Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Τα αποτελέσματα των Εκλογών


Το βράδυ της 6ης Μαΐου, (ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δίκιο) το ‘μνημόνιο’ (η πολιτική του) είχε τερματίσει τον σύντομο βίο του. Την Κυριακή (17/6) απλά θα επιβεβαιωθεί με πλέον συντριπτικό τρόπο.

Δεν είναι μόνο το τέλος του ‘Ελληνικού πειράματος’. Είναι ταυτόχρονα, η πρώτη ‘προειδοποίηση’ για την ίδια την πορεία του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ εγχειρήματος. Η Γηραιά Ήπειρος, μπορεί να μην διαθέτει την οικονομική ‘ευελιξία’  πχ των ΗΠΑ, ή της Ρωσίας, ή όποιου άλλου αυτόνομου κράτους. Διαθέτει, όμως, ιστορική (πικρή) πείρα, δημοκρατική παράδοση, πολιτική ‘κουλτούρα’. Και μόνη η τεραστίου μεγέθους ‘οικονομική αδράνειά’ της, θα την αναγκάσει μοιραία, να κινηθεί  προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εάν δεν το κάνει, θα πλησιάσει επικίνδυνα τη ζώνη της διάλυσης. Οι πολιτικές της ‘κινεζικοποίησης’ απέτυχαν και, με ‘κόσμιο τρόπο’ μεν, θα εγκαταλειφθούν δε ! Η Γερμανική ηγεμονία, εξάλλου, τίθεται πλέον σε σοβαρή αμφισβήτηση. Ακόμη και στο εσωτερικό αυτής της χώρας, το κυβερνητικό στρατόπεδο ηττήθηκε εκλογικά, ήδη από φέτος σε τοπικό επίπεδο. Ουδέποτε στην Ιστορία, κανένας ‘συνασπισμός’ δεν μπόρεσε να στηριχθεί στην ανισότητα και την εκμετάλλευση. Η Ευρώπη, βρίσκεται πια μπροστά στα ουσιαστικά διλήμματά της.

Δεν θα είναι, όμως, ‘γρήγορες’ οι όποιες εξελίξεις. Στην πραγματικότητα (σε Ευρωπαϊκό επίπεδο) απολύτως τίποτε δεν πιέζει για λύσεις βιαστικές και πρόχειρες. Η Ελληνική χρηματοδότηση είναι αστεία. Η χρηματοδότηση των Ισπανικών τραπεζών, επίσης εύκολη: ΟΠΟΙΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ (ο ΣΥΡΙΖΑ το  πιθανότερο), που θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, για να θέσει την νέα βάση σχέσεων, ΟΦΕΙΛΕΙ, να ΣΕΒΑΣΤΕΙ αυτή την Ευρωπαϊκή ‘κουλτούρα’, ‘βραδύτητα’, ‘σοφία’. Οι Ευρωπαίοι ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, αρκεί να μην το χειριστεί κανείς ως ταύρος εν υαλοπωλείω: Μπορούμε να καταγγείλουμε τα ΠΑΝΤΑ, αρκεί να ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΟΥΜΕ ‘Ευρωπαϊκά’.

Το ‘δόγμα’ του ΚΚΕ, πως ‘η Ευρώπη δεν γίνεται να αλλάξει’ γεννά (πιστέψτε με καλοπροαίρετα) ερωτήματα. Δεν είναι κανείς αφελής να πιστέψει πως η Ε.Ε. ξαφνικά θα πάψει να είναι ‘καπιταλιστική’. Όχι. Όμως έχει τάχα ‘πατρίδα’ το κεφάλαιο;; Και, μήπως, με τον καπιταλισμό εδώ και δεκαετίες ‘αγκυροβολημένο’ στις ‘αναπτυσσόμενες’ χώρες της εξαθλίωσης και των τενεκεδουπόλεων, (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, κλπ) (και δευτερευόντως στις υπεράκτιες), η Ευρωπαϊκή (ακόμη και η Αμερικάνικη) αντίδραση των αστικών δημοκρατιών, (ουσιαστικά των μεσαίων τάξεων), ξαφνικά βρίσκεται –στρατηγικά- στο στρατόπεδο των ‘καλών’;; Μήπως, τελικά, αδυνατούμε να αντιληφθούμε μια , έστω, πιθανότητα μεσοπρόθεσμου, στρατηγικού ‘πλεονεκτήματος’;; Κι αν πράγματι δεν το βλέπουμε, ενώ υπάρχει, τι σκατά μας ..τυφλώνει’;; Εν τέλει, ποιο πολιτικό κέρδος έχει απομείνει στην ..σχεδόν θρησκευτική εμμονή του ΚΚΕ στην ‘ιδεολογική καθαρότητα’, την ώρα που ακόμη και το ίδιο (και ορθώς) μιλά ‘στην φάση αυτή’ ακόμη και για τους μικρούς και μεσαίους (καπιταλιστές δεν είναι;) επιχειρηματίες. Όταν ακόμη και το ίδιο, μιλά (και ορθώς) για διατήρηση της ‘μικρής’ ατομικής ιδιοκτησίας;;

Δεν είναι καθόλου παράξενο, λοιπόν, που εκλογικά πιέζεται το ΚΚΕ. Στην ‘βάση’ υπάρχει (πείτε την και ανώριμη, ακόμη και άσκεφτη) η σιγουριά, πως ‘εάν η ‘αριστερά μπορούσε να τα βρει’, δεν θα μιλούσαμε τώρα ούτε για ντέρμπι, ούτε για ‘δυσκολία σχηματισμού’ κυβέρνησης. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν έγινε, ο αριστερός ψηφοφόρος θα ψηφίσει (αυτή τη φορά) ΣΥΡΙΖΑ για να δει την ΝΔ να πέφτει στον ..εκλογικό λάκκο που άνοιξε για το ..πέφτει μέσα ο ..εκάστοτε δεύτερος. Θα το κάνει, αν και στην πραγματικότητα, κανείς αριστερός ψηφοφόρος δεν θα ήθελε να δει συρρικνωμένο το ΚΚΕ: Αυτά είναι βλακείες. Χοντρές μάλιστα βλακείες, όταν εμφανίζεται απ’ το πουθενά το κεφάλι του ..φιδιού απ’ την άλλη ! Δυστυχώς, το ΚΚΕ, στην παρούσα συγκυρία ΕΠΕΛΕΞΕ να ..λείπει για δουλειές. Όσο κι αν θέτουμε ερωτήματα, δεν μπορούμε να το κατηγορήσουμε ‘θεωρητικά’. Για το μόνο που θα μπορούσαμε να εκφράσουμε το μικρό μας ‘παράπονο’, είναι πως το επέλεξε την ώρα που επιτίθενται τα θηρία.

Στο ‘στρατόπεδο’ της Δεξιάς, ο κ. Σαμαράς έκανε τόσα τραγικά λάθη στην προεκλογική αυτή περίοδο, όσα δεν έχει κάνει άλλος πολιτικός αρχηγός ! Αφού η περίφημη ‘επανένωση της κεντροδεξιάς’ γύρισε μπούμερανγκ, απέσυρε με διακριτικότητα την κ. Μπακογιάννη απ’ το σκηνικό (αφού έχανε ψήφους) ! Τραγικό λάθος του ήταν ακόμη και η ‘χρήση’ του υπόδικου κ. Ψωμιάδη στην Θεσσαλονίκη, λάθος που έβγαλε μάτια με τις τελευταίες ‘δηλώσεις’ του περί της συγγενείας με την ..Χρυσή Αυγή !! Κι αφού όλη η προεκλογική καμπάνια, που στηρίχθηκε στην δραχμο-τρομοκρατία όχι μόνο ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΚΕΝΟ (και προφανώς τα γκάλοπς του έλεγαν πως δεν έχει εκεί ‘ψωμί’), αλλά προκάλεσαν και ..αισθητικό πρόβλημα με τας σποτάκια και τα ρέστα, κάνει κι άλλο λάθος: Nα το ρίξει στην ‘ΑΣΦΑΛΕΙΑ του πολίτη’ και τους καημένους τους ‘λαθρομετανάστες’, νομίζοντας πως έτσι θα εκμεταλλευτεί την Χρυσή Αυγή (ο ΛΑΟΣ ήταν ήδη τελειωμένος). Τώρα, ποιος σοφός συμβουλάτορας του είπε πως εάν πάει στον Αγ. Παντελεήμονα, θα πείσει τον αγανακτισμένο που πήγε και ψήφισε Μιχαλολιάκο να τον επιλέξει, ρωτήστε τον ! Το αποτέλεσμα είναι, πως με τον τρόπο αυτό βρίσκεται ‘ΕΚΤΟΣ ΠΕΔΙΟΥ’ ! Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα ζητήματα που απασχολούν είναι κυρίως η φορολογία, η ανεργία, τα χαράτσια, τα δάνεια και ΜΕΤΑ η ‘ασφάλεια’. Την ώρα που Καμμένος και ΣΥΡΙΖΑ, εξαγγέλλουν σεισάχθεια και προστασία των νοικοκυριών, είναι φανερό πως η Ν.Δ. θα ΗΤΤΗΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ μεθαύριο: Ο ‘δεξιός’ ψηφοφόρος, που δεν θα κάνει το άλμα μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει διαθέσιμη λύση, τον ΚΑΘΑΡΟΤΑΤΟ ΣΕ ΛΟΓΟ, και ΑΝΑΒΑΠΤΙΣΜΕΝΟ στην αντιμνημονιακή του ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ κ. Καμμένο ! Μάλιστα, με την απώλεια του bonus των 50 εδρών (απ’ την Νέα Δημοκρατία) θα γίνει, (χωρίς σταυρούς !) ένα ΚΑΛΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ του κοινοβουλίου, και σε επίπεδο ΠΡΟΣΩΠΩΝ.

Φυσικό είναι, πως και η Δημοκρατική Αριστερά θα ‘πιεστεί’ εκλογικά. Δεν έχει και μεγάλη σημασία. Ο κ. Κουβέλης, επιθυμεί να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα στην όποια περίπτωση αριθμητικής δυσχέρειας στον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά με όσα κυρίως, έχει πει, αλλά και με ορισμένα απ’ τα στελέχη του (πχ Ψαριανός) έχει ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Προσωπικά θα προτιμούσα ακόμη και τρίτες εκλογές, ! Θα προτιμούσα ακόμη και μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ, παρά να δω σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ.

Μικρή σημασία (για άλλους λόγους) θα έχει και η παραμονή των Πράσινων εκτός Βουλής. Σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είμαι σίγουρος πως την μεγάλη εμπειρία τους στα οικολογικά ζητήματα, θα την εκμεταλλευτεί έμπρακτα ο κ. Τσίπρας και θα τους καλέσει να βοηθήσουν. Μόνο αμελητέα δεν είναι τα ζητήματα του περιβάλλοντος, με τους ηλιθίους που τα χειρίστηκαν τα 35 τελευταία χρόνια.

Η Χρυσή Αυγή θα μπει και σε αυτή τη βουλή. Δεν χρειάζεται να ασχοληθώ. Κανείς άλλωστε, δεν ασχολείται αυτή την ώρα ! Η Χ.Α, είναι κάτι σαν πολιτική δύναμη …out of order ! Αφού κανείς δεν την ‘θέλει’. Αφού η ίδια δεν θέλει κανέναν. Ουσιαστικά βρίσκεται εκτός του …ορίζοντα των πολιτικών γεγονότων (καθόλου εκτός, του ορίζοντα των κοινωνικών γεγονότων, ας μην το λησμονούμε).

4 σχόλια:

 1. Νομίζω ότι στο Ουδέποτε στην Ιστορία, κανένας ‘συνασπισμός’ δεν μπόρεσε να στηριχθεί στην ανισότητα και την εκμετάλλευση. Η Ευρώπη, βρίσκεται πια μπροστά στα ουσιαστικά διλήμματά της, συμπυκνώνεις όλο το νόημα των εκλογών τούτων (και των δύο).

  Έλα λίγο να δεις και μερικές ιδέες (2 τελευταίες αναρτήσεις), από εμένα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. συμφωνώ απόλυτα για τρίτες εκλογές ανχρειαστεί ,παρά υποχωρήσεις,και συνεργασία με αν-ελ.παρά με δημαρ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Ανώνυμε. Τρίτες εκλογές υπό την προϋπόθεση να έχει έλθει δεύτερος ο Σαμαράς. Να έχει γίνει το ξεκαθάρισμα.

   Διαγραφή