Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Θέλετε ή δεν θέλετε ??...




Λοιπόν, κύριε Αλεξιάδη μας.

Εάν θέλετε (πολιτική βούληση) όντως να ‘πιάσετε’ αυτούς που ‘δεν κόβουν αποδείξεις’ πρέπει:

1.                  Να αποφασίσετε, πρώτα απ’ όλα, ΠΟΙΟΥΣ θέλετε να πιάσετε. Υποτίθεται πως ξέρετε (κι αν δεν ξέρετε ρωτήστε να μάθετε) ποιοι είναι αυτοί, που ΑΞΙΖΕΙ να ‘πιαστούν’ και δεν έχουν ‘πιαστεί’ ΠΟΤΕ. Γιατροί; Γιατροί. Υδραυλικοί; Υδραυλικοί. Ξενοδόχοι; Ξενοδόχοι. Εστιάτορες; Εστιάτορες. Η δουλειά αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένο (για να μην πω και μετρήσιμο) ΣΤΟΧΟ. Γιατί, το να ‘συλλάβετε’ τα …Σούπερ Μάρκετ, είναι σαν την ..τρύπα στο νερό. Ζητήστε, επομένως απ’ τον φορολογούμενο  ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ αποδείξεις, κι όχι αόριστα ‘αποδείξεις’.

2.                  Δεύτερον: Δώστε ΚΙΝΗΤΡΟ. Εδώ που φτάσαμε οτιδήποτε μικρότερο από 25% έκπτωση επί του φόρου δεν θα αποδώσει: Πρακτική αριθμητική. Όταν ο ‘επαγγελματίας’ σου πει 100 χωρίς απόδειξη, 123 με απόδειξη (φπα) είναι προφανές πως εάν το κράτος δεν σου τάξει ‘κάτι παραπάνω’ θα πεις αμέσως ‘χωρίς’. Θα ‘χάσετε’ τον έτσι κι αλλιώς χαμένο ΦΠΑ, θα κερδίσετε τον Φόρο Εισοδήματος.

3.                  Ειδικά με τους Γιατρούς, καταργήστε το όριο του 5% επί του εισοδήματος, διότι όταν ο φορολογούμενος πολύ δύσκολα το φτάνει και επομένως δεν έχει κάτι να κερδίσει, θα παζαρέψει με τον γιατρό το ‘χωρίς απόδειξη’. Και εδώ, φυσικά θα δώσετε 10% (από το πρώτο ευρώ) και θα κερδίσετε το 26%.

4.                  Καταργήστε τα πρόστιμα στις παραβάσεις. Ή δεν θα εισπραχθούν ποτέ. Ή θα εισπραχθούν κατόπιν ..μνημονίου. Ή θα καταλήξουν στην τσέπη του υπαλλήλου του ..ΣΔΟΕ. Δεν τα φοβάται ΚΑΝΕΙΣ αυτά. Το μόνο που πονάει τον εκ συστήματος φοροφυγά είναι η ..τσεπούλα του: Μπήκες στην καφετέρια και τον βρήκες να μην έχει κόψει απόδειξη ούτε για δείγμα; Την πρώτη φορά τον ΚΛΕΙΝΕΙΣ για μια βδομάδα. Δεύτερη υποτροπή; Σφράγισε τον για έναν μήνα. Δεν διορθώθηκε;; Πάρ’ του την άδεια. Μόνο έτσι θα συμμορφωθεί ο παραβάτης, (και όλοι οι γείτονες μόλις δουν την ταινιούλα στην πόρτα ‘κλειστό λόγω φορολογικής παράβασης’).

Όλα τα υπόλοιπα είναι αναποτελεσματικά. Το ‘ποσοστό απαιτουμένων αποδείξεων’ επί του εισοδήματος δεν στοχεύει απολύτως τίποτε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ. Στην αρχή το είχαν στο 25% τώρα το πήγαν 10% (τις θέλετε, τελικά ή όχι?) το μαζεύει ο άλλος με το ..Σούπερ Μάρκετ. Η σύνδεση με ‘τιμωρίες’ επίσης σημαδεύει λάθος άνθρωπο. Η σύνδεση με το ..καταργημένο αφορολόγητο είναι τουλάχιστον ΑΝΗΘΙΚΗ (απόδειξη πως φτάσατε απ’ τους ελεύθερους επαγγελματίες να ΜΗΝ ζητάτε αποδείξεις, αφού τους φορολογείτε απ’ το πρώτο ευρώ (τις θέλετε τελικά ή όχι?). Τώρα, αυτές οι νέες ιδέες να ζητάτε ‘συναλλαγές με κάρτα’, θα πλήξουν επίσης τον αθώο κι όχι αυτόν που κρύβει εισοδήματα. Διότι φανταστείτε τι σκατά κάρτα μπορεί να έχει ο ..συνταξιούχος, η ..γιαγιά στο χωριό, ο …άνεργος, ο ..κόκκινος δανειολήπτης. Πάλι δηλαδή ο …μαλάκας θα την πληρώσει και πάντως, ΟΧΙ Ο ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ.

Δεν συνεχίζω. Αυτά (ή παρόμοια) σας τα φωνάζουν (όχι σε σας, σε όλους από την αρχή της κρίσης) όλοι εκείνοι που έχουν μια στοιχειώδη γνώση των αγοραίων ηθών. Λογιστές, φοροτεχνικοί, απλοί άνθρωποι. Τολμώ να πω, τα ΞΕΡΕΤΕ και εσείς ο ίδιος. Όλοι εδώ ζούμε, άγνοια δεν υπάρχει. Και η αναποτελεσματικότητα μόνο ως ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ, θα ερμηνευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου