Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

Αλλάζει το τοπίο στο κέντρο;;....


·                           Η Δημοκρατική Αριστερά, όπως φαίνεται απ’ τα γκάλοπ, θα πάει καλά στις προσεχείς εκλογές (εφόσον αυτές συμβούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί για μακροπρόθεσμη πρόβλεψη δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά)..
·         Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι  μια μείζονα νέα διάσπαση της αριστεράς (όπως έχει διατυπωθεί). Δεν δείχνει να ‘αφαιρεί’ ψήφους απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε, βέβαια απ’ το ΚΚΕ. Κύρια πηγή ψηφοφόρων του είναι η ‘εγκλωβισμένη’ στο ΠΑΣΟΚ μέχρι πρότινος ‘αριστερά’. Ίσως να παίρνουν (όπως ισχυρίζονται) και κάποιους απ’ την Ν.Δ. αλλά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν να πλήττονται. Μάλλον καλό κάνει στον κ. Τσίπρα, αυτό το ανάχωμα που εμποδίζει να το ‘ψηφίσουν’ αγανακτισμένοι χωρίς κάποια ιδιαίτερη ιδεολογία.
·         Το εάν η ΔΗΜΑΡ θα αποτελέσει μακροπρόθεσμα τον νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς (που έως τώρα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ) θα εξαρτηθεί ασφαλώς και από τις όποιες εξελίξεις στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Οι έσχατες προσπάθειες του κ. Παπανδρέου να ανακαλύψει εκ νέου τον ..Σκανδιναβικό σοσιαλισμό, δεν πείθουν ασφαλώς κανέναν. Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε μεταλλάσσεται επί δεκαετίες και δεν του έχουν απομείνει και πολλοί σοσιαλιστές.   Υπό το πρίσμα αυτό, η ΔΗΜΑΡ έχει τις πιθανότητες με το μέρος της.
·         Το ότι ο πολιτικός λόγος της ΔΗΜΑΡ ήταν σαφέστατα ‘αστικός’  φαινόταν  ήδη απ’ τις ομιλίες των βουλευτών του (και τις συγκρούσεις τους με την υπόλοιπη αριστερά) πριν καν συσταθεί επισήμως το κόμμα. Ωστόσο διαβάζοντας τις θέσεις και το πρόγραμμά τους, εξεπλάγην με κάποιες απ’ τις αρχές τους. Η ΔΗΜΑΡ πιστεύει πως η αστική δημοκρατία (ενισχυμένη, θωρακισμένη, κλπ) μπορεί να τα βάλει με την οικονομική ολιγαρχία (την ώρα που ακριβώς αποδείχθηκε ιστορικά το αντίθετο). Επίσης πιστεύει ακράδαντα πως δεν υπάρχει ‘ελληνική λύση’, αλλά μόνον ‘ευρωπαϊκή’ (μιας άλλης Ευρώπης βέβαια), και πως επομένως η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. πρέπει στην φάση που βρισκόμαστε να διαφυλαχθεί πάση θυσία.
·          Στο site του νέου κόμματος  υπάρχει pdf με το πρόγραμμα αναλυτικά, επί όλων των ζητημάτων. Προσωπικά μου έμοιασε με ένα λουστραρισμένο-άφθαρτο ΠΑΣΟΚ του Σημίτη (εκσυγχρονιστικό) με ολίγη από οικολογία. Η ‘αριστεροσύνη’ του μένει σε ζητήματα όπως οι σχέσεις εκκλησίας-κράτους (αυτό θα τους βγει σε κακό στα νερά που ψαρεύουν)  ή η δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου (πάντα εντός του ευρώ) ή η τολμηρότερη μεταναστευτική του πολιτική. Όλα αυτά βέβαια συμπορεύονται με διπλογραφικά συστήματα στο Δημόσιο και με την ελπίδα της  αγαστής και ιδανικής ‘συνεργασίας’ Ιδιωτικού-δημόσιου τομέα κλπ.
·         Προκειμένου κάποιος να ψηφίσει ένα απ’ τα τρία ‘Παπαδημικά’ κόμματα, βέβαια, και ασχέτως πόσο ‘πρόθυμος’ ή απρόθυμος θα φανεί ο κ. Κουβέλης σε ‘κυβερνήσεις συνεργασίες’ μεθαύριο που δεν θα υπάρχει (όπως όλα δείχνουν) αυτοδυναμία, δεν το συζητώ πως καλύτερα να τον επιλέξει.
·         Σήμερα στο ΒΗΜΑ υπήρχε ολοσέλιδη ανάλυση του ‘φαινομένου’ ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με το άρθρο υπάρχει ‘αθρόα προσέλευση’ μελών, στελεχών, κλπ. Στην ιστοσελίδα του κόμματος υφίσταται και ελεύθερη φόρμα εγγραφής. Όσοι πιστοί (και εύπιστοι), σπεύσατε. Τώρα που γυρίζει…

6 σχόλια:

 1. Αυτό το ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ, κάτι από όλα είναι που μου τη δίνει. Αν θέλω ΠΑΣΟΚ στηρίζω ΠΑΣΟΚ. Αν θέλω Αριστερά (έχω αρκετές επιλογές). Το κόμμα ακόμα δεν κατάφερε να αρθρώσει έναν διαφορετικό λόγο. Και με τον Παπαδήμο και το μνημόνιο (φιλελευθερισμός/εκσυγχρονισμός) και με το λαό... Ολίγον αριστερά, ολίγον δεξιά.

  Έγραφα στο facebook το μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό που τόσο διαφοροποιεί τη ΔΗΜΑΡ από τα άλλα κόμματα είναι ότι όλες οι μειοψηφείσες φωνές βγαίνουν προς τα έξω (έστω και σε ιστολόγια) χωρίς να απειλούνται με περιθωριοποίηση ή διαγραφές. Αυτό είναι πράγματι ένα νέο ήθος που συνάδει με την ελευθεριότητα της εποχής των νέων τεχνολογιών.

  Ωστόσο, τακτικά βλέπω κείμενα που μου βγαίνουν πολύ δεξιά (με υπερβολικά κοινά σημεία με το ΠΑΣΟΚ, πχ η λογική της συνδιαχείρισης αποκαλύπτει έναν διακαή πόθο για συγκυβέρνηση ή συγκυβερνητική συμφωνία και κοινή δράση). Φαίνεται ότι κάποια μέλη αγωνιούν να φανούν ως κόμμα συναινετικό και διαφορετικό από την ριζοσπαστική και την κομμουνιστική αριστερά. Ωστόσο, στην αγωνία να αλλάξουν, να διαφοροποιηθούν, πέφτουν στην παγίδα των μονοδρόμων (τυχαίο; λάθος; αποπροσανατολισμός στα μέλη; τυχοδιωκτισμός κάποιων;) ταυτίζουν το λαϊκό συμφέρον με εκείνο των ευρωπαϊκών κι εθνικών ελίτ. Και στην ουσία συμφωνίες με τις ελίτ σήμερα, απλά ενισχύουν την πτώχευση του λαού και σφίγγουν τη θηλιά της μεσαίας τάξης που ήδη ψυχορραγεί.

  Από την άλλη, η λογική ότι μιλάμε για νέο κόμμα δε με πείθει. Σαφώς και όλα διαμορφώνονται υπό καθεστώς πλειοψηφιών (δεν είναι και ΚΚ), αλλά τόσες δεξιές (διαχειριστικής λογικής, ταύτισης με αστικά συμφέροντα κλπ) φωνές, πόσο διαφοροποιούν τελικά το κόμμα από το ΠΑΣΟΚ; Και σκέψου μόνο ότι ούτε εκλογές έγιναν, ούτε και μιλάμε για "κόμμα εξουσίας" (σκέψου τότε τι θα γίνει)
  .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απόλυτο δίκιο έχεις Δήμο. Γενικά είναι μια σούπα, μάλιστα με κάμποσον 'αρχηγισμό', διότι αναμφίβολα ο ίδιος ο Κουβέλης όπως και να το κάνουμε έχει ένα ήθος. Εάν έλειπε αυτός, δύσκολα θα μπορουσα να φανταστώ τέτοια ποσοστά...

  Πάντως, υπάρχει και μια πιθανότητα (με τα χάλια του ΠΑΣΟΚ) να αλλάξει πράγματι το τοπίο και να έχουμε δεύτερο κόμα την ΔΗΜΑΡ ! Φαντάζεσαι;;.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν ξέρω. Από τη μια θέλω το ΠΑΣΟΚ, που το στήριξα ποικιλοτρόπως, να σπάσει τα μούτρα του. Από την άλλη, τρέμω την αλαζονεία αν βγει δεύτερη η ΔΗΜ.ΑΡ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και τι θ'απογίνουν καλέ τόσα και τόσα πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Θα μπουν στη ΔΗΜΑΡ ή θα πάρουν τα βουνά;
  Άποψή μου είναι πως η ιστορία θα επαναληφθεί ως φάρσα και το wannabe ΠΑΣΟΚ του Κουβέλη θα υποστεί ψυχρολουσία τύπου απόρριψης στο Ντάνσινγκ ον Άις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πάντως, με αφορμή το προηγούμενο σχόλιο, ίσως με τη ΔΗΜΑΡ ή ένα 8-10% στο ΠΑΣΟΚ να γλιτώσουμε κι από επαγγελματίες πολιτικούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Στρατολάτη, Δήμο τώρα τα είδα τα σχόλιά σας, καλησπέρα και στους δυο..

  Το σημερινό γκάλοπ που δείχνει τον Κουβέλη με 18% (!!) και το ΠΑΣΟΚ, ...ΠΕΜΠΤΟ κόμμα με 8% το είδατε ;;; Θα γελάσει κι ο κάθε πικραμένος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή