Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015

Όσα ΔΕΝ μας είπατε..
Δεν ξέρω ποιος σας το έγραψε (το διάγγελμα), κύριε πρωθυπουργέ μας, αλλά δεν μας τα ‘πατε καλά.

Ξεκινήσατε, με ερώτηση: ΕΣΥ ΛΑΕ θα αποφασίσεις εάν διαπραγματευτήκαμε ΚΑΛΑ, εάν τα καταφέραμε ΚΑΛΑ, εάν υπήρχε ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ, εμείς δεν έχουμε ΕΝΟΧΕΣ, διαπραγματευτήκαμε ΣΚΛΗΡΑ, πλην όμως οι ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, κλπ. Ε. Λοιπόν ποια είναι η προφανής απάντηση; ΟΧΙ ! Ούτε καλά διαπραγματευτήκατε, διότι επιμένατε να παίζετε σε ‘ξένο’ γήπεδο. Ούτε σοβαρά σκεφτήκατε ποτέ τις εναλλακτικές (γιατί υπήρχαν, αλλά τις είχατε μόνοι σας απεμπολήσει με το ‘αγαπώ την Ευρώπη’). Όσο για τους συσχετισμούς δυνάμεων, είτε τους ξέρατε και λέγατε ενσυνείδητα ψέματα προεκλογικά, είτε τους αγνοήσατε ανοήτως και δεν ξέρω ποιο απ’ τα δύο είναι το χειρότερο: Η απάντηση στην ερώτηση λοιπόν προφανής: Αποτύχατε, δεν κρίνεστε για προθέσεις και το αποτέλεσμα, μόνος σας το λέτε πως είναι απογοητευτικό.

Τελειώσατε με το υποτιθέμενο ‘διακύβευμα’. Ποιος θα διαχειριστεί. Ποιος θα δώσει τον αγώνα από εδώ και πέρα. Ποιος θα παλέψει με τα συμφέροντα στο εσωτερικό, κλπ. Μας κλείσατε το ματάκι: Οι άλλοι βρε είναι καθάρματα. Έχουν ξοφλήσει πολιτικά. Εμείς μονάχα (λόγω ιδεολογίας) θα τα βάλουμε με τα κανάλια. Με τους εργολάβους. Με την διαπλοκή. Με το ‘σύστημα’. Μπούρδες !! Είναι η περίφημη θεωρία της άλωσης του καπιταλισμού ‘από μέσα’. Μονάχα που οι οιωνοί είναι καταδικαστικοί: Έχετε υποκύψει ήδη μια φορά. Και τίποτε δεν μας πείθει πως δεν θα υποκύψετε άλλες χίλιες. Το ‘σύστημα’ δεν είναι άλλο στο ‘εξωτερικό’ άλλο στο ‘εσωτερικό’. Είναι ένα, ενιαίο και πανίσχυρο. Κι όσο την αριστερή σας καρδιά θα την περιφέρετε από αξιολόγηση σε αξιολόγηση (για να πάρετε τα ψίχουλά του) κι από αεροδρόμια σε λιμάνια κι από επιπλέον μέτρα σε επιπλέον μέτρα δεν θα ματώνετε μόνο την ..καρδιά σας, αλλά και την ‘αριστερά’ ως σημαία. Και θα πείτε, χεστήκαμε για τις ιδέες, και να το δεχθώ –προς στιγμή- ακόμη κι αυτό: Αλλά με τέτοιο πρόγραμμα  –εσείς πρώτος το έχετε εκατοντάδες φορές επαναλάβει- δεν υπάρχει καμιά απολύτως ΕΛΠΙΔΑ για την πραγματική μας ζωή, σε τέσσερα χρόνια θα είμαστε σε ακόμη πιο βαθύ λάκκο. Άρα πάλι ψέματα μας λέτε, για πατρίδες, για λαό, για σωτηρίες. 

Είπατε ανάμεσα κι άλλα, κάμποσα. Για ανεύθυνους για υπεύθυνους (τι μου θυμίζει). Είπατε για ‘δείγματα γραφής’, πλην όμως το μνημόνιό σας, αν υπήρξαν, δεν τα ‘σκιάζει’ απλά, θα τα διαγράψει και κυριολεκτικά σύντομα όλα. Είπατε για δημοκρατίες, για νομιμότητες, για αδιέξοδα, σάλτσες: Κι εδώ να έρθουμε σ’ αυτά που ΔΕΝ ΕΙΠΑΤΕ. Γιατί οι αποσιωπήσεις σας κύριε Τσίπρα, είναι ίσως πιο σημαντικές.

Δύο, τουλάχιστον πράγματα δεν μας είπατε, λοιπόν, κύριε πρωθυπουργέ μας.

Το πρώτο, δεν μας εξηγήσατε την ΒΙΑΣΥΝΗ σας. Ακόμη δεν πήραμε καλά-καλά ολόκληρη την πρώτη δόση. Δεν προλάβαμε καλά-καλά να πληρώσουμε τας υποχρεώσεις. Ακόμη δεν άνοιξαν οι τράπεζες. Ακόμη δεν στέγνωσε η μελάνη της υπογραφής σας στην ‘συμφωνία’, ακόμη δεν έχουν οι βουλευτές διαβάσει όλο το μνημόνιο, κι εσείς τροχάδην στις κάλπες! Τι σκατά παιχνιδάκι είναι αυτό; Τι πρεμούρα είναι αυτή, να λέτε στον Πρόεδρο ‘να γίνουν όλα γρήγορα’;  Κι αν αυτό, δεν λέγεται ΔΟΛΙΑ ΥΦΑΡΠΑΓΗ της ψήφου, πώς αλλιώς μπορεί να το πει κανείς;

Το δεύτερο και ίσως κρισιμότερο: Δεν μας είπατε τι θα βγείτε και θα πείτε, το βράδυ των εκλογών, εάν έχετε κερδίσει. Δεν μας είπατε πώς σκατά θα ερμηνεύσετε. Πώς σκατά θα μεταφράσετε την ψήφο που μας ζητάτε. Τι ‘νομιμοποιούμε’ εδώ με την ψήφο μας κύριε Τσίπρα; Μιλήσατε για απόσταση ανάμεσα στα προεκλογικά και στο πρόγραμμα. Δώσαμε 62% στο ΟΧΙ πριν από έναν μόλις μήνα! Τί θέλετε τώρα; Να βάλουμε κι ΕΜΕΙΣ την υπογραφή μας, κάτω απ’ την δική σας; Να πούμε ΝΑΙ, στα μέτρα, τα μνημόνια, την λιτότητα; Ή μήπως, θα βγείτε και θα θριαμβολογήσετε έναντι της (υποτίθεται) χαμένης μερίδας του κ. Λαφαζάνη και των πρώην εσωκομματικών ‘αντιπάλων’ που μέχρι προχθές ήταν ‘σύντροφοι’ και τώρα ‘αποστάτες’ όπως τους αποκαλεί το γνωστό συγκρότημα (λίαν υπόπτως). Γιατί, εάν οι εκλογές αυτές γίνονται μόνο και μόνο για να λύσουν τις διαφορές τους η …άμυαλη απ την …πραγματίστρια αριστερά, συγνώμη αλλά αυτό μάλλον έπρεπε να πάει σε συνέδριο κι όχι σε κάλπες, όπου ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ είναι από σπόντα (τάχα;) να νομιμοποιηθεί το μνημόνιο. 

Ένας μήνας είναι τεράστιο διάστημα πολιτικά. Και κανονικά, οι ψηφοφόροι πρέπει τον Σεπτέμβριο, να σας στείλουμε κι εσάς, εκεί που στείλαμε τους προηγούμενους  ‘εκβιασμένους’. Θα είναι η μόνη ορθή απάντηση στους έξωθεν δυνάστες. Γιατί είναι απείρως προτιμότερο να αναδειχθεί με τις εκλογές αυτές, ορατό, το ύπουλο τέρας της ‘πολυκομματικής συμμαχίας’ (όπως την ονειρεύεται το σύστημα και δεν το κρύβει κι όπως την είδαμε στη βουλή τις τελευταίες μέρες) απ’ το να κυβερνήσετε μόνος, ως ηγέτης μιας αυτό-ακυρωμένης αριστεράς με τις ψήφους των τρομαγμένων νοικοκυραίων.

4 σχόλια:

 1. Εύλογος, νομίζω, ο προβληματισμός σου, αγαπητέ Θανάση. 'Ομως τις απαντήσεις εσύ κι ο καθένας μας μόνος του θα πρέπει να τις αναζητήσει και να τις έχει δώσει μέχρι ν' ανοίξουν οι κάλπες.

  ...Κι όποιος προλάβει, πρόλαβε!!

  Την καλημέρα μου και καλή μας δύναμη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευάγγελε καλημέρα..

   Εϊχα διαβάσει την απελπισία που αναδύθηκε ιδίως στην τελευταία σου ανάρτηση. Τα ίδια συναισθήματα έχουμε όλοι, λίγο πολύ. Τα πράγματα δεν συμβαίνουν όπως στις ταινίες όπου το δίκαιο και το καλό νικούν στο τέλος. Παρακολουθούμε νομίζω σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα σκληρό παιχνίδι ανταγωνισμών, η δίνη του οποίου κυριολεκτικά κατάπιε την χώρα μας, την δημοκρατία μας, την αξιοπρέπειά μας. Το τί έπρεπε να έχουμε κάνει (απ' το 2009 και μετά) φυσικά θα το κρίνει εκ των αποτελεσμάτων η Ιστορία. Ωστόσο, επηρεάζεται η πραγματική μας ζωή δραματικά, και καμιά φορά αναρωτιέμαι μήπως αυτοί που μας κυβερνούν μας 'διδάσκουν' με τις πράξεις τους να γίνουμε κι εμείς ..πραγματιστές.

   Διαγραφή
 2. Θανάση, έχεις/έχουμε χίλια δίκια να λέμε τόσα κι άλλα τόσα. Εναλλακτική σοβαρή εφαρμόσιμη πολιτική πρόταση, βλέπεις; Δεν είναι προβοκατόρικο το ερώτημα, το εννοώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Γυριστρούλα..

   Φυσικά και δεν υπάρχει καμιά άλλη εναλλακτική. Ο Τσίπρας θα βγεί και θα συγκυβερνήσει με κανένα ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ μέχρι εκεί. Εκείνος ο Λαφαζάνης, εάν είμαστε λογικοί, κανονικά δεν πρέπει καν να μπει στη Βουλή. Δεν υπάρχει αφήγημα κανένα στην ΛΑΕ. Έξω απ' το ευρώ, αλλά μέσα στην Ευρώπη! Φοβερό ! Πού το σκέφτηκε ήθελα να ξερα. Ωστόσο σε προηγούμενο σχόλιό σου θυμάμαι είχες βάλει και την λέξη 'αριστερή'. Αυτό μας τελείωσε μάλλον...

   Διαγραφή