Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Θα δείξει....

        

       Υπό προϋποθέσεις η απόφαση της Ε.Ε. να φορολογήσει τις καταθέσεις των Κυπριακών τραπεζών, θα μπορούσε να αποτελεί γκάφα σχεδόν ιστορικού μεγέθους για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα: Είναι η πρώτη φορά που η ευρωπαϊκή κρίση χρέους-τραπεζών κλπ, 'εξάγεται' αδιάντροπα προς ανατολάς. 

         Δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζε το 'γιούρογκρουπ' την σύνθεση των καταθέσεων αυτών. Δεν είναι δυνατόν να μην ήξερε πως πάνω απ' τις μισές (και κυρίως εκείνες των μεγαλοκαταθετών) προέρχονταν από την Ρωσία. Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, όπως φαίνεται, προσπάθησε -βάζοντας να πληρώσουν ένα μέρος των 5 περίπου δις της 'ζημιάς' οι μικροκαταθέτες (Κύπριοι πολίτες)- να 'μοιράσει' το βάρος. Οι έντονες αντιδράσεις, η ρητορική που ήδη αναπτύσσεται περί των 'εγγυημένων' πρώτων 100.000, το πολιτικό κόστος που καθιστά πολύ δύσκολη την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, κλπ, φαίνεται πως τελικά δεν θα του το επιτρέψουν: Οι 'ρώσοι' θα πληρώσουν όλο το λογαριασμό.

        Πιθανώς τα 5 δις να είναι για την τεράστια Ρώσική οικονομία ένα ποσό ασήμαντο. Κι ασφαλώς η ρωσική ηγεσία γνωρίζει πως ούτε 'αθώες' ούτε 'διάφανες' ήταν αυτές οι καταθέσεις στις Κυπριακές τράπεζες. Αυτά όμως δεν έχουν καμιά απολύτως σημασία. Θα ήμαστε τουλάχιστον αφελείς εάν πιστέυαμε πως η τεράστια χώρα θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και πως δεν θα υπάρξουν οικονομικά 'αντίποινα'.

        Το κυριώτερο, βέβαια, δεν είναι άλλο, απ' την διεθνή 'ξεφτίλα' της Ευρώπης, που τροφοδοτεί ήδη μια τεράστια αβεβαιότητα παντού.

          Είναι, τάχα, δυνατό να αποτελούν, όλα αυτά, μια απλή 'γκάφα';;;

         Θα φανεί τις επόμενες ημέρες._

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου