Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Κι ο Μίκυ ...άνεργος !
Όπως βγαίνει απ’ τις ημερομηνίες, πρέπει να ήμουν έξι, επτά χρονών, όταν ο μεγάλος αδελφός μου, μου έδωσε να διαβάσω το πρώτο Μίκυ-Μάους. Τον θυμάμαι, για να καταλάβετε, να μου εξηγεί πώς ακριβώς να το κάνω, ‘αυτό το συννεφάκι είναι αυτά που λέει αυτός, το άλλο συννεφάκι, ο άλλος, κλπ’. Ήταν τόσο σημαντική εμπειρία, που αν και πέρασαν (όπως λέει η είδηση) 47 ολόκληρα χρόνια από τότε, θυμάμαι τον τίτλο (ήταν το τεύχος με αριθμό 3 !) ‘Το Χρυσάφι των Ίνκας’!...

Μεγαλώνοντας προδίδεις μοιραία τις παιδικές αγάπες. Τις ξαναβρίσκεις, όμως, πολύ αργότερα, ως γονιός, όταν έρχεται η ώρα να συστήσεις στον γιό σου τους κλασικούς ήρωες. Κι αν και τώρα τα παιδιά ανήκουν στην αποχή της εικόνας, σας πληροφορώ πως ο δικός μου έχει πια, μια τεράστια συλλογή από έντυπα Μίκυ, κάθε Παρασκευή ήταν ‘υποχρεωτικό’ να του παίρνω το νέο τεύχος.

Δεν μου διαφεύγει η ‘κριτική’ στα αμερικάνικα αυτά κόμικς, κάθε τι έχει τα καλά του και τα κακά του, στο κάτω-κάτω, μπορείς να συζητήσεις ακόμη και με ένα παιδί, να το ‘προειδοποιήσεις’, να το ‘υποψιάσεις’ όπου χρειάζεται. Το σίγουρο πάντως, είναι, πως σε σχέση με τα περισσότερα που τριγυρνάν στην τηλεόραση, ο Μίκυ (και γενικά η Γουόλτ-Ντίσνεϊ, ακόμη και σαν κινηματογραφική εταιρεία) είναι με διαφορά ο πιο προσεγμένος.Κάποια στιγμή, στα τελευταία τεύχη, διάβασε κάτι ‘επιλόγους’ και μου είχε πει, πως ‘μάλλον θα σταματήσει’. Τελικά την προτελευταία Παρασκευή, πράγματι δεν το βρήκα στο περίπτερο. Μπήκα στο ίντερνετ, βρήκα την λιτή ανακοίνωση των εκδόσεων ‘Τερζόπουλος’. Ο Μίκυ ήταν ένα ακόμη θύμα της κρίσης. Σε πολλές σελίδες, σε ακόμη περισσότερα σχόλια, αποτυπωνόταν –κάτω απ’ την είδηση- μια γενική συγκίνηση, κυρίως ενήλικων, όπως εγώ, που ένοιωθαν αυτό που χανόταν απ’ τις παιδικές τους αναμνήσεις.

Η ίδια η ανακοίνωση της ‘Τερζόπουλος’, πάντως, είναι κάπως αινιγματική. Μιλά για ‘διαπραγματεύσεις’, πράγμα που  αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό, μια ελπίδα, πως το διάσημο (παγκόσμια) περιοδικό, κάπως θα επανακυκλοφορήσει.

Μακάρι…

(Στις ενδιάμεσες φωτογραφίες, το πρώτο και το τελευταίο τεύχος των εκδόσεων Τερζόπουλος)

1 σχόλιο: