Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Η συνέντευξη του κ. Στέλιου Ράμφου


Μέχρι και τον φιλόσοφο κ. Ράμφο επιστράτευσε (εκμεταλλεύτηκε) το σύστημα, για να ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΣΥΡΙΖΑ. Κι επειδή αργά το βράδυ που του πήρε συνέντευξη η κ. Στάη, μπορεί και πολλοί να μην τον άκουσαν, εχθές Σάββατο, επανέλαβε μαγνητοσκοπημένη όλη την συνέντευξή του η ΕΤ !...
Λέει ο κ. Ράμφος, πως οφείλουμε να εγκαταλείψουμε το ‘συναίσθημα’ και να επιλέξουμε την ‘λογική’. Προχωρά τον συλλογισμό του, ισχυρίζεται πως ‘δεν είναι το μνημόνιο το πρόβλημα, αλλά το χρέος’. Διότι ‘ακόμη και να μας έσβηναν τον χρέος όλο, σε δέκα χρόνια, αφού βγάζουμε ελλείμματα, θα είχαμε πάλι το ίδιο χρέος’ (καταπληκτικό). Τελειώνει με το συμπέρασμα, πως ‘πρέπει να φύγουμε απ’ το θεωρητικό-ιδεολογικό πεδίο και να ασχοληθούμε (όλα μάλιστα τα κόμματα αντάμα, κάτι σαν ..αχταρμάς) με το ‘συγκεκριμένο, που είναι το χρέος, διότι όταν πας στο συγκεκριμένο, αναγκαστικά θα καλέσεις την λογική και θα εγκαταλείψεις το συναίσθημα’.
Ο κ. Ράμφος, δικαιούται –όπως όλοι μας- να έχει τις όποιες απόψεις του, δημοκρατία έχουμε. Επίσης, μπορεί ως δημόσιο και προβεβλημένο πρόσωπο που είναι να έχει βήμα που οι περισσότεροι δεν διαθέτουμε (κι ούτε θέλουμε). Οι σοφιστείες του, όμως, είναι αφελείς (αν δεν είναι ύποπτες).
Εάν πάρουμε τα επιχειρήματά του απ’ το τέλος προς την αρχή, θα μπορούσαμε να του θυμίσουμε,  πως ‘συγκεκριμένο’ δεν είναι μόνο το χρέος και το έλλειμμα, αλλά σαφέστατα ΚΑΙ το μνημόνιο με τα καμιά εβδομηνταριά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ‘μέτρα’ του. Η μείωση, ας πούμε, του κατώτατου μισθού και η κατάργηση των εργατικών συμβάσεων είναι κάτι ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ. Η παραίτηση, -άλλο- της χώρας από κάθε ένδικο μέσο, η παραπομπή της στο Αγγλικό κι όχι στο Ελληνικό δίκαιο, η απόλυτη προτεραιότητα που αποκτούν ρητά οι δανειστές μας ουσιαστικά με υποθήκη όλων των πόρων της χώρας, όλα αυτά είναι επίσης ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ.
Δυστυχώς η επιθυμία –όπως νομίζω- του κ. Ράμφου να ..λησμονήσουμε στις εκλογές αυτές το μνημόνιο, δήθεν για να ‘ασχοληθούμε με το πραγματικό που είναι το έλλειμμα’, δεν είναι μόνο μια ύποπτη σοφιστεία, αλλά πέφτει και στο κενό: Όλα τα κόμματα απ’ όσο ξέρω έχουν σαφώς αντιληφθεί αυτό που κομίζει ο φιλόσοφός. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη μιλήσει για προσπάθεια άμεσης επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος με ταυτόχρονο ‘πάγωμα’ (μορατόριο) για το παλιό χρέος. Το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε με σύνθημα ‘αυτοδύναμη Ελλάδα’. Ο κ. Σαμαράς μιλά για ανάπτυξη και επανεκκίνηση της οικονομίας (αν και εντός του μνημονίου), κανείς, μ’ άλλα λόγια δεν έχει την αφέλεια να θεωρεί πως μπορεί να δανείζεται η χώρα επ’ αόριστον. Το ‘συγκεκριμένο’ του κ. Ράμφου, όλοι το έχουν αντιληφθεί: Ο τρόπος διχάζει, που είναι, όμως κι αυτός ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ.
Το δεύτερο σημείο της επιχειρηματολογίας του, πως πρέπει να εγκαταλείψουμε το ‘ιδεολογικό’ έναντι του ‘συγκεκριμένου’ είναι επίσης ύποπτο. Η άποψη αυτή –πως η ιδεολογία πρέπει να εγκαταλειφθεί, να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων- βολεύει πάντοτε όσους έχουν συμφέρον να ‘μείνουν τα πράγματα ως έχουν’. Τους ισχυρούς της κάθε ιστορικής στιγμής. Που ανέκαθεν προτιμούσαν τα πειθήνια και άβουλα προβατάκια, έναντι των ενεργών πολιτών. Και καλά, μη μιλάς, μη γελάς κινδυνεύει η Ελλάς: Αλλά μην σκέφτεσαι κιόλας;;  Φαίνεται, πως για τον κ. Ράμφο η ιστορία έχει τελειώσει, το ‘ιδεολογικό’ έχει οριστικά επιλυθεί, και με το μόνο με το οποίο θα άξιζε να ασχολείται κανείς, είναι η ..εφαρμογή της μιας και μόνης άποψης !
Για το τρίτο (αρχικό στον συλλογισμό του), την ‘απαξίωση’ του ‘συναισθήματος’ έναντι της ‘λογικής’, δεν έχω ασφαλώς τις φιλοσοφικές του γνώσεις, για να του απαντήσω. Όντως, στην Αρχαία Ελλάδα –όπως είπε- θεμελιώθηκε η λογική με τον Αριστοτέλη. Αυτό όμως δεν σημαίνει και πολλά πράγματα για την ..Ιστορία. Γιατί, δυστυχώς, εάν οι άνθρωποι λειτουργούσαν πάντα μόνο με την λογική, πιθανότατα να μην έμεναν να πολεμήσουν στις Θερμοπύλες. Σίγουρα, δεν θα έπρεπε να ναυμαχήσουν στην Σαλαμίνα. Ούτε να επαναστατήσουν το 1821, ούτε να τρέξουν με γέλια και τραγούδια να σκοτωθούν στην Αλβανία το 40…
Όσο για την κ. Στάη που πήρε την συνέντευξη, θα όφειλε να είναι αν όχι πιο αμερόληπτη στις ερωτήσεις της, τουλάχιστον κάπως να τον ‘στριμώξει’, παρά να τον κοιτά με τον θαυμασμό της μαθήτριας που έχει ερωτευτεί τον σοφό δάσκαλό της ! Το άσχημο ετούτο καλαμπουράκι με τα μέσα ενημέρωσης πρέπει άμεσα να τελειώσει. Κι η αριστερά, όταν –έρχεται σύντομα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ώρα- με το καλό αναλάβει την στροφή ετούτης της χώρας,  αυτό που αμέσως θα έπρεπε να κάνει, θα ήταν, πρώτον να αποκλείσει κάθε παρουσία πολιτικού και κάθε πολιτική διαφήμιση απ' τα ιδιωτικά κανάλια δια νόμου, και δεύτερον, να αναθέσει την διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης σε μια διακομματική επιτροπή. Μόνο έτσι θα μπορέσουν και οι καημένοι οι δημοσιογράφοι (που όσο ποτέ άλλοτε έχουν εξευτελιστεί)  να επιτελέσουν σωστά το λειτούργημά τους._

2 σχόλια:

  1. Στη συνέντευξη γενικά ο Ράμφος με απογοήτευσε. Είπε μερικά ενδιαφέροντα θέματα, αλλά γενικά ήταν άκρως μνημονιακός, όπως λες, και δεν το περιμενα. Περίμενα να στέκεται πιο κριτικά δίπλα στον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Δήμο. Προσωπικά ούτε τον έχω διαβάσει, ούτε καν τον ήξερα πριν από λίγο καιρό. Τον είχα δει μια φορά 'στα άκρα' (ΕΤ) αλλά ήταν προ εκλογών. Δεν είναι ο μόνος πάντως. Και άλλοι του πολιτισμού με απογοήτευσαν. Ας πούμε δεν περίμενα τον Σμαραγδή στην συγκέντρωση του Σαμαρά. Ούτε περίμενα τις δηλώσεις του Χωμενίδη. Τέλος πάντων, δημοκρατία έχουμε....

      Διαγραφή