Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

Κλειδάριθμοι (πάλι)...
Κατ’ αρχήν, να ξεκαθαρίσω (όσο γίνεται) τα πράγματα με όσα διαβάζετε στα διάφορα μέσα, για τους ‘νέους κλειδάριθμους’ που οφείλουμε να τρέξουμε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στις Εφορίες να πάρουμε.Λοιπόν έχουμε και λέμε. 

Κάθε χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXIS), έχει ένα Όνομα Χρήστη (user name) κι έναν Κωδικό (Password) για να ‘μπαίνει’ να βλέπει τον λογαριασμό του, να στέλνει δήλωση, κλπ. Όταν το 2010, επεκτάθηκε μαζικότερα η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή κάποιων δηλώσεων (Ε9, Φορολογίας Εισοδήματος, κλπ), κάποιος φωτεινός νους της Γραμματείας, σκέφτηκε (και εφάρμοσε) έναν τρίτο κωδικό, τον περίφημο ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟ.Από εκείνη την στιγμή και μετά, όποιος χρειαζόταν να πάρει κωδικούς (user name και password), έπρεπε πρώτα να κάνει μια εγγραφή στο TAXIS, και μετά να πάει αυτοπροσώπως στην Εφορία να παραλάβει τον τρίτο αυτόν κωδικό (κλειδάριθμο) τον οποίο χρησιμοποιούσε για ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΟΡΑ, (στην ενεργοποίηση των κωδικών του).Είχαμε ευλόγως αναρωτηθεί από τότε, για το ποια ήταν η χρησιμότητα αυτού του τρίτου κωδικού, αλλά τέλος πάντων, έγινε…Τώρα λοιπόν, υπάρχουν πολλοί ΠΑΛΙΟΙ χρήστες του TAXIS (χρήστες δηλαδή που έχουν user name και password) που τους είχαν ‘βγάλει’ προ κλειδαρίθμου, και των οποίων φυσικά οι κωδικοί ‘δουλεύουν’. Σ’ αυτούς τους ‘παλιούς’ αναφέρεται λοιπόν η ανακοίνωση του Υπουργείου, πως οι κωδικοί τους δεν θα ‘παίζουν’ από το νέο έτος, και επομένως πρέπει να πάνε στην Εφορία να παραλάβουν τον ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟ (και όχι νέους κωδικούς) για να μπορούν να τους ξαναενεργοποιήσουν (?? φαντάζομαι) από 1-1-2014). Επομένως συμπέρασμα πρώτο: Όσοι έχουν πάει στην Εφορία και έχουν κάποια στιγμή πάρει κλειδάριθμο, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ.Τώρα, να τα πω κι ένα χεράκι στον αγαπητό μας κ. Θεοχάρη.Δυστυχώς η ανακοίνωση που έβγαλε η Γραμματεία (όσοι έχουν κωδικούς προ του 2010) είναι σκοτεινή και αφηρημένη. Σιγά μην θυμάμαι εγώ, πότε στο διάτανο έβγαλα κωδικούς. Ακόμη κι οι περισσότεροι, απ’ τους ‘νέους’ που έχουν κλειδάριθμο, είμαι σίγουρος πως ούτε ξέρουν πού τον έχουν βάλει, αν τους ρωτήσεις ‘έχεις ή όχι’ μάλλον δεν θα είναι και τόσο σίγουροι να σου απαντήσουν. Μ’ αυτά, λοιπόν, που διαβάζουν, θα τρέξουν κι αυτοί άνευ λόγου, να ταλαιπωρηθούν.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΟΦΕΙΛΕΙ η Γραμματεία, κάπου να ανεβάσει μια σελιδίτσα, ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΤΟ ΑΦΜ ΣΟΥ και να σου λέει εάν ΠΡΕΠΕΙ ή ΟΧΙ να πάς στην Εφορία. Τόσο απλά.Και να αναρωτηθώ και για το άλλο. Γιατί τάχα, αυτή η σελιδίτσα, να μην σου δίνει κατ’ ευθείαν ηλεκτρονικά ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟ, να τον τυπώνεις και να ξεμπερδεύεις; Γιατί, πρέπει σώνει και καλά να πάς να στηθείς στις ουρές, να ταλαιπωρήσεις και τους υπαλλήλους άδικα;;..
 

Θα απαντήσει, βέβαια, ο κ. Θεοχάρης, πως έτσι θα πιστοποιηθεί πως το ΑΦΜ ανήκει σε συγκεκριμένο Φυσικό Πρόσωπο. Ας το δεχθώ, αν και όταν έχεις τόσα χρόνια κωδικούς, στέλνεις ΦΠΑ, Ε9, Δηλώσεις, κλπ, νομίζω πως κι αυτό μάλλον, είναι άχρηστος πλεονασμός…

1 σχόλιο:

  1. Εύστοχη η παρατήρησή σου, Θανάση! Το ίδιο αναρωτήθηκα κι εγώ διαβάζοντας την ανακοίνωση.

    Καλά δεν έχουν στάλα νιονιό εκεί στη ΓΓΠΣ άραγε; Πάλι πρέπει να τραβιόμαστε στις Εφορίες; 'Ελεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή