Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Χοντρό δούλεμα !....

ΠΡΩΤΟΝ:Κατ’ αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Ο νέος Φόρος Ακινήτων (όπως και το χαράτσι της ΔΕΗ, όπως και το παλιότερο ΕΤΑΚ, όπως και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που τελειώνει, όλοι με λίγα λόγια οι φόροι επί της ακίνητης Ιδιοκτησίας) είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ‘κάθε Έλληνας επιβαρύνεται με φόρους ΑΝΑΛΟΓΑ με την ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ του ικανότητα’ και άρα, αφού η φοροδοτική ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ καθόλου δεν μπορεί να σχετισθεί με την ιδιοκτησία ή όχι, μεγάλης ή μεγαλύτερης ακίνητης περιουσίας (καθώς αυτή δεν αποτελεί, ντε και καλά ΕΙΣΟΔΗΜΑ), επομένως, πάλι σε ΛΑΘΟΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ τον στέλνει το Υπουργείο τον λογαριασμό.

Ο κ. Παυλόπουλος (και νομικός και κυβερνητικός), μάλιστα, προσφάτως απ’ το βήμα της Βουλής, έθεσε και ζήτημα ΔΗΜΕΥΤΙΚΟΥ χαρακτήρα στον νέο αυτό φόρο, επομένως θίγεται και άλλο σημείο του Συντάγματος, αυτό που ΕΓΓΥΑΤΑΙ την ΑΤΟΜΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, κλπ.

Πέραν, βέβαια, της τυπικής αντισυνταγματικότητας. Ακόμη, δηλαδή, κι αν παραδεχόμασταν πως ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ στην Ελλάδα, έχουν αγοραστεί με ΜΑΥΡΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ χρήμα, επομένως, πρέπει τώρα να το φορολογήσεις, είναι τουλάχιστον ΑΝΗΘΙΚΟ, να το επιχειρείς ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, επειδή ΕΣΥ (Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ), ΗΣΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΙΟΡΚΟΣ, ΚΑΙ …ΕΛΕΙΠΕΣ, όταν όφειλες ΤΟΤΕ να κάνεις απλά την δουλειά σου!

ΔΕΥΤΕΡΟΝ:Άκουσα τις διάφορες ΒΛΑΚΕΙΕΣ που ειπώθηκαν για τον καημένο τον ‘τεχνοκράτη’, (Καραβίτης νομίζω), τον ‘σχεδιαστή’ του νόμου. Κατ’ αρχήν, ο Ευαγγελάτος όταν του πήρε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, δεν ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙΠΟΤΕ απ’ όσα έλεγε ο χριστιανός. Διότι, πράγματι απ’ την στιγμή που δεν υφίσταται ΚΑΝΕΝΑ αφορολόγητο όριο, ο νέος φόρος ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ τελικά απ’ τις ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ αξίες. Του ανθρώπου του είπαν μοίρασε τον λογαριασμό σε όλους, αυτό προσπάθησε να κάνει, όταν φτιάχνει τρείς δεκάδες συντελεστές, θεωρώ πως προσπάθησε να το κάνει καλά. Τώρα οι ΜΠΟΥΡΔΕΣ των διάφορων άσχετων δημοσιοκάφρων ‘ένας τεχνοκράτης θα αποφασίζει’, ή των ‘εκπροσώπων’ μας βουλευτών της ΝΔ, ‘αυτός θα μας ενημερώσει’ κλπ, είναι ανάξιες σχολιασμού.

ΤΡΙΤΟΝ:Το ΚΚΕ (ανάλογη είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ), που προτείνει, στην πρώτη σελίδα, σήμερα, στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, να είναι ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ η ακίνητη περιουσία μέχρι ενός ποσού ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (40.000 ευρώ), αλλά, βέβαια να φορολογηθεί η ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ περιουσία, κλπ, λέει επίσης ΜΠΟΥΡΔΕΣ, καθώς δεν μπορεί η όποια ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, η όποια ΑΔΙΚΙΑ, να ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ από ..πλαφόν. Έχουμε φτάσει στην γελοιότητα το ΚΚΕ να υπεραμύνεται της ..ιδιοκτησίας και οι νεοδημοκράτες να κατηγορούν τον Στουρνάρα για ..κομμουνιστικό φόρο! Άμα οι κύριοι της Αριστεράς, έχουν τέτοια ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΗ ΛΟΓΙΚΗ από τώρα, καλύτερα να μείνουν ΕΚΕΙ που είναι, μέχρι να ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ και να αποφασίσουν πως άμα δεν ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙ το μυαλό τους, να πάρει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ στροφές, ομελέτα δεν γίνεται. Παρένθεσις, ο κ. Γλέζος, (που όλοι οφείλουμε να τον σεβόμαστε και να προσέχουμε αυτά που λέει) καλύτερα, πιστεύω εγώ, να ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΙ άμα γίνουν ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο μένουν ανεδαφικές, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ακόμη).

ΤΕΤΑΡΤΟΝ:Είναι ηλίου φαεινότερο πως ο νέος φόρος είναι ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟΣ. Κατ’ αρχήν,  ακόμη κι απ’ το χαράτσι της ΔΕΗ, εάν ένα ακίνητο έμενε ξενοίκιαστο, μπορούσες να κόψεις την παροχή και να απαλλαγείς. Τώρα ο νέος φόρος, είναι και ΜΟΝΙΜΟΣ αλλά κυρίως φορολογεί και τα ΚΛΕΙΣΤΑ, τα ΞΕΝΟΙΚΙΑΣΤΑ, κλπ. (Ξέρουμε όλοι τι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ θα είναι αυτά). Δεύτερον, παίρνει ένα μικρό κομμάτι (ποσοστό) απ’ τα ‘αστικά’ ακίνητα, και χαρατσώνει μια τεράστια νέα ομάδα, τους ιδιοκτήτες ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ. Αγρότες και μη. Αυτό, φυσικά έγινε τάχα μου, για την ‘διεύρυνση της φορολογικής βάσης’, αλλά εκεί, ίσα-ίσα παίχτηκε η μεγάλη ΑΠΑΤΗ: Τα καναλάκια (ιδιωτικά δεν τα θέλατε;;), έδειχναν πχ, τους πίνακες με την επιβάρυνση για τα σπίτια και τα διαμερίσματα, όπου φαινόταν πως εκεί, πχ που πλήρωνες 100 ευρώ, τώρα (με τον νέο φόρο) θα πληρώνεις 95 (ουάου), αλλά όταν έλεγε για τα χωραφάκια ΔΕΝ ΕΓΡΑΦΕ ΠΟΥΘΕΝΑ πως ΠΡΙΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΣ ΤΙΠΟΤΕ! Εκεί δεν υπήρχε πίνακας πριν-μετά. Στα πλαίσια, (φυσικά) της ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ μας ενημέρωσης, με την ΕΡΤ στο ..μαύρο (εντελώς τυχαία)….

ΠΕΜΠΤΟΝ:Και μόνο που το Υπουργείο βγαίνει και λέει πως ‘ΣΤΟΧΟΣ’ του νέου νόμου είναι να εισπραχτούν τόσα δις, μπορεί να έχουμε κουφαθεί εσχάτως, πλην όμως, παραδέχεται ήδη πως ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΜΙΑ ΑΝΗΘΙΚΗ πολιτική. Άμα, πρώτα βάζεις τον ΣΤΟΧΟ και μετά τον ΦΟΡΟ, δεν είσαι ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ, είσαι ΛΗΣΤΑΡΧΟΣ. Έτσι για να θυμόμαστε πού και πού, με ΠΟΙΟΥΣ έχουμε να κάνουμε…

ΕΚΤΟΝ (και τελευταίον):ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ μάλλον, μας δουλεύει η κυβέρνηση, μας δουλεύει η ΕΥΡΩΠΗ, μας δουλεύει ακόμη κι η ΤΡΟΙΚΑ. Μας δουλεύουν πολύ χοντρά, καθώς αυτός ο παραπάνω ΣΤΟΧΟΣ απ’ τον νέο νόμο είναι 2,85 δις ευρώ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ (κρατηθείτε) ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ 60 (!!!!) δις. Και, ταυτόχρονα την ώρα που η ΤΡΟΙΚΑ έχει θέσει ως στόχο, απ’ τα 60 αυτά δις, να εισπραχτούν κατ’ έτος μόλις τα 1,5 απ’ αυτά (???).  Και, που απ’ τα 60 αυτά δις, τα 26 περίπου (πάνω κάτω τα μισά), αφορούν ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ, δεν είναι πάει να πει, γνήσιοι ΦΟΡΟΙ, αλλά ΚΑΠΕΛΟ και κρατική ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ! Και που απ’ τα 60 αυτά δις, μόλις τα 20 περίπου τα χρωστούν ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα 40, τα χρωστούν ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ !!! Και που, πρωταθλήτρια Δ.Ο.Υ. στο έλλειμμα βεβαιωμένων-εισπραγμένων εσόδων είναι η Δ.Ο.Υ. ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (τυχαίο??). Και που τα 60 αυτά δις, ήταν μόλις πριν από ένα χρόνο 54, και αυγάτισαν σε δώδεκα μήνες κατά 6 ολόκληρα δις, πάει να πει, πως ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ να τα δώσει, ΠΑΡΑ τις ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ, και τις εσχάτως κατάπτυστες ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ακόμη και σε τραπεζικούς λογαριασμούς…

ΥΓ: Θέλω πάντως, να δω τις μούρες των ΑΝΤΑΡΤΩΝ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όταν θα το ΨΗΦΙΖΟΥΝ μεθαύριο!.....

4 σχόλια:

 1. Για μισό λεπτό βρε Θανάση. Που είναι η μπούρδα στο περί πλαφόν για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία; Και γιατί εν τέλει πρέπει να δεχόμαστε ως αξίωμα το αστικό σύνταγμα; Όταν ίσχυε δηλαδή ο ΦΜΑΠ με τα 243.400€ (αν θυμάμαι καλά) ανά ιδιοκτήτη ήταν άδικο; Αν δηλαδή διαθέτω ακίνητη περιουσία αξίας 2.000.000€ δεν τεκμαίρεται σχετική φοροδοτική ικανότητα;
  Άλλο το ότι ο νέος νόμος είναι κατάπτυστος άλλο το ότι η ακίνητη περιουσία έχει ντε φάκτο επικαρπωτική ιδιότητα, άρα και φορολογικό ενδιαφέρον.
  Νομίζω ότι βάλλεις κατά δικαίων και αδίκων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Στρατολάτη μου..

   Τα τεκμήρια διαβίωσης (σπίτι, αυτοκίνητο, πισίνα, κλπ) ασφαλώς και είναι χρήσιμο εργαλείο ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙΣ όμως το ΕΙΣΟΔΗΜΑ και αυτό (το εισόδημα να φορολογήσεις), καθώς και την τυχόν ΑΠΟΚΛΙΣΗ του απ' το ΔΗΛΩΘΕΝ. Δεν είναι για να ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ. Το δογμα πως 'όλοι μαζί τα φάγαμε' και μάλιστα δεν τα φάγαμε, αλλά τα 'χτίσαμε' (οπότε τα Ακίνητα είναι προϊόντα μαύρου χρήματος και πρέπει να τα πάρουμε πίσω αναδρομικά) δεν στέκει. Ουσιαστικά είναι επανάληψη του περίφημου 'έχοντες και κατέχοντες' του ΠΑΣΟΚ. Κάθε φορολόγηση ακινήτων είναι στην ουσία ΔΙΠΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ. Εάν δεχόμουν μια επιβάρυνση στα σπίτια κλπ, θα μπορούσα να συζητήσω μόνο τα Δημοτικά τέλη (και αυτά με σκεπτικισμό).
   Στην πραγματικότητα, εάν θέλουμε ώς κοινωνία, με την φορολογία να κάνουμε και ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ, φτάνει και περισσεύει η φορολογία των εισοδημάτων. Πιάσε τις εταιρείες. Πιάσε τις εισηγμένες. Πιάσε τις οφσορ. Ακούμπα τις Τράπεζες λιγάκι. Και επιτέλους, κατοχύρωσε ένα ανθρώπινο αφορολόγητο. Η Αριστερά, λοιπόν, όχι δεν πρέπει να ορκίζεται στο αστικό σύνταγμα, αλλά τουλάχιστον, μέχρι να καταργήσει την ατομική ιδιοκτησία, αυτά τα στοιχειώδη οφείλει να τα έχει ξεκαθαρίσει...

   Διαγραφή
 2. Φυσικά και είναι διπλή φορολόγηση Θανάση. Ποιος διαφωνεί; Α, για κάτσε, διαφωνώ εγώ λιγάκι!! Τουλάχιστον ως προς τη μεγάλη ακίνητη περιουσία η οποία νομίζω ότι κάλλιστα θα μπορούσε να οριστεί σε ένα υψηλό επίπεδο για να καταλαμβάνει τους πραγματικά έχοντες. Όντως, συνήθως, τα χρήματα με τα οποία αγοράζει κανείς ένα ακίνητο είναι φορολογημένα. Και λέω "συνήθως" διότι αυτό ισχύει απόλυτα για τους μικρούς ιδιοκτήτες αλλά όχι απόλυτα για τους μεγάλους. Ιδέ "υπεραξία". Όχι τη φορολογική υπεραξία αλλά αυτή που προκύπτει από τη γεννητική ιδιότητα του χρήματος και τη συγκριτική δυνατότητα του έχοντος να αποταμιεύει και να επενδύει, σε αντίθεση μ' εμένα κι εσένα.
  Έχεις βέβαια δίκιο, αναδιανεμητική είναι η λογική αυτή. Κι εδώ υπάρχει το βασικό ερώτημα. Θέλω αστικό κράτος ή όχι; Αν θέλω αστικό νομίζω ότι η αναδιανομή μπορεί να γίνει ευκολότερα με τέτοιους "πλάγιους" τρόπους παρά απευθείας με τη φορολογία που είναι (το λέω με μισή καρδιά και με εισαγωγικά) "αντιαναπτυξιακή".
  Αν δεν θέλω όμως δεν τίθεται πρόβλημα. Η κομμουνιστική αριστερά δεν αποσκοπεί στην πλήρη κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας, όχι τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο. Γι' αυτό θεωρώ ότι καλά κάνει και λέει "φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διαφωνούμε συμφωνόντας Στρατολάτη μου. Στην πραγματικότητα και οι δύο ξέρουμε ΠΟΙΟΙ πρέπει να φορολογητθούν, στον τρόπο διαφέρουμε, επομένως δεν έχει και μεγάλη σημασία. Μπορεί να έχω εγώ άδικο, και στρατηγικά να είναι σωστότερο το δικό σου.
   Εν πάσει περιπτώσει, μας ξεπερνούν τα γεγονότα κάθε φορά, τα χθεσινά ήταν και πολύ ύποπτα και πολύ θλιβερά. Οι καιροί είναι πολύ πονηροί μου φαίνεται...

   Διαγραφή