Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013

Όταν τελειώσουν τα παραμύθια..
Στο ίδιο ιδιωτικό κανάλι, κάθε μεσημέρι, παίζουν, η μία μετά ακριβώς την άλλη δύο εκ διαμέτρου ‘αντίθετες’ εκπομπές μαγειρικής. Στην πρώτη, χαμογελαστός, ‘λαϊκός’ σεφ, μας εξηγεί πώς να ταΐσουμε με 50 ευρώ, μια τετραμελή οικογένεια επί μια ολόκληρη βδομάδα! Καπάκι, στην επόμενη εκπομπή, διάσημη γυναίκα ‘σεφ’, καλεί διαφορετικούς κάθε μέρα συναδέλφους της, οι οποίοι επιδεικνύουν τις ‘γκουρμέ’ εμπνεύσεις τους, φυσικά με τα πλέον σπάνια, εκλεκτά και πανάκριβα υλικά..

Το κανάλι κάνει πολύ σωστά. Το μεσημέρι, που επιστρέφεις απ’ την δουλειά (εάν έχεις), και ψάχνεις στο ψυγείο ή στην κατσαρόλα, να βρεις οτιδήποτε θα μπορούσε να σε χορτάσει (χτεσινό, κρύο, ξαναζεσταμένο, δεν σε νοιάζει), κάθεσαι τελικά στο τραπέζι και διαλέγεις να ...‘προβάλεις’ τον εαυτό σου, σε όποια απ’ τις εικονικές καταστάσεις θες! Πολλές φορές και στις δύο! Μ’ άλλα λόγια, πάρε ότι θες αγαπητέ τηλεθεατή!

Το ίδιο πάνω-κάτω ‘δίλημμα’ μας απασχολεί και σαν κοινωνία.

Απ’ την μια, είναι (συγχωρέστε μου τον χονδροειδή παραλληλισμό) το ..μαγέρικο του ’60, με την ‘ολίγη από φασόλια’ και την ‘ορφανή μακαρονάδα’, κι απ’ την άλλη το γκουρμέ εστιατόριο της ανάπτυξης (που μας τάζει, ας πούμε, η κυβέρνηση) του καπιταλιστικού επανα-καλπασμού και της ευρω-αντεπίθεσης.

Δυστυχώς, κανείς αριστερός πολιτικός χώρος (ούτε καν το ΚΚΕ) δεν τολμά, βέβαια, να προτείνει,  έξω απ’ τα δόντια την πρώτη λύση. Και μπορεί να είναι πολλοί οι δεδηλωμένοι ‘εχθροί’ κι ακόμη περισσότεροι οι τουλάχιστον σκεπτικιστές, σε σχέση με το ευρώ, την ευρωπαϊκή ένωση και τα ρέστα, πλην όμως όλοι τους αποφεύγουν να μιλήσουν για την μοιραία φάση της ‘βαλκανιοποίησης’, η οποία θα ακολουθούσε την εφαρμογή του σχεδίου τους στην πράξη. Κανείς δεν τολμά, αφού το ‘εκλογικό σώμα’, (εμείς), καθόλου μα καθόλου δεν είναι ούτε ειδοποιημένο ούτε θετικό σε μια τέτοια εξέλιξη. Αμφιβάλω εάν θα ψήφιζαν μια τέτοια προοπτική ακόμη και αυτοί οι ίδιοι οι άνεργοι (που έφτασαν ήδη το ενάμισι εκατομμύριο): Φαίνεται πως ακόμη κι εκείνος που δεν έχει να χάσει τίποτε πέρα απ’ τις αλυσίδες του, μάλλον προσβλέπει σε μια εκ νέου ‘καταναλωτική’ ευημερία…

Απ’ την άλλη, φρικτά ψεύδονται και οι ‘άλλοι’: Εκείνοι που τάζουν φύκια και μεταξωτές κορδέλες, οι ευαγγελιστές του ‘success story’, εκείνοι που κάνουν προσευχές στην Αγία Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και τάματα στο ευρώ: Ποτέ δεν θα έλθει η ανάπτυξή τους ή μάλλον, θα έλθει, μόνο που δεν θα χτυπήσει την δική μου πόρτα, ούτε τη δική σας, θα πάει συστημένη σ’ εκείνους τους ελάχιστους, που στο κάτω-κάτω ποτέ δεν τους έθιξε  πραγματικά και η οποιαδήποτε ‘κρίση’: Οι συντριπτικά περισσότεροι, όλοι εμείς –και το ξέρουν τα κοράκια- δεν θα την αποφύγουμε την ..βαλκανιοποίηση με την οποία μας φοβερίζουν, μας τρομοκρατούν και τελικά, κλέβουν την ανοχή μας και την ψήφο μας !..

Πολλοί απορούν στα γραφόμενά τους για την ‘αδικαιολόγητη ανοχή’, για την ‘ηλιθιότητα’, για την ‘απάθεια’ του ελληνικού ‘λαού’. Πολλοί, όλο περισσότεροι εσχάτως, θεωρούν πως μας έχουν παραλύσει, μας έχουν …ψεκάσει, πως ‘φταίμε’ που δεν έχουμε βγει στους δρόμους, πως είμαστε ‘άξιοι της ..μνημονιακής μας μοίρας’: Δεν έχουν καθόλου δίκιο.

Όσο η αριστερά δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Όσο αποφεύγει να πει τα πράγματα με το πραγματικό τους όνομα. Όσο δεν τολμάει να περιγράψει το όραμά της με σοβαρότητα και κυρίως ..τίμια, η σύγχυση και η εξ αυτής ..απάθεια, θα επιτείνεται. Κι όσο το ευρωπαϊκό ..σταγονόμετρο θα επιτρέπει την συνέχιση του παραμυθιού της ‘ανάπτυξης’ που ‘έρχεται’, ο κόσμος θα περιμένει.

Ο έλληνας δεν είναι καθόλου χαζός. Μετρά και ζυγίζει τα πάντα. Ερμηνεύει με το ένστικτό του τα ‘μηνύματα’, πιάνει ακόμη καλύτερα της ‘αποσιωπήσεις’. Ξέρει καλά και ποιος τον κυβερνάει, ξέρει καλά και τις εναλλακτικές. Ούτε ‘γκουρμέ’ κομμουνισμός υπάρχει, ούτε καπιταλισμός ‘για όλους’. Έχει απομυθοποιήσει μέσα του, επομένως και τα κόμματα και τις Ευρώπες. Τα παραμυθάκια θα τελειώσουν αργά ή γρήγορα το ένα μετά το άλλο. Κι όταν θα έλθει η ώρα να διαλέξει ..κόλαση, θα το κάνει. Να είστε σίγουροι!..

1 σχόλιο:

  1. Πολύ εύστοχο. Συνοψίζεις το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα, με "ευθύβολη" ανάλυση, που θα τη ζήλευαν πολύ ειδήμονες του χώρου. Το μοιράζομαι στο fb. Καλές διακοπές, Θανάση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή