πάγο, σήμερα.


Με ενδιαφέρον περιμένουμε όλοι, σήμερα, την τελεσίδικη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, επί της μονιμοποίησης ή μη, των συμβασιούχων καθαριστριών, που προσέφυγαν εναντίον της απόλυσής τους, στις αρχές του προηγούμενου χρόνου. Με ενδιαφέρον, καθώς, τυχόν δικαίωσή τους, από τον Άρειο Πάγο, θα ανοίξει την πόρτα, για πάνω από 60.000 άλλους συμβασιούχους, που εκπαραθυρώθηκαν, τότε, στα πλαίσια της ‘μείωσης’ του κρατικού τομέα και στο όνομα της δημοσιονομικής διάσωσης.

Κατ’ αρχήν, να 'διαφωνήσω' με τις κινητοποιήσεις. Στάσεις εργασίας έχει κηρύξει σήμερα η ΑΔΕΔΥ, συγκέντρωση, διαβάζω, θα γίνει έξω απ’ το δικαστήριο. Τα δικαστήρια, οφείλουν, να μην επηρεάζονται ούτε απ’ τις συγκεντρώσεις, ούτε απ’ τις κυβερνήσεις. Κι όσο κι αν ξέρουμε πως και τα δύο συμβαίνουν, οφείλουμε να ..προσποιηθούμε το αντίθετο.


Δεν είμαι νομικός, επομένως δεν μπορώ να μπω λεπτομέρειες της υπόθεσης. Εκείνο που ξέρω, είναι πως κι απ’ τις δύο όψεις, οι ίδιοι οι συμβασιούχοι είναι αθώοι. Είτε η κουτοπόνηρη ‘εξουσία’ τους διόρισε πλαγίως για να εξασφαλίσει τα κουκιά της και έκτοτε φρόντισε να τους έχει σε μόνιμη πολιτική ομηρεία, είτε το κράτος εξοικονόμησε πόρους στις πλάτες τους, μη μονιμοποιώντας τους και επομένως φάνηκε κατάπτυστος και παράνομος ‘εργοδότης’, οι ίδιοι δεν φταίνε σε τίποτε.


Ο δικαστής, οφείλει να αποφασίσει επί του πρακτέου. Εάν υπερισχύσει η δεύτερη, πιο πάνω, παράμετρος, εάν κρισιμότερο αποδειχθεί πως αδικήθηκαν απ’ τον κακό εργοδότη, θα πρέπει να δικαιωθούν και επομένως να μονιμοποιηθούν. Εάν, αντίθετα, προκριθεί το ‘παράνομο’ της πρόσληψής τους, οι απαιτήσεις της ‘αξιοκρατίας’, οι συνταγματικές επιταγές, που απαγορεύουν μονιμοποίηση έκτακτου προσωπικού στο δημόσιο, εάν δηλαδή θεωρηθούν και οι ίδιοι ‘μέρος της παράβασης’, προφανώς δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Προσωπικά, πιστεύω, πως στη δεύτερη περίπτωση, η απόφαση όσο ‘σύννομη’, δεν θα είναι ‘δίκαιη’ για το κοινό αίσθημα.


Σίγουρο είναι, πως η ότι και να συμβεί, θα σχολιαστεί παντοιοτρόπως. Θετικά και αρνητικά. Ανάλογα από πού θα προέρχεται, κάθε φορά, ο ‘σχολιασμός’. Δεν θα έπρεπε, λοιπόν, ο δικαστής, σε καμία περίπτωση να μπει καν στον κόπο να αποφύγει ‘σκοπέλους’, να ελιχθεί σύμφωνα με την συγκυρία, τη στιγμή, την πολιτική ‘πίεση’, και τα ‘παιχνιδάκια’ της ‘εξουσίας’. Ξέρει, πως έτσι κι αλλιώς η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, μας έχει προ πολλού αφήσει χρόνους, και πως δεν πρόκειται με την παρούσα απόφαση ούτε να την αποκαταστήσει, ούτε να την επιδεινώσει.


Το άλλο σίγουρο, είναι χειρότερο. Με δεδομένες τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές και στην τρόικα, ακόμη και εάν οι 60.000 συμβασιούχοι επαναπροσληφθούν, δεν θα συμβεί κάτι οικονομικά διαφορετικό. Άλλες, νέες περικοπές θα έλθουν, να καλύψουν τη διαφορά. Σίγουρο. Πάνω από σίγουρο. Επομένως, ούτε η ‘οικονομική’ διάσταση πρέπει να βαρύνει στην απόφαση του Άρειου Πάγου.


Η δικαιοσύνη, οφείλει να σταθεί πιο ψηλά από πτωχεύσεις, κρίσεις και μνημόνια. Υπεράνω κινητοποιήσεων, πολιτικών απόψεων, δημοσκοπήσεων, προπαγάνδας, καναλιών, αναρτήσεων. Όσο δύσκολο κι αν είναι. Ο δικαστής είναι άνθρωπος, μα η επιστήμη του είναι ..τυφλή. Η έδρα που κατέχει, είναι το έσχατο μετερίζι προάσπισης του αδύναμου, απέναντι στον ισχυρό. Κι αυτό δεν πρέπει να το 'ξεχνά'.

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Ανοιχτή καταγγελία προς το ΣΔΟΕ


Αγαπητέ κύριε Καπελέρη,


Με την παρούσα ανάρτηση-επιστολή, θέτω με όλη την απαραίτητη σοβαρότητα υπ όψη σας, την μόνη οικονομική καταγγελία πολίτη εναντίον πολίτη, που θεωρώ όχι μόνον ηθική αλλά και επιβεβλημένη.

Μεγάλος αριθμός μεταναστών έχει κατακλύσει τη χώρα μας, μάλιστα σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πάνω από 80% των ερωτηθέντων, ευρέθησαν υπερ της ανεγέρσεως του τείχους στον Έβρο, καθώς υπερ και των επιχειρήσεων ‘σκούπα’ στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές επιβαρυμένες, όπως στον Αγ. Παντελεήμονα αλλά και αλλού.


Εάν λοιπόν στη χώρα μας βρίσκονται αυτή τη στιγμή μερικές ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ μετανάστες, ακόμη και εάν υποθέσουμε πως ένα ποσοστό εξ αυτών είναι άστεγοι, ακόμη κι αν υποθέσουμε πως άλλο ένα ποσοστό, κατοικεί σε εγκαταλειμμένα κτίρια, είναι προφανές πως απομένουν ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ, οι οποίοι κατοικούν σε διαμερίσματα συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.


Από δημοσιεύματα στον τύπο, πληροφορούμαι πως το αντίτιμο που ζητούν οι έλληνες ιδιοκτήτες αυτών των διαμερισμάτων, είναι περίπου 10 ευρώ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ανά ‘ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟ’ ! Αυτό, σημαίνει, πως εάν υποθέσουμε για παράδειγμα έναν αριθμό ‘στοιβαγμένων’ γύρω στις 300.000, κάθε μήνα εισπράττονται ενοίκια αξίας 90,000,000 ευρώ! Το ετήσιο ποσό, ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ !!


Κύριε Καπελέρη.


Κανείς απ’ τους ιδιοκτήτες αυτών των κατοικιών, δεν έχει υπογράψει κανονικό μισθωτήριο με τους διαμένοντες.
Κανείς απ’ τους ιδιοκτήτες αυτών των κατοικιών, δεν το έχει καταθέσει στην Δ.Ο.Υ. του όπως συμφώνως με τον περί μισθώσεων νόμο θα όφειλε.
Ουδεμία πιθανότητα ‘διασταυρώσεως’ υπάρχει, αφού οι διαμένοντες δεν υποβάλλουν δήλωση.


Επομένως, είναι προφανές πως


ΚΑΝΕΙΣ ΑΠ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΥΤΟ.
Η Υπηρεσία σας, οφείλει να ενεργήσει άμεσα, να καταλογίσει τα προφανή πρόστιμα, και να παραπέμψει όλους αυτούς τους έλληνες ιδιοκτήτες, στις φορολογικές αρχές για την διερεύνηση των δηλώσεών τους, των τελευταίων, τουλάχιστον 10 ετών.


Μετα τιμής


Θανάσης Ξ.


Υστερόγραφο: Θα σας παρακαλέσω, αγαπητέ κ. Καπελέρη, να κοινοποιήσετε την παρούσα καταγγελία στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, διότι πληροφορούμαι –και είναι εύλογο- πως οι πιο πάνω ιδιοκτήτες, για να εξασφαλίσουν την είσπραξη των μισθωμάτων, έχουν δημιουργήσει παράνομα ‘μαφιόζικα’ κυκλώματα, χρησιμοποιώντας μάλιστα ενίοτε κάποιους εκ των ιδίων των μεταναστών.

Τα αυγά των ..ηλιθίων !!!....


Εξανέστησαν οι σοφολογιότατοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν εις την επί της προστασίας του Περιβάλλοντος διαρκή ομάδα εργασίας της Βουλής ! Εξαντληθείσα εις τους ουρανίσκους των, η προεκλογική του ηγέτου βαθέως τε και ρηχού ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, γλυκεία πλην θνησιγενής καραμέλα περί ‘πράσινης αναπτύξεως’, τους απέμεινεν η επικαιροποιημένη , εκείνη της ‘υπερ πάντων ανάπτυξεως’ ...ανεξαρτήτως χρώματος !...

Εξανέστησαν, και απειλούν την εξωκοινοβουλευτικήν άλλωστε, γυναίκαν προφανώς, άπειρον δεν-το-συζητούμε, Υπουργόν κ. Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, ‘να μην της ψηφίσουν το νομοσχέδιο’ εάν επιμείνει εις τον απεχθή όρον περί ορίου δέκα στρεμμάτων, κάτω των οποίων δεν θα έχει δικαίωμα ο αγνός Έλλην ψηφοφόρος, να ρίξει τα ..μπετά του ελεύθερα στις περιοχές NATURA ! Χέστηκαν και για τις περιοχές, και για την NATURA, εδώ κυρά μου θέλουμε ‘ανάπτυξις’, έχουμε και ..ψηφοφόρους εμείς να ..εκπροσωπήσουμε !....

Ο ηθοποιός κ.κ. Ιωάννης Βούρος, της γνωστής πολυκατοικίας, μάλιστα, όστις σημειωτέον, εις το βιογραφικόν του, ‘περηφανεύεται’ που είναι υποστηρικτής της WWF και της Greenpeace, εφιλοσόφησεν σχεδόν επί του ζητήματος, λέγοντας πως ‘δεν μπορεί (η Υπουργός) να σκέφτεται πού θα γεννήσει ένας πελεκάνος και ένα αναπτυξιακό σχέδιο (ανατριχιάσατε κι εσείς ε;;) να τινάζεται στον αέρα’ !!!

Ο ίδιος ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής Χαλκιδικής, κ.κ. Ιωάννης Δριβελέγκας, αφού κρέμασε την ταμπέλα του ‘οικολάγνου’ σ’ όλους τους μέχρι σήμερον αποκαλουμένους ‘οικολόγους’, της Υπουργού βεβαίως συμπεριλαμβανομένης, προέταξεν τα ‘επαρχιακά’ του στήθη, έναντι των παρεπιδημούντων της ..Κυψέλης, καθώς ανακάλυψε πως έχουν σαφώς λιγότερα δικαιώματα (απ’ τους επαρχιώτες) να επιδεικνύουν περιβαλλοντική ..ευαισθησία ! Και αφού με νόημα, ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε, ομίλησε περί ‘ανέξοδα οικολογούντων’, απαίτησε απ’ την Υπουργό να αποσύρει το επίμαχο σημείο, και να παραμείνει το όριο ως είχε, στα τέσσερα δηλαδή στρέμματα, ώστε να κάνουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους…

Τον υπερασπιστή του λαού, ανέλαβε τρίτος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ.κ. Νικόλαος Ζωίδης, ισχυριζόμενος μετά σθένους, πως ‘εκείνος που έχτιζε στα δύο στρέμματα ήταν (αυταπόδεικτα) φτωχός’ ! Διότι, εάν δεν ήτο φτωχός, προφανέστατα, θα διέθετε περισσότερα στρέμματα ο φτωχός. Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι !.....

Σημαντική, τέλος, υπήρξε η τέταρτη παρέμβασις, εκείνη του βουλευτού Κοζάνης κ.κ. Αλεξάνδρου Αθανασιάδη, όστις αν και καθήμενος, ορθώς ομίλησε, λέγοντας πως ‘οι περιοχές NATURA, δεν είναι όλες ακριβώς NATURA, άλλες είναι πιο NATURA απ’ τις υπόλοιπες NATURA, ενώ προφανώς άλλες NATURA, λιγότερο NATURA !!! Δεν διευκρίνισε πάντως, εάν εννοούσε να μείνουν στην …Κοζάνη τα τέσσερα στρέμματα, και να ισχύουν τα δέκα, στην υπόλοιπη επικράτεια !......

Κατόπιν της σφοδρής αυτής επιθέσεως των τιμίων και ψηφισθέντων βεβαίως-βεβαίως νομίμων εκπροσώπων των λαϊκών (νομίμων αλλά και μη) συμφερόντων, σολομώντεια λύση έσπευσαν να αναδείξουν στενοί (sic) συνεργάται του γνωστού ηγέτου, ο κ.κ. Καρχιμάκης καθώς και η κ.κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, οι οποίοι μετά του κ.κ. Σηφουνάκη, απέσυραν δι ολίγον την Υπουργόν εις τα άδυτα των αδύτων, όπου προφανώς επήλθε η θαυματουργική σύνθεσις των αντιθέτων μερών. Δεν θα μάθουμε ποτέ ίσως την εντός των αδύτων στιχομυθία, γεγονός πάντως είναι πως η κ. Μπιρμπίλη εξερχόμενη, είχε ήδη τροποποιήσει το κρασί της σε ύδωρ –το αντίθετο της Κανά μεν, θαύμα δε- και εδέχθη τα δέκα στρέμματα να ισχύσουν από ψηφίσεως νομοσχεδίου, και όοοοοοοχι δια τους παλαιούς παραν… συγνώμην ψηφοφόρους !

Δεν ξέρω, εάν τα κομματόσκυλα του ΠΑΣΟΚ ικανοποιηθούν με την τροποποίηση της Υπουργού. Δεν ξέρω, εάν η Υπουργός θα σκέφτεται το βράδυ την βιοποικιλότητα και τις περιοχές NATURA, ή την παραίτηση που –θα επιμείνω άλλη μια φορά- έχει σε κάποια γωνιά στο γραφείο της. Δεν ξέρω, και δεν με νοιάζει.

Εκείνο για το οποίο είμαι σίγουρος, είναι πως ο ..πελεκάνος, κάπου θα βρει να τα γεννήσει τα αυγά του. Ίσως σε κάποια άλλη χώρα. Ίσως σε κάποια χώρα με λιγότερους ηλιθίους. Μα θα βρει._

ΥΓ.Στη φωτογραφία σας έχω Πελαργό. Πελεκάνο δεν βρήκα....

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Κέρασμα....

video
Σήμερα, του Αγ.Αθανασίου, κάτι πρέπει κι εγώ να 'κεράσω', ώς εορταζόμενος ! Περάστε. Καθίστε. Χαλαρώστε. Εις το παρόν blog, το κάπνισμα επιτρέπεται...

Δυστυχώς, δεν μπορώ να ρωτήσω 'τί θα πάρετε'. Θέλετε - δε θέλετε, λίγη μουσική είναι το μόνο που μπορεί κανείς να ..'σερβίρει' ηλεκτρονικώς...


Επί τροχάδην, Antonio Vivaldi (1678-1741), μουσική μπαρόκ, όλοι έχετε ακούσει τις τέσσερις εποχές, το Gloria είναι επίσης διάσημο, κι αυτό που σας ποστάρω σήμερα είναι το δεύτερο μέρος του, Et in terra pax, (και επί γής ειρήνη δηλαδή), που είναι σχετικά άγνωστο, αλλά αγαπημένο μου.


Την 'προκλασική' μουσική δεν την αγαπάμε επειδή μιλάει για πουλάκια, δέντρα, ποταμάκια και προβατάκια. Νομίζω πως είναι η τελευταία ευτυχισμένη περίοδος, όπου οι συνθέτες δεν είχαν (δεν τους επιτρεπόταν) να κάνουν ακροβατικά. Η τελευταία περίοδος που οι φόρμες, οι κανόνες της ενορχήστρωσης και της εναρμόνισης ήταν τόσο αυστηροί, που δεν είχαν για πάρα πολλά να αποφασίσουν. Επομένως, εκείνο που επιβίωσε, κι έφτασε μέχρι εμάς, ήταν η μαστοριά, η δεξιοτεχνία, το ταλέντο. Σκέτα. Χωρίς ερωτηματικά. Χωρίς 'υψηλές' πτήσεις. Χωρίς κανέναν ίλιγγο.


Σε λίγο, θα έλθει ο Μότσαρτ, να στύψει τις δυνατότητες της ορχήστρας. Θα έλθει ο Μπετόβεν να 'μολύνει' τη μουσική με την αρρώστια του ρομαντισμού. Για την ώρα, όμως, επι γής, ειρήνη !.....

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Εκτός κάδρου..Νομίζετε πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει χάσει τη μπάλα;;…

Η πρώτη αντίφαση, που δημιουργεί την εικόνα της σύγχυσης, είναι ανάμεσα στην ‘δίψα για άμεσα έσοδα’ και στην ‘ανάπτυξη και την συγκράτηση της ανεργίας’. Στύβεις, στύβεις τη λεμονόκουπα, αλλά επιδεινώνεις την ύφεση. Εν τω μεταξύ, το κακό είναι πως η λεμονόκουπα ότι είναι να βγάλει, θα το βγάλει. Μετά;;…


Η δεύτερη παραπλανητική αντίφαση, βρίσκεται ανάμεσα στο δόγμα ‘μειώστε το κράτος’ και στην ‘αποτελεσματικότητα του μηχανισμού’. Διότι, πώς γίνεται να εξαφανίσεις 80 εφορίες, να μειώσεις μισθούς και επιδόματα του δημοσίου, κι απ’ την άλλη να αποκτήσεις ‘καλύτερο εισπρακτικό μηχανισμό’;;


Θα στείλει, διαβάζω η ΓΓΠΣ, (γεν. γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων) ..λίστες στις εφορίες, με ‘υπόπτους’ φοροδιαφυγής. Λίστες που θα βγάλει το ..πρόγραμμα, ελέγχοντας …400 (!!) παραμέτρους !! Ηλεκτρονικό Μαντείο των Δελφών !! (Πραγματικά, θα ήθελα κάπου να μπορέσω να βρω τη λίστα με τις 400 παραμέτρους !!)...


Την σύγχυση και τον πανικό επιτείνουν, εν τω μεταξύ, οι οίκοι, που μας υποβαθμίζουν ..πάλι αδικαιολόγητα, η ανεργία που φτάνει στο 13,5 (επίσημα), τα σπρεντς που σκάλωσαν στο 850, κι ο πληθωρισμός που έφτασε στο 5,2 !..


Η εύκολη και επιφανειακή εξήγηση για όλα αυτά, θα ήταν η ..απειρία κι η ανικανότητα. Εύκολη εξήγηση θα ήταν οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Θα ήταν –τέλος- και οι βιαστικές πολιτικές επιλογές του υπουργού, αλλά και του ..στοχαστού προϊσταμένου του.
Κι όμως.


Ας ‘ξαναδιαβάσουμε’ τις ‘αντιφάσεις’.
Η ‘δίψα για έσοδα’ –λοιπόν- ποια ακριβώς λεμονόκουπα έστυψε;; Κυνήγησε τα πολλά;; Στόχευσε ποτέ τα χοντρά ψάρια;; Όχι ασφαλώς. Έστυψε τον μισθωτό. Τον συνταξιούχο. Τον μικροεπαγγελματία. Τον μικροϊδιοκτήτη.


Ο ‘νέος μηχανισμός’ -ύστερα-, για να πιάσει ποιόν, τάχα, στήνεται;; Ποιόν, φαντάζεστε, θα περιέχει η ..λίστα που θα εκπονήσει το ..πρόγραμμα;; Θα περιέχει τάχα τον εφοπλιστή; Το καρτέλ; Την ‘αλυσίδα’;; Την πολυεθνική;; Μα και βέβαια όχι. Όλοι αυτοί ξέρουν να αποφεύγουν και τα 400 κριτήρια που θα ελέγξει το σύστημα. Όλοι αυτοί, ξέρουν να κινούνται παρανόμως, τηρώντας με το νι και με το σίγμα το γράμμα του νόμου. Κανένα ΣΔΟΕ δεν θα τους πιάσει ποτέ…


Η μόνη πραγματικότητα:


Για ένα σύστημα που στηρίζεται κυριολεκτικά στη διαπλοκή, την ανισότητα, την άδικη διανομή του πλούτου, που αναπνέει, ζει, απ’ την κλοπή, την αυθαιρεσία, τον εκβιασμό του κεφαλαίου προς την κοινωνία, δεν είναι …‘φυσικό’ να ‘πατάξει την φοροδιαφυγή’ !! Οι φορείς της φοροδιαφυγής, τα χοντρά ψάρια, τα ‘καρτέλ’, οι ‘αλυσίδες’, οι ‘εφοπλιστές’, είναι οι ίδιοι ακριβώς που …το σχεδιάζουν και το στηρίζουν.


Όποια φοροδιαφυγή συλληφθεί, θα είναι εκείνη του κακομοίρη του περιπτερά, του ‘ασυνείδητου ιδιοκτήτου ‘mini market’, και του κοντά στην χρεοκοπία εμποράκου. Η άλλη, η χοντρή. Η νόμιμη. Η πραγματική φοροδιαφυγή των διασυνοριακών υπερτιμολογήσεων, των οφσόρ, των χρηματιστηριακών παιχνιδιών και των fast track επενδύσεων, θα ‘ξεχαστεί’ μέσα στον επί τούτου ‘πανικό’ !


Κι αν ακούτε τις διθυραμβικές δηλώσεις για τις ‘έκτακτες’ εισφορές, κρατείστε μόνο το ‘έκτακτες’: Πάει να πει, άντε να δώσουμε το κάτι τις μας, λόγω εκτάκτων συνθηκών, -και πάντως με αντάλλαγμα την ισοπέδωση των εργατικών κεκτημένων-, ώστε να συνεχίσουμε να …σας κλέβουμε κάμποσες δεκαετίες ακόμη !....


Εν τω μεταξύ, όλοι αυτοί. Όλοι αυτοί οι μοναδικοί πραγματικοί υπεύθυνοι της κρίσης, καταφέρνουν εύκολα, να μένουν στο απυρόβλητο. ‘Εκτός κάδρου’. Τα Μέσα προβάλλουν μόνο τους πολιτικούς αχυρανθρώπους, ή τους ‘διεφθαρμένους’ πολίτες αυτής της πατρίδας. Μην γελαστείτε, αν ‘κάψουν’ πανηγυρικά τα ‘ήδη καμένα’ χαρτιά, για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια. Μην γελαστείτε που θα στείλουν στα ειδικά δικαστήρια, κάποιους, έτσι για τα μάτια, θα τους δικάσουν, θα τους καταδικάσουν ίσως, θα προφασιστούν παραγραφές για να τους ρίξουν στα μαλακά. Το ‘τρέχον’ πολιτικό τους προσωπικό, πρέπει κάπως να διασωθεί. Οι παλιοί δεν τους ‘χρειάζονται’ πια.
Ακούτε τίποτε γι αυτούς, απ’ τα …ιδιόκτητα κανάλια τους;; Πώς θα γινόταν;; Διαβάζετε πολλά άρθρα στις εφημερίδες –ιδιοκτησίας τους;; Πώς θα γινόταν;; Ή μήπως η ‘διαύγεια’ και η ‘διαφάνεια’ του ηγέτου των πιστών, θα σας ενημερώσει ποτέ για τις συμφωνίες κάτω απ’ το τραπέζι, τις χειραψίες στα υπουργικά γραφεία, τα μυστικά δείπνα, όπου κλείνουν όλοι αυτοί οι κύριοι τις …δουλειές τους;; Ούτε ακούτε, ούτε και θα ακούσετε ! Εκτός κάδρου ! Το ξύλο θα το φάει κανένας Χατζηδάκης. Για τα μάτια…


Μην γελιέστε !


Το Υπουργείο κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Και βάζει πραγματικά γκολ στους ..αθέατους, αλλά πραγματικούς στόχους του …παιχνιδιού.


Όσο για όλους εμάς. Όσο κοιτάμε προς λάθος ..τέρμα. Όσο τσακωνόμαστε μεταξύ μας ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο ..παραγωγικός. Όσο διχαζόμαστε, ποιος παίρνει τα πιο σκανδαλιστικά επιδόματα, ποιος τους πιο φουσκωμένους μισθούς. Όσο γινόμαστε θύματα της παραπληροφόρησής τους, απλά παίζουμε σε …λάθος γήπεδο !! Χωρίς καμιά ελπίδα να πάρουμε τον αγώνα….

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Ο φασισμός δεν ...καπνίζει !!Έχουν ‘αγριέψει’ τις τελευταίες μέρες, κάτι ‘θεριακλήδες’ αντικαπνιστές, με την ‘υπαναχώρηση’ της κυβέρνησης στο ζήτημα του τσιγάρου. Και γιατί να τα παίρνει πίσω. Και γιατί να βρωμάω εγώ το τσιγάρο του μαλάκα. Και γιατί να πληρώνω τις χημειοθεραπείες του, επειδή του κάπνιζε, να καπνίζει. Και να τα πάμε τα τσιγάρα στα 107 ευρώ το πακέτο, που είναι το ‘πραγματικό social κόστος’. Κι άλλα, ακόμη χειρότερα…

Λοιπόν παιδάκια μου: Κατ’ αρχήν, το ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΩ, ούτε σας νοιάζει (και ορθώς) ούτε θα μπω στον κόπο. ‘Πού να σου εξηγώ’ όπως είπε κάποτε κι ο Μπιθικώτσης, (αν δεν ξέρετε, ρωτήστε να μάθετε, πότε και γιατί το είπε)…


Δεύτερον, εάν είναι γελοίοι, ο Αβραμόπουλος, η Μαριλίζα, ο Λοβέρδος, ο Μπεχράκης, κι εγώ δεν ξέρω ποιος άλλος, μάλλον φταίει το γεγονός πως ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΣΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ, ή αν κάπνισαν το ΕΚΟΨΑΝ μέχρι να πεις ..καρκίνος. Κανείς καπνιστής δεν τους πίεσε πάντως.

Τρίτον. Εάν κάποιος ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ σας αναγκάσει κάπου, να εκτεθείτε στην βρώμα του, επιδεικνύοντας την ΑΓΕΝΕΙΑ του, ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ. Ξυπνήστε ! Ακόμη και να μην κάπνιζε, ΚΑΠΟΙΑ άλλη ΜΑΛΑΚΙΑ θα έβρισκε, να σας ταλαιπωρήσει


Τελευταίον: Όταν με έγραφες στο ΙΚΑ, και μετά εισέπραττες τις ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ να μου είχες ΠΕΙ, πως σύνταξη θα πάρω μονάχα εάν δεν καπνίσω. Statistics είχες, μπορούσες να 'μετρήσεις' τον κίνδυνο. Άμα δεν με ‘υπολόγισες’, λυπάμαι, έχασες…


Και μια συμβουλή, παιδάκια: Τελευταία είναι της μόδας διάφοροι ‘φράχτες’. Προσέξτε, μην βρεθείτε κι οι ίδιοι ‘παράνομοι λαθρο-κάτι’, καμιά ώρα…

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Λεωφορεία, όπως διόδια....Διάβασα, επί τροχάδην, την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για την ‘εξυγίανση’ των ‘αστικών συγκοινωνιών’, που εγκρίθηκε απ’ το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και πρόκειται άμεσα να πάει στη βουλή για ψήφιση.


 
Κατ' αρχήν, τα συσσωρευμένα ελλείμματα (που ανέρχονται περίπου στα 2-3 δις) όλων των υφισταμένων ‘εταιρειών’, θα μεταφερθούν λογιστικά στο δημόσιο χρέος, ‘καθαρίζοντας’ το τοπίο.


Μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα, αλλά ο δημόσιος χαρακτήρας των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας διατηρείται. (Το κράτος ‘υπόσχεται’ 40% κρατική επιδότηση, στα λειτουργικά έξοδα, ο εποπτεύων φορέας (ΟΑΣΑ) ρητά ορίζεται πως θα είναι 100% κρατικός).


Γίνεται οργανωτική προσπάθεια, να μην δημιουργηθούν στο μέλλον παρόμοια ελλείμματα. Απ’ τη μια συγχωνεύονται οι εταιρείες σε δύο (σταθερής τροχιάς-οδικές), και ορίζεται ο ΟΑΣΑ σαν εποπτεύουσα αρχή. Καθορίζονται προϋπολογισμοί, και ανά τρίμηνο έλεγχος της πορείας τους, από ορκωτούς. Προβλέπονται ‘διορθώσεις’ σε περιπτώσεις αποκλίσεων άνω του 10%, κλπ.


Φαίνεται, πως λόγω της μείωσης της κρατικής επιδότησης και παρά τις ‘οργανωτικές’ βελτιώσεις, έμενε ένα μεγάλο κομμάτι που δεν ‘έβγαινε’.


Ποιος θα πληρώσει το κομμάτι αυτό;;


Πρώτον, το ‘επιβατικό κοινό’. Θα ακούσατε πως το μετρό θα αυξηθεί στο 1,4 από 1, τα υπόλοιπα στο 1,2.
ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Θα τα ακούσετε πολλές φορές αυτές τις μέρες απ’ τα παπαγαλάκια, κανείς δεν θα σας πει πως αυξάνονται 'κατά 40%'.Τα ψέματα πλασάρονται πάντα με το κατάλληλο ..αμπαλάζ ! Επίσης άπειρες φορές θα ακούσετε τα ποσά των ελλειμμάτων, τον αριθμό των εργαζόμενων, τον μέσο όρο της μισθοδοσίας τους, κλπ, να είστε προετοιμασμένοι και να οπλιστείτε με υπομονή. ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ.
Δεύτερον: Οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Εδώ έρχεται κανονική λαίλαπα. Άμεση και ταχύτατη μείωση του προσωπικού με δύο φάσεις μετατάξεων. Κατάργηση όλων των υφισταμένων συμβάσεων !! Από μηδενική βάση διαπραγμάτευση με τα σωματεία νέων ‘επιχειρησιακών’ συμβάσεων ! Η δραστική περικοπή αποδοχών είναι δεδομένη. Στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, σε περίπτωση αδυναμίας συμφωνίας μεταξύ εταιρειών και εργαζομένων, οι αποδοχές τους θα μπορούν να ‘διαταχθούν’ με νόμο !...


Συμπεράσματα.
Από τις σοσιαλιστικές δωρεάν συγκοινωνίες του Ανδρέα Παπανδρέου τις ώρες που πήγαιναν οι εργαζόμενοι στις δουλειές του, περάσαμε στην προσπάθεια του Μητσοτάκη, να ξεπουλήσει στους ιδιώτες τα λεωφορεία (με την φθορά που θα θυμάστε προξένησε στην κυβέρνησή του τότε αυτό). Τώρα η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Παπανδρέου αποδέχεται, μεν, πως οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν γίνεται να ‘ιδιωτικοποιηθούν’ (προφανώς κανείς κοινωνικά ευαίσθητος επιχειρηματίας δεν θα είχε την πρόθεση να αναλάβει το κόστος). Όμως πρέπει να γίνουν πιο ‘συμφέρουσες’. Το κράτος αναχωρεί, μειώνει την συμμετοχή του στο 40%. Το υπόλοιπο φορτώνεται απ’ τη μια στον ‘χρήστη’, πάει να πει στον πολίτη που θα πληρώσει το αλμυρό εισιτήριο, κι απ’ την άλλη στην κατεδάφιση των αποδοχών των εργαζόμενων.

Αυτή είναι η ‘εξυγίανση’ του κ. Ρέππα. Η ‘συμμετοχή’ της κοινωνίας (επομένως και του έχοντος που ΔΕΝ έχει ανεβεί ποτέ του σε λεωφορείο), μειώνεται. Δεν επιθυμεί ο μάγκας να πληρώνει στο κάτω-κάτω, για τους ‘κολίγους’ που του παράγουν τα πλούτη. Κι αφού αυτός δεν επιθυμεί να πληρώνει, θα πληρώσει ο εργαζόμενος. Είτε ο επιβάτης, που πρέπει για να πάει στη δουλειά του να το πληρώσει 600 (τουλάχιστον) φορές τον χρόνο, είτε ο εργαζόμενος στις συγκοινωνίες, που πρέπει με το στανιό να κάνει έκπτωση των αποδοχών του, για μια υπηρεσία που την ίδια ώρα αυξάνεται η τιμή της !!

Αυτό είναι το μόνο περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Για την ουσία, τις ίδιες τις συγκοινωνίες, ούτε λεξούλα. Για την ανανέωση του στόλου. Την καλυτέρευση των χρόνων. Την καλύτερη σχεδίαση των γραμμών. Για το αναγκαίο –επιτέλους- κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας για τα ΙΧ, μέτρου που είναι το μόνο που θα έκανε ελκυστικά τα δημόσια μέσα. Για όλα αυτά, που θα έκαναν τη ζωή του πολίτη κάπως καλύτερη, δεν θα βρείτε απολύτως τίποτε.


Εκτός της αντίδρασης των εργαζόμενων στον κλάδο που είναι δεδομένο πως θα είναι σφοδρή, πρέπει να αντιδράσουμε ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ, σαν ‘επιβάτες’. Μόνοι τους, χωρίς την αλληλεγγύη μας, οι εργαζόμενοι λίγα θα καταφέρουν. Ήδη χθες ένα δικαστήριο κήρυξε παράνομες τις κινητοποιήσεις τους. Ήδη χθες, ο κ. Ρέππας μίλησε για ‘τήρηση της νομιμότητας’ (πουτάνα την έχουμε κάνει την 'νομιμότητα'). Με την κυβερνητική προπαγάνδα να έχει κάνει την προεργασία της, πολλοί των συμπολιτών μας πιστεύουν ίσως, πως το πρόβλημα του τόπου είναι ο ..‘σκανδαλώδης’ μισθός του οδηγού του λεωφορείου. Οι σταθμοί λένε ψέματα. Ελέγχονται απ’ τους κατακτητές. Έλληνες. Μην τους πιστεύετε !...

Μετά το κίνημα των διοδίων, πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κίνημα: Αυτό της άρνησης πληρωμής εισητηρίου στο μετρό, το λεωφορείο, το τραμ. Όμως, ΤΩΡΑ. Ταυτόχρονα με τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα ΜΜΜ. Γιατί, μετά θα είναι αργά. Γιατί, αν περιμένετε, ο Καμίνης, να πάρει πρωτοβουλία παρόμοια με του δημάρχου της Στυλίδας, μάλλον χάσατε. Αυτός, για την ώρα, βάζει πρόστιμα…..
 

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Η τιμή της εργασίας..


Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του ηγέτου των πιστών, εντός του 2010, δεν προέβη μόνο σε περικοπή εισοδημάτων των μισθωτών και των συνταξιούχων (περικοπή που θα συνεχιστεί περαιτέρω και μέσα στο 2011, και με τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και με το ‘ενιαίο μισθολόγιο’ των δημοσίων υπαλλήλων). Παράλληλα, νομοθέτησε ξεδιάντροπα και πέρα από οποιαδήποτε ‘δημοσιονομική’ λογική, μια σειρά ‘θεσμικές’ αλλαγές, που έθιγαν κεκτημένα των εργαζομένων προς ικανοποίηση, βεβαίως, των μοναδικών πραγματικών ενόχων της κρίσης, των επιχειρηματιών.


Είναι γνωστά αυτά, αλλά να θυμίσω, πως μετά τον Ν. 3863/10 (ασφαλιστικό), η υπερεργασία πληρώνεται με προσαύξηση 20% αντί του 25% που ίσχυε, η υπερωρία με 40% αντί του 50%, η υπερωρία άνω των 120 ετησίων ωρών με 60% έναντι του 75%. Με τον ίδιο νόμο, το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται ο εργαζόμενος σε περίπτωση απόλυσης, μειώθηκε στο μισό, με την περί ‘προειδοποίησης’ ρύθμιση. Μάλιστα δόθηκε στον επιχειρηματία η σκανδαλώδης δυνατότητα να απολύει και να εξοφλεί την αποζημίωση σε έξι …άτοκες δόσεις ! Για περαιτέρω διευκόλυνση των επιχειρηματιών, τέλος, διπλασιάστηκαν τα επιτρεπόμενα ποσοστά ‘ομαδικών’ απολύσεων.


Πέρα, βέβαια απ’ αυτές τις ..χρηματικές διευκολύνσεις, σαφής ήταν και η επιδείνωση των όρων (που ίσχυαν απ’ το 2005 με τον νόμο Παναγιωτόπουλου) γύρω απ’ την περίφημη ‘διευθέτηση του ωραρίου’, που ουσιαστικά μηδένιζε την αμοιβή μεγάλου μέρους υπερωριών, εξοφλώντας τις με …ρεπό. Με τον ίδιο, εξ άλλου, νόμο, επιτράπηκε στους επιχειρηματίες να δίνουν το 84% του νόμιμου κατώτατου μισθού στον νεοεισερχόμενο κάτω των 25 ετών εργαζόμενο, δημιουργώντας έτσι την περίφημη ‘γενιά των 592 ευρώ).


Δεν είναι της ανάρτησης, μα, με την συνδικαλιστική ηγεσία τους κομματικά καθοδηγούμενη, τα ΜΜΕ πληρωμένους ‘τρομοκράτες’, την αριστερά αμήχανη, και την ευρωπαϊκή πολιτική να έχει επιλέξει τον αδιέξοδο δρόμο της σκληρής νεοφιλελεύθερης επιλογής, οι εργαζόμενοι λίγο αντέδρασαν. Έτσι η θεσμική τους υποβάθμιση συνεχίζεται, με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, και την θέσπιση της υπερίσχυσης, -άνευ όρων, παρά τους κατάπτυστους προ νομοσχεδίου λεονταρισμούς της κ. Κατσέλη- των περιβόητων ‘επιχειρησιακών’. Παρά, τα κάποια ευχάριστα νέα που έρχονται απ’ την πρώτη διδάξασα γαλακτοβιομηχανία της βόρειας Ελλάδας, -πως εκεί μπορεί οι εργαζόμενοι τελικά να ακύρωσαν την επιδείνωση-, δεν παύει το γεγονός πως πληθώρα άλλων επιχειρηματιών (ασφαλώς φορέων κοινωνικής ευθύνης και κατόχων ISO), έχει ήδη σπεύσει να κάνει χρήση της ..χρυσοφόρας δυνατότητας.


Την ίδια ώρα, που η Αμερικανική Τράπεζα έχει ..τυπώσει πάνω από 70 τρις (μπορεί να λέω και λίγα) δολάρια, που Κίνα και Ιαπωνία σπεύδουν να αγοράσουν τρύπια ευρωπαϊκά ομόλογα (μπας και σώσουν τους ‘ηλιθίους’) και ο Κινέζος εργαζόμενος απολαμβάνει την κατά 20% αύξηση του κατώτατου μισθού του, (μπας και ό τι δεν θα καταναλώσουμε εμείς, τα καταναλώσει εκείνος), ο μόνος ένοχος, ο επιχειρηματικός κόσμος και ο μισθωτός ‘ηγέτης’ που ‘δεν χρώσταγε τίποτε’ τρομάρα του, επιδιώκουν μια άνευ προηγουμένου ισοπέδωση της εργασίας. Όχι βέβαια για να σώσουν οποιαδήποτε ‘πατρίδα’ από οποιαδήποτε ‘πτώχευση’ -που έτσι κι αλλιώς δεν αφορά τους ίδιους-, ούτε για να επιφέρουν καμιά πράσινη, αειφόρο και ..αειπάρθενο ‘ανάπτυξη’: Για να εξασφαλίσουν τα υπερ κέρδη τους.


Το εργατικό κίνημα θα ανακάμψει κάποια στιγμή. Όταν οι βλακείες με τις οποίες το ‘τρομοκράτησαν’ αποκαλυφθούν αργά ή γρήγορα, θα κατανοήσει ‘τι παίχθηκε’. Το εκκρεμές δεν μπορεί να σταματήσει. Κι εκείνα που πρέπει να ‘αποκαταστήσει’ είναι πρώτα απ’ όλα τα θεσμικά του κεκτημένα. Θα πρέπει τότε μάλιστα, να επιδιώξει νέα, ακόμη πιο ‘προχωρημένα’ απ’ αυτά που είχε πριν. Ο πήχης, πρέπει να ανεβει.
Δεν μιλώ για τα στοιχειώδη. Για την προστασία της εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων, των μισθών, των θέσεων. Δεν μιλώ απλά για κατάργηση του εργασιακού μεσαίωνα που επιδιώκει η κυβέρνηση του ηγέτη των πιστών. Η ανθρώπινη –επιτέλους ας το θυμηθούμε- εργασία πρέπει να επαναξιολογηθεί, και επανακοστολογηθεί.
Από ποιόν; Μα ασφαλώς απ’ τους ίδιους αυτούς που την προσφέρουν. Βλέπετε, ούτε οι πολιτικοί μας ..νάνοι, ούτε οι ..κεφαλαιούχοι επιχειρηματίες, ούτε οι τραπεζίτες, έχουν βάλει και πολλά …πραγματικά ένσημα στη ζωή τους, (για να θυμίσω στον κ. Πάγκαλο και την πραγματική σημασία της λέξης κοπρίτης)…
Το εργατικό δίκαιο που ‘ονειρεύομαι’ θα πρέπει, για παράδειγμα, να κανονίζει επιτέλους, ποιες σκατά είναι οι ‘λογικές ώρες εργασίας’. Θα πρέπει να θεσπίζει πως νυκτερινό, ‘δύσκολο’, ωράριο δεν είναι μόνο απ’ τις δέκα το βράδυ και μετά. Θα πρέπει να κατανοεί πως ο εμποροϋπάλληλος, για παράδειγμα, που τον έχεις ορθοστασία όποτε σου καπνίσει, απογεύματα, Σάββατα, βράδια, γιορτές και σχόλες, για να αυξήσεις τον τζίρο σου μαγκάκο μου επιχειρηματία, μπορεί να μην ξενυχτάει, αλλά ο χρόνος του είναι πιο ακριβός, απ’ τον δικό μου που δουλεύω ‘ανθρώπινες’ ώρες. Να αποφασίζει για το ποιες είναι αυτές οι ανθρώπινες ώρες εργασίας επιτέλους. Οι ανθρώπινες. Όχι των μηχανών. Και να διατάζει, πως εσύ μαγκάκο μου, κάπως πρέπει να του το πληρώνεις, που τα παιδιά του τον βλέπουν μόνο στα ..όνειρά τους.


Οι κατακτήσεις που ονειρεύομαι, θα πρέπει ας πούμε, να αναγνωρίζουν, πως η εργατοώρα της γυναίκας, που την βγάλαμε απ’ το σπίτι, για να την οδηγήσουμε, όμως, στα γρανάζια της ‘παραγωγής’, της ‘κοστίζει’ –πώς να το κάνουμε- περισσότερο, απ’ τη δική μου. Εκείνη, το ξέρεις μαγκάκο μου, πρέπει να συμμαζέψει και το σπίτι, να ξεσκατώσει τα μωρά, να πλύνει, να απλώσει, να μαγειρέψει, να σιδερώσει. Κι επειδή εσύ, μαγκάκο μου, δεν σε νοιάζει τίποτε άλλο παρά η τσεπούλα σου, πρέπει επιτέλους κάποιος να σε αναγκάσει να της το πληρώνεις !..


Το μέλλον που πρέπει να αναζητηθεί, οφείλει επιτέλους να εξασφαλίζει αυτόν τον ..μακαρίτη τον ‘ελεύθερο χρόνο’, που τόσο εύκολα τον θυσιάσαμε, τον εκχωρήσαμε, αγνοήσαμε πως είναι ο αέρας μας. Κι όχι μόνον να τον εξασφαλίζει, αλλά να κοστολογήσει πανάκριβα την όποια του ‘παραβίαση’. Γιατί, βλέπεις, επιχειρηματία μου, εμείς το αναγνωρίζουμε, πως η μηχανή στην φάμπρικά σου πρέπει να δουλέψει 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες τη βδομάδα. Πρέπει κι εσένα όμως, κάποιος να σε αναγκάσει να καταλάβεις πως αυτό κοστίζει. Γιατί –σιγά μην δεν το ξέρεις μάγκα μου- οι μηχανές σου έχουν ένα ..ελάττωμα, όπως θα έλεγε κι ο Μπρεχτ: Χρειάζονται χειριστές….

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Εργοδοτικές εισφορές ???....


Με διάφορες αφορμές, τον τελευταίο καιρό, επανέρχεται στο προσκήνιο η λέξη ‘εισφορές’.


Πρώτα, ακούστηκε η λέξη, με τα περίφημα 2 και κάτι δις, που εξασφάλισε η κυβέρνηση, για προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ., για την συγκράτηση της αυξανόμενης ανεργίας. Πράγματι ένα απ’ τα προγράμματα αυτά, αφορούσε τις ‘εργοδοτικές’ ασφαλιστικές εισφορές –με λίγα λόγια, ‘χάριζε’ ένα μέρος του μισθολογικού κόστους, σ’ εκείνες τις επιχειρήσεις που θα δεσμεύονταν πως για μια διάρκεια 18 μηνών δεν θα προέβαιναν σε απολύσεις.


Τώρα, ακούμε για την περίφημη ‘κάρτα εργαζομένου’ (κι άλλη κάρτα !!), που εάν θα υιοθετείται από κάποια επιχείρηση, θα επιφέρει μείωση κατά 10% των εισφορών, αυτή τη φορά και των ‘εργοδοτών’ αλλά και των εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία.


Εδώ και 77 χρόνια (απ’ το 1934) οπότε θεσπίσθηκε δια νόμου η ‘κοινωνική ασφάλιση’ στην χώρα μας, καθοριζόταν πως οι δύο κύριες ‘πηγές’ εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζόμενων θα ήταν απ’ τη μια οι ‘εισφορές των εργαζόμενων’, ένα δηλαδή κονδύλι του μισθού τους, που υποχρεωτικά θα παρακρατούνταν και θα αποδιδόταν στα ταμεία, κι απ’ την άλλη, οι περίφημες ‘εργοδοτικές εισφορές’, ένα δεύτερο κονδύλι, που υπολογιζόταν σαν ποσοστό επί του μισθού, που θα όφειλαν να εισφέρουν οι εργοδότες για την ασφάλιση των εργαζομένων τους.


Και δεν ξέρω κατά πόσον το 1934 αυτό αποτέλεσε πράγματι ένα νέο ‘βάρος’ για τις εργοδοσίες της εποχής, ούτε πώς και εάν αναπροσαρμόστηκαν οι μισθοί τότε, κλπ, εκείνο που ξέρω σίγουρα, είναι πως σήμερα, 77 χρόνια μετά, δεν υπάρχει κανένας εργοδότης, που προκειμένου να σε προσλάβει (ή να σε απολύσει), δεν θα λάβει υπόψη του το συνολικό κόστος που αναλαμβάνει, δηλαδή τον ονομαστικό σου μισθό συν τις ‘εργοδοτικές’ εισφορές.


Τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας έχουν συληθεί πολλές φορές έκτοτε, άλλοτε ‘δικαίως’ (στην διάρκεια πολέμων κλπ), άλλοτε εγκληματικά (πχ δανείζοντας την Τράπεζα της Ελλάδας με μηδενικά επιτόκια), αυτά είναι γνωστά, φτάνουν μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν, όπου άλλες φορές χαρίζονταν οφειλόμενες εισφορές στις Τράπεζες κι άλλες ‘επενδύονταν’ σε δομημένα ομόλογα αμφιβόλου απόδοσης, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.


Το γεγονός είναι πως με πρόσχημα την ονομασία ‘εργοδοτικές εισφορές’, οι εκάστοτε ηγεσίες, βρίσκουν την ευκαιρία με διάφορες ρυθμίσεις και νομοθετήματα, να χαρίζουν λεφτά στους επιχειρηματίες, σε βάρος των εργαζόμενων και των μελλοντικών τους συντάξεων.


Η μοναδική αλήθεια είναι, πως όταν έχεις μισθό 100 ευρώ, και οι ‘εργοδοτικές εισφορές’ είναι για παράδειγμα 30 ευρώ επιπλέον, το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, και επομένως η πραγματική αξία της ΕΡΓΑΣΙΑΣ που παράγεις, είναι το σύνολο των 130 ευρώ. Οι δήθεν ‘εργοδοτικές’ εισφορές δεν αποτελούν παρά ένα ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ. Εάν οι ‘εισφορές του εργαζόμενου’ είναι ας πούμε 10 ευρώ, και τα 40 ευρώ που θα παν στο ασφαλιστικό σου ταμείο, δεν είναι τίποτε άλλο παρά προϊόν της δικής σου ΕΡΓΑΣΙΑΣ, δεν τις έχει γεννήσει, ούτε βέβαια ‘εισφέρει’ κανένας ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ.


Εάν η κυβέρνηση των ..διαρθρωτικών αλλαγών επιθυμεί πραγματικά να αλλάξει αδικίες και στρεβλώσεις ετών, ορίστε πεδίον δόξης λαμπρό. Ας ενσωματώσει τις ‘εργοδοτικές’ εισφορές στον ονομαστικό μισθό, και ας ονομάσει όλο το παρακρατούμενο, ‘εισφορά του εργαζόμενου’, όπως και πράγματι είναι.


Έτσι και αλλιώς, το ‘λογιστικό’ αποτέλεσμα στους Ισολογισμούς των Εταιρειών δεν αλλάζει, αφού και σήμερα, στις δαπάνες αθροίζονται και τα δύο ποσά (μισθός + εργοδ. εισφορές). Εκείνο που θα αλλάξει, είναι να σταματήσει το ‘παιχνιδάκι’ με τα ‘δωράκια’ τις μειώσεις, τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και τα ‘προγράμματα’ δήθεν, υπέρ των εργαζομένων.


Όσο για την πάταξη της ‘εισφοροδιαφυγής’, αφού ήδη έχει θεσπισθεί η καταβολή της μισθοδοσίας μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών, θα μπορούσε εύκολα η παρακράτηση και η εμπρόθεσμη απόδοση των εισφορών στα ταμεία να ανατίθεται και αυτή στις Τράπεζες, κι όχι να την αφήνουν στον εκάστοτε ‘καημένο’ επιχειρηματία, που προτιμά να ..επενδύει σε ..Καγιέν, ξέροντας πως κάποια ρύθμιση θα κάνει στο τέλος το ΙΚΑ, για να του το …αγοράσει.

Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Μαφία ;;;;.....Τι γίνεται στον Δήμο Αθηναίων;;
Περίεργα νέα, διαβάζουμε σήμερα.
Κλοπή. Τμήμα προμηθειών. Ασθένεια του φύλακα. Επιλογή συγκεκριμένων υπολογιστών. Μπορεί να είναι όλα αυτά συγχρόνως ..τυχαία;; Την στιγμή, μάλιστα, που ο δήμος αλλάζει κομματικά χέρια, μετά κι εγώ δεν ξέρω από πόσα χρόνια που τον είχε ..εργολαβία η Νέα Δημοκρατία;;…

Τί να πω;

Να πω, μακάρι...

Μακάρι να είναι τυχαία…

Γιατί, αν ΔΕΝ είναι τυχαία, τότε έχουμε να κάνουμε με ..ΜΑΦΙΑ ! Μαφία, όπου ο κάθε προηγούμενος κοιτάει να κρύψει τα αίσχη του απ’ τον επόμενο, στις πλάτες του άμοιρου του πολίτη. Του άμοιρου του πολίτη, που ακούει στα κανάλια για Καλλικράτηδες και για Διαύγειες, και Διαφάνειες και για επανιδρύσεις του κράτους και για ανασυστάσεις της Δημοκρατίας και για αλλαγές που γίνονται στο όνομά του και για χάρη του……