Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Ε9: Τα τελευταία επεισόδια...
Η κωμωδία με την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μας, συνεχίζεται.

Για να μην ξαναμπούμε σε λεπτομέρειες, (τα έχω πολλές φορές γράψει) η ιστορία έχει, συνοπτικά, δύο μεγάλες φάσεις.

Η πρώτη (προ της χρεοκοπίας) χαρακτηρίζεται από την εγκληματική ανικανότητα όλων ανεξαιρέτως των μακάριων κυβερνήσεων του παρελθόντος, να χτίσουν ένα στοιχειώδες περιουσιολόγιο κι ένα κτηματολόγιο. Για το δεύτερο (κτηματολόγιο) φάγαμε τα κατάλληλα πρόστιμα, διορίσαμε ανεπιτυχώς τους ημετέρους, τελικά, δώσαμε στον ‘ιδιώτη’ το ‘έργο’ (ποιος ξέρει σε τι τιμή), για να βρίσκεται σήμερα, ακόμη ανολοκλήρωτο.

Για το περιουσιολόγιο (ε9), απ’ την άλλη, αφού πρώτα υποχρεώσαμε τον φορολογούμενο να το υποβάλει χειρόγραφα, αποτύχαμε να το καταχωρήσουμε σε κάποια βάση δεδομένων, δώσαμε κι εκεί το έργο, σε κάποιον ιδιώτη, που πήρε τα λεφτά και δεν έκανε τίποτε, μετά πετάξαμε το μπαλάκι πάλι στον πολίτη, ‘μπείτε στο ίντερνετ και γράψτε τα’, μόνο που εκείνη η πρώτη ‘εφαρμογή’ ήταν τόσο επιπόλαιη, που σε μόλις δύο χρόνια εγκαταλείφθηκε, άντε ξανά-μανά μπείτε τώρα στο ‘καινούριο’ το τσίλικο, μαλάκες και ξαναγράψτε τα! Καινούριο και τσίλικο, που δεν ήταν μόνο τελείως ‘εχθρικό’ στον χρήστη, αλλά το καημένο, δεν μπορούσε φυσικά να προβλέψει πως …θα ερχόταν η τρόικα!...

Με την ‘κρίση’ αρχίζει η δεύτερη μεγάλη φάση, της ιστορίας. Φάση απείρως γελοιωδέστερη.

 Υπό την πίεση των δανειστών (διάβαζε πανικός) και με δεδομένο πως το εισόδημα των φορολογουμένων ολοένα θα συρρικνωνόταν,  οι ‘μνημονιακές’ κυβερνήσεις (Παπανδρέου-Παπαδήμος-Σαμαράς/Βενιζέλος) αποφάσισαν να υποκύψουν στο δόγμα της με την βία μετατροπής της ακίνητης περιουσίας σε ρευστό.

Όλοι, οι κατά καιρούς εφαρμοσμένοι ‘Φόροι Ακίνητης Περιουσίας’, μέχρι τότε, είχαν φυσικά αποτύχει. Απλούστατα, ζητώντας –το κράτος- υποβολή ξεχωριστής (εκτός της δήλωσης εισοδήματος) έντυπης ‘δήλωσης’ κατ’ έτος, δεν μπορούσε στην πραγματικότητα να ‘πιέσει’ κανέναν να την υποβάλλει. Και δεν μπορούσε, αφού δεν είχε την δυνατότητα να την διασταυρώσει (για την ειλικρίνειά της) από πουθενά! Το ΕΤΑΚ (του τελευταίου ΠΑΣΟΚ) ήταν ο πρώτος φόρος, που αποφασίστηκε να ‘πατήσει’ πάνω στο Ε9 (που εν τω μεταξύ είχε καταχωρηθεί κουτσά-στραβά απ’ τον ίδιο τον φορολογούμενο), αλλά μόλις δύο χρόνια απ’ την εφαρμογή του, καταργήθηκε απ’ την ίδια κυβέρνηση που το είχε θεσπίσει, καθώς ούτε κι αυτό δεν μάζεψε τίποτε.

Εκεί, πάνω στον πανικό, τις πιέσεις, την ανικανότητα, κλπ, ο κ. Βενιζέλος, σκέφτηκε (ως από μηχανής Θεό) την …ΔΕΗ ! Αφού, πάει να πει, δεν είχαμε καταφέρει να χτίσουμε μια έστω και σχετικά ενημερωμένη βάση δεδομένων, ποιος είχε τα ‘τετραγωνικά’ μας; Ο λογαριασμός του ρεύματος ! Κι αν και εκ των υστέρων, ο κύριος Βενιζέλος, που το εμπνεύστηκε, περηφανεύτηκε κάποτε, πως ‘εάν δεν υπήρχε το χαράτσι δεν θα είχαν διασωθεί τα δημοσιονομικά μας’, δεν παύει από μόνη της η ..καταφυγή του κράτους στην …ΔΕΗ, να αποτελεί την μεγαλειωδέστερη παραδοχή της τεράστιας ΕΝΟΧΗΣ όλων των απατεώνων που μας κυβέρνησαν απ’ την μεταπολίτευση και μετά!

Τέλος πάντων, για να συνεχίσουμε, αφού αμέσως σχεδόν, όλοι ‘ανακάλυψαν’ πως τα ‘τετραγωνικά’ της ΔΕΗ ήταν ‘άδικα’, αναποτελεσματικά, άφηναν οικογένειες χωρίς ρεύμα, κλπ, (με κρυφή φυσικά σκέψη, πως τα τετραγωνικά της ΔΕΗ είναι λιγότερα απ’ τα πραγματικά, επομένως να ..διευρύνουμε την φορολογική βάση, που λέει κι ο ..Πορτοσάλτε), τώρα, προσπαθούμε επιτέλους να ξαναπατήσουμε στο Ε9, τάχα μου να ‘καταργήσουμε το χαράτσι’.

Έλα, όμως που επιμένουν ΑΛΥΤΑ προβλήματα:

Θα το διαβάσατε, το περιβόητο TAXIS, τα έκανε μπάχαλο, το σύστημα (μοιραίο ήταν με τόση πρεμούρα) σκόνταψε, δεν έσωναν οι προθεσμίες του κ. Θεοχάρη (και της τρόικας;), πήγαν να το τσιτώσουν, για δυο τουλάχιστον μέρες έγινε το σώσε, έμπαινες στου αλλουνού τα ακίνητα, τα έσβηνες, δήλωνες τα δικά σου στην δική του μερίδα, έγινε της ανεμοβλογιάς !

Αναγκάστηκε ο υφυπουργός, και έβγαλε ανακοίνωση, ‘μην σκιάζεστε, θα το ανοίξουμε το σύστημα χωρίς πρόστιμα μέχρι τον ..Φλεβάρη, να διορθώσετε ότι χάλασε, με ευθύνη της υπηρεσίας’ !!...

Φυσικά, το μεγάλο πρόβλημα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το μηχανογραφικό: Οι διοικούντες έχουν χάσει (εάν είχαν ποτέ) κάθε ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ. Εάν κάποτε, το προσπαθήσαμε, έστω ανεπιτυχώς, πάντως ΤΩΡΑ, ΜΟΝΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΧΤΙΖΟΥΜΕ: Αυτή την ώρα, προσπαθούμε να ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ και να ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΜΕ έναν νόμο ακίνητης περιουσίας, για τον οποίο δεν έχουμε ακόμη καταλήξει, πάει να πει, δεν ξέρουμε καλά-καλά, πώς θα υπολογίζονται οι συντελεστές του, ποιες θα είναι οι απαραίτητες παράμετροι (και επομένως εάν τις διαθέτουμε κάπου) και μαζί, θέλουμε να διασταυρώσουμε και τα τετραγωνικά της ΔΕΗ (μήπως έχουν και οι δημαρχαίοι να λαβαίνουν τίποτις) με τα πραγματικά και ταυτόχρονα, θέλουμε να δούμε και πόσοι ανεπρόκοποι δεν ‘τακτοποίησαν’ τους ημι-υπαίθριούς τους και τα αυθαίρετά τους, τους απειλούμε, γράψτε τα πραγματικά, πώς αύριο θα το ‘γράψετε’ στο παιδί,  (την ώρα μάλιστα, που οι προκομμένοι, που έτρεξαν να ‘τακτοποιήσουν’ βγήκε μετά το ΣτΕ και τους άφησε στα κρύα του λουτρού, έκαναν μια τρύπα στο νερό και την πλήρωσαν κι από πάνω, τώρα χτυπάν τα κεφάλια τους), και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την ίδια ώρα, θέλουμε να φορολογήσουμε κι εκείνα τα αγροτεμάχια, (παράγουν δεν παράγουν δεν έχει σημασία) και μιας και θα μπούμε ξανά στον κόπο, γιατί μαζί να μην κάνουμε και μια διασταύρωση κτηματολογίου-περιουσιολογίου, και βέβαια ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ να μας τα πει το δόλιο το Ε9, που εάν είχε στόμα να μιλήσει, δεν ξέρω κι εγώ τι ..καντήλια θα κατέβαζε στον κ. Θεοχάρη και κυρίως σ’ όλους τους πολιτικούς του ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ !...

Μ αυτά και μ’ εκείνα, ακόμη κι η ξενόφερτη τρόικα, μας έχει πάρει χαμπάρι! Ψηφίστε, λέει, ότι διάτανο Ενιαίο, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θέλετε, πλην όμως, ΕΙΣΠΡΑΞΤΕ ΤΟΝ ΜΕΣΩ ΔΕΗ !!!!

Κι εδώ, βέβαια, είναι πια, να κλαίς και να ξεκαρδίζεσαι μαζί !...

Η συνέχεια, ..επί της οθόνης._

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου