Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Μπροστά στις Δημοτικές Εκλογές
Σε ομιλία του στο Ναύπλιο τον Ιούνη του 2013 (ένα χρόνο περίπου πριν απ’ τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έλεγε, αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα εξής (οι τονισμοί δικοί μου):


...“Η Αυτοδιοίκηση θα αναδιοργανωθεί ριζικά. Οι ανάπηροι θεσμικά και οικονομικά Δήμοι και Περιφέρειες διαχειρίζονται σήμερα μόλις το 2,8% του Α.Ε.Π. και 5,6% του συνόλου των δημόσιων δαπανών έναντι 17% και 33,1% αντίστοιχα του μ.ο. της Ευρώπης των 27 (στοιχεία της Ε.Ε. 2010). Αυτό και μόνο δείχνει την πλήρη αποτυχία των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Οι Περιφέρειες θα μεταβληθούν σε βασικούς θεσμούς ανάπτυξης. Στόχος το σύνολο του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, πέρα των κεντρικών εθνικής εμβέλειας έργων, να υλοποιείται από τις περιφέρειες που θα πρέπει να συμμετέχουν ουσιαστικά στον γενικό δημόσιο σχεδιασμό. Παράλληλα οι περιφέρειες θα συντονίζουν και θα συναποφασίζουν με τους Ο.Τ.Α τις παραγωγικές και κοινωνικές δράσεις της περιοχής τους. Το ίδιο βέβαια πρέπει να συμβεί και με τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης που πρέπει στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να τα διαχειρίζεται η αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει άλλωστε στις χώρες της Ε.Ε. 

Οι Δήμοι θα είναι συν-διαμορφωτές και διαχειριστές του κοινωνικού κράτους. Η τοπική πολιτική εξουσία και διοίκηση που παρεμβαίνει και απαντά αποτελεσματικά στα προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σύνολο των τομέων που αφορούν κοινωνικές δράσεις – κοινωνική συνοχή, χωροταξία, περιβάλλον, χρήσεις γης, τοπική ανάπτυξη, σχέσεις διοικητικής μορφής δημοσίου – πολίτη, θα περάσουν στην αρμοδιότητα των Δήμων, στα πλαίσια του ενιαίου ισόρροπου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού. Για το λόγο αυτό σκοπεύουμε να καταργήσουμε τον «Καλλικράτη» και να εγκαθιδρύσουμε μια νέα αρχιτεκτονική και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες κάθε επιπέδου και θα προβλέπει με ακρίβεια την κατανομή των απαιτούμενων πόρων και των αντίστοιχων επενδυτικών μέσων.

Η Κυβέρνηση της Αριστεράς θα φέρει μπροστά στον ελληνικό λαό προς έγκριση μια νέα λεπτομερή μελέτη της εθνικής Επικράτειας, με στόχο οι νέοι Δήμοι που θα προτείνονται να δομούνται στη βάση οργανικών κοινωνικο-οικονομικών και πολιτιστικών ενοτήτων και να έχουν υψηλό βαθμό εσωτερικής χωρικής συνοχής. Οι νέοι Δήμοι θα έχουν διακριτή ταυτότητα και θα είναι εύληπτες ενότητες, αναγνωρίσιμες, άμεσα προσβάσιμες και ελέγξιμες από την τοπική τους κοινωνία. Ο σημερινός «συγκεντρωτισμός» του Καλλικράτη  θα αντικατασταθεί από χωρικές ενότητες που θα αποτελούν κοινωνικά κύτταρα με πρωτογενή εξουσία, η οποία θα εκφράζεται μέσα από συμμετοχικές δομές αυτοδιεύθυνσης των τοπικών υποθέσεων. Στην Ελλάδα ο μέσος πρωτοβάθμιος Καλλικρατικός ΟΤΑ έχει 34.780 κατοίκους και έκταση 406 τετρ.χλμ, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ 27 είναι 5.630 κάτοικοι και 50 τετρ.χλμ περίπου. Επομένως στόχος μας θα είναι η χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ, έτσι ώστε να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας.”...Μια τέτοια ομιλία, αν μη τι άλλο δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τουλάχιστον μελετήσει τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και άσχετα με το εάν δανείζεται ή όχι έτοιμες λύσεις ‘αντιγράφοντας’ (ή όχι) ‘την Ευρωπαϊκή Ένωση’, διαθέτει ένα γενικό πλάνο, ένα συγκεκριμένο όραμα. 


Έχοντας επίγνωση, επομένως, η προ των πυλών της εξουσίας αριστερά, την τεράστια σημασία και τον νευραλγικό ρόλο που μπορεί (και κάποτε πρέπει) να παίξει η αυτοδιοίκηση, οφείλει στις προσεχείς εκλογές να προσέλθει με την μέγιστη σοβαρότητα.


Οι τακτικισμοί. Η ‘ονοματολογία’ των υποψηφίων. Η ‘χρησιμοποίηση’ των αυτοδιοικητικών εκλογών ως εφαλτήριο για τις ‘άλλες’ και το χειρότερο όλων, η αναγωγή του όποιου αποτελέσματός τους, σε ..δημοσκόπηση, που θα επισπεύσει –τάχα- την πτώση της κυβέρνησης, όλα αυτά, όχι μόνον δεν ταιριάζουν σε μια αριστερά που έχει οράματα, σαν τα παραπάνω, αλλά αυτόματα και τα ακυρώνουν.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να παρασυρθεί απ’ τα αστικά κόμματα. Οι πολίτες έχουν πλέον βαρεθεί το ίδιο και το ίδιο παιχνιδάκι, με τα βαρύγδουπα στελέχη, τις ψηφοθηρικές συμμαχίες, τα ‘κολπάκια’ με τις ‘ελιές’ και τα ρέστα. Όπως, φυσικά, έχει μετανιώσει άπειρες φορές με τους ‘αιρετούς’ που του τάξανε λαγούς με πετραχήλια για να αποδειχθούν απλά κομματόσκυλα που στην καλύτερη απλά βόλευαν τα δικά τους παιδιά και στην χειρότερη τρώγανε, οι ίδιοι, με χρυσά κουτάλια.


Οι τοπικές συνελεύσεις, οφείλουν με σοβαρότητα να επιλέξουν τα στελέχη εκείνα, που θα προτείνουν ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, για τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να επηρεαστούν από ψηφοθηρικά μόνον κίνητρα. Απ’ την μεριά της, η κεντρική ηγεσία, οφείλει απ’ την μια να τονίσει την τεράστια σημασία που έχουν αυτές οι εκλογές για τις ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ κι απ’ την άλλη, να την ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ με απόλυτο τρόπο, από οποιονδήποτε άλλο τακτικισμό.

Ποτέ η σοβαρότητα, δεν έβλαψε κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου