Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

Ληστές


Είχα σε ανύποπτο χρόνο ασχοληθεί με τις εργοδοτικές εισφορές’. Έρχεται μια χθεσινή είδηση να θυμίσει εκείνη την ανάρτηση, καθώς στις ‘πιέσεις’ (υποτιθέμενες) της τρόικας για ‘μείωση του εργατικού κόστους’ ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης (παλαιός συνδικαλιστής αλλά και γνώστης των ασφαλιστικών θεμάτων), δήλωσε πως ‘οι επιχειρήσεις ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ (αυτό το ‘πρωτίστως’ το κρατάμε γι αργότερα) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΠΑ’ !..

Και βέβαια οι ‘επιχειρήσεις’ (ο υγιής και λατρεμένος μας καπιταλισμός) δεν ενδιαφέρονται να μειωθούν οι ‘μισθοί’. Απλούστατα αφού και ότι ονομάζουμε ‘μισθό’ και ότι ονομάζουμε ‘εργοδοτική εισφορά’ ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ το παράγει, ΔΙΚΟ ΤΟΥ είναι και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΙ ΑΠ ΤΑ ΔΥΟ ΘΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ. Απλά: Μειώνοντας τον ‘μισθό’ τα παίρνουμε απ’ την τσέπη του και τα βάζουμε στην δική μας, ενώ μειώνοντας την ‘εργοδοτική εισφορά’ πάλι τα βάζουμε στην δική μας, αλλά τα έχουμε ΚΛΕΨΕΙ απ’ τα ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ του ταμεία, πάει να πει απ’ τις μελλοντικές του συντάξεις.

Για το άλλο που ‘ενδιαφέρει’ τις ‘επιχειρήσεις’, δηλαδή την μείωση του ΦΠΑ, είναι γνωστό από καιρό πως ακόμη και η κυβέρνηση Παπανδρέου το μελετούσε, ενώ ο κ. Σαμαράς νομίζω έχει ήδη ‘δεσμευτεί’. Υπό τις πιέσεις της τρόικας υποτίθεται, αλλά τώρα ρητά πια και σαν ‘ευχή’ των ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ. Επιχειρηματιών, καλή ώρα όπως η εργοδοσία της Ελληνικής Χαλυβουργίας ή του ALTER για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους…

Ο ΦΠΑ, όπως ορίζεται, είναι ένας φόρος που επιβαρύνει το ΚΕΡΔΟΣ των επιχειρήσεων, κι αν προς στιγμήν φανταστούμε πως δεν υπάρχουν δόσεις δανείων, δανειστές και τα ρέστα, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως έχει ‘κοινωνικά’ χαρακτηριστικά (εάν δηλαδή προοριζόταν να μειώσει την οικονομική ανισότητα). Αυτό που προδίδει την ταξική του ταυτότητα, δυστυχώς, είναι πως με το σύστημα του συμψηφισμού, ο μόνος που τελικά τον πληρώνει (και δεν μπορεί να τον συμψηφίσει) είναι ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ, πάει να πει ΠΟΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ! Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις  σύμφωνα με τις οποίες –στο μέλλον- θα έπρεπε να παρακρατείται και να αποδίδεται μόνο στην λιανική πώληση και όχι σε οποιοδήποτε προγενέστερο στάδιο.

Εάν προσθέσουμε, λοιπόν, την παράμετρο της αποφυγής του (εικονικά, μη πληρωμή, κλπ) και τα διάφορα άλλα ‘κόλπα’ των επιχειρήσεων (μετάπτωση από συντελεστή σε συντελεστή, κλπ) καταλαβαίνουμε πως ΚΑΙ εδώ πρόκειται για μια ΣΤΥΓΝΗ ΛΗΣΤΕΙΑ σε βάρος των αδυνάτων. Ληστεία καθώς ΕΜΕΙΣ (ως καταναλωτές) ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ (τις περισσότερες φορές), και ΚΑΠΟΙΟΙ (οι παραπάνω επιχειρηματίες) τον ΚΛΕΒΟΥΝ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ, ΤΟΝ ΚΡΥΒΟΥΝ,  δεν φτάνει ποτέ στα ΔΗΜΟΣΙΑ ταμεία !! Γύρω στα 5 ΔΙΣ το έτος, υπολογίζεται η ΚΛΟΠΗ του ΦΠΑ (ναι, ΚΑΙ απ’ τους ‘αυτοαπασχολούμενους’ Αλέκα μου)….

Η ‘ευχή’ των ‘επιχειρήσεων’ λοιπόν, δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο, παρά στην επιπλέον διόγκωση αυτής της κλοπής…

Θα μου πείτε, πως στην Ελλάδα, με τους συντελεστές του ΦΠΑ εδώ και χρόνια γίνεται ακόμη και …δημοσιονομική πολιτική ! Εκείνος ο ..Παπακωνσταντίνου, τρεις αλλαγές μας είχε κάνει σ’ ένα χρόνο τρομάρα του !! Θα μου πείτε, πως η μείωση των συντελεστών, σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, θα μπορούσε μαζί με ‘άλλα μέτρα-Ζάππειο 2 κλπ), να αποτελέσει ακόμη και ‘ευεργετικό σοκ’ (κάτι σαν ηλεκτροσόκ) που θα αφύπνιζε την ‘ωραία κοιμωμένη’ οικονομία μας !...

Δίκιο έχετε. Εδώ ο κόσμος καίγεται…

Απλά τα λέω, για να μην μας παραμυθιάζουν, πως θα τα πάρουν απ’ τους ‘δικούς τους’ και θα τα δώσουνε σ’ εμάς..

Εκεί που πρέπει, τέλος πάντων, ώστε να μείνουμε στο ευρώ κλπ, κλπ….

2 σχόλια:

  1. Ο ΦΠΑ είναι ένα ισχυρό μόνιμο τέλος που έχει νόημα και προσφέρει πολλά χρήματα στα κρατικά ταμεία, όταν υπάρχει κατανάλωση (οικονομική ανάπτυξη κλπ). Από τη στιγμή που ο ΦΠΑ απομακρύνεται από την κατανάλωση, λόγω ύφεσης, ουσιαστικά σκοτώνει την αγοραστική δύναμη και κυρίως τη μεσαία και μικρή επιχειρηματικότητα και βέβαια το όνειρο κάθε μεσοαστού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Δήμο και καλή χρονιά..

    Προσφέρει πολλά στα κρατικά ταμεία (όπως όλοι οι έμμεσοι φόροι) αλλά να μην ξεχνάμε πως χάρη στην 'επιχειρηματικότητα', με διάφορα κολπάκια ακόμη και τις εποχές των παχιών αγελάδων, η φοροκλοπή πήγαινε σύννεφο. Φαντάσου τώρα λοιπόν, που πλέον όποιος δεν έχει δεν κάνει καν δήλωση, τον βάζει στην τσεπούλα και αντίο σας.

    Και βέβαια πρέπει να ομολογήσουμε πως και η 'πολιτική' του κράτους υπήρξε χυδαία εισπρακτική. Διότι, κοιτάει πχ και λέει: Τί κινείται ακόμη;; Οι 'ντελιβεράδες'. Χώσ' τους 23% στην εστίαση ! Την ίδια ώρα που στους 'χονδρεμπόρους' (αυτούς με τα σάπια, τα ορυκτέλαια, κλπ) αφήνει το 13%...

    ΑπάντησηΔιαγραφή