Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014

Μια αριστερή ομιλία
Μπορεί στην εκτενή του ομιλία στην ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας να μην εκστόμισε ούτε μια φορά την λέξη ‘αριστερά’. Μπορεί να μην χρησιμοποίησε πουθενά τη λέξη ‘σοσιαλισμός’. Μπορεί το μόνο ορατό αριστερό ‘υπονοούμενο’ να ήταν το κακόγουστο κατακόκκινο φόντο (πάντως με μπλε πλαίσια) σταλινικής αισθητικής, οι υπεύθυνοι για το οποίο ελπίζω να έχουν ήδη απολυθεί, αλλά πριν βιαστούμε να κρεμάσουμε ταμπέλες, ας προσέξουμε λιγάκι αυτά που είπε.

Διότι, είναι τουλάχιστον παράξενο την ώρα που λυσσώδεις είναι οι αντιδράσεις και οι ‘κριτικές’ ‘από δεξιά’, την ίδια ώρα ακριβώς ‘από αριστερά’ να τον ‘κατηγορούν’ για αριστερή μετριοπάθεια, για ‘διαχειριστική’ λογική, για απεμπόληση του ‘οράματος’, για εμμονή στην ‘ευρωπαϊκή’ προοπτική κλπ.

Δείτε, όμως, για παράδειγμα, τα μέτρα για την ‘ανθρωπιστική’ κρίση’ που εξήγγειλε. Μέτρα, που να θυμίσω, πως και την επόμενη ημέρα στην συνέντευξη, ξεκαθάρισε πως σε καμιά περίπτωση δεν τα εξαρτά απ’ την  όποια διαπραγμάτευση, το αποτέλεσμά της κλπ.

Μίλησε λοιπόν ο κ. Τσίπρας για δωρεάν Ρεύμα. Μίλησε για δωρεάν σίτιση. Για δωρεάν στέγη. Για περίθαλψη σε όλους (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους). Μίλησε για δωρεάν Μέσα Μεταφοράς. Με λίγα λόγια: Μίλησε ξεκάθαρα για δωρεάν Δημόσια αγαθά. Κι αν όλα αυτά δεν είναι ‘αριστερά’ μέτρα, πείτε μου εσείς τι είναι…

Μην μας ξενίζει το γεγονός πως σε πρώτη φάση στοχεύουν στους αδύνατους. Είναι και φυσικό και έξυπνο η αριστερά να απευθυνθεί κυρίως σε όσους συνέθλιψαν κυριολεκτικά οι ανάλγητες μνημονιακές επιλογές, στους άνεργους, στους άπορους, στις αδύνατες ομάδες. Κι αν κάποιοι ‘κατηγορούν’ τέτοιες εξαγγελίες, σαν ‘ανακουφιστικές’ (και όχι αριστερές ?) νομίζω πως επίτηδες ξεχνάν πως στις σημερινές συνθήκες, ‘αριστεροί με δεξιές τσέπες και κυρίως δεξιές συνήθειες’ δεν μπορούν να υπάρξουν. Ξεχνούν πως δεν είναι (δεν πρέπει να είναι) στην λογική καμιάς πραγματικής αριστεράς να διασφαλίσει το ..παντεσπάνι αλλά, (τουλάχιστον αρχικά), το ψωμάκι του λαού.

Ας δούμε –άλλο παράδειγμα- την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται τάχα για ένα εύκολο προεκλογικό πυροτέχνημα, μετά το πολιτικό αυτογκόλ που πέτυχε με την ανικανότητά της η κυβέρνηση;; Για να δούμε προσεκτικότερα. Μίλησε ταυτόχρονα για επαναφορά του φόρου ΜΕΓΑΛΗΣ ακίνητης περιουσίας. Μίλησε για ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ όριο που θα καλύπτει φυσικά την ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. Μίλησε για μείωση των αντικειμενικών αξιών. Για κοιτάξτε την οργισμένη ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, την άλλη κιόλα μέρα (δημοσιευμένη πρώτο τραπέζι πίστα σε όλα τα μνημονιακά μέσα). Γιατί τάχα ανησυχεί τόσο πολύ η ομοσπονδία Ιδιοκτητών ακινήτων; Ποιών ακριβώς Ιδιοκτητών εκφράζει τις πραγματικές ανησυχίες;

Μην γελιόμαστε. Δεν ανησυχούν φυσικά όσοι έχουν ένα σπιτάκι, άντε και ένα εξοχικό. Αυτοί όλοι –εκτός του ότι δεν είναι καν μέλη της ΠΟΜΙΔΑ- ή θα βρεθούν αφορολόγητοι, ή το πολύ-πολύ να πέσουν στα επίπεδα του ηπιότατου ΕΤΑΚ. Εκείνοι που ανησυχούν (και καλώς) είναι όσοι έχουν πράγματι ΜΕΓΑΛΗ ακίνητη περιουσία (που φυσικά τους αποδίδει και μεγάλο εισόδημα). Θυμηθείτε τους ισχυρισμούς των συμβούλων του κ. Σαμαρά, τις προάλλες, πως ‘ο ΕΝΦΙΑ ήταν ιδανικός γιατί εξάπλωνε την φορολογική βάση σε όλους’ ! Μα έτσι πιστεύουν αυτοί: Να πληρώσουν ΟΛΟΙ, για να μειωθεί η επιβάρυνση στους ΛΙΓΟΥΣ που βγάζουν τα ΠΟΛΛΑ. Αυτή τους η εμμονή ήταν που τους οδήγησε να φορολογήσουν τις ..στάνες και τα βοσκοτόπια. Σαφής ΤΑΞΙΚΗ επιλογή, που η εξαγγελία του κ. Τσίπρα την ανατρέπει σαφέστατα.

Δεν μπορώ φυσικά να αναπτύξω όλη την ομιλία. Να θυμίσω επιγραμματικά, όμως μερικά ακόμη: Επαναφορά της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Επαναφορά του Αφορολόγητου. Μέτρα για πιο ευέλικτη σεισάχθεια.  Άρση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Απαγόρευση Τραπεζικής μεταπώλησης Εμπραγμάτων δικαιωμάτων. Δημόσιο έλεγχο των μοχλευμένων Τραπεζών. Δημιουργία Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αύξηση του κατώτατου μισθού. Επαναφορά προστατευτικών διατάξεων της Εργατικής Νομοθεσίας. Επέκταση δικαιούχων του Επιδόματος Ανεργίας. Ρύθμιση Ραδιοτηλεοπτικού Τοπίου (εδώ κι αν πέσει κλάμα). Επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση, όλα αυτά (κι άλλα πολλά που είπε) εάν δεν είναι αριστερής λογικής, πάντως βάζουν σαφέστατα εμπόδια στο μνημονιακό σχέδιο της όξυνσης των ανισοτήτων και της ανάπτυξης για τους ελάχιστους, καθώς και στους μηχανισμούς που το υποστηρίζουν.

Έχω προσωπικά κατηγορήσει πολλές φορές στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του. Κυρίως επειδή πολλές φορές απευθύνθηκε σε λάθος κοινό με λάθος τρόπο. Επειδή, όπως έγραψα πολλές φορές, διάλεγε να παίζει εκτός έδρας: Όμως αυτή η παρουσία στην ΔΕΘ ήταν επιτέλους μια παρουσία με πραγματικό πολιτικό βάρος. Μια ομιλία με αριστερή ταυτότητα, χωρίς κορώνες και τσιτάτα, εξαιρετικά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ.

Κανείς δεν ξέρει –ούτε ο κ. Τσίπρας- εάν αυτά όλα σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει, θα του επιτρέψουν να τα πραγματοποιήσει. Όλοι –αριστεροί και δεξιοί- ξέρουμε πως το σύστημα είναι ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ, πως έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι, πως δεν θα παραδοθεί φυσικά αμαχητί. Το διευκρίνισε  κι αυτό όμως ο κ. Τσίπρας στην συνέντευξή του: Το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει με ποσοστά της τάξης του 20% και του 30%. Κι ο λαός –όλοι εμείς- έχει κι αυτός τις δικές του ΕΥΘΥΝΕΣ. Ευθύνες και στην κάλπη, και στους δρόμους. Γιατί, εν τέλει, μόνον αποφασισμένοι λαοί μπορούν να νικήσουν το σύστημα. Κι αυτό αποτελεί την έσχατη ουσία κάθε αριστεράς. 

2 σχόλια:

  1. Με άλλα λόγια κι αν κατάλαβα καλά, Θανάση, αν όλα αυτά τα "δωρεάν" κι οι καταργήσεις υλοποιηθούν θα είναι επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι θα φταίει το "σύστημα" που έχει το μαχαίρι και το πεπόνι. Μα αν δεν μπορεί να τα υλοποιήσει ως κυβέρνηση τι ψάχνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη καλημέρα. Κυβερνήσεις ήταν και του Γιωργάκη. Και του Παπαδήμου. Και του Σαμαρά. Άλλοι 'κυβερνούν' όμως εδώ και πέντε χρόνια. Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ. Κανείς (πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν μπορεί από μόνος του, εάν εμείς όλοι δεν αποφασίσουμε τί διάτανο θέλουμε στ' αλήθεια. Δικιά μας θα είναι και η 'επιτυχία' και η 'αποτυχία'. Είδες χθες. ΟΧΙ ψήφισαν οι Σκωτσέζοι. Κι ας έλεγε ο ηγέτης τους το αντίθετο...

      Διαγραφή