Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

Αιθαλομίχλη


Στις 12 Νοεμβρίου του 2012, δυστυχώς είχα ‘μαντέψει’ τι θα συνέβαινε με την χρήση του ξύλου για θέρμανση στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Σ’ εκείνη την ανάρτηση (που προκάλεσε διάφορες διαμαρτυρίες και εδώ αλλά και όπου αναδημοσιεύτηκε) ασχολήθηκα με τα ‘εν οίκω’, με την δική μας δηλαδή αντίδραση στις αηδίες της κυβέρνησης. Δεν αναιρώ τίποτε απ’ ότι είχα τότε γράψει. Η αντίδρασή μας ήταν λανθασμένη. Στο λεκανοπέδιο των τεσσάρων εκατομμυρίων (αλλά όπως αποδείχθηκε και σε άλλες πολλές πόλεις) η λύση του ξύλου δεν ήταν σωστή. Οφείλαμε να στραφούμε απ’ τη μια σε λύσεις ηλεκτρικές ή, απ’ την άλλη, να οργανωθούμε (στις πολυκατοικίες) ομαδικά, να μειώσουμε στο μισό, ακόμη και στο ένα τρίτο το πετρέλαιο, να δείξουμε ακόμη και την αλληλεγγύη μας στους συν-ενοίκους μας που για τους γνωστούς λόγους δεν είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν στην αγορά του, κλπ. 


Δεν είχα, τότε, καθόλου αναφερθεί στα ‘εν δήμω’. Δεν είχα κάνει σ’ εκείνο το κείμενο, καμιά αναφορά, καμιά ‘κριτική’ προς την πλευρά της κυβέρνησης. Ομολογώ πως μπορεί, τότε, τα ευκόλως εννοούμενα να παραλείφθηκαν, αλλά, τώρα, έστω εκ των υστέρων, ‘χρωστώ’ μια αναγκαία συμπλήρωση.


Είναι προφανείς οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η εξίσωση της τιμής των δύο ‘πετρελαίων’ (κίνησης-θέρμανσης). Η κυβέρνηση πρόβαλε κυρίως τον ένα, την πάταξη του λαθρεμπορίου. Αποσιώπησε τους άλλους, που ήταν φυσικά η είσπραξη φόρων, οι επιταγές της τρόικας, οι δανειστές, τα ‘δημοσιονομικά’ κλπ. 


Ακόμη κι αν αποδεχθούμε πως όλοι αυτοί οι λόγοι συνεχίζουν και σήμερα να υφίστανται, είναι φανερό πως το μέτρο πάρθηκε στο πόδι, χωρίς κανέναν σοβαρό και υπεύθυνο σχεδιασμό. 


Κατ’ αρχήν, μια σοβαρή κυβέρνηση, όφειλε όταν έπαιρνε τέτοια μέτρα, να προειδοποιήσει τον πληθυσμό, πως σε ορισμένες περιοχές (λεκανοπέδιο, Θεσσαλονίκη, κλπ) θα ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ την πώληση ξύλου, καυστήρων ξύλου, θερμαστρών ξύλου, κλπ, ώστε να κατευθύνει προς ανεκτές λύσεις: Ήξερε καλά πως κάπως ο κόσμος θα ζεσταθεί. Πως εάν δεν ζεσταθείς, απλά θα πεθάνεις.


Δεύτερον, όταν έγινε φανερό πως υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, έστω και εκ των υστέρων, όφειλε αμέσως να επαναφέρει την τιμή στα προηγούμενα επίπεδα. Φυσικά ήδη η ‘ζημιά’ είχε εν πολλοίς γίνει, ο κόσμος είχε πια αγοράσει εξοπλισμό, ξύλα, κλπ, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να μετριαζόταν λίγο το κακό. Αντ’ αυτού, (και παρά το γεγονός πως ακόμη και οικονομικά τα μέτρο απέτυχε παταγωδώς να συγκεντρώσει τα προβλεφθέντα έσοδα) επέμεινε παρά τις φωνές διαμαρτυρίας που σιγά-σιγά ακούστηκαν απ’ τους επιστήμονες κι –ακόμη χειρότερα- παρά του ότι συνέβαιναν πράγματα πιο ακραία απ’ την αιθαλομίχλη. Από πέρυσι 63 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους προσπαθώντας να ζεσταθούν, είτε από δηλητηριάσεις είτε από πυρκαγιές. Φυσικά αναρίθμητοι είναι όσοι έπαθαν μη θανατηφόρα ατυχήματα, φίλος μου τρέχει ακόμη με πλαστικές επεμβάσεις στο ενός έτους παιδί του, που έπαθε εγκαύματα σε ξυλόσομπα..


Ενώ τα μνημονιακά ΜΜΕ στην αρχή απέδιδαν τους θανάτους στην ..αμορφωσιά των φοιτητών στην Λάρισα (ο ανεκδιήγητος κ. Ταμήλος και πρόσφατα το επανέλαβε), τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις πόλεις που ‘πνίγονται’ στο ‘νέφος’. Κι αποτελεί, πλέον, τραγική ..κωμωδία το σερί της απίθανης  κυβέρνησης. Διότι ευτράπελα είναι και τα περί ..δακτυλίου στα τζάκια και τα περί δωρεάν ρεύματος σε περίπτωση …υπέρβασης των ορίων των ρύπων στην ατμόσφαιρα και οι ‘αυστηρές’ εντολές των ..περιφερειαρχών και, τέλος, οι Χριστουγεννιάτικες, επείγουσες ..συσκέψεις του κ. Σαμαρά. Συσκέψεις όπου παρών θα είναι και ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος γνωρίζουμε πως θα ζητήσει ..ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου να αποδεχθεί μείωση της τιμής του πετρελαίου.


Για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται, πως η μεγάλη ευθύνη βαρύνει τους ώμους των κυβερνόντων. Και πως, ακόμη κι αν εμείς σαν πολίτες δεν αντιδράσαμε πάντα με τον σωστό τρόπο, εάν εκείνοι είχαν κάνει σωστά την δουλειά τους, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί.


Κλείνοντας, να ευχηθώ σε όλους Καλά Χριστούγεννα κι –όσο είναι δυνατόν- ευτυχισμένη την νέα χρονιά. Να αντέξουμε, φίλοι μου, και μακάρι του χρόνου να έχουμε ξεφορτωθεί τους αστείους αυτούς που μας κατέστρεψαν διαχρονικά και συνεχίζουν να μας εξοντώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου