Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Για το Κ.Κ.Ε...
 • Ο εκνευρισμός για την ‘αδιαλλαξία’ και την ‘μονολιθικότητα’ του Κ.Κ.Ε. έχει αστικές ρίζες. Η Αλέκα (η γραμμή) έχει δίκιο όταν επιμένει πως ακόμη κι αν κερδίζονταν οι εκλογές, χωρίς την πραγματική ιδιοποίηση της εξουσίας, λίγα πράγματα θα άλλαζαν. Εάν ζητάμε απ’ το Κ.Κ.Ε. να διαχειριστεί απλά ‘διαφορετικά τον καπιταλισμό’, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε.
 • Η χειμαζόμενη κοινωνία –και η δεδομένη συγκυρία- δεν μπορεί παρά να πιέζει και εκ της βάσης του, το κόμμα να ‘ρίξει νερό στο κρασί του’. Το τι πρέπει να πράξει θα μπορούσε κανείς να το συζητά επί ..αιώνες. Με ποιόν τρόπο, όμως, χειρίζεται η ηγεσία αυτή την ‘πίεση’, πώς την εκτονώνει, πώς την ‘σβήνει’ αυτό μας αφορά και πολύ μάλιστα: Το ΚΚΕ οφείλει να αποδεικνύει συνεχώς την εσωτερική του δημοκρατικότητα. Ακούω πολλά παράπονα τριγύρω. Με θλίψη...
 • Δεν θα κρύψω, πως με ενοχλεί η ‘εθνικιστική’  θέση του Κ.Κ.Ε. για τους μετανάστες. Κάθε ‘απέλαση’ με ανατριχιάζει. Ας είναι και προς την ..Ελβετία. Ούτε το ‘θέλουν να φύγουν’ μου λέει τίποτε. Η μαγκιά είναι να τους κάνεις να ‘θέλουν να μείνουν’. Όλα τα άλλα είναι πολύ κοντά στην ..Χρυσή αυγή...
 • Θα μπορούσα να αντιληφθώ κάποιου είδους ‘στοργικό’ πατερναλισμό εκ μέρους της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε. –υπό το πρίσμα των ανώριμων συνθηκών-, θα σκεπτόμουν πολύ όμως πριν βάλω οποιονδήποτε να μου κατσικωθεί στο σβέρκο εν ονόματι οποιουδήποτε δόγματος. Πριν τα ξεκαθαρίσει εντελώς αυτά το Κ.Κ.Ε. οφείλει να ανέχεται –εάν όχι να συνεργάζεται με- τις υπόλοιπες αριστερές.
 • Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπου όλες οι μάσκες του συστήματος έχουν πλέον πέσει, το κομμουνιστικό όραμα θα έπρεπε να διακατέχει μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού (παντού, περισσότερο στην Ευρώπη, ακόμη πιο πολύ στην Ελλάδα). Το Κ.Κ.Ε. οφείλει και να ερευνήσει και να εξηγήσει το γεγονός αυτό. Ακόμη κι αν θα έπρεπε να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.
 • Η ‘συμφιλίωση’ με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ‘ζητάμε’ απ’ το ΚΚΕ σε όσους είναι της ηλικίας μου, δεν μπορεί να μην θυμίζει την στάση του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ του ’81 ! Το ΚΚΕ επέδειξε –τότε- μια σαφέστατη ‘ανοχή’ στα σοσιαλδημοκρατικά οράματα του ..λαοπλάνου. Τα αποτελέσματα τα ξέρουμε. Κακώς ζητάμε απ’ το ΚΚΕ να λησμονήσει την προηγούμενη εμπειρία του.
 •  Το Κ.Κ.Ε. οφείλει να φρουρήσει το έσχατο μετερίζι, ‘για όταν όλοι οι άλλοι’ αποτύχουν. Τον ρόλο αυτόν, κάποιος πρέπει να τον παίξει. Θα αποτελούσε το απόλυτο όνειρο της αστικής τάξης να απαλειφθεί το Κ.Κ.Ε. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
 • Στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας αναμφίβολα μπορούν να γίνουν πολλά. Πολλά και φιλολαϊκά και προς την αντίθετη της τρέχουσας κατεύθυνσης. Υπάρχουν όμως όρια που η αστική δημοκρατία δεν μπορεί να υπερβεί. Δείτε –ως παράδειγμα και μόνο- την δήλωση του κ. Κουβέλη, (ενός αριστερού) για την ‘νομιμότητα’ του μνημονίου –ως διεθνούς σύμβασης, που πρέπει να τηρηθεί κλπ. Το ΚΚΕ ξέρει πως οι συνθήκες πχ για την κατάργηση της ιδιοκτησίας, του κέρδους, κλπ, δεν είναι ώριμες. Θέλει δουλειά πολλή ακόμη.
 •  Μπορεί η προσωπική επανάσταση κάποιου, να είναι ο απεγκλωβισμός του από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Για κάποιον άλλο, η επιλογή του να ψηφίσει ένα κόμμα ‘στα αριστερά’ του μνημονίου. Καλά όλα και άγια. Επιστρέψτε, όμως, να υπάρχουν και κάποιοι που ονειρεύονται κάτι παραπάνω.
 • Το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσα θα ήταν ένα επιπόλαιο, λαϊκίστικο, βιαστικό Κ.Κ.Ε. Ομοίως δεν θα ήθελα η διαφαινόμενη ενίσχυσή του (δημοσκοπικά) να είναι επιπόλαιη, συγκυριακή, κλπ.

6 σχόλια:

 1. Θανάση καλημέρα.
  Για ποια εθνικιστική θέση για τους μετανάστες μιλάς; Είσαι σίγουρος πως διάβασες επίσημη θέση; http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/anakoinosh_toy_grafeioy_typoy_gia_th_dhmioyrgia_stratopedon_sygkentroshs_metanaston?morf=1&tab=1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Στρατολάτη μου..

   Βέβαια το 'εθνικιστική' ήταν μέσα σε εισαγωγικά. Με ενοχλεί πως βρίσκεται στην ίδια λογική με όλων των άλλων, πώς δηλαδή θα φύγουν, θα μειωθούν, δεν 'χωράνε', να τους δώσουμε έγγραφα, κλπ. Προσωπικά περίμενα το ΚΚΕ να αντιληφθεί πως οι μετανάστες αν μη τι άλλο, είναι μια σημαντική δημογραφική ένεση σ' έναν 'γερασμένο' πληθυσμό. Πως ταξικά ανήκουν στην εργατική τάξη και τέλος πάντων, πως πάνω απ' όλα είναι άνθρωποι κι όχι νούμερα.

   Διαγραφή
 2. Θανάση νομίζω πως έχεις παρεξηγήσει πολύ τη θέση του ΚΚΕ. Η θέση 4 μιλά για έγγραφα σε όσους θέλουν οι ίδιοι να προωθηθούν σε άλλη χώρα.
  Τις ευρύτερες θέσεις εξάλλου μπορείς να τις βρεις εδώ: http://www.kke.gr/metanastes/
  Πω, πω, γραφείο τύπου έγινα! Και παρέλειψα να πω πως το υπόλοιπο του ποστ σου αποδεικνύει περίτρανα πως τα στερεότυπα δεν είναι παντοδύναμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν διεκδικώ βέβαια το αλάθητο. Μακάρι να έχεις δίκιο. Προσπαθώ να βάζω το κάθε τι στον καθρέφτη, χωρίς προκαταλήψεις. Τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Άλλωστε το έχω γράψει πολλές φορές παλιότερα: Η χειρότερη αριστερά είναι προτιμότερη απ' ότι ζούμε. Αύτό παραμένει κρατούμενο..

   Διαγραφή
 3. Το δικό μου πρόβλημα δεν είναι απλά η πατριωτική εμμονή του ΚΚΕ. Ούτε με ενοχλεί το να κάτσει ή να φύγει όποιος θέλει (δικαίωμα το κρίνω). Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ακριβώς ότι το ΚΚΕ επιλέγει να μένει στην αντιπολίτευση. Προτιμά τη διαμαρτυρόμενη θέση από την κατηγορία εξ αριστερών ότι συνδιαχειρίζεται. Και αυτό δεν το συγχωρώ. Ακόμα και ο καπιταλισμός θα μπορούσε να είναι πιο ανθρώπινος με αριστερές δυνάμεις στον έλεγχο. Ο κόσμος δε θέλει το ΚΚΕ να φέρει σοσιαλισμό 9αλλιώς θα ήταν μέλη του), αλλά να βοηθήσει με τη δική του δύναμη στην εξουσία κι όχι μόνο με τη φωνή διαμαρτυρίας.

  Αλλά αν αναλάβει το ΚΚΕ ξέρει πως τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Άλλο να κρίνεις μακριά από την εξουσία κι άλλο να την ασκείς. Εξάλλου, η Αλέκα το είπε καθαρά: καλύτερα να είναι οι αριστερές δυνάμεις στην Αντιπολίτευση παρά οι δεξιές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ)... (sic). Βλέπεις το ΚΚΕ κοιτά όχι την εξουσία αλλάτην αντιπολίτευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Δήμο..

   Δεν θέλω εγώ να κάνω δίκη προθέσεων. Επίσημος στόχος του ΚΚΕ δεν παύει να είναι ρητά η δικτατορία του προλεταριάτου, φάτσα-κάρτα το λέει στο site του. Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο;; Ακόμη κι αυτό το 10% που ψηφίζει την Αλέκα, είναι τάχα έτοιμο;; Θα μου πεις, τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια. Ομολογώ πως όντως παραήταν πολυτέλεια η ανάρτηση. Εδώ ο κόσμος καίγεται, εμένα με πιάσαν τα ..υπαρξιακά μου :))))...

   Διαγραφή