Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

Αρχίζει το μάτς;;....


Ούτε ατυχείς ήταν οι δηλώσεις του κ. Βορίδη, ούτε παράδοξες εκείνες του κ. Πολύδωρα. Έχοντας χάσει οριστικά το αριστερό άλλοθι της ΔΗΜΑΡ και μην μπορώντας να βασιστεί στο αποδεκατισμένο πλέον ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, ο κ. Σαμαράς καθόλου τυχαία δεν επιχειρεί την θεαματική αυτή δεξιά στροφή, μερικά μόλις εικοσιτετράωρα μετά απ’ την πολιτική κρίση (που δημιούργησε η γκάφα της ΕΡΤ), και λίγο έλειψε να τερματίσει πρόωρα την κυβέρνησή του.
Γνωρίζει ο κ. Σαμαράς πως η πολιτική του επιβίωση κρίνεται αποκλειστικά απ’ τον βαθμό στον οποίο θα είναι ικανός να προωθεί και να εφαρμόζει τις μνημονιακές πολιτικές που αποφάσισαν τα ντόπια και  ξένα ‘αφεντικά’ του.  Παράλληλα, προβλέπει σωστά, πως η πατερίτσα του ΠΑΣΟΚ, καθώς φυλλορροεί κυριολεκτικά κάτω απ’ το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, σε λίγο θα του είναι παντελώς άχρηστη. Το δόγμα του ‘μεσαίου χώρου’ που κάποτε εφάρμοσε με επιτυχία ο τελευταίος Καραμανλής, με τον χώρο αυτό να μην μένει πια εδώ, δεν γίνεται να διασώσει το κόμμα του. Γνωρίζει, τέλος, καλύτερα απ’ τον καθένα, πως η ανάπτυξη την οποία ευαγγελίζεται δεν αφορά καθόλου την βάση της κοινωνίας, επομένως κανένα ‘εκλογικό’ κέρδος δεν μπορεί να περιμένει ούτε απ’ αυτήν.
Με τα δεδομένα αυτά και βλέποντας την μεγάλη δεξαμενή ψήφων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα ΔΕΞΙΑ του, θα ήταν αφελής να μην κλείσει το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.
Να θυμηθούμε, πως ένα απ’ τα μεγάλα του όπλα, όταν κατατρόπωσε την κ. Μπακογιάννη στην κόντρα για την ‘διαδοχή’ στην ηγεσία της ΝΔ, ήταν η περίφημη ‘διεισδυτικότητα’ που διέθετε απέναντί της. Κι ας μην γελιόμαστε: Μπορεί η διεισδυτικότητα αυτή να απέτυχε πρόσκαιρα υπό το βάρος της αρχικής αγανάκτησης της ‘πάνω πλατείας’ και του έξυπνου αντι-μνημονιακού λόγου του κ. Μιχαλολιάκου, πλην όμως ποτέ δεν έπαψαν οι σχεδιασμένες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Να θυμίσω αίφνης τον κ. Δένδια και τις περίφημες επιχειρήσεις του ‘Ξένιου’, που αποσκοπούσαν σ’ έναν πρώτο αφοπλισμό των Χρυσαυγήτικων επιχειρημάτων. Να θυμίσω το περίφημο προεκλογικό του σύνθημα ‘να επανακαταλάβουμε’ τις πόλεις μας.
Τώρα βλέπουμε το ουδέποτε ξεχασμένο σχέδιο σε πλήρη ανάπτυξη: Το μήνυμα της δήλωσης του κ. Πολύδωρα υπήρξε πάνω από εύγλωττο: Δεν είναι ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι ναζιστές! Με άλλα λόγια, σας συγχωρώ καλέ! Γυρίστε στο μεγάλο δεξιό μαντρί !
Μπροστά στα ακόμη πιο αντιλαϊκά μέτρα που πρόκειται να παρθούν, η μοναδική ελπίδα του κ. Σαμαρά, είναι να μεταμφιέσει προς στιγμήν, την αντίφαση μνημόνιο - αντιμνημόνιο, στον παλιό, καλό, διχασμό δεξιός-αριστερός. Να βγάλει, σαν να λέμε, τα φαντάσματα απ’ το ντουλάπι, επιχειρώντας να συσπειρώσει κάτω απ’ την σημαία του κόμματός του αταβιστικές συμπεριφορές δήθεν ‘ιδεολογικής αντιπαράθεσης’, που βέβαια μόνον ρηχά και ως πρόσχημα θα την χρησιμοποιεί. Εάν το εγχείρημα πετύχει, είναι πάνω από σίγουρο το εκλογικό του κέρδος, τόσο έναντι της Χρυσής Αυγής, αλλά πιθανώς ακόμη και έναντι των ανεξάρτητων Ελλήνων του κ. Καμμένου, που προέρχονται απ’ την ίδια κοίτη.
Για το ΠΑΣΟΚ η νέα κατάσταση είναι κρίσιμη: Ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε εξ αρχής να έχει διερευνήσει εάν ο μεσαίος χώρος τον οποίο θα ήθελε πολύ να εκπροσωπήσει πάλι, είναι μνημονιακός ή όχι (και να έχει πράξει αναλόγως). Με την μεσαία τάξη να βάλλεται σκληρά και να φτωχοποιείται,  απορώ πώς ο ίδιος δεν δείχνει να ερμηνεύει σωστά τα δημοσκοπικά δεδομένα που δείχνουν την συνεχή μείωση του κόμματος.  Απ’ την άλλη, πρέπει να παραδεχθούμε, πως τα πολιτικά περιθώρια για θεαματικούς ελιγμούς, έχουν τελειώσει, δυστυχώς, για το ΠΑΣΟΚ. Μετά το Καστελόριζο, δεν υπάρχουν νερά του Ιορδάνη.
Για την Αριστερά είναι μια ευκαιρία. Ευκαιρία επιτέλους να υπερβεί –όχι να ξεχάσει- το προφανές μνημόνιο – αντιμνημόνιο, κάπως επιφανειακό όμως σύνθημα, και σηκώνοντας το γάντι, να αναδείξει την βαθειά ιδεολογική αντίθεση. Να αναδείξει έτσι το γνήσιο ερώτημα της καπιταλιστικής κρίσης (που είναι ζωντανή παρούσα και αναμφισβήτητη) πείθοντας πως υφίσταται πράγματι ο άλλος δρόμος. Αρκεί να μην πέσει στην παγίδα της ρηχής, ψευδοϊδεολογικής, εμφυλιοπολεμικής ρητορικής, την οποία, -ας το γνωρίζει από τώρα- καθόλου δεν θα διστάσει ο κ. Σαμαράς να χρησιμοποιήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου