Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

Τρικυμία εν κρανίω (2)
Με ανακοίνωσή της η κ. Αικατερίνη Σαβαϊδου, στις 30 Σεπτεμβρίου (προχθές) προχώρησε στην θέσπιση του «Ειδικού Καθεστώτος ΦΠΑ”, γα το οποίο είχα γράψει σε πρόσφατη ανάρτηση (Τρικυμία εν κρανίω), όταν είχε δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της εφημερίδα του γνωστού συγκροτήματος).


Δεν χρειάζεται να ξαναγράψω τα ίδια. Ισχύουν όχι μόνο όπως τα φανταζόμουν, είναι ακόμη χειρότερα. Χειρότερα, διότι δεν υποχρεούται μόνον εκείνος ο δόλιος, που θα θελήσει να ενταχθεί στο νέο ‘καθεστώς’ να χτίσει ένα ολόκληρο ..παραλογιστήριο, να παρακολουθεί σε ‘ειδικά αρχεία’, πληρωμές, εξοφλήσεις, προκαταβολές, λήξεις επιταγών και διαμαρτυρήσεις. Δεν υποχρεούται μόνον αυτός ο ..αυτόχειρας ΟΛΑ ΑΥΤΑ να τα στέλνει και στο Taxis με τις απίθανες ‘τριμηνιαίες’ καταστάσεις (που λογικά περιμέναμε οι λογιστές απλώς να καταργηθούν, καθώς δημιούργησαν ήδη το μπάχαλο). Αντίθετα, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ και ο ..αθώος λήπτης τιμολογίων που εντάσσονται στο καθεστώς αυτό, να τηρεί ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, θέλει δεν θέλει (μπορεί και να μην έχει καν το δικαίωμα να θέλει, λόγω τζίρου)!!..


Δεν ξέρω, φυσικά, εάν η κ Σαβαϊδου είναι η ίδια η εμπνεύστρια του σχεδιασμού που ανακοινώθηκε ή άλλος ..τεχνοκράτης του Υπουργείου. Από τη στιγμή που τόλμησε να το ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ, φέρει η ίδια και την ΕΥΘΥΝΗ. Είναι προφανές πως ΑΥΤΟ που ανακοινώθηκε απλά δεν είναι ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟ στην πράξη. Είναι επίσης προφανές, πως η νέα Γραμματέας αγνοεί μάλλον την πραγματικότητα χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων. Επιχειρήσεων,  που με το ζόρι πληρώνουν ένα λογιστικό γραφείο να τους ‘κρατήσει’ σε μια στοιχειώδη νομιμότητα, με το taxis, τα τελευταία χρόνια, να έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε πασαδόρο  ολοένα και περισσότερων υποχρεώσεων, με την χυδαία και ανήθικη λογική του ‘φόρτωσέ τα στον μαλάκα’!!  Και το μεν TAXIS, είναι βέβαιο, κάποια στιγμή θα καταρρεύσει και θα γελάσει ο κάθε πικραμένος, πλην όμως οι επιχειρήσεις εκεί έξω είναι πραγματικές, ζουν άνθρωποι και εργάζονται σ’ αυτές…


Δεν έχει, λοιπόν, απομείνει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ εκεί στο Υπουργείο, να πληροφορήσει την κ. Σαβαϊδου, πως υπάρχουν επιτέλους και κάποιες επιστημονικές, λογιστικές ΑΡΧΕΣ; Κανένας δεν βρέθηκε να την πληροφορήσει πως στο απλογραφικό σύστημα (εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων) ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΑΜΕΙΟ;; Κανένας δεν έχει απομείνει, να της εξηγήσει πως το ισοζύγιο του 54 πρέπει να έχει και κάποια ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΞΙΑ, δεν είναι απλά ένα τυπωμένο χαρτί;; Ούτε ένας ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ; Ένας ΕΛΕΓΚΤΗΣ, που μεθαύριο θα πάει να βγάλει τα μάτια του να ...μυρίσει εάν πλήρωσε ο ελεγχόμενος τον ΦΠΑ σωστά ή λάθος;; Κι αν ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ, όπως προφανώς το κατάντησαν το μαγαζί, δεν υπάρχει κανείς, δεν υπάρχει τάχα ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ λογιστών,  να της στείλει μια επιστολή. Μια διαμαρτυρία. Τίποτε;..


Στην πρώτη μου ανάρτηση, τελείωνα προτείνοντας και μια απλή λύση στο υπαρκτό πρόβλημα της ρευστότητας. Εάν δεν τους κάνει κάτι τέτοιο, επιτέλους, υπάρχουν εκεί έξω θαυμάσιοι φοροτεχνικοί και επιστήμονες, πολύ καλύτεροι από εμένα, μπορούσαν να τους συμβουλευτούν προτού αποφασίσουν όλα αυτά τα απίθανα. Δεν ξέρω εάν η ΒΙΑΣΥΝΗ και η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ τους οφείλεται σε ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ λόγους, αλλά εάν ψάξουν  τα σχόλια εκατοντάδων λογιστών στο ίντερνετ, κάτω απ’ την ανακοίνωσή τους, θα καταλάβουν πως την πάτησαν. Ο επερχόμενος ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει, να δεσμευτεί από τώρα (πριν τον ψηφίσουμε) πως όλα αυτά τα αίσχη απλά θα τα ρίξει εκεί που ανήκουν: Στο καλάθι των αχρήστων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου